Dodaj do ulubionych

jak rozdzielić net

IP: *.icpnet.pl 29.04.07, 21:41
Sieć kablowa,modem podączony do routera(przewodowego) ,router kablem J45 do
laptopa.Wszystko działa.Teraz chcę podłączyć stacjonarny komputer do netu(
nie ma wejścia ethernet(chyba?)Jak to zrobić?Wcześniej stacjonarny komp i
laptop działały na łączu USB,teraz dostawca netu(kablówka)zmieniła mi
ustawienia i nie moge podłączyć starego kompa za pomocą kabla USB do
modemu.Co zrobić?muszę coś dokupić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kontik Re: jak rozdzielić net IP: *.adsl.green.ch 29.04.07, 21:46
      Najpierw sprawdz czy Twoj komp ma karte sieciowa. Z tylu powinnas miec takie
      samo wejscie jak w notebooku. Jesli nie masz to dokup karte sieciowa do kompa i
      kabelek RJ45... i bedzie dzialalo :)
      • Gość: Kontik Re: jak rozdzielić net IP: *.adsl.green.ch 29.04.07, 21:48
        Kup albo karte np D-Link DFE-530TX albo adapter USB np D-Link DUB-E100
        • Gość: Kasia Re: jak rozdzielić net IP: *.icpnet.pl 29.04.07, 21:57
          Stary komp nie ma karty sieciowej .Jak kupie kartę i kabel z wtyczka RJ45 to
          jedną stroną podłączam do starego kompa a gdzie drugą?chce aby komp i laptop
          pracowały w tym samym czasie.Czy switch spełni te zadania?I jeszcze :czy to
          istotne jaka karta sieciowa ma być? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Mój
          stacjonarny komp jest stary(6 lat)
          • Gość: Kontik Re: jak rozdzielić net IP: *.adsl.green.ch 29.04.07, 22:04
            Czy Twoj router ma wiecej wyjsc RJ-45? Jesli ma to musisz podlaczyc notebooka i
            kompa do routera.. kazdy komp do osobnego wejscia RJ-45. Jesli masz tylko jedno
            wejscie w routerze to dokup switch, polacz switch z routerem i kompy ze
            switchem.
            6 letni komp powinien miec sloty PCI wiec ta karta, ktora wymienilem wyzej
            powinna zadzialac... W sumie najlepiej by bylo gdybys wziela go do serwisu i
            niech oni Ci ta karte zamontuja... Jesli sie cos popsuje to bedzie ich
            problem :)
            • Gość: Kasia Re: jak rozdzielić net IP: *.icpnet.pl 29.04.07, 22:12
              Router ma jedno wejscie ethernet ,więc dokupię switch.
              • Gość: Kontik Re: jak rozdzielić net IP: *.adsl.green.ch 29.04.07, 22:16
                Dokladnie...
                Jesli router ma tylko jedno wyjscie to najpewniej nie ma DHCP wiec musisz
                pamietac o poprawnej konfiguracji IP na obu kompach...
                • Gość: kasia Re: jak rozdzielić net IP: *.icpnet.pl 29.04.07, 22:19
                  a jak to zrobić?(konfiguracje IP)nie bardzo wiem...
                  • Gość: Kontik Re: jak rozdzielić net IP: *.adsl.green.ch 29.04.07, 22:23
                    Otworz okno dos i wpisz ipconfig. Napisz jaki jest adres IP.
                    • Gość: niktabc@vp.pl Re: jak rozdzielić net IP: *.toya.net.pl 29.04.07, 22:44
                      routher napewno masz z 1 wyjściem,?? a nie MODEM KABLOWY z kablówki??
                      • Gość: Kasia Re: jak rozdzielić net IP: *.icpnet.pl 30.04.07, 00:32
                        router ma napewno jedno wyjscie ethernet(ma zasilanie ,port ,LAN I WAN) te
                        cztery wtyki.Mam podłączony do niego telefon stacjonarny.
    • Gość: kasia Re: jak rozdzielić net IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 21:34
      czy ta karta moze byc?

PARAMETRY TECHNICZNE

złącze: PCI

transmisja: 10/100 Mb/s

Karta jest kompatybinla ze wszystkim sprzętem obsługującym złącza PCI, również
      w starszych komputerach stacjonarnych. Karta jest w wersji OEM - bez
      sterowników.

WYKRYWANA AUTOMATYCZNIE PRZEZ Windows 98SE, 2003, XP

• Gość: Kontik Re: jak rozdzielić net IP: *.adsl.green.ch 02.05.07, 21:42
        Kasiu, podj jakas nzwe tej karty, oznaczenie, cokolwiek
        • Gość: Kasia Re: jak rozdzielić net IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 21:49
          KARTA SIECIOWA MPX 10/100MB GW FV -to ta karta
          • Gość: Kontik Re: jak rozdzielić net IP: *.adsl.green.ch 02.05.07, 22:11
            Mam wrazenie, ze jesto to jakas taka karta krzak... problematyczne jest to, ze
            nie ma sterwnikow a nie ma pewnosci, ze sie jakies znajdzie.. ja bym tego nie
            kupowal...
            • Gość: Kontik Re: jak rozdzielić net IP: *.adsl.green.ch 02.05.07, 22:15
              Ta karte moge polecic D-Link DFE-530TX Kosztuje ok 30 zl
              • Gość: feniks Re: jak rozdzielić net IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 12:16
                a ja polecam karte sieciowa firmy PENTAGRAM, dluuugo uzywalem i nigdy mnie nie
                zawodziła
                • Gość: K4 Re: jak rozdzielić net IP: *.acn.waw.pl 03.05.07, 12:18
                  A ja powiem tak - większość kart i tak jest na układach Realteka więc czy to
                  będzie karta A czy B ma naprawdę małe znaczenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka