Dodaj do ulubionych

który monitor wybrać?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 17:33
witam

Mam do wyboru dwa crt
samsung 900sl
nec fe990

Oba nieużywane. Samsung 50 zł tańszy. Nie mogę sie zdecydować. Nie znam się za
bardzo na tym zresztą. Może ktoś by doradził? wydaje mi sie że solidniejszy
będzie nec ale ludzie co kupili chwalą samsunga choć wiekowy na papierze

manuale

org.downloadcenter.samsung.com/down...00SLPLUS_EN.pdf
monitory.eactive.pl/download.php?p=..._1080475889.pdf
Obserwuj wątek
    • Gość: adamlop Re: który monitor wybrać? IP: *.chello.pl 19.07.07, 19:26
      Nec, chociazby z tego powodu ze kineskop FLAT, samsung ma "bańke"
      • Gość: egon Re: który monitor wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 08:26
        samsung ma bańkę ale ta bańka jest praktycznie płaska. To nie jest jakas wielka
        curvatura. nec nie ma diamondtrona - jakiś zwykły płaski. Diamondtrona ma dopier
        991sb a ten już 100zł droższy. oba monitory praktycznie nowe . mam zagwozdkę. O
        samsungu wszyscy mi mówią ze jest dobry i tani a o necu czytałem że jest różnie
        no i jest droższy ale to w końcu NEC. lewpsze parametry odświeżania ma nec.. ale
        czy to jakies strasznie ważne? Oba monitory pasują do mojej karty
        W grę wchodzi jeszcze iiyama vision master 450 ale jest stara choć nieuzywana.
        ma jeszcze normę tco95 - ale gość daje gwarancję na rok door to door. ale
        manuala do niej nie posiadam
        • Gość: adamlop_o2_pl Re: który monitor wybrać? IP: *.chello.pl 20.07.07, 09:41
          Jak chcesz mieć oczy to odświerzanie od 85hz w gore !
          to sa 19" wiec 1280x1024@85hz musi byc,
          dobrze jakby bylo 100hz

Ja jednak sklanialbym sie ku Nec,
          patrzac na tego samsunga na allegro - wcale nie jest plaski !
          Neca fakt ClearFlat, ale on ci pochodzi, a z szajsungiem to roznie bywa
          • Gość: egon Re: który monitor wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 11:21
            wybrałem Szajsunga. Dlaczego/ Dlatego że Clearflat neca to zwykła bańka z
            nadlewanym ekranem tak aby wyglądał na plaski. Niższy model fe770 ma złe opinie
            a i 990 też nie zachwycał w reviews. Samsung nie jest plaski ale nikt tam nie
            próbuje sprawiac wrażenia ze jest płaski. W dodatku jest fabrycznie nowy a nec
            byl w jakiś sposób używany. Monitora potrzebuję na ok. rok-2 potem kupię jakies
            lcd więc nie jest to jakiś zakup na całe życie. Samsung wszędzie ma dobre opinie
            jak chodzi o jakosc obrazu. w 1280x1024 ma dokładnie 85hz więc chyba jest nieźle
            a to ze nie jest płaski. No cóż ... na pewno będzie lepszy niz to co mam teraz.
            Za diamondtrony i trinitrony trzeba placić ok 300zł a to i tak używki. Za nowe
            ok 500-600 niestety a i ciężko nowe spotkać.Nie mówię już o Sony. Mocno używane
            trinitrony za 200zł. Chyba musiałbym na głowę upaśc zeby kupowac za 200zł
            kupowac używany poliseangowy monitor o którym nic nie wiem prócz tego ze kiedyś
            był bardzo dobry.
            no zobaczymy, ci co kupili bardzo chwalą. W gę chodziła też iiyama 450 z allegro
            ale sprzedawca nie odpisuje i nie wiem który to rocznik, ale to dość stary model
            i niekoniecznie musi być lepszy od tego samsunga. W dodatku miesiąc gwarancji.
            Jak mi się zepsuje monitor za 100zł a zepsuje się za 300 to jest różnica bo tego
            za 100 moge dac do rtv gdzie go zrobia albo nie a wachlowanie kurierem po polsce
            z drogimm minotorem w te i wewte to trochę bez sensu. te kilkumiesięczne
            gwarancje z allegro to pic na wodę bo kto będzie słal monitor warty 200zł
            wysyłką która kosztuje 30zł w jedną strone. Nie mam racji? Rozważając wszystkie
            za i przeciw padło na samsunga.
            gdyby to był nec991sb to nawet bym się nie zastanawial a tak to ten nec jest
            praktycznie w tej samej technologii co Szajsung wiec nie widze jakiejś wielkiej
            różnicy poza marką którą nec zyskal tylko dzięki Diamondtronowi. Samsung mimo że
            to koreańczyk zyskał opinię generalnie dobrego konstruktora monitorów a
            bliźniaczy 900p zyskał w testach bardzo dobre opinie. Sl jest od niego krótszy -
            elektronikę i typ kineskopu ten sam - tyle że w sl tuba jest 5 cm krótsza ale
            ponoć i tak sl ma lepszy obraz.
            A ty miałeś jakiegoś neca?
    • Gość: łykson Re: który monitor wybrać? IP: *.media.mit.edu 20.07.07, 11:27
      > Oba nieużywane.

Nieużywany monitor z okolic 2000 roku?

Brałbym samsunga ale coś nowszego, w sensie modelu. Taki staroć to podejrzana
      sprawa. Pewnie jakieś allegro z cyklu "stan idealny, mogą być widoczne drobne
      ryski na obudowie" a w rzeczywistości bardzo zmaltretowany truposz. :D
      • Gość: dede Re: który monitor wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 11:49
        www.imperial24.com/index.php?act=viewdetails&id=21
        o taki chodzi? tu kosztuje prawie 200zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka