Dodaj do ulubionych

Corek i stabilnosc aplikacji :-(

IP: *.pap.edu.pl 04.05.07, 14:33
od kilku dni robie w Corelu mape. I wszystko bylo cacy az nagle pojawil sie
komunikat ze aplikacja utracila stabilnosc i cos tam zeby wyslac raport o
bledach. Od tej pory polowa z moich warstw sie nie zaznacza a jak chce
sprobowac po kilka razy zaznaczyc to mi sie zawiesza i znowu ze aplikacja
stracila stabilnosc. Probowalam, juz zapisywac jako inne pliki, probowalam
otwierac ten plik na innym komputerze i wciaz to samo. Malo tego coraz wiecej
warstw sie nie otwiera. Styracilam cala dzisijsza ac (na szczsc zasyalam sbe
wczesniejsze dokonywania na innych plikach). Dzisiaj robilam sygnatury miast
w ilosci 300, czyzby to od tego? co moglo byc przyczyna? Czy szukac jeszcze
innej mozliwosci ich ponownego zaznaczania czy juz sobie dac spokoj i robic
od nowa?

za wszelkie porady bede bardzo wdzieczna

acha moze to istotne, Corel w stosunku do innych plikow dziala bez zarzutu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Corek i stabilnosc aplikacji :-( IP: *.pap.edu.pl 04.05.07, 14:34
      tam mialo byc oczywiscie Corel
      • oby.watel Re: Corek i stabilnosc aplikacji :-( 04.05.07, 14:53
        To oczywiście Corel w wersji 13 (X3)? Nie chwalisz się numerem, ale objawy
        wyraxnie wskazuja na to najnowsze arcydzieło. Roi sie od błędów i niedoróbek,
        nie działają poprawnie podstawowe funkcje. Ściągnij i zainstaluj obie paczki
        serwisowe. Niektóre błędy to załatwia. I prace na których Ci szczególnie zależy
        zapisuj też w starszej wersji (ja zapisuję w wersji 9).

Wersja 13 jest tak dopieszczona, że potrafi odmówić otwarcia przed chwilą
        zapisanego pliku.

Jeśli masz procesor AMD, spróbuj te pliki, z którymi masz kłopoty, otworzyć na
        komputerze z procesorem Intela.
        • Gość: Kasia Re: Corek i stabilnosc aplikacji :-( IP: *.pap.edu.pl 04.05.07, 15:00
          juz sobie poradzilam, oby.watel, BARDZO dziekuje Ci za checi, to bardzo mile z
          Twojej strony ze sie zainteresowales.

Corela mam 11-ke.

Poradzilam sobie w ten sposob, ze procz tych sygnatur miast i innych malych
          elementow mialam je nakladane na tla poszczegolnych wysokosci n.p.m. I moje
          niziny, ktore zajmowaly pol mapy mialy taka dziwna or\toczke dookola linii
          obramowania. Zaciekawilo mnie to i sprobowalam wyciac cala nizine (bo
          zauwazylam ze sygnatury miast i drogi daja sie zaznaczac tylko poza tymi
          nizinami). I okazalo sie ze po wycieciu z mapy tej warstwy wszystko chodzi ok.
          Teraz tylko musze skopiowac niziony ze starszego zarchiwizowanego pliku i po
          sprawie.

Nadal jednak nie wiem co wywolalo ten blad, bo wczesniej te niziny nie mialy
          tej otoczki.

w kazdym razie bardzo sie ciesze ze juz moge zaoszczedzic pol dnia ;-)

jeszcze raz dziekuje !
          • oby.watel Re: Corek i stabilnosc aplikacji :-( 04.05.07, 15:15
            Cieszę się, że Ci się udało. Wersji 11 nie znam zbyt dobrze. Pamiętam tylko, że
            przestało w niej działać to, co działało w 10. Ale tak to jest z Corelem - w
            nowej wersji pojawiają się nowe, nie zawsze potrzebne, funkcje, za to przestają
            działać lub działają wadliwie dotąd działające poprawnie. Niemniej jednak na
            wszelki wypadek zapisuj sobie kopię zapasową w formacie Corela 9. To chyba
            najbardziej dopracowana wersja, która przy zapisywaniu nigdy nie dodawała sama z
            siebie "kwiatków" do zapisywanego pliku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka