Dodaj do ulubionych

jaki windows dla starego kompa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 20:57
P450, 128 ramu karta grafiki chyba 8 MB ;-)

albo ME albo 98 ?
zastanawiam sie ktory wybrac. obecnie mam XP ale raczej za wolno lazi mi wszystko. powiedzcie mi czy ktos ma takie starsze systemy na swoich starszych/nowszych kompach.

czy wiekszosc programow wam dziala ? pzegladarki opera (obecnie mam wersje z roku 2004 i mi sie nie spieszy do nowszej), np matlab albo inne takie "rzeczy"
Obserwuj wątek
    • Gość: pencium 450 Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 20:59
      noi nie pamietam czy ME automatycznie wykrywal siec LAN ? i stale lacze ?
      • Gość: rambo Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.pools.arcor-ip.net 12.04.07, 21:41
        np. cos takiego www.tnp.com.pl/index.php?page=tort&id=82740

WindowsMX IV by MalcolmX

Czwarta wersja zmodyfikowane wersji XP’eka mojego autorstwa. Mam nadzieję
        że nic już ulepszyć się nie da ; )
        Modyfikacja polega głównie na usunięciu zbędnych składników, optymalizacji, oraz
        aktualizacji. Elementy usunięte to typowe śmieci, bądź stare windowsowe
        sterowniki przydatne w przypadku starszych urządzeń, jednak nie znaczy to że nie
        będą one działać na tej modyfikacji.
        Instalacja była testowana i jest w 100% sprawna, jednak pamietajcie że
        instalujecie na własne ryzyko!

System jest czysty! Nie zawiera żadnego ‘malware’! Wszystko co
        zostało usunięte lub dodane jest wymienione.

Ważniejsze cechy:

-rozmiar obrazu =240 MB

-szybka instalacja (ok. 15 min)

-Po instalacji system zajmuje ok. 550 MB

-nie wymaga seriala

-wsparcie nie podpisanych motywów

-maksymalna ilość połączeń TCPIP =100

- domyślna szybkość komunikacji portu USB z myszą 500 Hz (przydatne w wypadku
        myszy USB)

-zdjęta systemowa ochrona plików

-łaty ze styczniowego pakietu Autopatcher XP

-interfejs à la Windows Vista
        -Zainstalowany Internet Explorer 7
        -Zainstalowany Windows Media Player 11
        -wszystkie zmiany wyglądu są zmianami natywnymi nie niosą ze sobą żadnych
        dodatkowych procesów, nie wpływają na wydajność systemu.

-domyślne konto użytkownika: "User" -usunięto usługę Out of Box Experience
        (OOBE), jest ona w zupełności zbędna

readme www.sendspace.com/file/6ce3df
        videopreview www.sendspace.com/file/0loagt

Jest kilka podobnych modyfikacji Xp ktore maja wymagania Win95.. polecam na
        starsze kompy..
        • Gość: stypendysta Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.centertel.pl 12.04.07, 21:55
          > np. cos takiego www.tnp.com.pl/index.php?page=tort&id=82740
          >
          > WindowsMX IV by MalcolmX
          >
          > Czwarta wersja zmodyfikowane wersji XP’eka mojego autorstwa.
          > (...)
          > -nie wymaga seriala

Po prawdzie za coś takiego możesz mieć wygodny pokoik w Rawiczu lub Białołęce i komornika na karku.

• Gość: rambo Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.pools.arcor-ip.net 12.04.07, 22:07
            Gość portalu: stypendysta napisał(a):
            > Po prawdzie za coś takiego możesz mieć wygodny pokoik w Rawiczu lub Białołęce i
            > komornika na karku.

Zapomniales o Kleczkowskiej...
            • Gość: stypendysta Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.centertel.pl 12.04.07, 23:03
              ... podobnie jak Ty o prawie. Ingerujesz w system, nadajesz mu nazwę, pozbawiasz cech identyfikacyjnych i jeszcze to rozpowszechniasz. Trudno będzie Ci udowodnić, że nie czerpiesz z tego nienależnych korzyści materialnych.

• Gość: rambo Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.pools.arcor-ip.net 13.04.07, 09:11
                to nie ja to zrobilem..podalem koledze tylko linka i opis..od niego zalezy co z
                tym zrobi.. sorki, ze nie sprecyzowalem..
                • Gość: stupendysta Re: jaki windows dla starego kompa IP: 150.254.92.* 13.04.07, 09:26
                  > Czwarta wersja zmodyfikowane wersji XP’eka mojego autorstwa.

Więc pisz w swoich postach wyraźnie, by byowiadomo, co jest Twoim tekstem, a co cytatem. W każdym razie to, co robi auor tej modyfikacji systemu, jest nielegalne.
                  • Gość: rambo Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.pools.arcor-ip.net 13.04.07, 10:11
                    dobrze i przepraszam Pana za niezrozumienie.. juz nie bede
    • Gość: ja Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 08:21
      Ramu, mało, bardzo mało ja na PII miałem 288MB i W98SE.

Możesz:
      - zainstalować W98SE - pójdzie
      - zainstalować ME - też pójdzie ale jest bardziej wymagające
      - zainstalować 2000 lub XP odchudzone nlitem
      - zainstalować prostego linuksa np. xubuntu

aha, 98/ME/2000 już nie jest wspierane więc taczej do zastosowań przeglądania
      internetu nie bardzo jest zalecane(i chyba już nie do kupienia?)

Byłem w podobnej sytuacji(2x400MHz,256MB RAM) więc byłem skazay na rodzinę NT(2
      fizyczne procesory->2000/XP Pro). Do starego sprzętu nie warto kupować OEM a
      przy koszmarnie dużej cenie BOX-a(w stosunku do ceny sprzetu) zdecydowałem się w
      końcu na linuksa.
      • marex59 Re: jaki windows dla starego kompa 13.04.07, 12:51
        Stypendysta co ty za głupoty wypisujesz, jeśli ci się nie podoba modyfikacja to
        twój problem , w sieci prawie wszystko jest nielegalne i dlatego nie wyjeżdżaj
        tutaj z takimi tekstami , ja tę modyfikację mam zainstalowaną i działa
        poprawnie na starszych kompach , a jeśli masz na swoim kompie wszystko legalne
        co zresztą bardzo w to wątpię to twoja sprawa.
        • r0ger Re: jaki windows dla starego kompa 13.04.07, 17:49
          marex59 napisał:

> w sieci prawie wszystko jest nielegalne i dlatego nie wyjeżdżaj
          > tutaj z takimi tekstami , ja tę modyfikację mam zainstalowaną i działa

Zdrowe podejście - Prawie wszyscy kradną, to i ja jestem usprawiedliwiony.
          Taki kozak panie marex jesteś, bo wydaje ci się że w internecie jesteś anonimowy? Na pocieszenie powiem ci, że zdobycie twojego adresu średnio rozgarniętemu policjantowi zajmie jakieś 2 godziny, a jeżeli korzystasz z kafejki - 2 dni. Całe szczęście że bierzemy się już za was, a zaczynamy od tych, którzy piractwo komputerowe gloryfikuja na każdym kroku. Ciebie, za tę wypowiedź potraktujemy specjalnie.
        • Gość: stypendysta Re: jaki windows dla starego kompa IP: 150.254.120.* 14.04.07, 09:36
          To, że być może jesteś złodziejem nie oznacza, że wszyscy są złodziejami (nie odnoś tego do siebe - to taki poprawny politycznie i modny ostatnio skrót myślowy)- ja mam wszystko albo licencjonowane, albo free, albo open, albo public. I nie wyjeżdżaj mi tutaj ze swoimi wątpliwościami na ten temat, bo już niejeden raz uratowałem firmy znajomych przed wpadkami - po prostu byłem szybszy od gości zamierzających im złożyć wizyty i miałem dar przekonywania znajomych, że warto posłuchać moich rad.

> w sieci prawie wszystko jest nielegalne

Na dobreprogramy.pl, pcworld.pl, chip.pl i u DwóchKrówek też?

Nie rożróżniasz pewnych rzeczy. To, że ktoś sobie pogrzebał w systemie (chronionym prawami autorskimi) oraz w aplikacjach i używa tych przeróbek na swoje potrzeby, to już jego sprawa i ... ryzyko. Ale już umieszczenie tego w sieci i rozprowadzanie, to już inna bajka, o bardzo poważnych konsekwencjach - zwłaszcza gdy ingerencja dociera do poziomu idenyfikacji upawnień do korzystania (z software'u).

• Gość: gość Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 16:34
        Gość portalu: ja napisał(a):
        > - zainstalować 2000 lub XP odchudzone nlitem

Mam ogromna prośbę - czy mógłbyś napisać coś więcej o tym "odchudzaniu" nlitem?
        Czy to jakiś program i skąd można go wziąć? I czy jest bezpieczny?
        • Gość: rambo Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.pools.arcor-ip.net 13.04.07, 16:35
          proponuje ci sciagnij juz sobie gotowa wersje odchudzonego Xp..
        • Gość: ja Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 19:04
          www.purepc.pl/node/881
          przy okazji, Microsoft prawdopodobnie nie uznaje takiego ingerowania w swoje
          oprogramowanie choć to tylko wycięcie niepotrzebnych użytkownikowi funkcji i
          programów (to tak jakby Mercedes zabronił używania samochodu który poddano
          odchudzeniu)
          • r0ger Re: jaki windows dla starego kompa 14.04.07, 16:42
            Gość portalu: ja napisał(a):

> www.purepc.pl/node/881
            > przy okazji, Microsoft prawdopodobnie nie uznaje takiego ingerowania w swoje
            > oprogramowanie choć to tylko wycięcie niepotrzebnych użytkownikowi funkcji i
            > programów (to tak jakby Mercedes zabronił używania samochodu który poddano
            > odchudzeniu)

Porównanie dosyć nietrafione. Mercedes nie może zabronić używania samochodu poddanego odchudzeniu (cokolwiek to by nie znaczyło), ale odmówi np. uznania reklamacji. Microsoft też nie zabroni używania windows bez kilku(nastu) dodatków, jedynie uzna za niezgodne z licencją korzystanie z systemu, w którym te dodatki użytkownik zmienił (nie - usunął) we własnym zakresie.
    • Gość: Zbuk Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 09:44
      Gość portalu: pencium 450 napisał(a):

> czy wiekszosc programow wam dziala ?

Mnie NIE DZIAŁA (!!!) większość programów na innym systemie jak Windows XP więc
      nie korzystam ze starych wersji Windows a tym bardziej z jakiegoś Linuxa lub
      Mac OS - na nich też NIE DZIAŁA większość programów których używam.

• marex59 Re: jaki windows dla starego kompa 14.04.07, 10:31
        rOger ja już ciebie mocno się boję , straszyć to możesz swoje dzieci o ile
        masz a takie teksty to sobie wsadź gdzieś , ja poprostu stwierdzam same fakty
        jakie są a nie probuję coś gloryfikować ,trzeba trochę czytać ze zrozumieniem a
        nie pochopnie wyciągać jakieś durnowate wnioski. To że w sieci jest bardzo dużo
        piractwa to każdy wie a legalnych programów to prawie nie ma o ile się mówi o
        programach z prawdziwego zdarzenia a strony typu dobreprogramy itp. oferują
        przeważnie bardzo zuborzałe programy , wersje trial i itp.Generalnie wszystko
        co jest dobre to jest shakerowane i nie legalne a czy to się wypleni to raczej
        w to nie wierzę .Takie gadanie że weźmiemy się za was to sobie można wsadzić
        między bajki bo ogromna większość użytkowników komputerów jadą na nielegalnych
        programach ,tak było i raczej jeszcze długo będzie.Mówiąc o użytkownikach
        nielegalnych programów złodzieje, to tylko w pewnym kontekscie ma sens ponieważ
        złodziejstwo zaczęło się nie od użytkowników tylko od dystrybutorów
        oprogramowania ,gdzie zaczęli windować ceny wzięte z kapelusza . Prosty
        przykład windows xp w usa kosztuje taniej niż u nas a jak wiadomo zarobki w
        stanach są parę a i paręnaście razy wyższe. Więc jakby zwykły amerykanin miał
        windowsa kupić za pół wypłaty to ciekawe by było czy by wtedy używał
        legalnego.Albo taki polski zaiks to dopiero złodziej, większość wpływów z
        nagrania to on sam bierze a tantiemy dla wykonawcy są nieporównywalnie mniejsze
        niż by się należało i dlatego coraz więcej wykonawców ucieka w sieć by takie
        np. między innymi zaiksy nie wzbogacali się nadmiernie beż jakiego kolwiek
        zrozumienia.Więc piractwo ma różne oblicze i nie można wszystko wrzucać do
        jednego worka , aczkolwiek proceder ten jest naganny.
        • Gość: stypendysta Re: jaki windows dla starego kompa IP: 150.254.120.* 14.04.07, 11:01
          Ok, Kali Kali,
          przyjmij do wiadomości, że zodziejem jest tylko ten, kto zawłaszcza cudzą własność.

Nawiasem mówią znasz się na tym, jak kura na pieprzu - Ty nie kupujesz programu, tylko licencję na jego uzywanie - program jest zawsze własnością tego, kto ma do niego prawa autorskie. I również w tym sensie grzebanie w integralnosci software'u jest naruszeniem prawa, jeżeli odbywa się to z pominięciem dróg otworzonych przez autora.

• Gość: Gosc Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.04.07, 13:50
            Gość portalu: stypendysta napisał(a):
            > Nawiasem mówią znasz się na tym, jak kura na pieprzu - Ty nie kupujesz programu
            > , tylko licencję na jego uzywanie - program jest zawsze własnością tego, kto ma
            > do niego prawa autorskie. I również w tym sensie grzebanie w integralnosci sof
            > tware'u jest naruszeniem prawa, jeżeli odbywa się to z pominięciem dróg otworzo
            > nych przez autora.

Przegladarka IE, media player i pare innych dupereli ktorych nie uzywam(alternatywa lepsza i za free).Problemu nie bylo by jezeli na samym poczatku instalacji systemu mialbym do wyboru co chce a czego nie
            • Gość: Ktos Re: jaki windows dla starego kompa IP: *.it-net.pl 14.04.07, 14:21
              Jeżeli nie chcesz Windows Media Player to możesz zakupić Windows w wersji "N",
              bez tego programu.

Z IE jest gorzej, bo... skąd wiesz że go nie używasz? Używasz przykładowo
              Gadu-Gadu = używasz IE. Używasz Eksploratora Windows (98-XP) = używasz IE. Z
              pozbyciem się IE można się pozbyć wielu innych rzeczy, nie ma tak łatwo.
              A szkoda, ale to inna sprawa.

Większość innych dupereli można odinstalować (właściwie - wyłączyć) w
              odpowiednim aplecie Panelu Sterowania.
        • r0ger Re: jaki windows dla starego kompa 14.04.07, 16:45
          Używając nielegalnego oprogramowania (muzyki, filmów etc.) jesteś złodziejem i daję ci 200% gwarancji, że żaden sąd nie uzna za okoliczność łagodzącą argumentu o różnicy w wysokości zarobków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka