Dodaj do ulubionych

Zupełnie zielona z problemami i pytaniami.

30.03.07, 15:03
Witam wszystkich.
Zainstalowano mi Linuxa Kubuntu 6.10.
Pościągałam z sieci różne programy - kadu, mplayera, mozillę, javę.
Rozpakowałam je. I tyle. Nie potrafię ich zainstalować. Od kilku dni siedzę,
czytam fora różne, w googlach szukam i nic!
Tam tak 'mądrze' jest napisane. A ja nawet nie wiem, gdzie jest katalog ze
źródłami i w którym miejscu mam wpisać ./configure, make i make install.
Dlatego piszę tutaj i zwracam się z prośbą o pomoc.
O wyjaśnienie mi, co zrobić,gdzie, co wpisać jak krowie na miedzy :). Bez
żadnych skomplikowanych słów :).
Pierwszy raz na oczy widzę tego Linuxa. I podoba mi się. Oprócz tej
instalacji, która mi spać nie daje ;/.
Z góry dziękuję,
pozdrawiam,
normalna (jeśli chodzi o Linuxa to raczej nienormalna ;P)
Obserwuj wątek
    • daniellinux Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 16:09
      Jeżeli chcesz instalować z źródeł to wchodzisz do katalogu który rozpakowałeś i
      wydajesz polecenie ./configure . Jeżeli chodzi o Kubuntu jest oparte na Debianie
      a tym samym możesz zainstalować paczkę stosując narzędzie apt-get. Trochę słabo
      szukałaś żeby zainstalować kadu poczytaj na stronie ... kadu :)
      www.kadu.net/w/Pobierz:Ubuntu . Pozostale programy analogicznie.
      Pozdrawiam
      • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 16:25
        Wchodzę do tego katalogu i gdzie wpisuję tę komendę?
        I jak mogę zainstalować paczkę (jaką?) przez jakieś apt-get - o co tu chodzi?
        A na tej stronie też byłam, ale nic nie zrozumiałam i dałam sobie spokój.

Ja wiem, że to z lekka wkurzające, tłumaczyć tak łatwe i podstawowe sprawy, ale
        ja naprawdę nie mam o tym zielonego pojęcia :(
        • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:15
          Zostaw źródła na boku. One nie są Tobie potrzebne. Zapomnij o poleceniach
          ./configure, make, make install i tym podobne.
          W tym linku dowiesz się, jak postępować.
          pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Instalacja_dodatkowego_oprogramowania_(za_pomoc%C4%85_apt_i_dpkg)
          Jeśli nie zrozumiesz tego, co tam jest napisane, postępuj tak:

1. Na pasku menu masz ikonę muszli albo okna monitora. Trzeba ją kliknąć, aby
          uruchomić tak zwany x-terminal (konsolę)
          2. W terminalu możesz wpisywać polecenia (podane we wcześniejszym linku). Na
          przykład aby zainstalować komunikator Kadu wpisz: sudo apt-get install kadu
          3. Po wpisaniu polecenia trzeba je oczywiście potwierdzić naciskając Enter.

Innym sposobem na okiełznanie pakietów (moim zdaniem dla Ciebie nieco
          trudniejszym) jest zainstalowanie zarządcy pakietów: apt-get install aptitude i
          nauczenie się obsługi tego programu. To znaczy uruchamiasz x-terminal jak wyżej,
          wpisujesz nazwę programu aptitude, naciskasz Enter i metodą prób i błędów uczysz
          się jego obsługi.
          • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:18
            wpisałam to: sudo apt-get install kadu
            i na koniec wyskoczyło: E: pakiety są błędne
          • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:19
            I jeszcze jedno. Mam Synaptic Menedżer Programów.
            Wyczytałam gdzieś, że muszę coś tam wpisać i on sam będzie pobierał i
            instalował programy...
            • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:25
              W porządku. Wyjdźmy z roboczego założenia, że w Twoim menadżerze pakietów adresy
              do serwerów z pakietami zostały domyślnie prawidłowo ustawione podczas
              instalacji. Dlatego spójrz jeszcze raz do linka wyżej, tam będzie takie
              polecenie aktualizacji listy pakietów: sudo apt-get update Wykonaj je i spróbuj
              ponownie zainstalować kadu. Ta operacja może chwilę potrwać.
              • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:31
                i znów wyskoczyło, że pakiety są błędne ;/
                • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:38
                  No dobrze, wobec tego:
                  sudo apt-get dist-upgrade

potem

sudo apt-get upgrade

potem

sudo apt-get install kadu
                  • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:40
                    > No dobrze, wobec tego:
                    > sudo apt-get dist-upgrade
                    >
                    > potem
                    >
                    > sudo apt-get upgrade
                    >
                    > potem
                    >
                    > sudo apt-get install kadu

Daj spokoj, chcesz zeby rozwalila sobie caly system? A ciekawe skad w Ubuntu ma
                    byc pakiet kadu w repozytoriach?
                    • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:46
                      no to jak to zrobić?
                    • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:47
                      i jeśli już zainstaluję coś to jak to uruchomić?
                      np. teraz instaluje się firefox. i jak skończy to co dalej?
                      • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:51
                        Poszukaj Firefoksa w menu albo Alt + F2 i wpisz firefox albo x-terminal i wpisz
                        firefox (Enter)
                    • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:48
                      Nie słuchaj marilicia. Jest złośliwa i niecierpliwa.

Jeśli mój wcześniejszy komentarz nie zmienił sytuacji, wykonaj następujące
                      czynności:
                      pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Instalacja_Kadu
                      Jeśli czegoś nie będziesz rozumieć, daj znać.
                    • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:56
                      Stwierdzenia należy uzasadniać. Zgadzamy się z tym? Uzasadnij, jak powyższe
                      polecenia mogą rozwalić system?
                      • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 18:00
                        W Ubuntu Aptitude jest zainstalowany standardowo, a kadu nie ma w repozytoriach.
                        Wpadles podwojnie, nieuku ;)

pozdrawiam
                        • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 18:18
                          Znowu omijasz moje pytanie. Umiesz czytać, więc trzeba było przeczytać, że

"Zainstalowano mi Linuxa Kubuntu 6.10"

Nie wiesz kto i jak instalował. Nie wiesz, czy ten ktoś ma w zwyczaju zostawiać
                          kilka menadżerów pakietów, bo i po co? Dlatego Twoje 100% pewności, że aptitude
                          był na dysku jest dziwne.
                          Odnośnie repozytoriów. Podałem linka do instalacji kadu. Niby skąd się to kadu
                          tam bierze, z nieba?
                          • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 18:24
                            > Nie wiesz kto i jak instalował. Nie wiesz, czy ten ktoś ma w zwyczaju zostawiać
                            > kilka menadżerów pakietów, bo i po co?

W Ubuntu jest Synaptic, wiec po co kazac instalowac aptitude? Bzdura totalna.

> Odnośnie repozytoriów. Podałem linka do instalacji kadu. Niby skąd się to kadu
                            > tam bierze, z nieba?

No i podales prawdopodobnie link do blednego repozytorium, bo teraz sie
                            zaleznosci nie zgadzaja.
                            • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 18:33
                              Podałaś "automagiczne" rozwiązanie i moja metoda poszła w odstawkę - to odnośnie
                              niezgodności.
                              Aptitude to tylko narzędzie, bardzo dobre zresztą. Wymieniłem je jako opcję bo
                              nie jestem jasnowidzem i nie mogę przewidzieć, komu z jakim narzędziem jest
                              wygodniej pracować. Chodziło o wskazanie możliwości. Znowu przyczepiłaś się do
                              rzeczy bez znaczenia, tak jak do Beryla w innym wątku.

Jeszcze pytanie do autorki wątku. Kontynuujemy to, co zaczęliśmy, czy pracujesz
                              dalej z marilicia?
                              • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 18:37
                                wiecie co. nieważne, kto mi pomaga. ważny jest efekt :)
                                ja nawet nie mam pojęcia, o co się sprzeczacie :)
                                nie wiem, co mam robić.
                                teraz coś wklepałam w tej konsoli i tam mi wyskoczyło, że mam podać hasło. no
                                to je podałam. i co się okazało?że podałam nieprawidłowe :(
                                gdzie mogę znaleźć administratora i hasło, które zostało mu przypisane? to
                                gdzieś w menu?
                              • normalna_ja to jest to hasło, które wpisuję po włączeniu kompa 30.03.07, 18:38
                                ?
                                • marilicia Re: to jest to hasło, które wpisuję po włączeniu 30.03.07, 18:38
                                  tak
                                  • normalna_ja Re: to jest to hasło, które wpisuję po włączeniu 30.03.07, 18:43
                                    to dlaczego wyskakuje taki komunikat:
                                    su: Authentication failure
                                    Wybacz.
                                    ?
                      • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 12:27
                        > Stwierdzenia należy uzasadniać. Zgadzamy się z tym? Uzasadnij, jak powyższe
                        > polecenia mogą rozwalić system?

Dla ciebie jako linuxowca-eksperta proste pytanie od nieuka-windowsowca:

Czy upgrade dystrybucji instaluje nowy kernel?

Co stanie sie z recznie skompilowanymi modulami?

Zalozmy, ze forumowiczka ma dostep do internetu przez karte sieciowa (np. przez
                        WLAN firmy ralink), do ktorej samemu trzeba skompilowac sterowniki: czy dostep
                        do sieci bedzie dzialal po wykonaniu upgrade?

Czy przed poleceniem forumowiczce wykonania upgrade'u dowiedziales sie jaki ma
                        hardware, jaki ma dostep do sieci, jakie potrzebuje sterowniki?

Jak wytlumaczylbys forumowiczce co ma robic, jesli nie mialaby dostepu do internetu?

Czy jestes uczciwy, czy tylko pyskaty?

Czy zawsze instalujesz kadu 5h?

Kilka pytan od nieuka ;):P
                        • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 12:44
                          Od początku widzę, że nie chcesz pomagać i już dawno powinnaś się przenieść do
                          wątku /dev/drzewo.
                          > Czy upgrade dystrybucji instaluje nowy kernel?
                          Tak, nawet w przypadku dystrybucji o krótkim cyklu życia kernel zawsze się
                          zmienia. Istnieją dystrybucje, które tego nie robią domyślnie i pozostawiają tę
                          decyzję użytkownikowi, ale dążenie do zmiany jądra na nowsze jest logiczne i
                          występuje zawsze.
                          > Co stanie sie z recznie skompilowanymi modulami?
                          Nic się nie stanie. Będą tam, gdzie były.
                          >
                          > Zalozmy, ze forumowiczka ma dostep do internetu przez karte sieciowa (np.
                          > przez WLAN firmy ralink)
                          Znowu przykład z kosmosu. Skoro mogliśmy wyraźnie przeczytać, że osoba
                          instalująca nie wiedziała nawet, jaką wersję instaluje i zainstalowane coś
                          współpracuje z internetem, to spokojnie można założyć, że nie kompilowała
                          ręcznie żadnych modułów.
                          > Czy przed poleceniem forumowiczce wykonania upgrade'u dowiedziales sie jaki ma
                          > hardware, jaki ma dostep do sieci, jakie potrzebuje sterowniki?
                          Jak wyżej. Idź na lekcje wyciągania logicznych wniosków. W tym wątku /dev/drzewo
                          udzielają takich lekcji.
                          > Czy zawsze instalujesz kadu 5h?
                          Królowo, to nie ja instaluję kadu - patrz lekcja logiki i czytania ze zrozumieniem.
                          • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 14:11
                            wszystko robie od początku. wywaliłam kadu i jestem na etapie:
                            Re: ostatnie czyli które?
                            olpc 30.03.07, 21:21 + odpowiedz

Jeśli już otworzyłaś ten plik, to sprawdź, czy występuje w nim słowo dapper.
                            Jeśli tak, zastąp każde takie słowo słowem edgy.

Potem uruchom x-terminal i wykonaj kolejno polecenia:

sudo apt-get update

sudo apt-get install kubuntu-desktop python-qt3 python-kde3 ubuntu-minimal

Teraz ponownie uruchom komputer

aktualnie od jakichś dwóch godzin robi się to:

na razie jest ok.. tylko strasznie długo trwa....

potem kadu zainstaluję, a mplayera już mam :)))
                            pierwszy mały sukces :)
                            • krzysztofsf Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 14:27
                              > aktualnie od jakichś dwóch godzin robi się to:
                              > sudo apt-get dist-upgrade
                              > na razie jest ok.. tylko strasznie długo trwa....
                              Tak ma byc - sa sciagane do wszystkich zainstalowanych programow uaktualnienia i poprawki utworzone od chwili powstania plyty, z ktorej korzystalas.
                              > potem kadu zainstaluję, a mplayera już mam :)))
                              > pierwszy mały sukces :)

Gratuluje.
                              Przepraszam za wczorajsze niecne podejrzenia :)
                          • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 14:49
                            > Znowu przykład z kosmosu. Skoro mogliśmy wyraźnie przeczytać, że osoba
                            > instalująca nie wiedziała nawet, jaką wersję instaluje i zainstalowane coś
                            > współpracuje z internetem, to spokojnie można założyć, że nie kompilowała
                            > ręcznie żadnych modułów.

Projektanci trasy przez Rospude tez tak mysleli, opierali sie na zalozeniach ;)
                            A jednak zalozenie a pewnosc to co innego.

> Królowo, to nie ja instaluję kadu - patrz lekcja logiki i czytania ze zrozumien
                            > iem.

Dobrze, dobrze, juz pokazales windowsowemu nieukowi swoja wiedze (rowniez z
                            logiki). Jak juz pisalam, wiekszosc linuxowych ekspertow nimi poprostu nie jest.

pozdrawiam
                        • krzysztofsf Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 14:29
                          > Kilka pytan od nieuka ;):P

Czepiasz sie niekonstruktywnie - udalo mu sie dobrze.
                          • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 14:41
                            strasznie długo to trwa....
                            ale mam nadzieję, że już wszystko będzie ok...
                            już widzę, że będę miała kłopot ze skypem. ale to już pikuś będzie po tym, co
                            przeszłam i czego się nauczyłam :P

ja już z tych Waszych słownych przepychanek nie rozumiem.
                            wszyscy jesteście ekspertami czy raczej hobbystami?
                            • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 16:41
                              Do pliku sources.list dodajesz jeden wpis i instalujesz Skype.

deb download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free (wszystkie
                              słowa w jednym wierszu)

apt-get install skype
                              • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 16:47
                                ok.
                                a czy potem za każdym razem gdy będę instalować jakiś program, np. javę, to
                                mam wpisywać coś w sources.list?

i jeszcze czy jest jakiś skype, którego mam zainstalować? czy którykolwiek i
                                będzie ok?
                                • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 17:14
                                  Zasada uzupełniania pliku sources.list nie dotyczy instalacji każdego programu.
                                  Programy, których licencja na to zezwala są dostępne standardowo i nie wymagają
                                  dodatkowych wpisów. Inaczej jest z programami, których licencja wymaga świadomej
                                  instalacji.
                                  Opis do instalacji Javy:
                                  ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy_pl#Java_i_niemultimedialne_wtyczki_do_przegl.C4.85darki
                                  Jeśli chodzi o Skype, skorzystaj ze sposobu, który podałem.
                              • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 16:51
                                Ten kiepski gazetowy serwis obcina nazwę protokołu (), ale to już z
                                pewnością zauważyłaś.

Powtórzę się, ale to nic. Po dodaniu każdego wpisu do sources.list należy
                                wykonać polecenie: apt-get update
                          • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 14:52
                            > Czepiasz sie niekonstruktywnie - udalo mu sie dobrze.

I dobrze ze mu sie udalo. Ale jednak lepiej nie wyzywac innych od nieukow, jak
                            jest sie takim amatorem.

pozdrawiam
                            • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 16:36
                              Żyj sobie w swoim automagicznym windowsowym świecie dalej nieuczko :P. Tylko
                              wyciągnij wnioski i nie udzielaj więcej innym automagicznych rad na tym forum.
                              Skorzystaj z tego wątku i naucz się czegoś od amatora :P.
                              • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 16:39
                                długo to jeszcze będzie trwać?
                                ile godzin?
                                już ze 4 trwa :((
                                i nie zanosi się na zakończenie ://
                                może znów coś schrzaniłam?
                                i jeszcze pytanie: jak potem wrzucić ikonkę z jakimś programem, np. firefoxem
                                na pulpit?
                                • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 16:45
                                  Czas aktualizacji zależy od prędkości przepływu danych do twojego komputera.
                                  Kilka godzin, to normalka. Czasem trwa to dłużej niż kilka godzin.

Firefox tak jak w Windowsie. W menu znajdujesz ikonę Firefox i albo przeciągasz
                                  ją na pulpit albo klikasz ją prawym przyciskiem myszy i wybierasz odpowiednie
                                  polecenie.
                              • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 16:48
                                > Tylko
                                > wyciągnij wnioski i nie udzielaj więcej innym automagicznych rad na tym forum.

Jakie wnioski? Ze cos co mozna zrobic w 30 minut trzeba robic 12h? I jeszcze
                                prawie rozwalic system.

Kompromitacja.
                                • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 16:57
                                  Skocz na /dev/drzewo i poszukaj wniosków.

Wniosek jest taki, że robimy to co robimy porządnie. Wiem, że Ty masz szybkie i
                                  automagiczne metody, po łebkach - typowe chodzenie na skróty, które nie zawsze
                                  się udaje, co dowodzi twoja pomoc z tego wątku.
                                  Takie lekceważenie osoby, której niby chcesz pomóc, to jest dopiero kompromitacja.
                                  • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 17:03
                                    > Wniosek jest taki, że robimy to co robimy porządnie.

Tak porzadnie, ze system mogl zostac rozwalony.

> Wiem, że Ty masz szybkie i
                                    > automagiczne metody, po łebkach - typowe chodzenie na skróty, które nie zawsze
                                    > się udaje, co dowodzi twoja pomoc z tego wątku.

Liczy sie efektywnosc. A rozwalanie systemu nie ma nic do czynienia z
                                    efektywnoscia, podobnie jak polecanie komus instalacji wersji beta. Snisz jak
                                    typowy linuxowiec-fanatyk.
                                    • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 17:17
                                      Rozwalić w ten sposób można Windowsa. Twoje przywiązanie do Windowsa nie pozwala
                                      przejrzeć na oczy fanatyczko.
                                      • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 17:19
                                        Nawet nie potrafisz przyznac sie do bledow. Szkoda. Jak nasz prezio.
                                        • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 17:26
                                          Błędem było twoje automagiczne narzędzie. Drugim błędem byłoby pozostanie przy
                                          wersji 6.06.
                                          Zaraz, prezio? Masz na mysli Ballmera, czy Billa? Jesteś z supportu Microsoftu?
                                          Wszystko jasne. To przecież oni są magikami, których rady jako żywo przypominają
                                          twoje. Podaj tam do was numer :P.
                                          • normalna_ja no nie :(( 31.03.07, 17:33
                                            znów mi pokazało:
                                            2.6.15-23-386

do dupy to :/
                                            • olpc Re: no nie :(( 31.03.07, 17:40
                                              To nie problem. Widocznie aktualizacja nie objęła Linuksa. Doinstaluj sobie kadu
                                              i skype i napisz, czy działają.
                                          • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 17:44
                                            > Błędem było twoje automagiczne narzędzie. Drugim błędem byłoby pozostanie przy
                                            > wersji 6.06.

Brakuje ci honoru. Poprostu.
                                            • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 17:54
                                              Jeśli mi brakuje honoru, to jak nazwiesz to, czego brakuje twoim preziom
                                              Ballmerowi i Gatesowi?
                                              • normalna_ja skype - 31.03.07, 18:07
                                                kt��rą wersję stąd ściągnąć?
                                                skype.com/intl/pl/download/skype/linux/
                                                kadu też usunęłam i nie chce się teraz ściągnąć z głownej strony kadu :(
                                                • olpc Re: skype - 31.03.07, 18:11
                                                  Pomóż sobie znowu tym linkiem:
                                                  www.debianadmin.com/ubuntu-edgy-eft-complete-sourceslist-repository-list-file.html
                                                  Odszukaj słowo skype i wklej odpowiedni wiersz do swojego pliku sources.list
                                                  Następnie wykonaj polecenie: apt-get update
                                                  Potem wykonaj polecenie: apt-get install skype
                                                  • normalna_ja Re: skype - 31.03.07, 18:29
                                                    oto co sie pojawiło:

E: Could not open lock file /var/lib/apt/lists/lock - open (13 Permission
                                                    denied)
                                                    E: Unable to lock the list directory
                                                  • normalna_ja mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 18:57
                                                    nie wiem, jak to zrobiłam, ale jest :DDDD
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 19:12
                                                    jeszcze może ktoś pomoże w usprawnieniu pracy kadu?
                                                    i powie dlaczego nie mogę zrobić �� '"o" kreskowanego i dlasczego kursor jest
                                                    tak dziwnie - nie na końcu wyrazu tylko pomiędzy literkami? coś na klawiaturze
                                                    pochrzaniłam pewno ;/
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 19:17
                                                    np chciałabym widzieć, czy dana osoba ma mnie w kontaktach.
                                                    tylko nie wiem jak to zrobić...
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 19:46
                                                    Nigdy nie korzystałem z kadu, ale jeśli dłuższą chwilę poczekasz, to założe
                                                    sobie jakieś lewe konto na GG, połączymy przez Kadu i rozwiążemy problem. Daj
                                                    znać, czy chcesz coś takiego robić.
                                                    Jeśli chodzi o klawiaturę, przyczyn może być kilka. Zacząłbym od sprawdzenia,
                                                    czy w innych programach klawiatura działa prawidłowo.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 19:54
                                                    w openofficie działa.
                                                    ale już na kadu i forum nie :(

z tym zakładaniem konta poczekajmy, myślę, że trzeba coś doinstalować, jakiś
                                                    moduł i będzie ok.
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 19:58
                                                    O jakim forum piszesz?
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 20:03
                                                    i skype już jest :)
                                                    tylko kurczę, w windowsie jest tak, że najeżdżasz myszka na kontakt i Ci
                                                    pokazuje dane i kiedy ostatnio widziano go. a tu tego nie ma.
                                                    chyba że nie umiem znaleźć :/
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 20:10
                                                    Może trzeba coś doinstalować. Nie używam skypa. Sprawdź, czy skype ma jakieś
                                                    rozszerzenia, które trzeba by doinstalować. Wydaj polecenie:
                                                    sudo dpkg -l skype\*
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 20:18
                                                    Zahaczyłem o ukośnik, zrób bez ukośnika.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 20:19
                                                    oj zn��w coś sie popjawiło dziwnego ;/
                                                    Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
                                                    | Status=Not/Installed/Config-files/Unpacked/Failed-config/Half-installed
                                                    |/ Err?=(none)/Hold/Reinst-required/X=both-problems (Status,Err: uppercase=bad)
                                                    ||/ Name Version Description
                                                    +++-==============-==============-============================================
                                                    ii skype 1.3.0.53-1 Free Internet Telephony - The whole world ca
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 20:25
                                                    A co się pojawia po wykonaniu podenego przeze mnie polecenia?
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 20:28
                                                    Hmmmmm, skype, licencja EULA, aż się słabo robi, ale ok. za chwilę będę miał
                                                    zainstalowaną tę samą wersję, uruchomię i zobaczę, jak to u mnie wygląda.
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 20:54
                                                    U mnie działa dobrze. Zarejestrowałem się jako olpc11 Nie mam słuchawek ani
                                                    mikrofonu, więc mój skype jest martwy, ale możesz na nim testować wyszukiwanie
                                                    kontaktów albo inne rzeczy, bo jest włączony.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:01
                                                    dzięki :)
                                                    lecę popr��bować bo coś mi się nie zgadza :)
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:06
                                                    włączam mplayera, otwieram film i nic.
                                                    czas leci szybko. ekran czarny.. czy to dlatego, że czegoś nie ściągnęłam?
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:08
                                                    Mam za mało danych.
                                                    Sprawdzimy, czy ten film w ogóle powinien zadziałać:

Podaj wynik polecenia: dpkg -l amarok*
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:16
                                                    dzięki :)
                                                    lecę popr��bować bo coś mi się nie zgadza :)
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 20:34
                                                    Może sprawdź jeszcze ustawienia klawiatury. W KDE, o ile pamiętam, jest gdzieś w
                                                    menu opcja Ustawienia - Klawiatura, czy coś podobnego.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 20:54
                                                    skype opanowany :)
                                                    java się ściąga
                                                    jeszcze tylko muszę zainstalować kamerkę, skaner i drukarkę :|, a czytałam,że
                                                    to już dużo bardziej skomplikowane, więc pewnie miesiąc mi zajmie, skoro
                                                    tydzień tak proste programy :))))))

ale co z tym �� jest to nie wiem bo nie działa nadal
                                                    a działało.
                                                    coś zmajstrowałam ;/
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:03
                                                    Skoro opanowany, to świetnie. Mogę go już odinstalować.
                                                    Jeśli chodzi o urządzenia peryferyjne, to rozumiem, że są USB. Jeśli nie masz
                                                    zainstalowanych programów hotplug oraz coldplug, to je zainstaluj.
                                                    Wtedy po wetknięciu wtyczki USB do gniazda kamera i drukarka powinny działać.
                                                    Można to każdorazowo sprawdzić z poziomu programu konqueror.

W przypadku skanera trzeba zainstalować program sane. Sprawdź dpkg -I sane* i
                                                    podaj wynik.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:10
                                                    mplayera i inne wezmę stąd:
                                                    wiki.jakilinux.org/13-rzeczy-ubuntu
                                                    zaraz zacznę działać tylko javę zainstaluję :)
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:15
                                                    Miejmy nadzieję, że zadziała.
                                                  • pigwolec Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:17
                                                    Cześć, widzę że masz dużo problemów z (K)Ubuntu. Może to ci pomoże:

ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy_pl
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:26
                                                    pigwolec napisała:

> Cześć, widzę że masz dużo problemów z (K)Ubuntu. Może to ci pomoże:
                                                    >
                                                    > ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy_pl

hej, dziękuję bardzo :)
                                                    już jest nieco lepiej :)))
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:34
                                                    Opis instalacji Javy, który wskazałem pochodzi właśnie z tej strony. Dziwne, że
                                                    po zainstalowaniu Java Tobie nie działa. Może spróbuj jeszcze raz powoli.
                                                  • pigwolec Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:35
                                                    > hej, dziękuję bardzo :)
                                                    > już jest nieco lepiej :)))

Widzę, że siedzisz tu już od wczoraj :) Gratuluje samozaparcia, ale większość
                                                    czynności nie była potrzebna, bo istnieją skrypty automatyzujące prawie
                                                    wszystkie instalacje. (K)Ubuntu ma bardzo dobrą wspólnotę, bardzo pomocną.
                                                    Przeczytaj stronę którą ci podałem, tam właściwie znajdziesz prawie wszystko.

pozdrawiam
                                                  • pigwolec Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:39
                                                    Szczególnie przeczytaj rozdział

1.4 Instalacja dodatkowych programów
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:39
                                                    :)
                                                    w końcu załapałam
                                                    nie jestem tak wielkim tłumokiem, jak na początku myślałam ;)
                                                    coś tam sie instaluje....
                                                    zaraz włączę kurnik i sprawdzę :)
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:41
                                                    To jest proste dla Ciebie i dla mnie, ale fakt jest faktem, że Java nie działa.
                                                    Widocznie dla osoby bardzo początkującej tamten opis nie jest wystarczająco
                                                    łatwy do wdrożenia.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:44
                                                    no i nie działa java ;/
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:53
                                                    pigwolec masz jakiś pomysł, czy wpadłeś tu tylko na chwilę, żeby oznajmić, że
                                                    wszystko da się szybko i automagicznie zrobić?
                                                  • pigwolec Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:03
                                                    > pigwolec masz jakiś pomysł, czy wpadłeś tu tylko na chwilę, żeby oznajmić, że
                                                    > wszystko da się szybko i automagicznie zrobić?

Polecam zainstalowanie skryptów automatyzujących, np. EasyUbuntu albo
                                                    Automatix2, bo inaczej będziecie jeszcze długo siedzieć. Mi by się nie chciało
                                                    :) Używam Linuxa jeszcze od czasów FVWM2 i dzisiaj prawie na wszystko są gotowe
                                                    GUI. Zresztą gdyby nie było, to Linux miałby ciężko na dzisiejszym rynku desktopów.
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:14
                                                    Ja wiem, że masz rację. Jednak Twój sposób ułatwiania sobie życia już 3 razy
                                                    zawiódł w tym wątku:
                                                    a) gksu i aktualizacja z 6.06 do 6.10
                                                    b) obsługa menadżera pakietów Sycośtam
                                                    c) automatix (wersji nie pamiętam teraz)

Jeśli coś robimy spod konsoli, to przynajmniej wiem co, bo gdy dziewczyna
                                                    wyklika coś w tych GUI i to nie zadziała, to sprawa pomocy może się jeszcze
                                                    bardziej skomplikować?
                                                  • pigwolec Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:21
                                                    > Ja wiem, że masz rację. Jednak Twój sposób ułatwiania sobie życia już 3 razy
                                                    > zawiódł w tym wątku:
                                                    > a) gksu i aktualizacja z 6.06 do 6.10
                                                    > b) obsługa menadżera pakietów Sycośtam
                                                    > c) automatix (wersji nie pamiętam teraz)

Z tego co wyczytałem, to Automatix2 wcale tutaj nie został zainstalowany, bądz
                                                    wersja nieodpowiednia dla danej dystrybucji.

> Jeśli coś robimy spod konsoli, to przynajmniej wiem co, bo gdy dziewczyna
                                                    > wyklika coś w tych GUI i to nie zadziała, to sprawa pomocy może się jeszcze
                                                    > bardziej skomplikować?

W Automatix2 nic nie zepsujesz, to super proste, tak wygląda:

www.getautomatix.com/img/shot1.png
                                                    Jest dopasowany idealnie do dystrybucji. Spróbujcie.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:30
                                                    ok
                                                    mogę go ściągnąć stąd?

ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy_pl#Jak_zainstalowa.C4.87_Automatix2_na_Ubuntu.2C_Kubuntu.2C_i_Xubuntu
                                                    wpisuję tę komendę i nic :(
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:31
                                                    możecie mnie poinstruować jak zainstalować teg oautomatixa?
                                                    Czekamy na Ciebie ;)
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:36
                                                    Zaraz Cię poinstruujemy.
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:41
                                                    Do pliku sources.list dodaj następujący wiersz:

deb www.getautomatix.com/apt edgy main
                                                    (wszystkie słowa w jednej linii)

Teraz pobierz klicz GPG. W tym celu wykonaj polecenie:

wget www.getautomatix.com/apt/key.gpg.asc

Następnie wykonaj kolejno 2 polecenia:

gpg --import key.gpg.asc

gpg --export --armor 521A9C7C | sudo apt-key add -

Teraz należy uaktualnić listę pakietów. Wykonaj polecenie:

sudo apt-get update

Na końcu zainstaluj Automatix2 poleceniem:

sudo apt-get install automatix2
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:44
                                                    Przed www powinno być za każdym razem ha te te pe dwukropek dwa ukośniki - tak
                                                    jak w adresie stron WWW. To bezmyślne forum zjada nazwę protokołu.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:46
                                                    zn��w nie tak
                                                    E: Malformed line 1 in source list /etc/apt/sources.list (URI parse)
                                                    E: The list of sources could not be read.
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:50
                                                    Uwzględniłaś ha te te pe dwukropek ukośniki?
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:54

• olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 23:01
                                                    Dalej trzeba wykonać polecenie: automatix2 (Enter) - tak spod x-terminala albo
                                                    Alt+F2 i wpisać automatix2 albo po prostu odszukać automatix2 w menu KDE i kliknąć.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 23:34
                                                    dopiero 71%...
                                                    ściągam to i spadam spać.
                                                    po tych całodziennych sesjach pewnie oślepniemy, a ja to już na pewno :)
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 01.04.07, 00:01
                                                    wyskoczyło, że ta wersja jest tylko dla kubuntu 6.10
                                                    :(
                                                    dobranoxc
                                                  • pigwolec Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:41
                                                    Tu masz wszystko napisane:

www.getautomatix.com/wiki/index.php?title=Installation
                                                    do jutra
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:45
                                                    Problem w tym, że te automagiczne skrypty nie działały, co było dobrze widać w
                                                    tym wątku.
                                                  • pigwolec Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:53
                                                    > Problem w tym, że te automagiczne skrypty nie działały, co było dobrze widać w
                                                    > tym wątku.

Sam używam Automatix2 i u mnie działa, można zainstalować kodeki, skype, jave,
                                                    dodatkowe fonty i wiele innych rzeczy. Sam się aktualizuje, wszystko jest ok.
                                                    Polecam zainstalować Automatix2, jak opisane na podanej stronie.
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:55
                                                    To jest pomysł. Poczekamy i zobaczymy, czy dobry. Oby tak, bo celem jest
                                                    skuteczna pomoc.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:54

• olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:58
                                                    Co do mplayera. Społeczność KDE porzuciła go już dość dawno. Dlaczego musi być
                                                    mplayer?
                                                    Moim zdaniem lepiej byłoby dostosować się do społeczności i korzystać z programu
                                                    amarok oraz jego modułów. Dlatego wcześniej chciałem przetestować działanie
                                                    filmu właśnie z poziomu tego programu.
                                                    Jeśli musi być mplayer, napisz dlaczego, bo każdy problem można rozwiązać, tylko
                                                    szkoda nocy :P.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:02
                                                    nie musi być mplayer. tylko przeczytałam o nim gdzieś, że to program dobry i do
                                                    linuksa :)
                                                    ale nie musi być on.
                                                    ważne żeby odwtazrzał filmy :)
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:05
                                                    Jak już wspomniełem kaffeine. Spróbuj ten film odtworzyć korzystając z tego
                                                    programu.
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:03
                                                    No tak, zaczyna mi się już wszystko mylić. Miałem na myśli program kaffeine.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:08
                                                    i co się okazało?
                                                    że w zakładce Internet jest java - Sun Java 5.0 Web Start
                                                    klikam na to i otwiera sie okno - dziwne jakieś ;/
                                                    potem włączam grę. i nic....

za to czcionki windowsowskie mam :)
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:12
                                                    otworzyłam film w tym programie i nic. czarny ekran. czas szybko leci. i tyle
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:17
                                                    Proponuję, abyś spróbowała rady pigwolca i zainstalowała tamten magiczny
                                                    program. Może tym razem magia zadziała.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:19
                                                    nie wierzę w magię, wr��żby, horoskopy...

pewnie go ściągnę, otworzę i na tym się skończy moja przygoda z tym programem :
                                                    (
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:21
                                                    Jednak wielu ludziom działa, więc trzeba sprawdzić.
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 22:19
                                                    Natomiast w związku z odtwarzaniem filmu, zajrzyj do ustawień programu, na
                                                    przykład w mplayerze - preferencje - zakładka Video i wypróbuj dostępne opcje.
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:18
                                                    Sprawdź dpkg -I sane* i
                                                    podaj wynik.

wynik:
                                                    dpkg-deb: failed to read archive `sane*': No such file or directory
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:23
                                                    Sprawdź dpkg -I libsane*
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:25
                                                    dpkg-deb: failed to read archive `libsane*': No such file or directory
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:28
                                                    sudo apt-get install libsane libsane-extras
                                                  • normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 21:27

• normalna_ja Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 20:17
                                                    no na forum nie mogę napisać �� i na gg. znaczy na kadu...
                                                    a czcionki verdany nie ma
                                                    może muuszę coś ściągnąć?
                                                    idę poczytać jakieś strony.
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 20:19
                                                    Poczytaj strony o instalacji czcionek.
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 20:04
                                                    Żaden moduł w tym problemie nie pomoże. Lista modułów poniżej:
                                                    www.kadu.net/w/Modu%C5%82y
                                                  • olpc Re: mam kadu :DDDDDDD 31.03.07, 19:57
                                                    Jeśli w innych programach nie ma problemy z polskimi literami, to spróbuj
                                                    zmienić czcionkę w Kadu na przykład na czcionkę o nazwie Verdana. Trzeba
                                                    poeksperymentować.

W Kadu:
                                                    Menu->Konfiguracja->Wygląd->Czcionki
                                                  • olpc Re: skype - 31.03.07, 19:37
                                                    Program mówi, że nie masz uprawnień. Dodaj sudo na początku polecenia i napisz,
                                                    czy pomogło.
                                                  • normalna_ja Re: skype - 31.03.07, 19:42
                                                    tak, ściąga się :)
                                • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 16:58
                                  12? chyba 24 godziny :)))
                                  a tak w ogóle, to może gdyby trafił się ktoś bardziej pojętny i szybciej
                                  załapujący to instalacja trwałaby te 30 min.
                                  no i w końcu - liczy się chyba TYLKO efekt końcowy :)
                                  przynajmniej dla mnie :P
                                  • olpc Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 17:22
                                    Gdy system skończy się aktualizować, daj znać i trochę poczekaj, bo chwilami
                                    jesteś za szybka.
                                    • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 17:28
                                      skończyło
                                      uruchomiłam ponownie komputer i tyle...
                        • luxer Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 31.03.07, 15:54

> Czy zawsze instalujesz kadu 5h?

Co to jest 5 godzin w porównaniu do moich 4 dni :)

www.kadu.net/forum/viewtopic.php?t=7962&postdays=0&postorder=asc&start=0
                          Nie ma sie co zrażać do 5 h. :D:D

:]

luxer
                • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:39
                  Kadu tak nie zainstalujesz, bo tam tego pakietu poprostu nie ma. Javy tez tak
                  nie zainstalujesz, MPlayera tez nie.
        • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 17:51
          Zrob tak:

Kliknij na ten link i zainstaluj ten pakiet:

www.getautomatix.com/apt/dists/edgy/main/binary-i386/automatix2_1.1-2.32-6.10edgy_i386.deb
          Po instalacji znajdziesz w menu program o nazwie Automatix2. Za pomoca tego
          programu zainstalujesz wiekszosc potrzebnych rzeczy. Mysle, ze sama zrozumiesz
          obsluge tego programu.

A kadu zainstalujesz tak:

Wpisz w konsoli:

sudo sh -c "echo 'deb deb.svx.pl edgy main universe' >>
          /etc/apt/sources.list"

potem powinno wystarczyc

pozdrawiam
          • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 18:00
            z kadu zrobiłam tak jak napisałaś - znów wyskakuje że pakiety są błędne.

no i jak zainstalować tego automatixa?

przepraszam, że tak Was męczę, ale juz ponad tydzień się męczę nad tym i nic :(
            • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 18:01
              > z kadu zrobiłam tak jak napisałaś - znów wyskakuje że pakiety są błędne.

a co dokladnie pisze??
              • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 18:03
                dokładnie tak:
                Czytanie list pakietów... Gotowe
                Budowanie drzewa zależności... Gotowe
                Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać,
                że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej,
                w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione
                z katalogu Incoming ("Przychodzące").

Ponieważ zażądno tylko jednej operacji, jest bardzo prawdopodobne, że
                danego pakietu po prostu nie da się zainstalować i należy zgłosić w nim
                błąd.
                Następujące informacje mogą pomóc rozpoznać sytuację:

Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
                kadu: Wymaga: libc6 (>= 2.4-1) ale 2.3.6-0ubuntu20 ma zostać zainstalowany
                Wymaga: libgcc1 (>= 1:4.1.1-12) ale 1:4.0.3-1ubuntu5 ma zostać
                zainstalowany
                Wymaga: libssl0.9.8 (>= 0.9.8b-1) ale 0.9.8a-7build1 ma zostać
                zainstalowany
                Wymaga: libstdc++6 (>= 4.1.1-12) ale 4.0.3-1ubuntu5 ma zostać
                zainstalowany
                E: Pakiety są błędne
                • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 18:26
                  Sprobuj tak:

sudo apt-get remove kadu

i napisz co sie dzieje.
                  • normalna_ja Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 18:29
                    Pakiet kadu nie jest zainstalowany, więc nie zostanie usunięty.
                    0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 168 nieaktualizowanych.
                    • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 18:35
                      Teraz zrob tak:
                      • marilicia Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 18:37
                        Otworz Synaptic.

Jak sie otworzy, w menu u gory znajdziesz takie cos jak "Ustawienia",
                        tam znajdziesz cos takiego jak "zrodla pakietow". Napisz czy znalazlas.
                        • normalna_ja źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 18:41
                          jakaś tabelka wyskakuje, niektóre funkcje włączone są, niekótre nie
                          • marilicia Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 18:48
                            Postaraj sie mniejwiecej napisac co tam jest zahaczone.
                            • normalna_ja Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 18:57
                              typ deb URL pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ dystrybucja dapper dział main
                              restricted

deb-src pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/

deb pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/

deb-src pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/

deb security.ubuntu.com/ubuntu/ dystrybucja dapper security
                              dział main restricted

deb-src security.ubuntu.com/ubuntu/

deb www.kadu.net/download/binary/ubuntu/repo/ dystrybucja
                              edgy dział main

deb www.kadu.net/download/binary/ubuntu/repo/

wszyztsko, co wypisałam jest zaznaczone
                              • marilicia Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 19:06
                                Wprowadzilas nas wszystkich w blad. Nie masz wersji Kubuntu 6.10 tylko 6.o6!
                                • normalna_ja Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 19:09
                                  ups :(
                                  przepraszam
                                  ten, który mi to instalował powiedział, że to 6.10
                                  przepraszam raz jeszcze....
                                  zrobiłam to nieświadomie :((
                                  • beretelwi Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 19:11
                                    faktycznie sen idioty sniony nieswiadomie
                                  • marilicia Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 19:12
                                    odznacz wszystko z "kadu"

daj na ok i potwierdz wszystko. wylacz potem synaptic
                                    • normalna_ja odznaczone 30.03.07, 19:19

• olpc Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 19:20
                                    Jest ok. Teraz ja będę Cię przekonywać, żeby uaktualnić wszystko do 6.10, a
                                    merilica będzie Cię zapewne przekonywać do dostosowania ścieżki kadu w dół.
                                    Moja metoda polega na pozostawieniu ścieżki kadu i dodaniu odpowiednich adresów
                                    w oparciu o:
                                    a) wiki.jakilinux.org/13-rzeczy-ubuntu
                                    i w razie potrzeby stąd:
                                    b)
                                    www.debianadmin.com/ubuntu-edgy-eft-complete-sourceslist-repository-list-file.html
                                    i wykonaniu poleceń aktualizacji opisanych w a).
                                    • marilicia Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 19:22
                                      Jest ok. Teraz ja będę Cię przekonywać, żeby uaktualnić wszystko do 6.10, a
                                      > merilica będzie Cię zapewne przekonywać do dostosowania ścieżki kadu w dół.
                                      > Moja metoda polega na pozostawieniu ścieżki kadu i dodaniu odpowiednich adresów
                                      > w oparciu o:
                                      > a) wiki.jakilinux.org/13-rzeczy-ubuntu
                                      > i w razie potrzeby stąd:
                                      > b)
                                      > www.debianadmin.com/ubuntu-edgy-eft-complete-sourceslist-repository-list-file.html
                                      > i wykonaniu poleceń aktualizacji opisanych w a).

DObrze, przejmij :)
                                      • normalna_ja Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 19:24
                                        a nie można zostawić tak jak jest? bez zmieniania ścieżek czy czegoś tam?
                                        czy nie da rady i kolejne godziny będę musiała spędzić nad jakimiś zagmatwanymi
                                        sprawami? :(
                                        • normalna_ja Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 19:30
                                          ok. przejrzałam tę stronę i co?
                                          By udostępnić nowe repozytoria przejdź do (System -> Administracja -> Synaptic
                                          Menedżer Pakietów), wpisz hasło roota. Następnie udaj się do (Ustawienia ->
                                          Repozytoria),

tam zaznacz wszystkie kratki, by udostępnić wszystkie repozytoria, które
                                          potrzebujesz. ->skąd mam wiedzieć jakich repozytoriów (tak się odmienia?)
                                          potrzebuję?

Dodatkowe repozytoria potrzebne są również do instalacji niektórych aplikacji,
                                          których nie ma w domyślnych repozytoriach. Przejdź więc do zakładki "Third
                                          party" -> gdzie to jest? za cholerę nie widzę :(

i dodaj tam jedną z następujących linii (są mirrorami):
                                          • olpc Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:12
                                            Podaj swój adres IP, to zrobię to za Ciebie. To żart oczywiście.
                                            Wobec tego zaznacz wszystkie kratki, zatwierdź zmiany i wyjdź z menadżera pakietów.
                                            Skoro ta metoda jest póki co zbyt trudna, to spróbujemy innej. Aby uaktualnić
                                            system do wyższej wersji, wykonaj polecenie:

gksu "update-manager -c"

Potem napisz, czy wszystko poszło gładko, czy nie.
                                            • normalna_ja Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:27
                                              dokładnie to
                                              gksu "update-manager -c"
                                              mam wpisać?
                                              w konsoli??
                                              • olpc Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:29
                                                Albo w x-terminalu albo Alt+F2 i wkleić lub wpisać.
                                              • normalna_ja Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:32
                                                nie mozna wykonać podanego polecenia
                                                • olpc Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:37
                                                  A coś takiego się wykonuje:

gksu man man
                                                  • normalna_ja Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:39
                                                    też nie
                                                  • olpc Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:43
                                                    Wygląda na to, że nie masz zainstlowanych wszystkich pakietów. Użyj:

sudo "update-manager -c"

Działa?
                                                  • normalna_ja Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:45
                                                    tak :)
                                                  • olpc Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:47
                                                    Wobec tego niech sobie działa. Podaj mi jeszcze wynik polecenia: kernelversion
                                                  • normalna_ja Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:48

nie można wykonać tego polecenia :(

Czekamy na Ciebie ;)
                                                  • olpc Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:50
                                                    Miało być sudo kernelversion, ale zrób jeszcze inaczej. Napisz mi wynik polecenia:

ls -a /lib/modules
                                                  • olpc Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:51
                                                    jeśli się nie wykona, to dodaj sudo na początku.
                                                  • normalna_ja Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:52
                                                    proszę:
                                                    . .. 2.6.15-23-386
                                                  • olpc Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 20:54
                                                    Gdy już zakończy się aktualizacja systemu, powtórz to ostatnie polecenie i też
                                                    podaj wynik.
                                                  • normalna_ja ostatnie czyli które? 30.03.07, 20:57

• olpc Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 20:58
                                                    ls -a /lib/modules albo z sudo na początku
                                                  • normalna_ja Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 20:59
                                                    2.6.15-23-386
                                                  • olpc Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:02
                                                    Aktualizacja się już zakończyła?
                                                  • normalna_ja Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:04
                                                    nie wiem :(. nic nie widac na monitorze, że się działo.
                                                    mogę to jakoś sprawdzić?
                                                  • olpc Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:06
                                                    sudo apt-get upgrade i napisz, co śię dzieje.
                                                  • normalna_ja Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:08
                                                    0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
                                                  • olpc Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:14
                                                    No to jeszcze inaczej.

a) Wykonaj polecenie: konqueror
                                                    b) Przejdź w tym programie do katalogu /etc/apt/
                                                    c) Kliknij prawym przyciskiem myszy nazwę pliku sources.list i wybierz polecenie
                                                    w stylu "Edytuj jako Root"

Masz już?
                                                  • normalna_ja Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:17
                                                    tak, zrobiłam to. i wyskoczyło jakieś okno z tekstem. każda linijka zaczyna się
                                                    od #
                                                  • olpc Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:23
                                                    Wobec tego dodatkowo usuń # w każdym wierszu, gdzie jest coś takiego lub
                                                    podobnego #deb (jak na tych listach z repozytoriami, do których linki podałem
                                                    powyżej)
                                                  • olpc Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:21
                                                    Jeśli już otworzyłaś ten plik, to sprawdź, czy występuje w nim słowo dapper.
                                                    Jeśli tak, zastąp każde takie słowo słowem edgy.

Potem uruchom x-terminal i wykonaj kolejno polecenia:

sudo apt-get update

Teraz ponownie uruchom komputer
                                                  • marilicia Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:25
                                                    > Teraz ponownie uruchom komputer

Jak leci? Jeszcze nie gotowe? Tyle trwa instalacja kadu? I nawet trzeba na nowo
                                                    startowac komputer?

No no no :D
                                                  • normalna_ja Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:26
                                                    takie coś wyskoczyło:
                                                    Pakiet kubuntu-desktop nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny
                                                    pakiet.
                                                    Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
                                                    pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
                                                    E: Pakiet kubuntu-desktop nie ma kandydata do instalacji

restartuje go...z/w
                                                  • normalna_ja jestem... 30.03.07, 21:32

• normalna_ja Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:34
                                                    mam usuwać te # z każdego wiersza?
                                                  • olpc Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:43
                                                    Chodzi o to, że # oznacza komentarz. Jak widać poniżej, przed deb nie ma # i tak
                                                    jest prawidłowo. Przy okazji. Wklej poniższe linie do swojego pliku sources.list
                                                    i wykonaj polecenia aktualizacyjne po kolei jeszcze raz (te z sudo na początku).

# Ubuntu Main

deb gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted universe multiverse
                                                    deb-src gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted universe
                                                    multiverse
                                                    deb gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-proposed main restricted universe
                                                    multiverse

# Bug fix Updates

deb gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-updates main restricted universe
                                                    multiverse
                                                    deb-src gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-updates main restricted
                                                    universe multiverse

# kubuntu.org packages for the latest KDE version

deb kubuntu.org/packages/kde-latest edgy main
                                                    deb kubuntu.org/packages/kde-355 edgy main
                                                    deb-src kubuntu.org/packages/kde-latest edgy main
                                                  • normalna_ja Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:47
                                                    to mam usuwać te #? czy na razie sobie darować?

i co mam powklejać?
                                                    # Ubuntu Main
                                                    >
                                                    > deb gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted universe
                                                    multiverse
                                                    > deb-src gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted universe
                                                    > multiverse
                                                    > deb gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-proposed main restricted
                                                    universe
                                                    > multiverse
                                                    >
                                                    > # Bug fix Updates
                                                    >
                                                    > deb gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-updates main restricted
                                                    universe
                                                    > multiverse
                                                    > deb-src gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-updates main restricted
                                                    > universe multiverse
                                                    >
                                                    > # kubuntu.org packages for the latest KDE version
                                                    >
                                                    > deb kubuntu.org/packages/kde-latest edgy main
                                                    > deb kubuntu.org/packages/kde-355 edgy main
                                                    > deb-src kubuntu.org/packages/kde-latest edgy main

to wszystko?

czy bez czegoś?
                                                  • olpc Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:54
                                                    Bez znaków >

W pliku sources.list masz już ileś podobnych adresów. Usunęłaś sprzed nich znak
                                                    # (znak komentarza), więc powinny wszystkie działać. Teraz dodaj do nich kolejne
                                                    adresy, które wskazałem.
                                                  • olpc Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 21:58
                                                    Czekaj, inaczej. Ten serwis Gazety jest kiepski, łamie linie i jeszcze coś źle
                                                    przekleisz. Wróć do góry do długiego linku z adresami repozytoriów. Przeklejone
                                                    adresy wziąłem stamtąd. Porównaj je i przeklej do swojego pliku sources.list.
                                                  • olpc Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 22:00
                                                    Żeby nie było wątpliwości:

• normalna_ja oki :) 30.03.07, 22:03

• normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 22:08
                                                    dodałam do tego momentu:
                                                    GPG Key Information
                                                    i co teraz?
                                                    jakieś komendy, tak?

oczywiście bez tych # na początku wiersza? usunęłam je wszystkie...
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 22:21
                                                    zapisałam zmiany, zamknęłam, otworzyłam konsolę, wpisałam pierwsze polecenie z
                                                    sudo - sudo apt-get update
                                                    i wyskoczyło:
                                                    E: Typ 'Major' jest nieznany w linii 13 listy źródeł /etc/apt/sources.list

wpisałam drugie polecenie upgrade i wyskoczyło:
                                                    E: Nie udało się odczytać list źródeł.
                                                  • olpc Re: oki :) 30.03.07, 22:23
                                                    Coś źle wstawiłaś. Porównaj wklejone wiersze z tymi, które ja wskazałem powyżej.
                                                  • olpc Re: oki :) 30.03.07, 22:26
                                                    W sumie to bardzo dziwne, że ten skrypt po gksu i tak dalej nie zrobił
                                                    wszystkiego automatycznie. Bardzo dziwne i niezgodne z dokumentacją.
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 22:29
                                                    :( noto łądnie :(
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 22:33
                                                    to ostatni wpis zrobiony przeze mnie

a tak wygląda Twój:
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 22:35
                                                    tak samo, tylko że mój ma
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 22:29
                                                    a ma znaczenie, gdzie to wpiszę?
                                                    bo ja wszystko dodałam od góry idąc
                                                  • olpc Re: oki :) 30.03.07, 22:30
                                                    To nie ma znaczenia.
                                                  • olpc Re: oki :) 30.03.07, 22:32
                                                    Żebyśmy się dokładnie rozumieli. Nie masz dodać wszystkiego, tylko to, co ja tu
                                                    wkleiłem. Masz to dodać dlatego, że uaktualnienie nie zadziałało dla wszystkich
                                                    pakietów, a powinno.
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 22:34

• olpc Re: oki :) 30.03.07, 22:38
                                                    No to teraz po kolei:

sudo apt-get update

Jakieś błędy?
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 22:40
                                                    znów to:
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 22:43
                                                    tu wklejam to wszystko, co jest w tym sources.list

universe multiverse
                                                    multiverse
                                                    deb gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-proposed main restricted
                                                    universe multiverse
                                                    multiverse
                                                    deb gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted universe
                                                    multiverse
                                                    deb pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted
                                                    deb-src pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted

Major bug fix updates produced after the final release of the
                                                    distribution.
                                                    deb pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-updates main restricted
                                                    deb-src pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-updates main restricted

Uncomment the following two lines to add software from the 'universe'
                                                    repository.
                                                    N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu
                                                    team, and may not be under a free licence. Please satisfy yourself as to
                                                    your rights to use the software. Also, please note that software in
                                                    universe WILL NOT receive any review or updates from the Ubuntu security
                                                    team.
                                                    deb pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe
                                                    deb-src pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe

Uncomment the following two lines to add software from the 'backports'
                                                    repository.
                                                    N.B. software from this repository may not have been tested as
                                                    extensively as that contained in the main release, although it includes
                                                    newer versions of some applications which may provide useful features.
                                                    Also, please note that software in backports WILL NOT receive any review
                                                    or updates from the Ubuntu security team.
                                                    deb pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-backports main restricted
                                                    universe multiverse
                                                    deb-src pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-backports main restricted
                                                    universe multiverse

deb security.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-security main restricted
                                                    deb-src security.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-security main restricted
                                                    deb security.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-security universe
                                                    deb-src security.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-security universe

deb www.kadu.net/download/binary/ubuntu/repo/ edgy main
                                                  • olpc Re: oki :) 30.03.07, 22:47
                                                    Na początku każdego wiersza, który nie zaczyna się od "deb", wstaw #
                                                  • olpc Re: oki :) 30.03.07, 22:49
                                                    I upewnij się jeszcze, że słowa universe są w jednej linii ze słowem deb
                                                  • olpc Re: oki :) 30.03.07, 22:50
                                                    To samo dotyczy słowa multivers
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 22:54
                                                    tak ma być? z tymi #?
                                                    universe multiverse
                                                    multiverse
                                                    deb gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-proposed main restricted universe
                                                    multiverse
                                                    multiverse
                                                    deb gb.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted universe multiverse
                                                    deb pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted
                                                    deb-src pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted

# Major bug fix updates produced after the final release of the
                                                    # distribution.
                                                    deb pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-updates main restricted
                                                    deb-src pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-updates main restricted

# Uncomment the following two lines to add software from the 'universe'
                                                    $ repository.
                                                    # N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu
                                                    # team, and may not be under a free licence. Please satisfy yourself as to
                                                    # your rights to use the software. Also, please note that software in
                                                    # universe WILL NOT receive any review or updates from the Ubuntu security
                                                    # team.
                                                    deb pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe
                                                    deb-src pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy universe

# Uncomment the following two lines to add software from the 'backports'
                                                    # repository.
                                                    # N.B. software from this repository may not have been tested as
                                                    # extensively as that contained in the main release, although it includes
                                                    # newer versions of some applications which may provide useful features.
                                                    # Also, please note that software in backports WILL NOT receive any review
                                                    # or updates from the Ubuntu security team.
                                                    deb pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-backports main restricted
                                                    universe multiverse
                                                    deb-src pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-backports main restricted
                                                    universe multiverse

deb security.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-security main restricted
                                                    deb-src security.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-security main restricted
                                                    deb security.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-security universe
                                                    deb-src security.ubuntu.com/ubuntu/ edgy-security universe

• normalna_ja dolara wstawił·am ;/ 30.03.07, 22:56

• olpc Re: dolara wstawił·am ;/ 30.03.07, 22:58
                                                    Teraz aktualizacja powinna zadziałać. Wiesz już jakie polecenia trzeba wydać.
                                                  • olpc Re: oki :) 30.03.07, 23:06
                                                    Jeden drobiazg. Na końcu wystarczy jedna linia z kadu zamiast czterech. Ta ilość
                                                    nie przeszkodzi Ci w instalacji kadu, ale jest niepotrzebna.
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 23:18
                                                    zadziałało...
                                                    ale też wyskoczyło takie coś:
                                                    Pobrano 12,9MB w 19m12s (11,2kB/s)
                                                    Nie udało się pobrać
                                                    www.kadu.net/download/binary/ubuntu/repo/dists/edgy/main/binary-i386/Packages.bz2
                                                    Podproces bzip2 zwrócił kod błędu (2)
                                                    Nie udało się pobrać
                                                    www.kadu.net/download/binary/ubuntu/repo/dists/edgy/main/binary-i386/Packages.bz2
                                                    Nie udało się pobrać
                                                    W: GPG error: kubuntu.org edgy Release: Następujące sygnatury nie mogły
                                                    zostać zweryfikowane z powodu braku klucza publicznego: NO_PUBKEY
                                                    A506E6D4DD4D5088
                                                    W: GPG error: kubuntu.org edgy Release: Następujące sygnatury nie mogły
                                                    zostać zweryfikowane z powodu braku klucza publicznego: NO_PUBKEY
                                                    A506E6D4DD4D5088
                                                    W: Duplicate sources.list entry www.kadu.net edgy/main Packages
                                                    (/var/lib/apt/lists/www.kadu.net_download_binary_ubuntu_repo_dists_edgy_main_binary-i386_Packages)
                                                    (/var/lib/apt/lists/www.kadu.net_download_binary_ubuntu_repo_dists_edgy_main_binary-i386_Packages)
                                                    W: Należy uruchomić apt-get update aby naprawić te problemy.
                                                    E: Nie udało się pobrać niektórych plików indeksu, zostały one zignorowane lub
                                                    została użyta ich starsza wersja.

idę dać drudgą komendę...
                                                  • olpc Re: oki :) 30.03.07, 23:31
                                                    Początek i koniec ostrzeżeń dotyczy kadu. Mniejsza o nie. Widocznie trzeba
                                                    będzie potem to kadu uzupełnić.
                                                    Aby pozbyć się ostrzeżeń GPG, należy pobrać klucze odpowiednimi poleceniami
                                                    wget. Pełna treść tych poleceń jest każdorazowo podana dla repozytoriów. Możesz
                                                    je znaleźć i wykonać korzystając z tego samego linka z repozytoriami.
                                                    Proponuję teraz to zrobić.
                                                    Ponadto program informuje nas o tym, że:
                                                    > Należy uruchomić apt-get update aby naprawić te problemy.
                                                    Dlatego po ściągnięciu kluczy wykonaj polecenie apt-get update, jeśli jeszcze
                                                    tego nie zrobiłaś.
                                                  • olpc Re: oki :) 30.03.07, 23:36
                                                    Żeby było jasne. Uruchamiasz x-terminal i wykonujesz:
                                                    1) Polecenie:
                                                    wget www.kubuntu.org/announcements/kubuntu-packages-jriddell-key.gpg

2) Polecenie:
                                                    sudo apt-key add kubuntu-packages-jriddell-key.gpg

3) Polecenie:
                                                    sudo apt-get update

4) I na wszelki wypadek jeszcze raz tych kilka polecenia aktualizacyjnych po
                                                    sudo, które właśnie teraz wykonujesz.
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 23:49
                                                    przepraszam, że tak długo, ale cały czas działała konsola i strony się
                                                    otwierały długo :(
                                                    aż się wkurzyłam i wyłączyłam ją ;/
                                                    idę naprawię ten błąd...
                                                    czy restę mogę jutro dokończyć?
                                                    usypiam na siedząco, oczy pieką :(
                                                    już mam dość :((
                                                    dziękuję za pomoc, bardzo dziękuję...
                                                  • olpc Re: oki :) 30.03.07, 23:52
                                                    OK. Gdy jutro wszystko dokończysz, podaj wynika polecenia:
                                                    sudo ls -a /lib/modules

Po aktualizacji ten wynik powinien się zmienić, bo zmieniła sie wersja Linuksa.
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 30.03.07, 23:52
                                                  • olpc Re: oki :) 30.03.07, 23:54
                                                    Jest w porządku. Ta zaszłość z kadu, którą odziedziczyliśmy po wykonaniu przez
                                                    Ciebie polecenia innej osoby nie ma na razie znaczenia. Potem odinstalujemy
                                                    pakiet, który zainstalowałaś i uporządkujemy kadu.
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 31.03.07, 00:03
                                                    jutro wszystko powtórzę, bo przerwałam teraz. strasnzie długo to trwa...w dzień
                                                    mi nie przeszkadza, ale teraz spaaać :)

jutro to zrobię, sprawdzę wersję i nie wiem, co dalej :)
                                                    ale nie martwię się tym, bo jak widać linuks nie taki straszny. no może
                                                    trochę...

to co, do łóżka lecimy? :)
                                                    dziękuję raz jeszcze,
                                                    dobrej nocy
                                                  • olpc Re: oki :) 31.03.07, 00:15
                                                    Lecę do łóżka, ale najpierw skończę myśl z tym kadu :P.

a) Sytuacja jest taka: w pliku sources.list masz wiersz:

deb www.kadu.net/download/binary/ubuntu/repo edgy main (wszystkie słowa w
                                                    jednej linii)

b) Podobnie jak wcześniej trzeba pobrać klucz GPG, tym razem dla kadu:

wget poczta.prezu.one.pl/miastoplusa_sms/gpg.txt

c) Teraz trzeba ten klucz dodać do pozostałych kluczy:

sudo apt-key add gpg.txt

d) Następnie można pozbyć się zbędnego już pliku:

rm gpg.txt

e) Teraz polecenie:

sudo apt-get update (nie powinno być już błędów, które pojawiały się wyżej)

f) Instalacja kadu:

g) Potem do tego kadu można doinstalowywać sobie w razie potrzeby następujące
                                                    moduły:

apt-get install nazwa_modułu

lista z nazwami_modułu poniżej:

kadu-advanceduserlist
                                                    kadu-alsasound
                                                    kadu-amarok
                                                    kadu-aosound
                                                    kadu-artssound
                                                    kadu-dcopexport
                                                    kadu-dev
                                                    kadu-esdsound
                                                    kadu-execnotify
                                                    kadu-extinfo
                                                    kadu-filedesc
                                                    kadu-filtering
                                                    kadu-firewall
                                                    kadu-iwait4u
                                                    kadu-lednotify
                                                    kadu-mail
                                                    kadu-miastoplusasms
                                                    kadu-nassound
                                                    kadu-osdhintsnotify
                                                    kadu-pcspeaker
                                                    kadu-powerkadu
                                                    kadu-profiles
                                                    kadu-screenshot
                                                    kadu-spellchecker
                                                    kadu-tabs
                                                    kadu-weather
                                                    kadu-xmms
                                                    kadu-xosdnotify

Oraz dodatkowe zestawy ikon:
                                                    kadu-themecrystal16
                                                    kadu-themecrystal22
                                                    kadu-themegg6compat
                                                    kadu-themeglass16
                                                    kadu-themeglass22
                                                    kadu-themenuvola16
                                                    kadu-themenuvola22

Tak więc na przykład:

sudo apt-get install kadu-alsasound (to moduł obsługujący dźwięk)

h) Teraz polecenie:

sudo gedit /usr/share/applications/kadu.desktop

i) Teraz do pliku kadu.desktop, który właśnie edytujesz, wklej:

[Desktop Entry]
                                                    Name=Kadu
                                                    Comment=Komunikator
                                                    Exec=/usr/bin/kadu
                                                    Icon=/usr/share/pixmaps/kadu.png
                                                    Terminal=false
                                                    Type=Application
                                                    Categories=Application;Network;
                                                  • normalna_ja Re: oki :) 31.03.07, 10:31
                                                    a gdzie jest ten plik??

Następnie można pozbyć się zbędnego już pliku:

rm gpg.txt

wpisuję w wyszukiwaniu plików/katalogów i nie znajduje ;/
                                                  • olpc Re: oki :) 31.03.07, 12:31
                                                    Jeśli wykonałaś polecenie rm gpg.txt, to właśnie go usunęłaś. To nie jest ważne,
                                                    dlatego napisałem, że można.
                                                  • normalna_ja Re: ostatnie czyli które? 30.03.07, 22:02
                                                    możesz wkleić go jeszce raz?
                                                    ten link?
                                                    bo nie chcę nic schrzanić :/
                                      • olpc Re: źródła pakietów = repozytoria? 30.03.07, 19:29
                                        Nie, nie koleżanko marilicia, jak zawsze chcesz pójść na łatwiznę? Przejęłaś w
                                        pewnym momencie sprawę, więc kontynuuj. Tym bardziej, że dobrze Ci idzie - to
                                        nie złośliwość, żeby było jasne.
    • daniellinux Re: Zupełnie zielona z problemami i pytaniami. 30.03.07, 16:10
      Acha zapomniałem dodać uruchomić terminal :)
    • normalna_ja a może powinnam wszystko to, co 30.03.07, 19:04
      ściągnęłam, usunąć, następnie ściągnąć po raz drugi zgodnie z Waszymi
      wskazówkami, potem zainstalować tak, jak powiecie?
      może problem tkwi w tym, że jakąś wersję dfanego programu ściągnęłam
      nieodpowiednią dla tego mojego kubuntu???
      • krzysztofsf Re: a może powinnam wszystko to, co 30.03.07, 19:13
        normalna_ja napisała:

> ściągnęłam, usunąć, następnie ściągnąć po raz drugi zgodnie z Waszymi
        > wskazówkami, potem zainstalować tak, jak powiecie?
        > może problem tkwi w tym, że jakąś wersję dfanego programu ściągnęłam
        > nieodpowiednią dla tego mojego kubuntu???

Sadze, ze masz racje.
        Ja jakims bledem w instalacji skopalem sobie jave w Firefoxie.
        Przejrzalem watek i na 80% uwazam, ze jest on prowokacja - testem, zwykly poczatkujacy uzytkownik nie ma tyle zaciecia.

Osobiscie zainstalowalem sobie to co w stopce - linuxeducd dziala rowniez na debianie a jest wszystkomajacy ( ;) ) jesli chodzi o polskie pakiety i skonfigurowane repozytoria.
        • normalna_ja Re: a może powinnam wszystko to, co 30.03.07, 19:16
          znaczy, że ja prowokuję?
          nie prowokuję, a chcę sobie i pewnemu mężczyźnie udowodnić, że dam sobie z tym
          radę :)
          siedzę nad tym od poniedziałku i próbuję... próbuję...cały czas... i w końccu
          poprosiłam o pomoc...
          • krzysztofsf Re: a może powinnam wszystko to, co 30.03.07, 19:33
            normalna_ja napisała:

> znaczy, że ja prowokuję?

raczej watpie, zebys przez tydzien nie doszla do tego, ze czesc programow mozna sciagnac w pakietach deb lub rpm, ktore wystarczy kliknac, zeby same sie zaczely instalowac.
            Podobnie jak to, zebys po tygodniu takiego grzebania w necie, wpisywala w haslo do su haslo uzytkownika a nie admina.

> nie prowokuję, a chcę sobie i pewnemu mężczyźnie udowodnić, że dam sobie z tym
            > radę :)
            > siedzę nad tym od poniedziałku i próbuję... próbuję...cały czas... i w końccu
            > poprosiłam o pomoc...

Jesli tak, to widze, ze pomoc jest na finiszu i repozytoria powinny zaraz zaczac sciagac aktualizacje.
            • normalna_ja Re: a może powinnam wszystko to, co 30.03.07, 19:36
              widać jestem dość mało rozgarnięta w tych sprawach :)
              a jeśli pomoc finiszuje to może wreszcie będę mogła spać spokojnie...
              • krzysztofsf Re: a może powinnam wszystko to, co 30.03.07, 19:42
                normalna_ja napisała:

> widać jestem dość mało rozgarnięta w tych sprawach :)
                > a jeśli pomoc finiszuje to może wreszcie będę mogła spać spokojnie...
                Dlaczego piszesz o doinstalowywaniu programow, ktore juz masz w tej dystrybucji zainstalowane?
                pl.wikipedia.org/wiki/Kubuntu
                Dystrybucja spełnia wszystkie warunki systemu do domu i biura. Zawiera ona środowisko graficzne KDE. Posiada pełen zestaw aplikacji biurowych (OpenOffice.org, KOffice), internetowych (Mozilla Suite, Evolution, KMail, GNU Gadu, TleenX), multimedialnych (xine, MPlayer), edukacyjnych (KGeo, Dr Genius), graficznych (GIMP), organizacyjnych (Planner, GNU Terminarz Ucznia), gier (Pingus, Tux Racer, FreedroidRPG) itd. Innowacją w systemie jest wprowadzenie Wireless Assistant - usługi obsługi sieciowych kart bezprzewodowych, których nie obsługuje większość dystrybucji.

> Zainstalowano mi Linuxa Kubuntu 6.10.
                > Pościągałam z sieci różne programy - kadu, mplayera, mozillę, javę.
                > Rozpakowałam je. I tyle. Nie potrafię ich zainstalować. Od kilku dni siedzę,
                > czytam fora różne, w googlach szukam i nic!

prozent przekonania , ze jest to podpucha dalej nie ulega zmianie, o ile nie zwyzkuje :)
                • normalna_ja Re: a może powinnam wszystko to, co 30.03.07, 19:53
                  mozillę mam. ale to chyba udało mi się dziś zainstalować. gnugadu nie mam,
                  tlennX też nie, kaffeine jest jakiś zamiast mplayera.

i mam prośbę. czy możesz mi jakoś pomóc, zamiast w każdym poście pisać, że to
                  podpucha i że niby ściemniam?
                  ciekawe, jaki cel bym w tym miała i poświęcała całe popołudnie na rozpracowanie
                  tego systemu, hmm?
                  • krzysztofsf Re: a może powinnam wszystko to, co 30.03.07, 20:02
                    normalna_ja napisała:

> mozillę mam. ale to chyba udało mi się dziś zainstalować. gnugadu nie mam,
                    > tlennX też nie, kaffeine jest jakiś zamiast mplayera.
                    >
                    > i mam prośbę. czy możesz mi jakoś pomóc, zamiast w każdym poście pisać, że to
                    > podpucha i że niby ściemniam?

Nie moge. Mam dystrybucje, o ktorej pisalem wczesniej.

> ciekawe, jaki cel bym w tym miała i poświęcała całe popołudnie na rozpracowanie
                    >
                    > tego systemu, hmm?

Wczesniej pisalas o tygodniu.

Syn przyszedl - wywala mnie z kompa :)
                    EOT
                    • normalna_ja Re: a może powinnam wszystko to, co 30.03.07, 20:04
                      tak,mówiłam o tygodniu, ale pisząc o dzisiejszym popołudniu miałam na myśli to,
                      że siedzę tu z Wami, zadaję pytania. to miałam na myśli...

do zobaczenia
    • normalna_ja weszłam na tę stronę: 01.04.07, 14:35
      www.debianadmin.com/upgrade-ubuntu-dapper-to-ubuntu-edgy-eft.html
      i tak chciałam uaktualnić 6.06 do 6.10
      ale wyskakują jakieś błędy
      a przez gui to w goóle to okno sie nie otwiera

także automatixa pewno nie będzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka