Gość: Arti IP: 192.168.0.* 03.12.01, 09:47 Mam pytanie. Nie orientuję się w tym jakoś specjalnie. Chciałbym z kumplem połączyć nasze maszyny i skorzystać z opcji multiplayer. Jak najlepiej to zrobić? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: makryba Re: Jak spiąć 2 komputerki w sieć IP: *.u.mcnet.pl 03.12.01, 12:22 Rozwiązanie 1 - prostsze: 2 karty sieciowe nabądź i umieść w odpowiednich portach komputerów, po jednej w każdej maszynie. nabądź odpowiedną ilość kabla sieciowego (skrętka)+ 4 wtyczki nabądź hub połacz komputery poprzez hub zalety: zawsze można do huba podpiąć kogoś jeszcze wady: dodatkowy koszt huba, nieco bardziej skomplikowana konfiguracja sieci rozwiązanie 2 - tańsze: komputery łączysz bezpośrednio za pomocą "skrosowanej skętki" (yeah.. i love novomowa) poszukaj wcześniej na forum jak to zrobić. zalety: lepszy transfer (przy grach niekonieczny), niższy koszt całości wady: łączysz tylko 2 komputery - system zamkniety pzdr Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Jak spiąć 2 komputerki w sieć - trzecie rozw. IP: *.amdahl.com 03.12.01, 16:15 Gość portalu: makryba napisał(a): > Rozwiązanie 1 - prostsze: > 2 karty sieciowe nabądź i umieść w odpowiednich portach komputerów, po jednej w > > każdej maszynie. > nabądź odpowiedną ilość kabla sieciowego (skrętka)+ 4 wtyczki > nabądź hub > połacz komputery poprzez hub > zalety: zawsze można do huba podpiąć kogoś jeszcze > wady: dodatkowy koszt huba, nieco bardziej skomplikowana konfiguracja sieci > rozwiązanie 2 - tańsze: > komputery łączysz bezpośrednio za pomocą "skrosowanej skętki" (yeah.. i love > novomowa) poszukaj wcześniej na forum jak to zrobić. > zalety: lepszy transfer (przy grach niekonieczny), niższy koszt całości > wady: łączysz tylko 2 komputery - system zamkniety > > pzdr Kupic tani router zamiast hub'a. Rozwiazanie jest nieco drozsze niz z hub'em, ale konfiguracja jest dosc prosta. Poza tym siec jest otwarta (mozna dolaczyc wiecej komputerow, a jak zabraknie gniazd to dostawia sie np hub'a). Dodatkowo router bedzie mozna kiedykolwiek podlaczyc do Internetu przez np. kablowke, modem ISDN, zwykly modem etc. Wtedy internet bedzie dzielony przez uzytkownikow sieci a adresy komputerow w sieci ukryte (cos w rodzaju "firewall") czyli nie ma problemu grzebania przez kogos po czyims komputerze. To tak na przyszlosc gdyby dwoch fanatykow gier chcialo pograc z innymi jednoczesnie... i to moze przez internet. Taki router? Np. SMC Barricade... ma nawet wbudowany "print server" i kosztuje 2- 3 razy wiecej niz najtanszy na rynku hub (czyli mniej wiecej tyle ile jedna przecietna karta graficzna GeForce2 MX400). Konfiguruje sie go prosto bo przez przegladarke internetu (jest on widziany jak serwer HTTP, ale tylko dla uzytkownikow sieci lokalnej a nie internetu). Wyglada to zupelnie jak "surfowanie" po internecie i nie wymaga zadnego specjalnego oprogramowania czy znajomosci polecen systemu/programow sieciowych. Oczywiscie odpowiednie sterowniki kart sieciowych i same karty musza byc juz zainstalowane w komputerach (a takze protokol np. TCP/IP czy prot. Microsoftu), ale ta czesc istnieje w kazdym z wymienionych rozwiazan. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: android Re: Jak spiąć 2 komputerki w sieć - trzecie rozw. IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 04.12.01, 08:02 Gość portalu: MaciekS napisał(a): > Kupic tani router zamiast hub'a. Rozwiazanie jest nieco drozsze niz z hub'em, a > le > konfiguracja jest dosc prosta. No tak, ale to chyba nie jest rozwiazanie dla użytkownika domowego ze wzgledu na dość znaczne koszta końcowe.Przynajmniej ja tak to widzę. android Link Zgłoś
Gość: makryba Re: Jak spiąć 2 komputerki w sieć - trzecie rozw. IP: *.u.mcnet.pl 04.12.01, 10:34 > > No tak, ale to chyba nie jest rozwiazanie dla użytkownika domowego ze wzgledu n > a > dość znaczne koszta końcowe.Przynajmniej ja tak to widzę. można postawić router za pomocą np. pico-BSD - jest to jednodyskietkowa dystrybucja, z w miarę pełną autokonfiguacją, działająca nawet na 386SX, bez HDD. Koszt chyba nizszy niz sprzętowego routera, rozwiazanie otwate, a wiedza (nieduża) zdobyta do skonfigurowania tego cacka zaprocentuje i tak w przyszłości rozwiązanie polecał bym gdyby sieć faktycznie miała urosnąć - np do osiedlówki podpiętej pod net wspólnym łaczem Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Jak spiąć 2 komputerki w sieć - trzecie rozw. IP: 192.168.0.* 05.12.01, 09:26 Dzięki chłopaki za odpowiedzi, ale niektórych rzeczy nie rozumiem. Zależy mi na jak najprostszym i najtańszym rozwiązaniu. Takie, które mogę w ciągu godziny podpiąć. Jeśli moglibyście odpowiedzieć na to pytanie będę wdzięczny. I proszę oszacujcie koszty (mniej więcej) Dzięki i pozdrawiam Link Zgłoś
android Prosty sposob na siec - 230 zl 05.12.01, 20:43 Gość portalu: Arti napisał(a): > Dzięki chłopaki za odpowiedzi, ale niektórych rzeczy nie rozumiem. > Zależy mi na jak najprostszym i najtańszym rozwiązaniu. > Takie, które mogę w ciągu godziny podpiąć. > Jeśli moglibyście odpowiedzieć na to pytanie będę wdzięczny. I proszę > oszacujcie koszty (mniej więcej) > komputer 486 (bez HD) + 2 karty sieciowe + kabel + wtyczki 100 zl + 84 zl (Najtansze np. Planet na realteku) + ok 50 zl + 2 = ok 230 zl Wkladasz karty do kompa, zarabiasz wtyczki, laczysz kompy pakujac do nich wtyczki i ze strony www.freesco.arx.pl/linux/ sciagasz jednodyskietkowa dystrybucje Freesco, ktora konfigurujesz wedlug opisu ze strony (doslownie 5 minut).Na koniec pakujesz uzyskany router do szafy, pwlacza, piwnicy lub w dowolnie inne miejsce i zapominasz na wieki o jego istnieniu ;) android Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Jak spiąć 2 komputerki w sieć - trzecie rozw. IP: *.amdahl.com 05.12.01, 21:47 Gość portalu: android napisał(a): > Gość portalu: MaciekS napisał(a): > > > Kupic tani router zamiast hub'a. Rozwiazanie jest nieco drozsze niz z hub' > em, a > > le > > konfiguracja jest dosc prosta. > > No tak, ale to chyba nie jest rozwiazanie dla użytkownika domowego ze wzgledu n > a > dość znaczne koszta końcowe.Przynajmniej ja tak to widzę. > > android Android, To nie jest takie drogie. Domowy router kosztuje tyle co przecietna karta graficzna GeForce2 i to wcale nie z tych najszybszych (np. MX400/200). Ja sam bym nie uzyl czegos takiego jakby bylo drogie. Natomiast mam w domu Router SMC7004BR (tzw. Barricade) z wbudowanym firewall i paroma innymi duperlami (w tym nawet print server) i wcale nie kosztowal tak wiele. W sumie prosty hub bedzie kosztowal grosze ale router bedzie kosztowal np. dwa razy grosze :) Pozdrwawiam Link Zgłoś
Gość: tiges Re: Jak spiąć 2 komputerki w sieć IP: *.silvershark.com.pl 05.12.01, 09:26 Mozna tez polaczyc to wszystko koncentrykiem 50om Zalety-tanio, predkosc transferu dla gier jest wiecej niz wystarczajaca. Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Jak spiąć 2 komputerki w sieć - do tigesa IP: 192.168.0.* 05.12.01, 09:36 Gość portalu: tiges napisał(a): > Mozna tez polaczyc to wszystko koncentrykiem 50om > Zalety-tanio, predkosc transferu dla gier jest wiecej niz wystarczajaca. A jak to zrobić, gdzie kupić koncentryk i w co go wpiąć? Link Zgłoś
Gość: makryba Re: Jak spiąć 2 komputerki w sieć - do tigesa IP: *.u.mcnet.pl 05.12.01, 11:11 > A jak to zrobić, gdzie kupić koncentryk i w co go wpiąć? kupujesz 2 karty sieciowe ISA Combo - 60-100 PLN sztuka wkładasz do kompa kupujesz kabel a) skrętka + dwie wtyczki ale tylko w wypadku jeżeli w sklepie oprawią Ci wtyczki i skrosują go b) koncentryk + dwie wtyczki + dwa terminatory jeżeli masz koncentryki oprawiasz wtyczki (podobnie jak te do TV Kablowej) wkładasz w giazda z jednej strony a z drugiej wtykasz terminatory jeżeli kupiłeś skrętkę - wkładasz w gniazda ethernet - konfigurujesz kompy i... grasz Link Zgłoś
Gość: tiges Re: Jak spiąć 2 komputerki w sieć - do tigesa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.01, 22:34 Wtyczki lepiej kupic lutowane i skrecane. Sa tez sciskane, ale tu trzeba miec odpowiednie narzedzie. Ja mam trzy kompki podlaczone koncetrykiem. 1m kosztuje 1 zl plus, trojniki okolo 5zl, koncowki 5zl, terminatory 5zl. Jest to dobre rozwiazanie na 2-3 komputery. Aha. Jezeli komputery beda na roznych pietrach to lepiej jedna koncowke uziemic. Link Zgłoś