Gość: nie wiem IP: 89.243.66.* 28.05.07, 08:58 Czym sie rozni Ubuntu 7.04 (support till 2008) od Ubuntu 6.06 LTS (support till 2009)? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Roger Mila Re: ubuntu IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.07, 09:19 7.04 jest nowszą wersją. Nowe pakiety, nowy kernel, środowisko graficzne itp. 6.06 jest wspierana do 2009 gdyż jest to wersja LTS - Long Term Support. Link Zgłoś
Gość: juz wiem Re: ubuntu IP: 89.243.66.* 28.05.07, 09:25 zatem lepiej sciagnac 7.04?:-) A czy w tej dystrybucji jest ten ladny interfejsc 3D (beryll bodajze sie to nazywa...) Link Zgłoś
Gość: wiem Re: ubuntu IP: 89.243.66.* 28.05.07, 09:41 Chce: 1. nagrac cd z iso ubuntu 2. wylaczyc moje hdd w biosie (ay nie zmienic w zaden sposob bootsectora Visty) 3. zainstalowac ubuntu na 4Gb flashu usb 4. ponownie wlaczyc hdd w biosie 5. ustawic opcje w biosie - najpierw bootuj usb - teraz jesli klucz bedzie wsadzony od razu uruchomi sie linuks - jesli nie - wystartuje Vista czy to sie uda? a jesli nie... to czy z powodu pomyslu czy z powodu dystrybucji ? moze cos mniejszego byloby lepsze? (generalnie chcialbym aby tezn ubuntu na usb potem dzialal na kazdym kompie do ktorego go wsadze - zakladajac ze bedzie mial opcje bootowania z usb) Link Zgłoś
Gość: Roger Mila Re: ubuntu IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.07, 09:45 A po co sobie komplikować sprawe. Przecież jest już coś takiego jak chcesz - LiveCD :) Zainstaluj ubuntu na dysku obok Visty, pozniej wystarczy edytować bootloadera i mozna zrobic zeby windows był cały czas domyslnym systemem. Link Zgłoś
Gość: wiem Re: ubuntu IP: 89.243.66.* 28.05.07, 09:50 1. nie chce bootloadera - jesli kiedys zrezygnuje z linuksa to nie wiem jak sie tego pozbyc 2. nie chce/moge naruszyc istniejacych partycji na hdd 3. mam klucz usb z ktorego nie korzystam 4. jesli to zadziala to jako, ze w kompie nie ma miejsca chce kupc zew. hdd na usb (lub sata) i identycznie zainstalowac linuksa (jesli bedzie mi sie na nim dobrze pracowac) 5. chce pznac powoli system ale nie chce w zaden sposob naruszyc obecnej instalacji Visty (kiedys mialem na jednym kompie suse i xp, i zle sie to skonczylo :-) Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: ubuntu IP: *.escom.net.pl 28.05.07, 09:55 Plyta instalacyjna Ubuntu zawiera LiveCD z ktorego mozesz uruchomic komputer i normalnie korzystac, bez żadnej instalacji i zmian na dysku. To powinno Ci wystarczyc do poznania systemu. Jak koniecznie chcesz instalowac na usb to tutaj masz opis: www.pendrivelinux.com/2007/01/25/usb-x-ubuntu-610/ Wersja 7.10 ma problemy z zapisem wiec tak jak radza na stronie uzyj 6.10. Link Zgłoś
Gość: nie wiem Re: ubuntu IP: 89.242.90.* 28.05.07, 11:33 ubuntu (niestety sciagnelo mi sie wczesnie 7.04) sie zainstalowalo na usb ale po instalacji sterownikow karty graficznej i restarcie padl xserver :-( Link Zgłoś
Gość: nie wiem Re: ubuntu IP: 89.242.90.* 28.05.07, 11:38 Czy ten ladny interfejs 3d (filmy z pokazem sa na youtube) jest tylko w ubuntu 7.04? Za chwiel 2gie podejscie z mandriva... (jako opcja 3 bedzie sciagniecie ubuntu 6.06). Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: ubuntu IP: *.escom.net.pl 28.05.07, 12:30 Jest w kazdej dystrybucji jak go sobie zainstalujesz. Link Zgłoś
Gość: wiem Re: ubuntu IP: 89.242.90.* 28.05.07, 12:39 dzieki, w ktorym miejscy systemu znajde te opcje? Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: ubuntu IP: *.escom.net.pl 28.05.07, 12:54 To juz zalezy od dystrybucji. Jak chcesz uzywac linuksa to musisz nauczyc sie korzystac z wyszukiwarki: www.google.pl/search?hl=pl&q=mandriva+beryl www.google.pl/search?hl=pl&q=mandriva+beryl&btnG=Szukaj&lr=lang_pl Link Zgłoś
Gość: uśmiany Re: ubuntu IP: *.gnupg.org 28.05.07, 12:53 > Czy ten ladny interfejs 3d (filmy z pokazem sa na youtube) :D :D :D Link Zgłoś
Gość: wiem Re: ubuntu IP: 78.146.17.* 28.05.07, 13:18 jako, ze nie uzytkowalem linuks a do tej pory to skad mam wiedziec czy Beryll jest tylko dla dystrybucji Ubuntu (i jesli tak to ktorej) czy tez funkcjonuje bezproblemu z innymi. Wiec nie wiem Panie Usmiany z czego Pan sie cieszy? Gratuluje wiedzy i oby Pan nigdy nie potrzbowal pomocy bo ktos tez sie moze smiac. A wracajac do tematu: Mandriwa po odpaleniu z Live CD nie wyswietlala prawidlowo grafiki - nie dalo sie zatem korzystac z systemu. Sciagam Ubuntu 6.06.1 (czy beryll bedzie pod nim funkcjonowal?). Link Zgłoś
Gość: linux Re: ubuntu IP: *.kalisz.mm.pl 01.06.07, 10:49 widze, ze chcesz korzystac z systemu bez minimum wiedzy na jego temat: forum.ubuntu.pl/ zajrzyj tu i tu www.ubuntu.pl/ nastepnie przeczytaj poradniki, FAQ How-to i dopiero zadawaj pytania :) Link Zgłoś
Gość: beryl ssie Re: ubuntu IP: 83.2.19.* 01.06.07, 11:07 A tak naprawdę to po co Ci beryl (przez jedno L)? To tylko niepotrzebne wodostryski do poszpanowania przed windziarzami. Wpływ beryla na komfort pracy jest zerowy, a w przypadku starego sprzętu wręcz ujemny. Link Zgłoś
Gość: telewizor Beryl Re: ubuntu IP: *.west.biz.rr.com 01.06.07, 11:14 > A tak naprawdę to po co Ci beryl (przez jedno L)? To tylko niepotrzebne wodostr Zauważ, że Beryl jest w tym wypadku najważniejszy i prawdopodobnie jest w ogóle przyczyną instalacji Linuksa. Wreszcie linuksiarze mają coś co przyciąga pewną szerszą grupę ludzi - zabawa berylem. Bo tak poza tym, to po co komu Linuks? :) Link Zgłoś
Gość: ja Re: ubuntu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 17:37 > Bo tak poza tym, to po co komu Linuks? :) Fajne gierki ma Ubuntu wbudowane (m.in. węża) :) A tak po za tym to nie wiem. Przebrnąłem przez większość najpopularniejszych dystrybucji i żadna w pełni mnie zadowalała. Link Zgłoś
Gość: linux Re: ubuntu IP: *.kalisz.mm.pl 03.06.07, 14:29 > "A tak po za tym to nie wiem. Przebrnąłem przez większość najpopularniejszych dystrybucji i żadna w pełni mnie zadowalała." To w takim razie czego oczekujesz od systemu operacyjnego? Link Zgłoś
Gość: Reader Linux Mint 3.0 - latwosc IP: *.tbcn.telia.com 02.06.07, 07:35 i bogactwo ubuntu + mniej grzebania w konfigach :D Link Zgłoś