Dodaj do ulubionych

wentylator dmucha czy pcha ? PILNE

18.04.07, 19:55
pilne pytanie, bo własnie uruchomiłam kompa po czyszczeniu wnętrza
i nie zapamietałam, jak był wiatraczek na procesorze...
on ma wydmuchiwać/zabierać powietrze z radiatora na procesorze czy pchać na
niego
RATUNKU
Obserwuj wątek
    • jolajola1 Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 18.04.07, 19:57
      po 5 minutach pracy kompa i przy zdjętych ściankach bocznych obudowy mam 48
      stopni C na CPU i 31 stopni na systemie (czyli na całej płycie?)

a na razie wiataczek dmucha na procka...
    • Gość: Oxygene Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: 193.17.14.* 18.04.07, 20:11
      Powinien dmuchać świeże powietrze na radiator (nie zbierać od niego]
    • Gość: aaa Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: *.petrus.com.pl 18.04.07, 20:12
      Ma dmuchać na radiator.
    • Gość: kapsko Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: *.bu.edu 18.04.07, 20:23
      są takie i takie konstrukcje. Ostatnimi czasy większość zdecydowana dmucha na
      • Gość: P Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.04.07, 01:08
        Panowie inzynierowie noz sie w kieszeni otwiera kiedy czyta sie te
        brednie.Wentylator chlodzac zabiera cieplo.A swoja droga to ciekawe ze udalo Ci
        sie sprowokowac wiatrak do zmiany kierunku obrotow.Brawo jesli polaczyc to z
        nowatorskim odkryciem tych co chca chlodzic dociskajac CPU goracym powietrzem:
        Nobel murowany.
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: *.toya.net.pl 19.04.07, 01:22
          wentylator dmucha na PROCESOR w większości konstrukcji.!!
        • m.gregor Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 19.04.07, 06:49
          Noz to sie w kieszeni otwiera kiedy czyta sie Twoje brednie. Zabiera cieplo tak? A niby jak? Lopatkami zagarnia je z finow radiatora?
          Co do zmiany kierunku dmuchania to wystarczy wentylator odwrotnie przykrecic do radiatora.

Ty to chyba widziales chlodzenie CPU na rysunku w Komputer Swiecie. A cieple powietrze jako ciezsze opada w dol prawda?
          • Gość: Dmuchacz Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 07:47
            m.gregor napisał:

> Co do zmiany kierunku dmuchania to wystarczy wentylator odwrotnie przykrecic
            do radiatora.

Do tego trzeba by przerobić 100% wentylatorów żeby można było je przykręcić
            odwrotnie. :)

> Ty to chyba widziales chlodzenie CPU na rysunku w Komputer Swiecie.

Ta uwaga akurat nie na miejscu - w Komputer Świat nie piszą takich głupot a
            poziom czasopisma to już inna historia, inna bajka i nie odbiega wcale od
            poziomu średniej krajowej czasopism komputerowych w Polsce.

Specjalnie nie piszę: " polskich czasopism " bo takich NIE MA !
            To co jest to tylko polskie edycje zagranicznych gigantów medialnych:
            niemieckich, amerykańskich i...międzynarodowych korporacji.
        • Gość: Oxygene Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: 193.17.14.* 19.04.07, 07:52
          > Panowie inzynierowie noz sie w kieszeni otwiera kiedy czyta sie te
          > brednie.Wentylator chlodzac zabiera cieplo.A swoja droga to ciekawe ze udalo
          Ci
          > sie sprowokowac wiatrak do zmiany kierunku obrotow.Brawo jesli polaczyc to z
          > nowatorskim odkryciem tych co chca chlodzic dociskajac CPU goracym
          powietrzem:
          > Nobel murowany

Nie wiesz jak chłodzić CPU, masz przykład:
          W upalnych dniach lata oczywiście możesz się ochłodzić siedząc za wentylatorem,
          a Ja zawsze siedzę przed nim, żeby na Mnie dmuchał powietrze. Drugi przykład:
          chłodnica w samochodzie - strumień powietrza w czasie jazdy uderza w
          chłodnicę, a wentylator montowaty przed nią również dmucha w tym samym kierunku
          co strumień powietrza.
          Takie rozwiązanie stosowane od lat.
          Dmuchanie jest efektywniejszym, lepszym sposobem chłodzenia !!!. Poza tym to
          nie jest dociskanie PCU gorącym powietrzem, tylko chłodnym powietrzem z
          otoczenia (wnętrza kompa), a gorące powietrze leci w górę i zostanie wyrzucone
          z kompa przez tylny wentylator.
          • Gość: :-) Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 09:20
            > Drugi przykład:
            > chłodnica w samochodzie - strumień powietrza w czasie jazdy uderza w
            > chłodnicę, a wentylator montowaty przed nią również dmucha w tym samym
            > kierunku co strumień powietrza.
            > Takie rozwiązanie stosowane od lat.
            Akurat nie najlepszy przykład, bo znam wiele aut, gdzie wentylator jest
            montowny za chłodnicą (miedzy chłodnica a silnikiem) i on ssie a nie dmucha
            powietrze z chłodnicy. Tak było np w wiekowym 125p, a i większośc znanych mi
            aut tak ma
            • michrosss Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 19.04.07, 09:33
              hmm ciekawy temat, a ze tak spytam jak jest z wentylatorami w zasilaczu lub w
              obudowie ?
              • m.gregor Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 19.04.07, 10:26
                Zaciaga powietrze ze srodka komputera i wymusza obieg powietrza w komputerze.
                • michrosss Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 19.04.07, 15:16
                  m.gregor napisał:

> Zaciaga powietrze ze srodka komputera i wymusza obieg powietrza w komputerze.

ze co ? nie chciałes przypadkiem napisac ze wydmuchuje je na zewnatrz ?
                  • michrosss Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 19.04.07, 15:18
                    ej zdania są widze podzielone wiec moze ktos z was mądrale da jakis dowód ?
                    jakis link.. hmm ?
                    • silic Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 19.04.07, 17:33
                      Jeśli chodzi o chłodzenie procesora to zdecydowana większość systemów preferuje
                      dmuchanie na radiator.
                      Wentylatory w obudowie mogą działać różeni, w zależności od tego gdzie są
                      umieszczone i jaką funkcę mają pełnić. Ja dla przykładu mam jeden z przodu
                      wciągajacy powietrze do obudowu i dmuchający na dyski twarde oraz jeden z tyłu
                      wyciagajacy powietrze na zewnatrz.
                      Wentylatory w zasilaczu zawsze mają za zadanie wyciągać ciełe powietrze z
                      zasilacza ( i obudowy jednocześnie). Najpopularniejsze są takie , które
                      wyciagają powietrze z zasilacza ( umieszczone między zasilaczem a wylotem
                      obudowy), czasem pojawia się rozwiązanie wentylatora dmuchającego na elementy
                      zasilacza (jest umieszczony między zasilaczem i komorą obudowy ).
                      • michrosss Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 19.04.07, 18:06
                        to sie nazywa rzeczowa wypowiedz :) ale w dalszym ciagu to tylko słowa
                        • Gość: Greg Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: 212.76.40.* 20.04.07, 16:43
                          A czego ci więcej potrzeba? Rusz się, przyłóż dłoń do wiatraka w zasilaczu i
                          sprawdź! Podstawy fizyki: ciepłe powietrze unosi się ku górze, a wentylatory w
                          obudowach AT/ATX są montowane "pod sufitem", więc absurdem było by ustawianie
                          wiatraków w nich, by wdmuchiwały powietrze do obudowy - one mają usuwać
                          nagrzane powietrze na zewnątrz!
            • Gość: Oxygene Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: 193.17.14.* 19.04.07, 20:04
              Masz rację ! chłodnica ma kanaliki na wylot, zimne powietrze w czasie jazdy
              dmucha z przodu, a wentylator ssie z niego z tyłu.
        • Gość: oleksgsm Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: *.range86-152.btcentralplus.com 24.08.13, 12:14
          jeżeli założysz wiatrak odwrotnie to odwrotnie będzie dmuchał i dla tego słuszne jest pytanie moje bo qrwa nie wiem kiedy dmucha na procek a kiedy odbiera powietrze z procka znaczy cy naklejka na oscie wirnika ma byćwidoczna czy nie
    • Gość: Dmuchacz Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 07:37
      Wentylator na procesorze DMUCHA na radiator i tak działają WSZYSTKIE
      wentylatory tego typu i na całym świecie i OD ZAWSZE !

I nie piszcie niepewnościwo-zachowawczych wypowiedzi typu: większość
      konstrukcji - WSZYSTKIE wentylatory w komputerach dmuchają powietrze na
      radiator procesora !
      • Gość: tereek dmuchanie :) miły temat :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 10:48
        > na całym świecie i OD ZAWSZE !

dmucha się w procesor

inaczej ludzkość by wyginęła już dawno :))))))))))))
      • Gość: rollo Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: *.jari.turkia.name 19.04.07, 11:21
        > Wentylator na procesorze DMUCHA na radiator i tak działają WSZYSTKIE
        > wentylatory tego typu i na całym świecie i OD ZAWSZE

Mam gdzieś w domu cooler na Pentium, który wyciąga a nie dmucha. Pewnie jeszcze
        cie na świecie wtedy nie było, ale produkowano takie zestawy, ponieważ wtedy to
        nie miało aż takiego znaczenia w która strone to powietrze przepływa. Znacznie
        później były też konstrukcje które wydmuchiwały powietrze w air-duct, również
        zasysając a nie dmuchając w radiator. Obecnie przy okazji chłodzenia procesora
        często chłodzone są pamięci i kondensatory znajdujące się po obu jego stronach,
        dlatego to jest przyjęte rozwiązanie że dmucha się na.
        • Gość: Dmuchacz Re: wentylator TYLKO dmucha ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 13:05
          Gość portalu: rollo napisał(a):

> Mam gdzieś w domu cooler na Pentium, który wyciąga a nie dmucha.

To na pewno nie wentylator do procesora ponieważ mój PENTIUM 486 MHz ma firmowy
          wentylator co jak wszystkie - dmucha na procesor.

> Pewnie jeszcze
          > cie na świecie wtedy nie było, ale produkowano takie zestawy

Chyba sam go wymyśliłeś żeby cokolwiek napisać na tym forum tylko ci nie wyszło.
          • Gość: Kontik Re: wentylator TYLKO dmucha ! IP: *.trivadis.com 19.04.07, 13:15
            Dmuchaczu... czasami jest tak, ze wydaje sie nam, ze na 100% cos wiemy a potem
            okazuje sie, ze jednak tak nie jest... Tak wiec moze pozwol innym miec odnienne
            zdanie i nie stosuj metod pewnej partii (tej od listow do B16) ktora chetnie
            zarzuca wszystkim dookola klamstwo...
            A tak swoja droga to ja tez mialem w dloniach coolery dmuchajace na procesor...
            • Gość: Kontik Re: wentylator TYLKO dmucha ! IP: *.trivadis.com 19.04.07, 13:18
              Naturalnie mialem na mysli dmuchajace OD procesora... czyli ciagnace
          • Gość: straciłem czas Re: wentylator TYLKO dmucha ! IP: 69.90.210.* 19.04.07, 13:22
            > Chyba sam go wymyśliłeś żeby cokolwiek napisać na tym forum tylko ci nie wyszło
            >

To raczej ty wymyśliłeś sobie coś takiego jak "Pentium 486 mhz" i zdecydowanie
            ci nie wyszło. Szkoda w ogóle gadać z kimś takim.
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: *.toya.net.pl 21.04.07, 01:04
        czy? WSZYSTKIE - widziałem konstrukcje pobierającą - poprzez tunel wiatrak
        umieszczony w dole zasilacza zasysał powietrze z radiatora i poprzez zasilacz
        wydmuchiwał na zewnątrz - to wynalazek ale było (KOMPUTER FUJI-SIEMENS)
        • maruda.r Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 24.04.07, 01:10
          Gość portalu: niktabc@vp.pl napisał(a):

> czy? WSZYSTKIE - widziałem konstrukcje pobierającą - poprzez tunel wiatrak
          > umieszczony w dole zasilacza zasysał powietrze z radiatora i poprzez zasilacz
          > wydmuchiwał na zewnątrz - to wynalazek ale było (KOMPUTER FUJI-SIEMENS)

Nie tylko Fujitsu-Siemens. Sporo innych marek stosowało zintegrowane systemy
          chłodzące. Tu dochodzimy do istoty zagadnienia: optymalnego przypływu powietrza
          przez radiator.

To nie wszystko. Idea dmuchania w radiator daje prostszy model radiatora -
          skuteczniejszy w dłuższym okresie czasu, gdy chodzi o gromadzenie się kurzu,
          który może (sprawdzone) zmniejszyć efektywność chłodzenia nawet o 50% (pomijam
          wypadki, gdy wentylator się zatarł i stanął).

To jeszcze nie wszystko. Komputery markowe to najczęściej konstrukcje, w których
          obieg powietrza w obudowie został zaprojektowany. To, oczywiście, determinuje
          model chłodzenia procesora.

• jap_1 Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 19.04.07, 14:37
      ... a świstak siedzi i zawija to w papierki ...
      • marex59 Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 19.04.07, 18:57
        Wentylatory w przeważającej większości wyciągają powietrze z radiatora a nie
        wpychają w niego bo było by to beż celu dmuchać gorącym na procesor a co do
        samochodów prawie wszystkie mają wentylatory za chłodnicą jedynie typowo
        rajdowe które mają po dwie sztuki mają je zamocowane z przodu ale to
        sporadycznie , cała żecz polega na tym aby jak najszybciej spowodować przepływ
        powietrza przez dany element a jeśli wentylator jest z przodu to cyrkulacja
        jest lekko przytłumiona przez sam wentylator , tak więc przestańcie wypisywać
        głupoty nie poparte rzadnym argumentem a tym bardziej sprawy związane z
        samochodem bo to robi się żałosne
        • silic Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 20.04.07, 00:23
          marex59 - idź proszę do najbliższego sklepu z komputerami i poproś obsłgę o
          pokazanie ci komputera. Zobaczysz w którą stronę dmucha wentylator.
          Nie wypisuj takich głupot.
          Jak studzisz herbatę to na nią dmuchasz czy wciagasz powietrze ?.....
        • maruda.r Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 24.04.07, 01:11
          marex59 napisał:

> Wentylatory w przeważającej większości wyciągają powietrze z radiatora a nie
          > wpychają w niego bo było by to beż celu dmuchać gorącym na procesor

Nie pleć bzdur.

• Gość: Oxygene Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: 193.17.14.* 19.04.07, 20:12
      Ogólnie : Jeżeli chłodzenie jest możliwe tylko z jedniej strony ciepłego
      elementu (radiatora procesora) to stosuje się dmuchanie powietrza, natomiast
      jeśli ciepły element, który ma szczelinki, kanaliki, otwory... na wylot na
      drugą stronę to można chłodzić dmuchaniem lub ssaniem powietrza albo połaczenie
      dwóch metod: jeden wentylator dmucha, a z drugiej strony drugi ssie - powoduje
      silny przeciąg powietrza (np. przy chłodzeniu wnętrza kompa można stosowć 2
      wentylatory - lepszy przepływ powietrza).
      • Gość: rr Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.07, 23:32
        Nie słuchaj głupot. Wentylator ma dmuchać na radiator i koniec. Bez dyskusji.
        • Gość: Greg Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: 212.76.40.* 20.04.07, 16:48
          A przyjrzyj się dwuwiatrakowym zasilaczom Tagana, np. seria podstawowa U01
          Black - tam właśnie zastosowano rozwiązanie push-pull, czyli obrazowo:
          przeciąg :-)) Choć wszystko to nie zmienia ogólnej postaci rzeczy - w przypadku
          tradycyjnych, płaskich, radiatorów procesorowych (nie mówię tutaj o
          konstrukcjach z heat-pipes, towerach, bo one mogą mieć różnie umiejscowione
          chłodzenie) wiatrak zawsze dmucha na radiator.
          • maruda.r Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE 24.04.07, 01:16
            Gość portalu: Greg napisał(a):

> A przyjrzyj się dwuwiatrakowym zasilaczom Tagana, np. seria podstawowa U01
            > Black - tam właśnie zastosowano rozwiązanie push-pull, czyli obrazowo:
            > przeciąg :-))

Ale Tagan to rozwiązanie tak kompleksowe, że w modelu U-35 większość kabli jest
            odłączana, by nie tworzyć zbędnego tłoku w obudowie.

• Gość: aaaaaa Re: wentylator dmucha czy pcha ? PILNE IP: *.c29.msk.pl 20.04.07, 01:21
      Jak sie dobrze zastanowic, to ilosc ,przebieg i rozklad strumienia powietrza
      wokol radiatora nie rozni sie niczym w obu przypadkach poza kierunkiem oplywu
      tego powietrza.A to na pewno nie ma wplywu na skutecznosc chlodzenia.
      Jedyna roznica moze wynikac z tego ze przy nadmuchu na radiator powietrze
      "zbierane" jest z wiekszej odleglosci od plyty a przy zasysaniu znad radiatora z
      blizszej odleglosci do plyty.
      Jezeli zalozyc ( a nie jestem tego na 100% pewien ),ze powietrze blizej plyty
      jest cieplejsze ( niz to znad wentylatora)to skuteczniejszy bedzie nadmuch na
      radiator,ale nawet wtedy roznice nie powinny byc decydujace.
      Tak wiec mysle ,ze kierunek nadmuchu nie ma wiekszego znaczenia,no chyba ze
      rzeczywiscie jest duza roznica temp. powietrza pobieranego znad plyty od tem.
      tego znad wentylatora(czyli dalej od plyty).
      Tak czy siak wydaje sie ze dmuchanie na radiator na pewno nie jest "gorsze" od
      zasysania i z tego co wiem w wiekszosci przypadkow tak jest.
      • jolajola1 alem wywołała dyskusję ..... 20.04.07, 13:39
        któryś z przedmówców nobla mi chciał dać za odwrócenie ciągu wentylatora, a nie
        pomyślał, że mi się kabelki rozprostowały przy czyszczeniu i nie wiedziałam,
        KTÓRĄ STRONĄ przykręcić go do procesora/radiatora

ale już teraz zapamiętam na, chyba, zawsze
        wentylki na radiatorach, obojętnie na czym, pchają chłodniejsze powietrze z
        wnętrza obudowy na gorętszy radiator
        wentyle na obudowie i (u mnie) na zasilaczu wyciągają ciepłe powietrze z
        wnętrza obudowy, a wszystkimi szczelinami do obudowy dostaje się chłodniejsze
        powietrze z zewnątrz

komp chodzi od wczoraj, wszystkie wentylki zamontowane, czyściutki, "pachnący",
        temperatury w dolnych stanach normy, nawet przy wymagających graficznie grach

• maestro_xp o "dmuchaniu" miło się rozmawia :)))))) 20.04.07, 18:50
          no nie? ;)
          no i każdy jest w tym ex-pertem
          nawet ci w sutannach
          • beny_hill Re: o "dmuchaniu" miło się rozmawia :)))))) 20.04.07, 19:31
            maestro_xp napisała:

> Re: o "dmuchaniu" miło się rozmawia :))))))
            > no nie? ;)

wwwolisz sssanie ... ;>
        • Gość: Oxygene Re: alem wywołała dyskusję ..... IP: 193.17.14.* 20.04.07, 19:46
          Nareszcie pięknie podsumowałaś ! tak dokładnie ma być przy chłodzeniu
          powietrzem :-))

Pozdrawiam.
          • michrosss Re: alem wywołała dyskusję ..... 20.04.07, 22:14
            widze ze tu same mądrale ale czy ktoś wreszcie udowodni swoją teorie ? ;>
            • Gość: Kontik Re: alem wywołała dyskusję ..... IP: *.adsl.green.ch 20.04.07, 22:41
              Specjalnie sprawdzilem na dwoch kompach oba P4.. dmucha na procesor :)
              • michrosss Re: alem wywołała dyskusję ..... 25.04.07, 07:22
                Gość portalu: Kontik napisał(a):

> Specjalnie sprawdzilem na dwoch kompach oba P4.. dmucha na procesor :)

tak tak a ja sprawdziłem na 100u i wyciaga
        • maruda.r Re: alem wywołała dyskusję ..... 24.04.07, 01:32
          jolajola1 napisała:

> któryś z przedmówców nobla mi chciał dać za odwrócenie ciągu wentylatora, a nie
          >
          >
          > ale już teraz zapamiętam na, chyba, zawsze
          > wentylki na radiatorach, obojętnie na czym, pchają chłodniejsze powietrze z
          > wnętrza obudowy na gorętszy radiator
          > wentyle na obudowie i (u mnie) na zasilaczu wyciągają ciepłe powietrze z
          > wnętrza obudowy, a wszystkimi szczelinami do obudowy dostaje się chłodniejsze
          > powietrze z zewnątrz

Idea opisana zgrabnie. Dorzucę jednak uwagi:

1. zasysanie chłodnego powietrza nie powinno być ograniczane ścisłą zabudową
          komputera, przez zamykanie w ciasnej szafce;
          2. dyski twarde nie powinny być "przyklejone" do np. napędów dyskietek, a
          powinny posiadać wolną przestrzeń nad i pod (minimalne wymuszenie przepływu
          powietrza np. wentylatorkiem od grafiki nad częścią z elektroniką spowoduje
          obniżenie temperatury dysku nawet o 20 stopni, co przekłada się w dłuższym
          okresie czasu na jego żywotność i niezawodność;
          3. unikać plątaniny kabli w centralnej części przestrzeni obudowy, aby nie
          tworzyć miejsc dodatkowych zawirowań powietrza - spinać i podczepiać do obudowy;
          4. standardowo na wentylatorach: tam gdzie napis - tam ciągnie. A więc napisem
          do góry, jeżeli ma pchać powietrze w dół.

• Gość: P Re: alem wywołała dyskusję ..... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.04.07, 03:48
            Jeszcze jeden nobel dla wszystkich ktorzy z taka pasja udowadniali to o co
            pytala autorka watku.A pytala "czy wentylator pcha czy dmucha", przewrotne
            pytanie w rodzaju maslo maslane bo jak dmucha to pcha.Droga autorko,nie
            podniecaj sie az tak bardzo swierzo nabytym doswiadczeniem bo jedne wentylatory
            ciagna gorace powietrze znad CPU a sa i takie ktore dmuchaja chlodne powietrze
            na wentylator co wcale nie znaczy ze nie ma innych sposobow
            chlodzenia.Strasznie cieszy i to ze jak zauwazylas przeciag (jeden ciagnie
            drugi pcha) potrafi chlodzic jakas mniej czy bardziej zamknieta przestrzen.Nie
            martw sie bo jesli masz CPU ostatniej generacji to nawet brak wentylatora mu
            nie przeszkadza bo kiedy temperatura przekroczy pewien poziom przestanie
            pracowac.Pamietaj tez ze sa CPU ktorych temperatura pracy moze osiagac 100
            C.Pomysl nad kolejnym pytaniem ktory polozy na lopatki najbardziej uczona czesc
            zna2cow tematu.
            • Gość: Oxygene Re: alem wywołała dyskusję ..... IP: 193.17.14.* 25.04.07, 08:08
              Droga autorko,nie
              > podniecaj sie az tak bardzo swierzo nabytym doswiadczeniem bo jedne
              wentylatory
              >
              > ciagna gorace powietrze znad CPU a sa i takie ktore dmuchaja chlodne
              powietrze
              > na wentylator co wcale nie znaczy ze nie ma innych sposobow
              > chlodzenia.

Chyba chciałes powiedzieć, że jedne wentylatory ciagna gorace powietrze znad
              CPU a sa i takie ktore dmuchaja chlodne powietrze na CPU, (a nie na wentylatory
              tak jak pisałeś).
              Więc jeżeli wentylatory mają dmuchać to CHŁODNYM POWIETRZEM. OK.

Ale wracając do wcześniejszej twojej wypowiedzi pisałeś:

"Brawo jesli polaczyc to z
              nowatorskim odkryciem tych co chca chlodzic dociskajac CPU goracym powietrzem:
              Nobel murowany."

Uznałeś, że dmuchanie to dociskanie CPU GORĄCYM POWIETRZEM

Jakie jest twoje właściwe zdanie ??? Dmuchnie na CPU CHŁODNYM powietrzem czy
              GORĄCYM ???

Raz pisałeś GORACYM, a teraz zmieniłeś na CHŁODNYM. Nobel murowany !!!
              • everplaya Re: alem wywołała dyskusję ..... 25.04.07, 09:29
                jerzol.everwars.com
              • Gość: P Re: alem wywołała dyskusję ..... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.04.07, 13:39
                Racja, dmucha (jesli) na CPU a na na wentylator.Jak dmucha na goracy wentylator
                ktory jest szczelnie pokryty podstawa wentylatora to dociska go goracym
                powietrzem co nie przeszkadza by odpowiednio skonstruowany system chlodzenia nie
                mogl dmuchac i chlodzic.Zadaniem chlodzenia jest odprowadzenie ciepla.Nobel dla
                ciebie za zrozumienie podstaw fizyki.
                • Gość: Laptopowiec Re: alem wywołała dyskusję ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 13:50
                  > Racja, dmucha (jesli) na CPU a na na wentylator.Jak dmucha na goracy
                  > wentylator ktory jest szczelnie pokryty podstawa wentylatora to dociska go
                  > goracym powietrzem co nie przeszkadza by odpowiednio skonstruowany system
                  > chlodzenia nie mogl dmuchac i chlodzic
                  A teraz przeczytaj to co napisałeś i spróbuj nam wytłumaczyc o co Ci chodziło
                  :-)
                  > Zadaniem chlodzenia jest odprowadzenie ciepla
                  Rewelacja! No ale przynajmnie da sie zrozumieć.
                  > Nobel dla ciebie za zrozumienie podstaw fizyki.
                  Czytając Twój tekst nawet Feynman by zwatpił czy rozumie fizykę :-)
                • Gość: Oxygene Re: alem wywołała dyskusję ..... IP: 193.17.14.* 26.04.07, 22:10
                  Gość portalu: P napisał(a):

> Racja, dmucha (jesli) na CPU a na na wentylator.Jak dmucha na goracy wentylato
                  > r
                  > ktory jest szczelnie pokryty podstawa wentylatora to dociska go goracym
                  > powietrzem co nie przeszkadza by odpowiednio skonstruowany system chlodzenia
                  ni
                  > e
                  > mogl dmuchac i chlodzic.Zadaniem chlodzenia jest odprowadzenie ciepla.Nobel
                  dla
                  > ciebie za zrozumienie podstaw fizyki.

:-)) Kolega P
                  Nie pisz już więciej jeśli nie wiesz o czym piszesz i nie masz pojęcia na czym
                  polega zagadnienie chłodzenia powietrzem. zaplątałeś się na max-a !!! :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka