Dodaj do ulubionych

Problem z czytnikem płyt CD

18.06.07, 21:54
Witam wszystkich i każdego z osobna. Mam następujący problem - mianowicie
przy każdej próbie uruchomienia gry, programu użytkowego, lub czego kolwiek
do czego potrzebna jest płyta CD zawiesza mi się system. Już kilka razy
próbowałem skanować twardy dysk programami antywirusowymi i antyspyware-
owymi, ale nic to nie wykazało. Czy ktoś wie co sie mogło stać???? Prosze o
jak najszybszą pomoc.
Obserwuj wątek
    • mati2580 Re: Problem z czytnikem płyt CD 19.06.07, 07:18
      Witaj

No wiec tak - pytanie podstawowe - zainstalowane sa wszystkie stery do CD?
      drugie pytanie bylo cos robione ze zworkami, albo dodawales nowy dysk? - jezeli
      tak to najprawdopodobniej masz zle ustawione zworki. Mialem podobna sytuacje u
      siebie.

pozdrawiam serdecznie
      mati
      • arsen.lupin Re: Problem z czytnikem płyt CD 20.06.07, 00:06
        Dobra... A czy może mi ktoś powiedzieć co to są te zworki?? Pytam, bo nie
        jestem orłem jeżeli chodzi o wnętrze kompa.
        • Gość: p2p Re: Problem z czytnikem płyt CD IP: *.acn.waw.pl 20.06.07, 01:07
          To nie zworki - sądząc po objawach po prostu zasilacz ci padł. Dlatego zawiesza
          się w momencie czytania płyty (czytaj: zwiększonego poboru prądu).
          • mati2580 Re: Problem z czytnikem płyt CD 20.06.07, 08:04
            wiem ze to prawdopodobnie nie jest zasilacz bo u mnie zasilacz jest dobry, i
            tak samo w momencie wlozenia plyty zacinal sie.
            chcialem juz oddawac nagrywarke swiezo kupiona do sklepu zeby ja sprawdzili -
            ale jeszcze poprobowalem ustawienia zworek i podzialalo.
            a co do zworek wiec tak - kazde urzadzenie typu dysk, cd/dvd powinno byc
            ustawione w pewnej hierarchii.
            Na przyklad dysk gdzie znajduje sie partycja systemowa wskazane zeby byl
            Primary Master, drugie urzadzenie (jezeli masz tylko dwa) powinno byc na
            drugiej tasmie (gdzies tak czytalem) celem zwiekszenia efektywnosci.
            a co do lokalizacji zworek pokazuje ponizsza fotka:

zworki i dysk:

www.photosled.com/data/500/P1010041.JPG
            zworki i cd/dvd:

www.bildungsservice.at/technik/cd/ruckseite.jpg
            p.s. nie upieram sie przy tym ze to jest wina zworek, tylko po co kupowac
            zasilacz, kiedy nawet nie sprawdzil wszystkich mozliwosci awarii?
            wg twojej tezy - jak w silniku cos mi zaczyna halasowac, tzn ze mam kupowac
            odrazu caly silnik?

pozdrawiam serdecznie
            mati
            • Gość: p2p Re: Problem z czytnikem płyt CD IP: *.acn.waw.pl 20.06.07, 09:19
              > p.s. nie upieram sie przy tym ze to jest wina zworek, tylko po co kupowac
              > zasilacz, kiedy nawet nie sprawdzil wszystkich mozliwosci awarii?
              > wg twojej tezy - jak w silniku cos mi zaczyna halasowac, tzn ze mam kupowac
              > odrazu caly silnik?

Po pierwsze: zworki same sie nie przestawiaja a pytajacy nic nie napisal o tym
              zeby cos zmienial.
              Po drugie: jezli zworki sa zle ustawione to urzadzenie nie jest wykrywane przez
              bios.
              Po trzecie: mialem juz duzo takich przypadkow i z 99% prawdopodobienstwem wiem,
              ze to zasilacz.
              Po czwarte: analogia do silnika niestety nietrafiona ...
              • mati2580 Re: Problem z czytnikem płyt CD 20.06.07, 11:00
                Ok rzeczywiscie analogia nie trafiona - ale nie wazne.

Jestem tego zdania, niech pytajacy sobie sprawdzi ustawienia - kupic podzespoly
                zawsze mozna tylko po co, kiedy dana czesc moze byc sprawna? Mialem kilka
                takich przypadkow ze powodem zlego funkcjonowania urzadzenia byly zworki - nie
                kwestia ustawien w takiej konfiguracji ze sie "pogryza" i ktoregos urzadzenia
                nie wykryje albo obydwa nie beda osiagalne.
                Na przyklad w dyskach masz mozliwosc okrojenia wielkosci do ok 32gb (nie jest
                to zla konfiguracja, dysk jest wykrywany ale niewykorzystany w calosci).
                Jezeli to zasilacz, jak masz mozliwosc to sproboj sprawdzic czy na innym
                zasilaczu jest wszystko ok.
                Jednak zrobil eksperyment tego typu - jezeli nagrywarka jest podpieta na jednym
                ide z innym urzadzeniem, sprobowac odpiac drugie urzadzenie i sprawdzic czy
                problem dalej sie powtarza (co moze tez potwierdzic twoja teze na temat
                zasilacza).

pozdrawiam serdecznie
                mati
                • Gość: p2p Re: Problem z czytnikem płyt CD IP: *.acn.waw.pl 20.06.07, 11:47
                  No tak ale ja caly czas zakladam, ze pytajacy nic nie zmienial (w kazdym razie
                  nic o tym nie wspominal) - wiec zworki raczej odpadaja. Poza tym nie namawiam go
                  przeciez do kupna zasilacza tylko po to zeby sprawdzic czy jest on faktycznie
                  przyczyna awarii ... najlepsza metoda byloby podlaczenie drugiego (sprawnego)
                  zasilacza i sprawdzenie jak wtedy bedzie sie zachowywal cd.
                  • Gość: niktabc@vp.pl Re: Problem z czytnikem płyt CD IP: *.toya.net.pl 20.06.07, 23:48
                    dla mnie jeśli nic nie było zmieniane 1) zasilacz 2) przegrzana (dotykająca
                    radiatora) taśma ATA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka