IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 06:41
jestem początkująca. Od niedawna mam komputer i internet. Chciałam was
zapytać czy komp ciągnie dużo prądu i ile miesięcznie więcej płacicie odkąd
korzystacie z kompa i i nternetu. Jeżeli ciągnie dużo to co zrobić żeby
mniej??????????
Proszę was o odpowiedź.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: prąd 19.05.07, 07:17
      Gość portalu: joanna2001 napisał(a):

> jestem początkująca. Od niedawna mam komputer i internet. Chciałam was
      > zapytać czy komp ciągnie dużo prądu i ile miesięcznie więcej płacicie odkąd
      > korzystacie z kompa i i nternetu.

Jesli 24h na dobe, to tak do 100 zl rachunek (wystawiany co 2 miesiace) wzrasta.

Jeżeli ciągnie dużo to co zrobić żeby
      > mniej??????????

Przezrzucic sie na ksiazki?

> Proszę was o odpowiedź.Pozdrawiam.
      • Gość: joanna2001 Re: prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 08:44
        to nie była dobra odpowiedź. Jeżeli się pytam to znaczy , że proszę normalnych
        ludzi o konkrety. Czy na tym form można jeszcze uzyskać przyzwoitą radę?
        • Gość: Greg Re: prąd IP: 212.76.40.* 19.05.07, 11:01
          Przy tak zadanym pytaniu nie dziw się, że nie otrzymasz odpowiedzi! Innej
          ilości energii potrzebuje komputer do gier, a innej minimalistyczny laptop.
          Poza tym na zużycie energii elektrycznej wpływa obciążenie procesora i innych
          podzespołów komputera, nie pracuje on przecież stale na
          maksymalnych "obrotach", więc to najpierw TY zastanów się nad sensem i formą
          pytania, a dopiero później wytykaj błędy innym...
    • Gość: aAAa Re: prąd IP: *.petrus.com.pl 19.05.07, 09:08
      Około 1A (Ampera). Ale się nie martw. To co wyciągnie z jednej dziurki
      natychmiast zwraca do drugiej!
    • silic Re: prąd 19.05.07, 09:12
      >czy komp ciągnie dużo prądu

Zależy od komputera i od tego co to jest "dużo" dla ciebie. Także od tego co
      robisz z tym komputerem.

Przyjmując średnią cenę za kWh 0,40 zł można przyjąć , że działajacy 24h/dobę
      przez miesiąc przeciętny komputer będzie kosztował 50zł. To tak bardzo
      orientacyjnie.

Jeżeli ciągnie dużo to co zrobić żeby
      > mniej??????????

Nie włączać.
      • Gość: joanna2001 Re: prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 11:04
        dzięki SILIC.
        • Gość: Kokeeno Re: prąd IP: 80.54.202.* 19.05.07, 11:43
          Kupić laptopa - serio. Obecnie nowe stacjonarne kompy to prawdziwe żarłoki na energię (procesor: bez problemu wcina 100W/h, pamięci po 30W/h, podobnie jak napędy, plus 100-200W/h na kartę grafiki - tak, że czasami i 600W porządny zasilacz ledwo zipie przy dobrej konfiguracji)... Dla porównania lapek w czasie normalnej pracy nie powinien przekroczyć 40W (oczywiście jest to sprzęt dużo słabszy od zasugerowanego wcześniej, ale też ma dużo lepsze mechanizmy oszczędzania energii - a tymi nikt się nie przejmuje przy ustawieniu stacjonarnego kompa)...
          • Gość: joanna2001 Re: prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:12
            właśnie mam laptopa Asus A3HF 5A009. Nie znam się na komputerach, jestem
            laikiem, dlatego pytałam o prąd bo mnie gnębił fakt, że znacznie więcej płacę
            za prąd niż dotychczas. Średnio wychodzi mi o 25 zł więcej miesięcznie.
            • piotrpilinko Re: prąd 26.05.07, 18:44
              Dużo. W kawalerce, w której mieszkamy 5 dni w tygodniu (2 osoby), w kuchni pracuje lodówka. Dwa lub trzy razy pranie plus lapek i wychodzi 15-17 PLN miesięcznie.
              Dla porównania: weekendy spędzamy w innym mieście w mieszkaniu, gdzie też chodzi lodówka, czasami (rzadziej niż w kawalerce) pierzemy + komp stacjonarny + AP wi-fi + 2 moduły UPS plus lapek 25-40 PLN...
          • Gość: Mariusz Re: prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 07:46
            Gość portalu: Kokeeno napisał(a):

> Obecnie nowe stacjonarne kompy to prawdziwe żarłoki na energię (procesor: bez
            problemu wcina 100W/h,

Chyba stare graty sprzed kilku lat.
            Dzisiejsze procesory nie mają większej mocy jak 70-80 W.

> pamięci po 30W/h

Bzdury ! Moduł pamięci 1 GB nie zużywa więcej jak 4 W.

> podobnie jak napędy, plus 100-200W/h na kartę grafiki

Znowu bzdury ! :(

>- tak, że czasami i 600W porządny zasilac
            > z ledwo zipie przy dobrej konfiguracji)...

Aleś sobie nazmyślał bzdur !

Jeszcze ktoś przeczyta i uwierzy, że to prawda a to tylko kompletne bzdury !

• oby.watel Re: prąd 27.05.07, 11:46
              Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> Chyba stare graty sprzed kilku lat.
              > Dzisiejsze procesory nie mają większej mocy jak 70-80 W.

A jaka to różnica? Te 100 czy 80 W to moc wydzielana przy zasilaniu 12 V. Nie
              wdając sie w szczegółowe i dokładne wyliczenia z sieci "pobierze" mniej więcej
              0,4 W. Nie da się odpowiedzieć wprost ile żre komputer, bo zależy to od wielu
              czynników. Laptop włączony do sieci dodatkowo ładuje baterie.

Jest jeszcze jeden aspekt na który nikt jakoś nie zwraca uwagi. Przeważnie
              komputer ATX wyłącza się poleceniem zamknij, a nie z sieci. Skutek jest taki, że
              zasilacz cały czas pracuje, zasilanie do płyty dociera. Niech to będzie tylko
              kilka W, to i tak przez rok uzbiera się dodatkowych klika złotych na rachunku...
              • Gość: Szpaq Re: prąd IP: 81.219.132.* 27.05.07, 22:21
                > A jaka to różnica? Te 100 czy 80 W to moc wydzielana przy zasilaniu 12 V. Nie
                > wdając sie w szczegółowe i dokładne wyliczenia z sieci "pobierze" mniej więcej
                > 0,4 W.

Coś chyba nie tak, moc będzie taka sama nieważne na jakie napięcie się liczy,
                chyba z prądem Ci się pomyliło.
                P=U*I gdzie P moc w watach, U napięcie w voltach, I prąd w amperach, nie wdając
                się w szczegóły że fi że impulsowy że sprawność zasilacza itp.

> Nie da się odpowiedzieć wprost ile żre komputer, bo zależy to od wielu
                > czynników.

Dokładnie

> Jest jeszcze jeden aspekt na który nikt jakoś nie zwraca uwagi. Przeważnie
                > komputer ATX wyłącza się poleceniem zamknij, a nie z sieci. Skutek jest taki,
                >że zasilacz cały czas pracuje, zasilanie do płyty dociera. Niech to będzie >tylko
                > kilka W, to i tak przez rok uzbiera się dodatkowych klika złotych na rachunku..

to często bywa aż 25W i nie jest to dolegliwość tylko komputera tylko
                praktycznie każdego sprzętu

Pozdrawiam
              • Gość: zrob_se_dobrze to jest MOCne !!!!!!!! IP: *.c29.msk.pl 28.05.07, 03:03
                oby.watel napisał:

> A jaka to różnica? Te 100 czy 80 W to moc wydzielana przy zasilaniu 12 V. Nie
                > wdając sie w szczegółowe i dokładne wyliczenia z sieci "pobierze" mniej więcej
                > 0,4 W.

80W = 0.4W !
                to jest MOCne hehehe
                • oby.watel Re: Niech moc 28.05.07, 09:27
                  Gość portalu: Szpaq napisał(a):

> Coś chyba nie tak, moc będzie taka sama nieważne na jakie napięcie się
                  > liczy, chyba z prądem Ci się pomyliło.
                  > P=U*I gdzie P moc w watach, U napięcie w voltach, I prąd w amperach, nie
                  > wdając się w szczegóły że fi że impulsowy że sprawność zasilacza itp.

Moc będzie taka sama? Przy takim samym prądzie i prawie 20 razy wyższym
                  napięciu? Moc pobierana po stronie pierwotnej transformatora czy przetwornicy
                  jest równa mocy oddawanej po stronie wtórnej?

Gość portalu: zrob_se_dobrze napisał(a):

> 80W = 0.4W !
                  > to jest MOCne hehehe

he he he
                  • silic Re: Niech moc 28.05.07, 13:48
                    >Moc pobierana po stronie pierwotnej transformatora czy przetwornicy
                    > jest równa mocy oddawanej po stronie wtórnej?

Zasadniczo tak. Dochodzą jeszcze straty na samym transformatorze/przetwornicy
                    ale moc MUSI się zgadzać. Transformator zmienia napięcia i prądy, ale nie
                    zmienia ( nie może ) MOCY. Żeby wydać 100W na wtórnym musi pobrać 100 W na
                    pierwotynym (+ straty na urządzeniu).
                  • Gość: Greg Re: Niech moc IP: 212.76.40.* 28.05.07, 13:59
                    Mylisz pojęcia - moc to moc, a energia to energia: pobiera się energię!
                    Istnieje też coś takiego jak zasada zachowania energii - nie bierze się ona
                    znikąd, a skoro transformator jest urządzeniem pasywnym (w najprostszym
                    przypadku jest) to nijak energii dostarczyć nie może, może np. podnieść
                    napięcie kosztem natężenia lub na odwrót. Pomijam tutaj straty energii -
                    upływności, pasożyty etc.
                  • Gość: zrob_se_dobrze Re: Niech moc IP: *.c29.msk.pl 28.05.07, 14:57
                    oby.watel napisał:

> Moc będzie taka sama? Przy takim samym prądzie i prawie 20 razy wyższym
                    > napięciu?

wez oddech .... i sie zastanow jeszcze raz
                    jaki "taki sam prad" ?
                    jak masz za transformatorem (przekladnia 1:10) np. 23V i 2A , czyli 46W
                    to z drugiej strony (od sieci) masz 230V i 0.2A czyli tez 46W - oczywiscie bez
                    uwzgledniania strat na trafo

> Moc pobierana po stronie pierwotnej transformatora czy przetwornicy

oczywiscie - transformator nie "transformuje" mocy tylko napiecie i prad !
                  • zgryzliwy1 Re: Niech moc 28.05.07, 15:00
                    oby.watel napisał:

> Moc będzie taka sama? Przy takim samym prądzie i prawie 20 razy wyższym
                    > napięciu? Moc pobierana po stronie pierwotnej transformatora czy przetwornicy

rece opadaja :-(((
                    • oby.watel Re: Niech moc 28.05.07, 15:39
                      No tak. Coś mi się pochrzaniło. Przyjąłem, że procesor pobierający 5 A przy
                      zasilaniu 12 V pobierze takze 5 A przy 240 V. A pobiera tylko 0,25.
            • Gość: Kokeeno Re: prąd IP: *.crowley.pl 28.05.07, 08:58
              Kumpel właśnie złożył kompika na dwóch dwurdzeniowych opteronach (po 110 W
              KAŻDY), 4GB RAM i 2x8800 GTX (znacznie powyżej 100W KAŻDA). Oczywiście to
              maksymalna moc którą drenują te komponenty (ale bardzo łatwo osiągnąć takie
              warunki). Na razie 600W zasilacz mu starcza...
          • Gość: Greg Re: prąd IP: 212.76.40.* 27.05.07, 11:03
            Co??? Porównuj łaskawie sprzęty podobnej klasy! Standardowy komputer
            stacjonarny "do pracy" potrzebuje jakieś 150, max 200W, więc byle zasilacz 300W
            (oby tylko faktycznie mający 300W, a nie na naklejce) sobie z nim poradzi.
            Laptopy faktycznie potrafią zadowolić się 40W, chociaż za standard uznałbym
            jakieś 60W. Po drugiej stronie masz komputery do gier: mocne procesory, karty
            grafiki w SLI czy QuadSLI i w takim wypadku porządny zasilacz 500W może być
            niezbędny, ale i mocny laptop pokroju Alienware niewiele mniej energii zużyje.
    • Gość: komp Re: Ciągle włączony IP: *.ein.unterdrueckter.codesklave.de 28.05.07, 13:24
      Boleję nad tym,ale przez większość czasu komputer jest włączony,nie mówiąc o przypadkach,kiedy śpię i rano chodzi.Warto ustawić w opcjach zasilania wyłączanie monitora dla przykładu po 20 minutach bezczynności klawiatury-tu można najwięcej zaoszczędzić,szczególnie w dużych monitorach kineskopowych.Warto też włączyć hibernację,i nie uruchamiać a usypiać komputer,co jest szybsze i robić to jak najczęsciej(zabiera miejsce na dysku i czasem mniej stabilne).Jeśli ktoś jest fanatykiem i nie robi nic "szybkiego" można obniżyć czętość zegara procesora.(Np o 20%-50%)
    • Gość: Oxygene Re: Sposób liczenia mocy komputera IP: 193.17.14.* 28.05.07, 22:27
      Witam!

Mam prosty sposób liczenia mocy (komputer + monitor) dla tych, którzy nie mają
      przyrządu pomiarowego. Trochę prymitywny, ale błędy w granicy ~5%, mianowicie:

Każdy z nas ma licznik prądu w mieszkaniu (lub na korytarzu), na nim zawsze
      jest napisany parametr np. 375 obr./kWh, 900 obr./kWh lub 1200 obr./kWh.

W dzień wyłączymy wszystkie urządzenia elektryczne z gniazda sieci(lodówka, TV,
      radio, lampy, ...dosłownie wszystko) oprócz naszego komputera i monitora. Niech
      brat/siostra coś robi/gra na kompie, a my ze stoperem w ręku i przed licznikiem
      prądu liczymy dokładnie przez 10 minut : ile obrotów wykonuje tarcza na
      liczniku (jest na niej czarna kreśka).

Podstawimy do wzoru:

P(watów) = 1000 x (A x 6) : B

gdzie:
      A = ilość obr. w ciągu 10 minut (liczone przez nas), (a x 6) => ilość obr. w 1
      godzinie
      B = parametr licznika (pisany na liczniku np. 900 obr/kWh)

na przykład:
      liczyliśmy 30 obr. w 10 min. to A = 30
      licznik ma np. 900 obr/kWh to B = 900
      => moc naszego kompa + monitor:
      P = 1000 x (30 x 6) : 900 = 200 (wattów)

czyli mamy moc P = 0,2 kW

w tem sam sposób liczymy moc samego kompa przy wyłączonym monitorze.

jeżeli 10 godzin dziennie /(lub 24 h) mamy włączony komp + monitor, to pobiera
      0,2 kW x 10 = 2 kW /(lub 4,8 kw)
      przy założeniu 0,4 zł./kW, to co dziennie płacimy 0,8 zł./(lub 1,92 zł.)

a miesięcznie : 0,8 zł. x 30 = 24 zł. / (lub 57,6 zł., ale w nocy monitor
      wyłączony, więc trochę mniej przy trybie 24 h / dobę).

Może ktoś z Was na inny sposób liczenia mocy bez właśnego przydządu ?

Pozdrawiam.

• Gość: zrob_se_dobrze Re: Sposób liczenia mocy komputera IP: *.c29.msk.pl 28.05.07, 23:15
        Gość portalu: Oxygene napisał(a):

> Może ktoś z Was na inny sposób liczenia mocy bez właśnego przydządu ?

bez przyrzadu sie nie da - to nie zarowka o stalym poborze pradu
        albo ten sposob ktory opisales albo kupic "ustrojstwo" do ktorego podepnie sie
        tylko komputer (mozna kupic) - tak czy siak trzeba skorzystac z przyrzadu i to
        raczej w dluzszym okresie czasu :-)
        • Gość: Oxygene Re: Sposób liczenia mocy komputera IP: 193.17.14.* 29.05.07, 01:04
          W ten sposób obliczyłem kiedyś moc pobraną przez telewizor, następnie
          porównywałem z wynikiem obliczonym przy pomocy przyrządów (amperomierz +
          voltomierz), niewiele się różniły.
          Masz rację, że "trzeba skorzystac z przyrzadu i to raczej w dluzszym okresie
          czasu", ale to co pisałem to tylko do szybkiego obliczenia orientacyjnego
          kosztu za prąd, nie trzeba się znać na przyrządach ani ich kupić. :-)

Ciekaw jestem, ile % więciej mocy komp pobiera w nowszych grach od mocy przy
          pracy np w Word ? Rzadko kto może grać 10 godz. dziennie, ale pracować to może
          i nawet więcej nic 10 godz..

pozdrawiam.
          • Gość: Oxygene Re: Moc kompa przy WWW i najnowszych grach ... IP: 193.17.14.* 31.05.07, 22:51
            Wszyscy znacie sie dobrze na komputerach, oprogramowaniach ...,
            Mówicie, że procesor pobiera tyle... i tyle wattów, a grafika tyle... i tyle
            wattów, a komp biurowy pobiera tyle, a mocny komp do gry nawet zasilacz 600w
            ledwo zipie..., ale nikt niewie dokładnie ile swój komp rzeczywiście pobiera
            energię z sieci (ile wattów) przy przeglądaniu WWW, a ile przy najnowszych
            grach !!!
            Jestem zaskoczony różnicą wyników tych pomiarów na kompie swojego syna,
            niewiem czy ktoś z was próbował obliczyć moc swojego kompa ???
    • Gość: Korek Re: prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 13:04
      Gość portalu: joanna2001 napisał(a):

> jestem początkująca. Od niedawna mam komputer i internet. Chciałam was
      > zapytać czy komp ciągnie dużo prądu i ile miesięcznie więcej płacicie

Tu masz chyba WSZYSTKO w tym temacie:

my.opera.com/Prometer/blog

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka