Gość: Laik IP: *.autocom.pl 14.03.07, 12:16 Proszę, podajcie mi jakieś najpopularniejsze języki programowania. Jak jest najpopularniejszy język w którym pisana jest większość programów??? Którego warto się uczyć? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Paweł Z. Re: Języki programowania IP: *.dint.wroc.pl 14.03.07, 13:02 Ale po co chcesz się uczyć? Chcesz się kiedyś zajmować zawodowo pogramowaniem czy chcesz zabłysnąć trochę przed kolegami i zrobić ładną stronę internetową? Link Zgłoś
kell99 Re: Języki programowania 14.03.07, 13:41 Dobre! Zanim zacznie sie uzywac wlasciwie obiektow, to trzeba miec spore obycie z podstawami. Jaki jezyk? Dowolny, roznice miedzy nimi nie sa az takie wielkie. Na poczatek to imho c albo java. Taki do ktorego jest masa darmowej dokumentacji, kompilator i IDE. Link Zgłoś
new_machine Re: Języki programowania 14.03.07, 13:43 Chyba, ze dla kogos jest oczywiste, ze jakies podstawy sie ma :). Link Zgłoś
kell99 Re: Języki programowania 14.03.07, 14:04 new_machine napisała: > Chyba, ze dla kogos jest oczywiste, ze jakies podstawy sie ma :) Hmm, zalezy. Pamietam, ze dopiero gdy dobrze poznalem C i bawilem sie takim swietnym jezykiem OO jak Eiffel, dopiero wtedy mnie olsnilo i 'zrozumialem' o co tak na serio w tym wszystkim chodzi z tymi obiektami :) Eiffel jest swietny, w tym jezyki kazdy typ (c, i, s ...) sa obiektami. Jak ktos chce sie pobawic, to jest swietne IDE (dla win32 i roznych *nixow). www.eiffelroom.com/ Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Języki programowania IP: *.dint.wroc.pl 14.03.07, 14:19 No tak, ale to dlatego, że przeciętny kompilator C++ skompiluje kod C, ewentualnie plunie jakimiś warningami, które można zignorować. Ciekaw jestem jak napiszesz kod nieobiektowy w Javie? :-) Nie da się. No tak, ale podstawowe pytanie to jest właśnie to, które postawiłem wcześniej. Jeśli ktoś chce programować profesjonalnie, to powinien uczyć się platformy .NET lub Javy, bo to są wiodące technologie. Jeśli ktoś chce tylko zabłysnąć przed kolegami i ewentualnie zrobić jakąś ładną stronkę, to dla niego dobra będzie znajomość PHP i Visual Basica. Link Zgłoś
kell99 Re: Języki programowania 14.03.07, 14:43 > No tak, ale to dlatego, że przeciętny kompilator C++ skompiluje kod C, > ewentualnie plunie jakimiś warningami, które można zignorować. A skad niby wiesz, ze mozna zignorowac? A to inne kompilatory nie 'pluja' ostrzezeniami, ktore mozna zignorowac?! > Ciekaw jestem jak napiszesz kod nieobiektowy w Javie? :-) A co, nie da sie? Wszystkie podstawowe typy nie sa obiektami. > Jeśli ktoś chce programować profesjonalnie, to powinien uczyć się > platformy .NET lub Javy, bo to są wiodące technologie. Haha, wiodace biznesowe bzdury. W pisanie programow nie wolno sie 'bawic' trzeba od razu babrac sie w jakichs bzdurach. I czemu akurat .NET? Co takiego specjalnego ma to .NET czego nie maja inne jezyki? Nazywanie zbioru bibliotek 'platforma' to tak troche na wyrost. > Jeśli ktoś chce tylko zabłysnąć przed kolegami i ewentualnie zrobić jakąś > ładną stronkę, to dla niego dobra będzie znajomość PHP i Visual Basica. Zupelnie nie rozumiem czemu programowanie = zablysniecie 'stronka', a tym bardziej co ma programowanie wspolnego z 'ladna' stronka? To juz na PHP swiat sie konczy? A tego odniesienia do VB zupelnie nie zlapalem. Za glupi musze byc. Link Zgłoś
new_machine Re: Języki programowania 14.03.07, 14:50 A ja sie z jedna teza zgodze PHP5 fajny na poczatek i ma swietne mozliwosci (mysle, ze nikt normalny nie uczy sie "dla szpanu" i "checi zablysniecia" spokojnie panowie ;)) Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Języki programowania IP: *.dint.wroc.pl 14.03.07, 15:44 > A skad niby wiesz, ze mozna zignorowac? A to inne kompilatory nie 'pluja' > ostrzezeniami, ktore mozna zignorowac?! Ano stąd wiem, że znam i C++, i C, i kompilator - i jak mi kompilator wypluje warning, to mogę ocenić, z czego ten warning się wziął. Z tego, że mi się coś pokiełbasiło, czy z tego, że celowo użyłem określonej konstrukcji, zdaniem kompilatora wątpliwej, w programie. Cechą kompilatorów C++ jest to, że można ustawić sobie różne poziomy warningów ostrzegających przez wątpliwymi konstrukcjami, które można w tym języku stosować - często zapożyczając konstrukcje syntaktyczne z C, teoretycznie niedopuszczalne w C++. Inne języki nie dopuszczają na ogół do takich rzeczy i albo wyrzucają błąd, albo kompulują bez gadania. > A co, nie da sie? Wszystkie podstawowe typy nie sa obiektami. Fajnie. I co z tego? Powtarzam: napisz jakikolwiek program w Javie, który nie jest obiektowy. > Haha, wiodace biznesowe bzdury. W pisanie programow nie wolno sie 'bawic' trzeb > a > od razu babrac sie w jakichs bzdurach. I czemu akurat .NET? Co takiego > specjalnego ma to .NET czego nie maja inne jezyki? Nazywanie zbioru bibliotek > 'platforma' to tak troche na wyrost. Sorry, ale to Ty w tym momencie wypisujesz jakieś bzdury. Wszystkie wiodące systemy informatyczne są pisane obecnie w jednej z tych dwóch technologii, co wynika z wielu powodów. Bawić można się czymkolwiek, choćby Logo, jak ktoś lubi. Jeśli jednak ktoś ma zamiar być profesjonalnym informatykiem, to powinien uczyć się w kierunku jednej z tych dwóch technologii. > Zupelnie nie rozumiem czemu programowanie = zablysniecie 'stronka', a tym > bardziej co ma programowanie wspolnego z 'ladna' stronka? To juz na PHP swiat > sie konczy? A tego odniesienia do VB zupelnie nie zlapalem. Za glupi musze byc. Bo jeśli ktoś ma ambicje pisać proste programy dla siebie i znajomych czy tworzyć strony internetowe dla tego samego grona, to te technologie mu wystarczą, nie ma potrzeby sięgać po narzędzia klasy enterprise. Nie wiesz, dlaczego wspomniałem o VB? Hint: ASP/MS Office. Link Zgłoś
kell99 Re: Języki programowania 14.03.07, 16:41 Gość portalu: Paweł Z. napisał(a): > Ano stąd wiem, że znam i C++, i C, i kompilator - i jak mi kompilator wypluje > warning, to mogę ocenić, z czego ten warning się wziął. Z tego, że mi się coś > pokiełbasiło, czy z tego, że celowo użyłem określonej konstrukcji, zdaniem > kompilatora wątpliwej, w programie. > Cechą kompilatorów C++ jest to, że można ustawić sobie różne poziomy warningów > ostrzegających przez wątpliwymi konstrukcjami, które można w tym języku > stosować - często zapożyczając konstrukcje syntaktyczne z C, teoretycznie > niedopuszczalne w C++. Inne języki nie dopuszczają na ogół do takich rzeczy i > albo wyrzucają błąd, albo kompulują bez gadania. Do czego sie teraz odnosisz? To inne jezyki nie wywalaja ostrzezen czy jak? co za problem dac -Wall? Co to ma wspolnego z wyborem jezyka programowania?! > Fajnie. I co z tego? Powtarzam: napisz jakikolwiek program w Javie, który nie > jest obiektowy. System.out.println("Hello World") :) > Sorry, ale to Ty w tym momencie wypisujesz jakieś bzdury. Wszystkie wiodące > systemy informatyczne są pisane obecnie w jednej z tych dwóch technologii, co > wynika z wielu powodów. Bawić można się czymkolwiek, choćby Logo, jak ktoś > lubi. Jeśli jednak ktoś ma zamiar być profesjonalnym informatykiem, to powinien > > uczyć się w kierunku jednej z tych dwóch technologii. Co ty tak sie uparles na te 'wiodace technologie'. Jak ktos zna c/c++ czy jave, pozna bez problemu kazdy inny jezyk. Bez silnych podstaw (np. studiow) to i tak bedzie z niego marny fachowiec, bo klepanie kodu to maly % programowania. A jakos wiekszosc uczelni nie ksztalci w 'wiodacych technologiach' (maja c/c++/jave/python - a i tak 99% czasu to pseudokod). Caly czas zakladasz, ze liczy sie tylko biznes, nie liczy sie juz programowanie dla przyjemnosci i spelnienia sie. Pewnie dlatego wychodzi cala masa swietnych aplikacji open source (wiekszosc z nich to c/c++/python), a produkty klasy 'enterprise' maja mase bledow i brak w nich innowacyjnosci. > Bo jeśli ktoś ma ambicje pisać proste programy dla siebie i znajomych czy > tworzyć strony internetowe dla tego samego grona, to te technologie mu > wystarczą, nie ma potrzeby sięgać po narzędzia klasy enterprise. Nie wiesz, > dlaczego wspomniałem o VB? Hint: ASP/MS Office. Aaaa, kolejny 'wiadacy produkt' hahaha:))) Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Języki programowania IP: *.as.kn.pl 14.03.07, 19:28 > Do czego sie teraz odnosisz? To inne jezyki nie wywalaja ostrzezen czy jak? co > za problem dac -Wall? Co to ma wspolnego z wyborem jezyka programowania?! Do tego się odnoszę, że C++ jest językiem obiektowym, w którym można kompilować nieobiektowy kod C. > System.out.println("Hello World") :) Świetny program. :-) I gdzie to "Hello World" w praktyce byś napisał? Domyślam się, że w ciele jakiejś metody? > Co ty tak sie uparles na te 'wiodace technologie'. Jak ktos zna c/c++ czy jave, > pozna bez problemu kazdy inny jezyk. Bez silnych podstaw (np. studiow) to i tak > bedzie z niego marny fachowiec, bo klepanie kodu to maly % programowania. A > jakos wiekszosc uczelni nie ksztalci w 'wiodacych technologiach' (maja > c/c++/jave/python - a i tak 99% czasu to pseudokod). Większość uczelni kształci sobie w tym lub owym, co do praktyki programowania ma się to średnio na jeża, a szkoda. Żeby programować nie trzeba skończyć uczelni wyższej na kierunku informatyka, a jeśli się ją nawet skończy, to można swoją informatyczną karierę zakończyć na sprzedaży tuszy do drukarek w sklepie. Zdziwiłbyś się, ile osób w czołowych informatycznych firmach to ludzie po np. akademiach ekonomicznych. Ławiej nieraz takiego nauczyć programować niż programistę uczyć planów kont i procesów walutowych. Jeśli już człowiek chce uczyć się programować, to chyba lepiej, by uczył się wiodących technologii, a nie dziwnych niszowych rozwiązań. To może mu się przydać w przyszłej pracy, niszowe rozwiązania nie. > Caly czas zakladasz, ze liczy sie tylko biznes, nie liczy sie juz programowanie > dla przyjemnosci i spelnienia sie. Pewnie dlatego wychodzi cala masa swietnych > aplikacji open source (wiekszosc z nich to c/c++/python), a produkty klasy > 'enterprise' maja mase bledow i brak w nich innowacyjnosci. Po pierwsze, ja wszystko biorę pod uwagę. Dlatego pierwsze pytanie do autora wątku było, po co mu umiejętność programowania. Po drugie, produkty klasy enterprise mają jednak z reguły mniej błędów niż rozwiązania open source pisane w podobnym czasie i na pewno nie mają takiej skali. Takie programy robi się według określonych metodyk, testuje w metodyczny sposób itd. itp. Żadne większe przedsiębiorstwo nie wdroży Ci rozwiązania ERP klasy open source, bo kto je będzie serwisował, kastomizował, rozbudowywał itd. itp. Po trzecie, wg statystyk 95% rozwiązań open source kończy w śmietniku - obejrz sobie statystyki z freshmeat czy sourceforge. Po czwarte większość nowych rozwiązań open source to Java. > Aaaa, kolejny 'wiadacy produkt' hahaha:))) Sorry, nawet hobby powinno czemuś służyć. Na przykład temu, żeby sobie napisać kiedyś bardziej zaawansowane makro w Excelu. Link Zgłoś
kell99 Re: Języki programowania 14.03.07, 19:52 Gość portalu: Paweł Z. napisał(a): > Zdziwiłbyś się, ile osób w czołowych informatycznych firmach to ludzie po np. > akademiach ekonomicznych. Ławiej nieraz takiego nauczyć programować niż > programistę uczyć planów kont i procesów walutowych. Blah. Ja pracuje w 'czolowej firmie informatycznej' (partnera lidera ERP) i jakos 90% osob ktore tu pracuja sa po informatyce/inzynierii oprogramowania. Wiec nie wiem w jakich 'czolowych' firmach pracuja absolwenci ekonomii. I nie martw sie, sa tez specjalisci od procesor biznesowych, z ktorymi zawsze mozna dotrzec szczegoly. Poza tym, programista jest tylko jednym z trybikow w calym procesie (najczesciej jest to kilka osob w rodzaju klient->specjalista funcjonalny->specjalista techniczny->programista->tester->klient). Skonczmy z tym durnym tematem. Ja tam uwielbiam grzebac w c, javie czy pythonie i jakos nie uwazam, ze marnuje czas. Majac dobra dokumentacje, posadzisz programiste po 3 tygodniowym szkoleniu i tez sobie poradzi. Nie musi miec zaraz 10 lat doswiadczenia w 'najlepszych technologiach'. Wazne, ze zna sie na programowaniu (na teorii) i lubi to co robi. A w biznesie jest tak, ze wiekszosc narzedzi sluzy tylko i wylacznie biznesowi, ciezko by ktos dla zabawy, we wlasnym zakresie bawil sie takimi bzdurami - strata czasu. Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Języki programowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 16:00 Gość portalu: Laik napisał(a): > Jak jest > najpopularniejszy język w którym pisana jest większość programów??? Oto lista kilku popularnych programów i języki w jakich je napisano: - ADOBE Photoshop CS 9 = Microsoft Visual C++ 7.0 - EMULE = Microsoft Visual C++ 7.0 - KASPERSKY Anti Virus 6.0 = Microsoft Visual C++ 6.0 - NORTON Partition Magic 8.0 = Borland C++ 1999 - ULEAD PhotoImact 12 = Microsoft Visual C++ 6.0 - WINAMP = Microsoft Visual C++ 7.0 - WINRAR = Borland C++ 1999 - SWISHMax = Microsoft Visual C++ 6.0 > Którego warto się uczyć ? Chyba widać powyżej jakiego warto. :) Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Języki programowania IP: *.dint.wroc.pl 14.03.07, 16:10 Z całym szacunkiem, ale jestem w stanie sporządzić takie zestawienie w odniesieniu do wielu innych języków programowania. :-) C++ to dobry, elastyczny język programowania, napisano w nim wiele aplikacji i do dzisiaj pisze się w nim sporo, jednak zamiast patrzeć w przeszłość należy patrzeć w przyszłość - poczytać np. raporty Gartnera czy Nucleus Research. Link Zgłoś
kell99 Re: Języki programowania 14.03.07, 16:23 Gość portalu: Paweł Z. napisał(a): > język programowania, napisano w nim wiele aplikacji i do dzisiaj pisze się w > nim sporo, jednak zamiast patrzeć w przeszłość należy patrzeć w przyszłość - > poczytać np. raporty Gartnera czy Nucleus Research. Nie, no nie wyjezdzaj tutaj z klamliwym Gartnerem, ktory zawsze poprze tego kto mu najwiecej zaplaci :P Zaraz bedziesz 'Get the facts' cytowal. Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Języki programowania IP: *.as.kn.pl 14.03.07, 19:51 Gadasz trochę jak PiS. Ośrodki badań opinii publikują sondaże, gdzie PiS ma kiepskie wyniki - to znaczy, że ośrodki badania opinii to masoni i komuniści. Firmy takie jak Gartner, Nucleus, IDS itd. itp. badają trendy w informatyce przy pomocy jasno zdefiniowanych narzędzi. Jest to znacznie bardziej sensowne źródło informacji o przyszłości informatyki za 5 lat niż zestawienia produktów zrealizowanych 5 lat temu. 10 lat temu pisało się programy w Delphi czy w FoxPro. Kto to dzisiaj robi? O trendach dotyczących aplikacji enterprise można przeczytać tutaj: www.itjungle.com/tfh/tfh040703-story03.html. Nie wiem, po co autorowi pytania umiejętność programowania, wiec nie wiem, czy go te trendy obchodzą. Ale jeśli obchodzą, to takie są właśnie źródła inforamcji o przyszłości programowania, a nie wyliczanki programów. Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Języki programowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 16:25 Gość portalu: Paweł Z. napisał(a): > Z całym szacunkiem, ale jestem w stanie sporządzić takie zestawienie w > odniesieniu do wielu innych języków programowania. :-) PROSZĘ BARDZO ! Czekam na twoją listę programów w innych językach. :) Inni też mogą się dołączyć. Konkretnie - program i w jakim języku jest napisany a nie jakieś ogólniki o niczym. Tylko, żeby to były popularne programy użytkowe jak w/w Photoshop a nie jakieś specjalistyczne narzędzia dla wybranej grupy niewielu użytkowników. :) Popularne to znaczy też takie co są pod systemy Windows, których używa ok. 90 % użytkowników komputerów na świecie. Link Zgłoś
Gość: Laik Re: Języki programowania IP: *.autocom.pl 14.03.07, 16:34 O coś takiego mi pasuje jak Madzia napisała. Wypiszcie programy i napiszcie w jakim języku je napisli. Ciekawi mnie to. Sam wyciągne wnioski. Choć mi chodzi o coś innego troszkę. Powiem wam może wprost. Chodzi o pisanie prostych(chyba prostych)programów pod urządzenia przemysłowe i labolatoryjne typu piec itp, które przedstawiałyby np. wykresy graficzne skoków temperatury wewnątrz pieca, oraz inne dane. Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Języki programowania IP: *.as.kn.pl 14.03.07, 19:58 Moja droga, ale skąd wiesz, jakie programy chce pisać autor i dla kogo? Największe polskie firmy informatyczne, w których można szukać pracy: Prokom, Computerland, Asseco - tu dopisz sobie 10 kolejnych wg rankingów - nie robi rozwiązań dla szerokiej rzeszy użytkowników, tylko programy dla banków, dużych przedsiębiorstw przemysłowych, administracji publicznej i tego typu narzędzia dla "grupy niewielu użytkowników". Rozwiązania dla szerokiej grupy użytkowników robią Microsoft, Adobe, Symantec itd. itp. - czyli firmy zza oceanu, w których raczej pracę trudno znaleźć bez wyjeżdżania z Polski. Jest jeszcze rynek gier, ale to inna historia. Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Języki programowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 16:34 Gość portalu: Madzia napisał(a): > Oto lista kilku popularnych programów i języki w jakich je napisano: Dorzucam jeszcze kilka światowych hitówa (mniej znanych Polakom): - 3DS MAX 9 = Microsoft Visual C++ 7.0 - CINEMA 4D R10 = Microsoft Visual C++ 6.0 - LIGHTWAVE 3D 9.5 = Microsoft Visual C++ 6.0 Link Zgłoś
Gość: luk Re: Języki programowania IP: *.sds.uw.edu.pl 21.03.07, 08:13 > - 3DS MAX 9 = Microsoft Visual C++ 7.0 to, co wymienilas, to sa raczej kompilatory... Link Zgłoś
Gość: Reader Re: Języki programowania IP: *.tbcn.telia.com 14.03.07, 18:19 Jezyk to jest narzedzie. I jako takie jest dobierane do potrzeb. Nikt nie bawi sie obecnie w cgi (np. z C) gdy jest PHP Nikt nie pisze driverow w Javie. Nike nie pisze kodeka w pythonie. Zastanow sie jakie aplikacje chcesz tworzyc, do czego maja sluzyc, na jaka platforme - dobierz pozniej jezyk. Do jezyka - przy pisaniu profesjonalnym - warto albo i trzeba znac inne rzeczy: algorytmy, obiektowosc i cala jej teorie itd itp Link Zgłoś
jan-w Re: Języki programowania 14.03.07, 19:44 Najlepiej opanować assembler. Tam masz pewność, że wszystko zadziała, tak jak chciałeś. Ale trzeba odrobinę się pouczyć. Link Zgłoś
Gość: tswiercz Re: Języki programowania IP: *.devs.futuro.pl 14.03.07, 21:43 Super, nie ma to jak budować statku scyzorykiem szwajcarskim :) Link Zgłoś
Gość: Laik Re: Języki programowania IP: *.autocom.pl 14.03.07, 22:32 Jak zauważyliście pewnie w polu autor podpisałem się jako laik... Może zapytam tak. Jakiego języka warto sie uczyć by miec do wyboru jak największą możliwość pisania przeróżnych programów(język najbardziej uniwersalny)? Głównie chodzi mi o pisanie prostych(chyba prostych)programów pod urządzenia przemysłowe i labolatoryjne typu piec itp, które przedstawiałyby np. wykresy graficzne skoków temperatury wewnątrz pieca, oraz inne dane. Link Zgłoś
wredny_menel Re: Języki programowania 14.03.07, 22:47 Gość portalu: Laik napisał(a): > Jak zauważyliście pewnie w polu autor podpisałem się jako laik... Może zapytam > tak. Jakiego języka warto sie uczyć by miec do wyboru jak największą możliwość > pisania przeróżnych programów(język najbardziej uniwersalny)? Głównie chodzi mi > > o pisanie prostych(chyba prostych)programów pod urządzenia przemysłowe i > labolatoryjne typu piec itp, które przedstawiałyby np. wykresy graficzne skoków > > temperatury wewnątrz pieca, oraz inne dane. Ponieważ agenci powyżej którzy wpadli w amok już Ci nic nie pomogą, sugeruję zapoznać się z książką : RS 232C - praktyczne programowanie. Od Pascala i C++ do Delphi i Buildera [PL] a konkretnie z II wydaniem rozszerzonym o USB . torrenty.org/torrent/66024 torrent: tiny.pl/c4mb Na poczatek sugeruję tak jak w owej ksiżeczce : ObjectPascal/Delphi i ew. C/C++ Builder C++ Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Języki programowania IP: *.as.kn.pl 14.03.07, 22:54 Czemu nie powiedzą? Powiedzą - to samo co Ty. :-) Link Zgłoś
Gość: mł. insp. Kaper Re: Języki programowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 08:53 wredny_menel napisała: > sugeruję zapoznać się z książką : > > RS 232C - praktyczne programowanie. Od Pascala i C++ do Delphi i Buildera [PL] > > > a konkretnie z II wydaniem rozszerzonym o USB . > > torrenty.org/torrent/66024 > > torrent: tiny.pl/c4mb No proszę ! Linki do PIRACKICH plików ! Od kiedy to Gazeta Wyboracza tak jawnie popiera piractwo ??? Link Zgłoś
Gość: sams Laiku IP: *.chello.pl 18.03.07, 13:34 Trzeba było mówić od razu o co ci chodzi. Potrzebujesz języka, który umożliwi ci szybko stworzyć okienkową aplikację i da ci dostęp do urządzeń zewnętrznych. Według mnie najprostrzym sposobem żeby to osiągnąć jest platforma .NET (język C# ew. Visual Basic). Ściągnij sobie Visual Studio 2005 Express (darmowe IDE) i jedziesz. W necie znajdziesz ogrom wiedzy o tym języku, a koledzy z codeguru.pl nie dadzą ci zginąć :) Alw wtedy piszesz tylko pod Windows. Link Zgłoś