Dodaj do ulubionych

problem z cd rom

30.06.07, 15:40
Windows nie wykrywa cd rom znikna z moj komputer weszlem na sprzet i przy cd
romie jest zolty wykrzyknik system poleca odinstalowanie podzespolu
izainstalwanie na nowo.Tak tez zrobilem windows wykryl cd rom ale pochwili
mowi o uszkodzonym sterowniku.Nie wiem co mam robic probowalem wejsc na strone
producenta i sciagniecia sterownika ale nie moge go znalezc i nawet gdybym go
znalazl czy mam go od razu instalowac czy trzeba wczesniej odinstalowac stary?
Czy firmaware to sterownik czyli drivers?Prosze o pomoc wzglednie dostepna dla
poczatkujacych i z gory dziekuje.Typ nagrywarki to:dvdrw ide 1108 sterownik
b430 I jeszcze nie wiem czy to jest strona producenta adres jest z everest
home.
Obserwuj wątek
    • Gość: kilka pytań Re: problem z cd rom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 15:54
      Jak długo masz tą nagrywarkę? Rozkręcałeś ostatnio obudowę? Próbowałeś wgrać
      nowy firmware do nagrywarki?
      • Gość: jaceklub1 Re: problem z cd rom IP: 151.82.6.* 30.06.07, 16:13
        nagrywarke mam 2,5 roku obudowy nie rozkrecalem bo jest na gwarancji i nie
        rozkrecalem jeszcze obudowy wogle, firmware nie wgrywalem bo nie moge znalezc,pomoz.
        • Gość: Sławek62 Re: problem z cd rom IP: *.klaudyny.waw.pl 30.06.07, 16:27
          Firmaware to wewnętrzne oprogramowanie nagrywarki, coś w rodzaju BIOSu
          komputera. Producenci aktualizują go, co jakiś czas dodając obsługę np. nowych
          typów nośników, poprawiają błędy w działaniu itp. Wymiana związana jest z
          pewnym ryzykiem, gdyż wczytanie niewłaściwej dla danego typu wersji, lub
          wyłączenie komputera w trakcie zaowocuje wizytą w serwisie.
          Sterowniki, czyli drivers to oprogramowanie systemu operacyjnego, umożliwiające
          współpracę z danym urządzeniem np. nagrywarką.
          Żółta ikona sterownika może wynikać z :
          Uszkodzony napęd
          Uszkodzony kabel sygnałowy
          Uszkodzony kanał IDE na płycie gł.
          Niewłaściwie ustawione zwory napędu(nagrywarka powinna być MASTER) i podpięta
          do czarnej łączówki kabla ATA100.
          Uszkodzony sterownik kanału IDE, do którego jest podpięta nagrywarka.
          Na początek zajrzyj do komputera i dociśnij kable nagrywarki . Odinstaluj
          sterownik pomocniczego IDE, sterownik nagrywarki i restart. Jeśli do kanału IDE
          z nagrywarką jest coś jeszcze podpięte, odłącz oba kable – zas. i ATA
          • Gość: jaceklub1 Re: problem z cd rom IP: 151.82.2.* 30.06.07, 23:00
            dzieki slawek bede probowal ale to troche skomplikowane z tego co zrozumialem to
            docisne najpierw kabelki chodz jeszcze nie otwieralem komputera reszty nie wiem
            czy sie podejme bo nie rozumiem chyba ze maz cierpliwosc wytlumaczyc.Z tego co
            zrozumialem to chyba nie zworki bo wczesniej nagrywarka chodzila a ja nie
            kombinowalem nic waznego co mogloby cos zle ustawic (tak mi sie zdaje).I tak ci
            dziekuje nawet ze nie odpiszesz.
    • Gość: jaceklub1 Re: problem z cd rom IP: 151.82.5.* 01.07.07, 00:28
      mam jeszcze pytanie czy ewentualnie gdybym wymienil nagrywarke to mam gwarancje
      ze bedzie dzialac?
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: problem z cd rom IP: *.toya.net.pl 01.07.07, 00:45
        nie masz - raczej jest to błąd systemu windows niż nagrywarki
    • Gość: jaceklub1 Re: problem z cd rom IP: 151.82.2.* 01.07.07, 21:33
      moze cos pokombinowac w biosie?
      • Gość: Sławek62 Re: problem z cd rom IP: *.klaudyny.waw.pl 01.07.07, 21:51
        Zostaw Bios w spokoju, jeśli nic w nim nie zmieniałeś. Podaj konfigurację
        komputera: płyta gł., dysk, Cd-romy(program Everest np.). Co i do czego jest
        podpięte w kanałach IDE. Podaj kolory łączówek taśmy. Jeśli masz Nero Info Tool
        podaj zakładkę Konfiguracja. Jeśli masz płytę bootowalną CD, sprawdź, czy
        możesz bootować z nagrywarki.
        • Gość: jaceklub1 Re: problem z cd rom IP: 151.82.10.* 02.07.07, 14:50
          nie mam nero odinstalowalem mam plyte bootowalna nie dziala.procesor athlon 64
          2000mhz +3200, dysk maxtor 6Y120L0, dvdrw ide1108, plyta glowna nie wyswietla
          (nieznane) ale chyba asrock 939nf6g-vsta nie otwieralem jeszcze komputera ktos
          mi doradzil wlaczyc tryb aaryjny i zrestartowac komputer ale nawet tego nie
          potrafie wciskam f8 i nic to samo z biosem reset i nic.
    • Gość: jaceklub1 Re: problem z cd rom IP: 151.82.7.* 01.07.07, 21:49
      a moze ten problem zwiazany jest z odinstalowaniem nero ?
      • Gość: Sławek62 Re: problem z cd rom IP: *.klaudyny.waw.pl 03.07.07, 17:58
        Odinstaluj zupęłnie Nero:
        Nero General Cleantool
        www.nero.com/nero6/eng/General_CleanTool.html
        Podaj co pisze w
        Prawoklik Mój komputer >>> Własciwości >>> Sprzęt >>> Menadżer Urz. >>>
        Kontrolery IDE ATAPI >>> POdstawowy i Pomocniczy IDE >>> Ustawienia zaawansowane
        • Gość: jaceklub1 Re: problem z cd rom IP: 151.82.11.* 04.07.07, 22:39
          czesc Slawku wyczyscilem nero ze strony jaka mi podales i podzialalo!!!!!!Nie
          wiem jak ci sie odwdzieczyc juz myslalem o zakupie nowej nagrywarki ale teraz
          wiem ze nic by to nie dalo.Pojawila sie ikona dvdrw i plyty tez wchodza naprawde
          wielkie dzieki juz chyba nie zainstaluje nero jesli masz jakies uwagi to biora
          wszystko na slowo bo niektore rady nie byly trafione, jeszcze raz dzieki.Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka