Dodaj do ulubionych

Image partycji linuksowej

IP: *.toya.net.pl 07.04.07, 17:05
Witam

Czy można zrobić image partycji linuksowej? Mam na niej trochę danych i sporo
poinstalowanych rzeczy a sprzedaję laptopa i wypadałoby skasować dysk. Mógłbym
oczywiście wywalić partycje ale żal mi tej roboty, którą włożyłem w
konfigurowanie niektórych usług.

Pozdro
7
Obserwuj wątek
    • Gość: ktoś Można. Podłącz nowy dysk i .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 17:33
      brb.pl/9q11
    • kell99 Re: Image partycji linuksowej 07.04.07, 17:54
      Gość portalu: 7 napisał(a):

> Witam
      >
      > Czy można zrobić image partycji linuksowej? Mam na niej trochę danych i sporo
      > poinstalowanych rzeczy a sprzedaję laptopa i wypadałoby skasować dysk. Mógłbym
      > oczywiście wywalić partycje ale żal mi tej roboty, którą włożyłem w
      > konfigurowanie niektórych usług.

Tylko, ze to jest linuks:) Nie musisz robic zadnego obrazu dysku. Wystarczy, ze
      wazne dane skompresujesz (dla zmniejszenia objectosci) i nagrasz na plyty dvd
      (albo na cos innego np zewnetrzny hdd).

Na nowym sprzecie uruchamiasz distro live, zakladasz partycje, kopujesz dane z
      dvd na dysk, uruchamiasz lilo/gruba by zalozyc bootloader i dziala.
      Ja tak przenosze swoje distro na nowy dysk twardy (ta sama instalka od 1999
      dziala znakomicie).

W linuksie wszystko jest jakies prostsze i dziala...
      • Gość: bezrobocie spada Re: Image partycji linuksowej IP: 149.9.0.* 07.04.07, 17:59
        > W linuksie wszystko jest jakies prostsze i dziala...

Dlatego miliony użytkowników na gwałt porzucają Windows i przesiadają się na Linuksa :D
        • Gość: Slackware Re: Image partycji linuksowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 18:20
          Gość portalu: bezrobocie spada napisał(a):
          > Dlatego miliony użytkowników na gwałt porzucają Windows....
          Zapomniałeś napisać...świadomych użytkowników. Bo reszta tumanów dalej siedzi na Windzie
        • Gość: . Re: Image partycji linuksowej IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.07, 18:47
          Gość portalu: bezrobocie spada napisał(a):
          > Dlatego miliony użytkowników na gwałt porzucają Windows i przesiadają się na Li
          > nuksa :D

Właśnie! Popularność linuxa rośnie bo coraz wiecej ludzi ma jakie takie pojęicie
          o komputerach. Niestety wiedza informatyczna wiekszości użytkowników sprowadza
          sie do odróżniania lewego i prawego przyciku myszki i to tacy ludzie twierdzą ze
          windows się wiesza, jest kiepsko zabezpieczony, a jest reinstalacja systemu co
          kilka tygodni jest remedium na wszystkie ich problemy.
    • Gość: . Re: Image partycji linuksowej IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.07, 18:34
      pod linuxem nie potrzeujesz robić obrazu partycji. Ja cos takiego robiłem
      uzywając tar -a. Spakowałem, rozpakowałem na innej prtycji i działało.
      U mnie grub był zainstalowany na jeszcze innej patycji do działanai wystarczyło
      zmienic config gruba, i /etc/fstab.
      W twojej sytuacji będziesz musial pewnie ponownie zainstalować bootmanagera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka