Gość: Kindżał w Pochwie Re: Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: *.zb.lnet.pl 25.05.07, 13:47 Mam linuxa od 2,5 roku i nie mam problemów aż takich jakie były z windowsem [pracowałem w 98 i xp, testowałem również vistę]. Zacząłem od mandrake, później suse i około 20 różnych dystrybucji live. Teraz wierny jestem debianowi, żona pracuje w mandrivie, syn w win98, bo twierdzi, że 'xp i vista to przereklamowane badziewie, w którym nic nie można zrobić'. Niestety użytkownicy porównując obydwa systemy, i mając pretensje o to, że czegoś brak lub też, że coś jest niekompatybilne między nimi zapominają, że linux jest jeszcze dość młody jeśli chodzi o dystrybucje dla zwykłego użytkownika i wiele firm software'owych nie produkuje oprogramowania dla niego [zmienia się to, powoli ale nieodwracalnie. I tak być powinno]. Sprawa kompatybilności to przede wszystkim zła wola microsoft'u, strzeżącego swego kodu źródłowego jakby było czego ;-). Microsoft specjalnie nie jest zainteresowany współpracą [ostatnio trochę się zmieniło, ale to chyba tylko ze strachu przed konkurencją], bo łatwiej jest mu tak kontrolować rynek oprogramo- wania dla pospolitych uzytkowników i strzec monopolu [do czasu :-]. Zresztą w kategorii uczciwości wobec konkurentów i przyjazności dla użytkownika jest to firma dosyć "bandycka" :-) Trudność linuxa to mit, często wykorzystywany przez użytkowników sfrustrowanych wydaniem sporej gotówki na system [windows], któremu daleko do doskonałości. Jest jeszcze sprawa tych, którzy pracują w pirackich windowsach i dla nich argument darmowości linuxa i innych opensource'owych programów jest abstrakcją. Być może gdyby musieli (!) zapłacić zainteresowaliby się czymś co jest tańsze lub darmowe. Pozdrawiam! KwP Link Zgłoś
Gość: fmz Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: 62.233.166.* 25.05.07, 14:14 Artykuł jest słaby. Co oznacza: "Nie ma przeszkód, żeby dokupić go np.: w momencie wymiany procesora w starym komputerze". Nie ma potrzeby, żeby kupować jakieś podzespoły, od lipca 2006 roku. Link Zgłoś
Gość: Kindżał w Pochwie Re: Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: *.zb.lnet.pl 25.05.07, 14:18 Autor artykułu Jarek Michalski napisał: "...a wprowadzenie (trzeba to przyznać wyjątkowo udanej) wersji 2007...". Jest to subiektywne spostrzeżenie. Oceny fachowców były inne. Link Zgłoś
Gość: Tomek Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: *.airnet.opole.pl 25.05.07, 14:24 W Chinach oryginalny windows to koszt ok 20USD jak w Polsce cena będzie podoba to kupie sobie oryginalny, jak nie to bede jechal zawszena większosc bedzie jechac na piracie i mowice co chcecie ale tak bedzie robila większa częśc naszEgo społeczeńśtwa, bo po co w domu oryginalna wersja mi za 400zł tyle dobrze ma microsoft pcha swoje porodkty dla firm sprzedajacych laptopy, coraz wiecej wszedzie sprzedaje sie laptopow z orygnalnym windowesm i np na jednym czy chcialem czy nie to mam oryginalnego windowsa czekamy na cena produktu warta max 5 gofdzin pracy przecietnego wynagrodzenia :) Link Zgłoś
Gość: gosc OpenOffice nie darmowy-co za bzdura? Jest darmowy! IP: *.ise.pw.edu.pl 25.05.07, 14:40 Cytuję "...o tyle w pakietach biurowych jest już nieco inaczej. Konkurencja (np.: Open Office) oferuje niższe ceny (nie jest już programem darmowym)..." Szanowny Autor nie raczył zapoznać się z faktami. OpenOffice jest jak najbardziej programem darmowym. Można go legalnie i nie płacąc ani grosza pobrać ze strony www.openoffice.org albo (po polsku) pl.openoffice.org/ Jeszcze dokładniej: pl.openoffice.org/product.download.html Natomiast można kupić wersję opatrzoną dokumentację, wsparciem technicznym itp itd. Zwłaszcza, że niektóre firmy CHCĄ mieć rachunek ;-). Link Zgłoś
Gość: AmigaOS_User Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 14:46 buahahahah Link Zgłoś
point.a Re: Microsoft podnosi ceny Office i Windows 25.05.07, 14:51 Ten artykuł to żałosna kryptoreklama. Majkro się kończy, i nie pomoże nawet to, że Steve "Skacząca Małpa" Ballmer będzie komiwojażerował po krajach typu Polska i zaklepywał sobie zbyt na tę tandetę. Majkro to firma z XX-wieczną mentalnością, czasy się zmieniły. Fajnie, że majkro podcina sobie gałąź, na której siedzi, może upadek z wysokości 'monopolisty' otrzeźwi go i dowie się wreszcie, że w XXI-wiecznej branży softłerowej, kto siedzi ten ginie, trzeba iść naprzód :-) Point.a! Link Zgłoś
Gość: DD Re: Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: *.uje.nat.hnet.pl 25.05.07, 15:01 Ha ha ha. Śmiać mi się chce jak czytam te komentarze jaki to zajebisty jest linux i jaki łatwy dla przeciętnego użytkownika. Po pierwsze nie jest wcale tak różowo. Bardzo wiele sterowników urządzeń takich jak karta graficzna, drukarka, karta WiFi wymagają naprawde sporej wiedzy żeby chodziło to jako tako lub wogóle. W windowsie nie ma takich pronblemów. Szczególenie w XP wiekszość urządzeń działa na standardowych sterownikach Microsoftu. Pozatym myśle że wiele osób nie przesiada sie na Linuxa bo dla nich windows to jest własnie darmowy system. Niedawno zainstalowałem sobie Ubuntu z ciekawości. Kumpel Linuxiarz zachwalał, ze miby taki zajebisty. Ja nic takiego zajebistego w nim nie zauważyłem. Same problemy - a to nie wyświeta polskiej czcionki w filach, a to karta graficzna nie chodzi tak jak powinna itp. itd. Po paru dniach testów wróciłem do XP gdzie wszystko działa jak należy. Link Zgłoś
wroob_l Re: Microsoft podnosi ceny Office i Windows 25.05.07, 15:31 A to ciekawe - jakoś wszystkim bezproblemowo działa, łącznie ze wszystkimi sterownikami (m.in. mi - Kubuntu), a Tobie akurat nie. Biedaczek. Link Zgłoś
wroob_l Re: Microsoft podnosi ceny Office i Windows 25.05.07, 15:28 A co to ma w ogóle być? Artykuł sponsorowany przez Billa, Steva i spółkę? Na szczęście już w komentarzach wyjaśniono rzekomą "trudność" GNU/Linuksa i kwestię odpłatności za OpenOffice.org. Brak tylko jednej rzeczy - to właśnie format dokumentów ODF (OpenDocument - pl.wikipedia.org/wiki/ODF), wykorzystywany m.in. przez OpenOfiice (ale także np. KOffice itd.) jako jedyny jest światowym standardem zatwierdzonym przez ISO. Link Zgłoś
Gość: takie tam Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: *.ucd.ie 25.05.07, 16:02 Co Wy ludzie za banialuki opowiadacie?! Od kiedy OpenOffice nie jest darmowy? Toz na stronie glownej openoffice.org stoi jak byk: "the product is free to download, use, and distribute". Czas nauczyc sie angielskiego, droga redakcjo? Link Zgłoś
Gość: kali To i tak skandalicznie wysokie ceny IP: 62.233.164.* 25.05.07, 16:24 Przesada, bo mają monopol więc podwyżka może w zasadzie pomóc konkurencji www.fototel.pl/ Link Zgłoś
Gość: awfq Re: To i tak skandalicznie wysokie ceny IP: *.56.220-216.q9.net 25.05.07, 16:33 Jak zwykle najwiecej do powiedzenia maja zlodzieje oprogramowania.Zyjemy w swiecie Microsoftu i nikt ani nic tego nie zmieni.Zadna normalna firma nie bedzie przestawiac sie na jakies darmowe niekompatybilne lajno.Za duzo by to kosztowalo. Link Zgłoś
ix Re: To i tak skandalicznie wysokie ceny 25.05.07, 17:07 "...złodzieje oprogramowania..." Masz na myśli tych co używają pirackich windowsów. Słusznie, są to złodzieje oprogramowania. W Polsce jest taki styl, że musi być markowe. Taki piracki windows to jak podróba ciuchu lub butów z bazaru. Marka windows to dla Polaczka bóg jedyny i najlepszy, bo przecież drogi i amerykański. I koniecznie trzeba go mieć. Alternatywa nie wchodzi w rachubę. Zawężony horyzont świadomości i wolności. Wszystko co inne jest złe i groźne, taki linux na przykład. Nie będzie już komfortu: "Mam wpasionego WINDOWSA!" Tak! zgadza się: Ty żyjesz w świecie Microsoftu, ja nie i czuję się z tym zupełnie O.K. P a n i m a j e s z ? Link Zgłoś
Gość: MJ Re: To i tak skandalicznie wysokie ceny IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.07, 17:49 > Masz na myśli tych co używają pirackich windowsów Jakbys nie zauwazyl mial na mysli zlodziei z microsoftu, w tym kontekscie tak pisal. Co do twojej alternatywy-to wielu takich nie ma. U mnie polowa narzuconych z gory programow chodzi tylko pod winem. Niby jest cos takiego jak wolne oprogramowanie ustawowo,ale gdyby pisali programy pod dwie, trzy takie osoby jak ja to bym musial placic z 10 tysiecy miesiecznie ze soft, zwazywszy ze caly czas musi byc uaktualniany ze wzgledu na zmiany prawne, co oczywiscie jest nierealne bo bym byl na minusie. Linux to dla mnie nic nie znaczacy syf. Nic pod nim z tego co uzywam w pracy nie chodzi,a w domu jedyna gra z jakiej korzystam pod linuxem nie dziala. Panimajesz? Link Zgłoś
Gość: K. w P. Re: Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: *.zb.lnet.pl 25.05.07, 16:29 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4175094.html Link Zgłoś
Gość: Bartx Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: 217.153.163.* 25.05.07, 16:30 Jeżeli ktoś pisze artykuł, to może najpierw przeprowadzi solidny research, a nie wypisuje bzdury. OpenOffice jest darmowy. Jego brat bliźniak - StarOffice jest płatny. Poza tym, fakt, że można kupić pakiety OpenOffica nie oznacza, że nie można ich ściągnąć za darmo z Internetu. Całkiem legalnie - choćby ze strony openoffice.org. Żenada. Link Zgłoś
Gość: aNKA-firanka Re: Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: *.abdn.ac.uk 25.05.07, 17:25 Zgodze sie... Pza tym Linux nie jest az taki trudny. Windows to kompletna zenada Link Zgłoś
tetlian Microsoft podnosi ceny Office i Windows 25.05.07, 17:49 A co to za odwrotna tendencja? Czy aż tak dobrze im się powodzi? Przecież normalnie firmy obniżają ceny, by przyciągnąć klientów. A ci robią odwrotnie :/ Link Zgłoś
Gość: Rafał Jarek Michalski - błazen czy opłacony przez M$ art IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 18:34 To jest kpina! Dlaczego ten człowiek kłamie, ze OOo nie jest darmowy? A niby jaki jest? Autor albo dał ciała na całego pisząc o rzeczach o których NIE MA ZIELONEGO POJĘCIA lub po prostu dostał w łapę na rozpowszechnianie kłamstw! OpenOffice.org i ściągamy pełną darmową wersję na licencji GNU GLP czyli dającą nam możliwość robienia wszystkiego z programem, łącznie z jego redystrybucją i zmianą w kodzie źródłowym. Nie wierzę, że ten koleś nie słyszał o tym, a umieszczenie tego artykułu na stronach GW też świadczy o jej poziomie! Jak można w tak chamski sposób wprowadzać ludzi w błąd i świadomie promować jedną firmę? Dlaczego nigdzie nie jest zaznaczone, że to reklama? Link Zgłoś
Gość: lolek Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: 193.200.118.* 25.05.07, 19:02 Tylko SUSEł i UBUNTU! - Wal sie Micro! Link Zgłoś
ylemai FUD redaktorów GW 25.05.07, 19:15 Od dawna widać, że GW siedzi w kieszeni korporacji. Ten tekst o OpenOffice.org który to rzekomo nie jest już darmowy przypomina wypociny pewnego zawodnika z GW, który cieszył się jak to policja złapała twórców napisów do filmów. W tej sytuacji na miejscu jest hasło kiboli - "żydzi żydzi cała polska się was wstydzi". Link Zgłoś
Gość: Krzysiek do Jarek Michalski IP: *.aster.pl 25.05.07, 19:46 człowieku, jak nie masz pojęcia o czym piszesz, to lepiej nie pisz. OD KIEDY OPEN OFFICE JEST PŁATNY?????? Jak chcesz sobie kupić w pudełku, to możesz zapłacić i za zeszłoroczny śnieg (jak znajdziesz na Allegro). Podobnie i za linuxa możesz zapłacić. Ja mogę Ci sprzedać powietrze do oddychania w przyszłym tygodniu. Jak masz trochę rozumu i umiesz korzystać z internetu, to znajdziesz za darmo. Życzę powodzenia w zdobywaniu wiedzy i umiejętności znalezienia tematu artykułu, na który napiszesz W PEŁNI wiarygodne rzeczy. Link Zgłoś
Gość: igo23 Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: *.comvid.pl 25.05.07, 19:57 Co za bzdura Open Office nie jest już darmowy! Program jest i pozostanie darmowy, płatne co najwyżej jest wsparcie techniczne jeśli ktoś potrzebuje. Link Zgłoś
juzef.tkaczuk Co za bzdura? 25.05.07, 19:58 OpenOffice jest za darmo, o czym autor chyba nie doczytał. Linux wraz z OO doskonale spisuje się w wielu biurach i kosztuje tylko tyle, co instalacja i utrzymanie. Link Zgłoś
Gość: PeterPan Re: Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 22:22 >>A i ceny są wyrównywane na potrzeby Unii Europejskiej, żeby nie było że w >>jednych krajach są niższe ceny niż w innych - bo jak nie to będzie kolejna >>kara od UE... Kara? to UE moglaby dac kare za to ze sa male zarobki, a nie ze towary sa za tanie!!! Link Zgłoś
Gość: ^^ Re: Microsoft podnosi ceny Office i Windows IP: *.wzserwis.pl 25.05.07, 22:29 no tak, to się nazywa wzorowa walka z piractwem :) Link Zgłoś
gentlemenel Ten artykuł to jawne draństwo! 26.05.07, 00:23 Dzisiaj mija miesiąc od wizyty microoszołoma w naszym kraju: di.com.pl/news/16383,2.html Być może takie artykuły są tego konsekwencją. Link Zgłoś
r.kaminski "Darmowe" oprogramowanie w firmie 28.05.07, 10:00 Temat darmowego oprogramowania w FIRMIE był już wielokrotnie poruszany na tym forum. Przypomnę zatem, że interpretacja stosowana przez US mówi wyraźnie: "Darmowe oprogramowanie używane w działalności gospodarczej stanowi nieodpłatne świadczenie, o którym mowa w art. 12 ust. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz w art. 11 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Przepisy te stanowią, iż przychodem jest w szczególności wartość otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń." Tym samym wyzwiska skierowane pod adresem autora są co najmniej nieeleganckie. pozdrawiam Robert Kamiński Link Zgłoś
Gość: pingwin Re: "Darmowe" oprogramowanie w firmie IP: 62.29.140.* 28.05.07, 14:26 > interpretacja stosowana przez US mówi wyraźnie: A to ciekawe. Ja znam co najmniej dwie interpretacje US (OG-005/178/PDI-423/22/2005 oraz ZD/423-104/04, dostępne w sip.mf.gov.pl) i jedno pismo MF (PB3/GM-8213-12/06/144), w których stwierdzono, że w związku z wykorzystaniem wolnego oprogramowania (Linux, OpenOffice) nie należy ustalać przychodu od nieodpłatnego świadczenia. Link Zgłoś