Dodaj do ulubionych

Problem z datą i godziną w kompie

IP: 80.51.47.* 13.05.07, 16:46
Nie wiem co się stało z moim komputerem od pewnego czasu gdy wyłączę komputer
i włączę ponownie zmienia mi prawidłowo ustawioną datę i godzinę.Zupełnie nie
mogę sobie z tym problemem poradzić może ktoś z Was by mi pomógł.
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: Problem z datą i godziną w kompie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 13.05.07, 16:48
      Bateria na płycie głównej się rozładowała. Trzeba wymienić.
      • Gość: Ania Re: Problem z datą i godziną w kompie IP: 91.189.0.* 14.05.07, 20:41
        A czy taką baterię da się wymienić samemu ?
        • Gość: q Re: Problem z datą i godziną w kompie IP: 72.232.138.* 14.05.07, 20:58
          Da się. To jest taka płaska bateryjka wielkości mniej więcej monety 50 gr. Żeby
          mieć zawsze prawidłowy czas zrób automatyczne pobieranie czasu z serwera ntp. W
          systemach linuksowych zainstaluj pakiet ntpdate a Windzie nie wiem jak to zrobić.
          • Gość: p2p Re: Problem z datą i godziną w kompie IP: *.acn.waw.pl 14.05.07, 23:33
            > W systemach linuksowych zainstaluj pakiet ntpdate a Windzie nie wiem jak to
            > zrobi

Nic nie trzeba robić - usługa synchronizowania czasu jest uruchamiana domyślnie.
            • Gość: Ania Re: Problem z datą i godziną w kompie IP: 91.189.0.* 15.05.07, 17:07
              Kupiłam już tą bateryjkę i mam zamiar sama ją wymienić tylko tej starej nie
              moge znaleźć na płycie głównej. Czy ona jest jakoś schowana ?
              Jeszcze jedno, czy w ogóle wymieniając tą bateryjkę muszę odkręcić i wyjąć całą
              płytę główną ? Proszę pomóżcie bo jestem zielona, i po raz pierwszy dobieram
              się do kompa od środka.
              • tiges_wiz Re: Problem z datą i godziną w kompie 15.05.07, 17:11
                powinna byc dostepna po zdjeciu boczka obudowy
                www.tomshardware.hu/mainboard/06q2/060522/images/asus_975x_cmos_battery.jpg
                naprzyklad jakos tak jak powyzej
            • kicior99 Re: Problem z datą i godziną w kompie 16.05.07, 16:17
              mozna zainstalowac programik synchronizujacy czas z zegarem wzorcowym, np.
              www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=418&t=128
              • Gość: Ania Re: Problem z datą i godziną w kompie IP: 80.51.47.* 17.05.07, 17:05
                Dzięki Wszystkim za pomoc i za super wskazówki. Wymieniłam bateryjkę i wszystko
                działa super! Pozdrawiam.
    • Gość: kasia Re: Problem z datą i godziną w kompie IP: *.pkobp.pl 01.06.07, 14:33
      Gość portalu: Ania napisał(a):

> Nie wiem co się stało z moim komputerem od pewnego czasu gdy wyłączę komputer
      > i włączę ponownie zmienia mi prawidłowo ustawioną datę i godzinę.Zupełnie nie
      > mogę sobie z tym problemem poradzić może ktoś z Was by mi pomógł.

Wczoraj zaczelo sie mi sie robic to samo, a dzis dodatkowo przy uruchamianiu
      pojawil sie komunikat "cmos loading error" albo "cmos check...cośtam error"
      (niestety nie pamietam dokladnie). Byla jednak informacja, zeby nacisnac
      bodajze F1 i juz bylo dobrze. Pozniej na probe zrestartowalam komputer i nie
      chcial sie uruchomic-wydawal za to dziwne dzwieki (pikniecia jak np. przy
      rozladowaniu komorki). Zrestartowalam go wylaczajac zasilanie i doczekalam sie
      komunikatow nt biosu, juz raczej na chybil-trafil cos nacisnelam i znow sie
      udalo kompa uruchomic, ale zapewne dalej beda problemy. Czy moze chodzic o to
      samo (czyli bateryjke)?
      • Gość: bateryjka Re: Problem z datą i godziną w kompie IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 01.06.07, 16:12
        Tak dokładnie - padłam i musisz mnie wymienic na nową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka