Dodaj do ulubionych

Szybszy dostęp do Internetu

IP: *.dialog.net.pl 11.02.01, 10:17
Osiedle Kosmonautów, jest wystarczająco okablowane (Tel.kablowa, telefonia, ciepłownictwo), a nie widać nawet zaczątków wykorzystania tej infrastruktury, do masowego wprowadzenia usług internetowych. Jak ruszyć z tym "koksem"?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ktoś Re: Szybszy dostęp do Internetu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.02.01, 21:22
      Ale gdzie jest to Twoje osiedle Kosmonautów? Chyba nie pod Moskwą? Ani na Florydzie, bo by było Astronautów!

Ale serio: w warszawie to bym Ci doradził praktycznie.
      Ale poza, to bardziej uniwersalnie się pomądrzę.

Zróbcie sobie napowietrzny LAN, a najlepiej zlećcie zrobienie tego sprawdzonej firmie. Najlepiej, aby była jednocześnie dostawcą dostępu do Sieci. Ja to zacząłem organizować u siebie w Wilanowie (Warszawa), ale TEPSA mnie rozbroiła przydzielając (z łaski, po 9 miesiącach oczekiwania) SDI. działa kulawo, ale tylko (aż?)160 zł za miesiąc i to jest wygoda, pomimo ślimaczenia się. jak coś się ciągnie jak smród po gaciach, to wskakuję na rower i rundka dookoła gminy...

Jest też coraz więcej niezbyt drogich rozwiązań lokalnych sieci radiowych - zasięg w promieniu od 50 do 300 metrów, no i coraz więcej dostawców dostępu, którzy taką sieć zrobią i dołączą (też radiowo) do swoich serwerów za ok. 1200 - 2000 zł/miesią za 1 - 2 Mbs.

Teoretycznie można by sobie też zrobić sieć lokalną (napowietrzną, bo TEPSA każe płacić po ok. 15 zł miesięcznie za każde zaczęte 100 metrów kabelka UTP ułożonego w ich [naszych!]kanałach) i postawić mały serwerek, nawet Pentium 130 MHz, 16 MB RAM, 1 GB HDD plus koncentrator (hub) za 200 - 500 złotych dla każdych 5 - 8 "klientów". Podłączyć tę sieć do Sieci poprzez SDI i nie pokłócić się. Ale serio: ja mam w domu 3 pecety, z których jeden (odzysk ze złomu) jest serwerem, no i dajemy sobie radę z synem. Nie zauważyłem jeszcze, abyśmy sobie spowalniali "ściąganie" z Sieci. Jeśli się coć paskudzi to całkowicie i chłopaki z POLPAKu tłumaczą się, że albio coś im się zwaliło, albo akurat go udoskonalają... A moim zdaniem ten cały POLPAK to jedna wielka zwalona kupa.

I tyle. Powodzenia.
      • Gość: Ktoś Re: Szybszy dostęp do Internetu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.02.01, 21:31
        Odpowiadam sam sobie, ale zapomniałem o kwestii kabłowki.

Ja przez 4 lata gnębiłem w Warszawie AsterCity, żeby dostaczyli mojemu osiedli Sieć przez swoją infrastrukturę, ale dopiero konkurencja (PTK/UPC)ich nieco ruszyła.
        Oczywiście zarówno AsterCity a zwłascza UPC to wielcy operatorzy kablowi, ale technicznie, a szczególnie ekonomicznie jest to chyba zasadne nawet dla małych, lokalnych operatorów. Aby tyko dostawca dostępu do Sieci był w zasięgu.

Ciekawostka z Ursynowa w Warszawie:
        Nowe osiedle, okablowane już oczywiście przewodem UTP (LAN-owym) i dają dostęp 2 MBs za 120 zł miesięcznie!
        Tyle, że te 2 megabity są do podziału przez aktualnie zalogowanych użytkowników, ale jak już powiedziałem, marne 115 kbs wystarcza dla dwóch. A przy tym działa to bardzo szybko - chyba omijają POLPAK?
        • Gość: sceptyk Re: Szybszy dostęp do Internetu IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 23.02.01, 07:51
          skręca mnie z zazdrości....nie mieszkam pod moskwą...tylko w milanówku podwarszawskim...ani kablówki...ani sdi....(brak możliwości technicznych)owszem mam dostęp do internetu...na maxa ....o,7 kbps...cóz tpsa uraczyło mnie łączem bezprzewodowym motoroli z wbudowanym modemem 1900 standard...żeby chociaż pobierali opłaty zryczałtowane za dostęp do internetu...ale gdzie tam...za brak możliwości technicznych płacę ja....i jest dobrze...dziwne,że wysoki urząd ochrony konsumenta...nie widzi w tym nic złego...,,że jeden klient tpsa może płacić 160zł miesięcznie i siedzieć w internecie choćby 24 godz na dobę...inny zaś musi bulić za żółwi dostęp cięzkie pieniądze...bo tpsa nic innego nie proponuje...brak warunków technicznych i po sprawie!!!!
          • Gość: jerzy Re: Szybszy dostęp do Internetu IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.02.01, 22:35
            Trochę cierpliwości. Ja mam nadzieję , że będzie tak jak w kawale o pierogach ruskich co same przyszły.
            • Gość: andy Re :Jerzy :Re: Szybszy dostęp do Internetu IP: *.stalowa-wol.sdi.tpnet.pl 25.02.01, 14:10
              Panie Jerzy co to za kawał, ja znam tylko o ruskich , co wyszły... ?
      • Gość: happy Re: Szybszy dostęp do Internetu IP: *.tele2.pl 15.04.01, 22:35
        Gość portalu: Ktoś napisał(a):

&#62 Ale gdzie jest to Twoje osiedle Kosmonautów? Chyba nie pod Moskwą? Ani na Flory
        &#62 dzie, bo by było Astronautów!
        &#62
        &#62 Ale serio: w warszawie to bym Ci doradził praktycznie.
        &#62 Ale poza, to bardziej uniwersalnie się pomądrzę.
        &#62
        &#62 Zróbcie sobie napowietrzny LAN, a najlepiej zlećcie zrobienie tego sprawdzonej
        &#62 firmie. Najlepiej, aby była jednocześnie dostawcą dostępu do Sieci. Ja to zaczą
        &#62 łem organizować u siebie w Wilanowie (Warszawa), ale TEPSA mnie rozbroiła przyd
        &#62 zielając (z łaski, po 9 miesiącach oczekiwania) SDI. działa kulawo, ale tylko (
        &#62 aż?)160 zł za miesiąc i to jest wygoda, pomimo ślimaczenia się. jak coś się cią
        &#62 gnie jak smród po gaciach, to wskakuję na rower i rundka dookoła gminy...
        &#62
        &#62 Jest też coraz więcej niezbyt drogich rozwiązań lokalnych sieci radiowych - zas
        &#62 ięg w promieniu od 50 do 300 metrów, no i coraz więcej dostawców dostępu, którz
        &#62 y taką sieć zrobią i dołączą (też radiowo) do swoich serwerów za ok. 1200 - 200
        &#62 0 zł/miesią za 1 - 2 Mbs.

&#60ciach&#62

Wlasnie jestem takim szczesliwcem, ktory zebral ok 30 osob chetnych (wystarczy
        25) i znalazl firme, ktora zalozyla siec i postawila serwer w piwnicy naszego
        bloku.
        Nie mam bladego pojecia jak to dziala. Mialo na poczatku byc chyba lacze 2 MB/s
        czy cos takiego za posrednictwem tpsa (ha, ha ) . No i zestawili... na 128 kb .
        Firma LAkron sie wziela na ambit i w trzy dni zestawili lacze radiowe.
        W umowie jest , ze ma byc 64 czegos tam na jeden komp ale teraz wychodzi na to,
        ze jak jest maly ruch to chodzi szybciej.
        Daja tez konto 150 MB. Siec dziala jak dotad dosc dobrze, choc zdarzaja sie
        awarie. Wszystko jest podobno jeszcze w faze rozruchu. W Swieta wysiadlo konto na
        serwerze.
        I na koniec najwazniejsze - cena :
        52 zl + vat za miesiac
        650 + vat za instalacje.

Dla mnie bomba, wiec jestem

happy !!!

• boomshanka Re: Szybszy dostęp do Internetu 19.04.01, 15:24
          Ja mam lacze stale przez firme ATS w Radomiu. Jest u nas kilkanascie kompow
          zlaczonych w LANa. Wszystko jest cacy... Lacze jest 64 kbps, na glowe, ale
          najczesciej jest ~75 kbps.
          Jest tez tanio:
          61 zl/ miech
          305/ instalacja +karta sieciowa

Dostalem takze konto pocztowe + ftp 12mb

Pozdrawiam
          -=boom=-
          • Gość: tom Re:Czy TPSA oferuje DSL ? IP: 47.9.50.* 27.04.01, 17:08
        • Gość: elibre HAPPY przeczytaj to !!! IP: 217.97.254.* 27.04.01, 15:47
          Stary&#60 powiedz mi jakies namiary na ta firme i jeszcze gdzie mieszkasz. Ja
          watpie zeby w moim zacofanym Lublinie cokolwiek ktos robil w zwiazku z rozwojem
          (hehe) internetu. Moze wlasnie oni cos zrobia? Z gory dziekuje :)
    • Gość: Tomek.MX Re: Szybszy dostęp do Internetu IP: 148.230.71.* 20.04.01, 19:49
      Jedyne czegowam potrzeba to dostepu do backbone... jesli w Polsce nie bedzie
      investycji w kablach nie ma mowy o szybkim dostepie do internetu. Wiecej...
      potrzeba firm, które beda dawaty takie uslugi.

W tym momencie w moim domu zostala zalozona linia voice-video-data ktora
      zastepuje telefon, telewizje kablowa i internet z szybkoscia od 128kbps az do
      1028kbps. To wszystko placi sie z jednym rachunkiem. Rozmowy lokalne nic nie
      kosztuja - placi sie tylko za miedzymiastowe.

I wielu polakow mysli ze Meksyk to kraj Trzeciego Swiata...

Tomek Nowinski - Mexico City
      tnowinsk@unimayab.edu.mx
      • Gość: Maciek S Re: Szybszy dostęp do Internetu IP: *.amdahl.com 20.04.01, 20:56
        Zgadzam sie. Ale pewnie jestes na uczelni (masz domene 'edu'). Ja jestem w New Jersey w USA tuz
        obok Manhattanu (16 kilometrow) i mamy te same rozwiazania (chociaz ja wciaz nie moge sie
        zdecydowac na razie).

Z ta sytuacja w Meksyku to mnie naprawde zaskoczyles, ale powiem Ci ze nie bardzo wierze ze kazdy
        jest takim szczesciarzem w Meksyku jak Ty. Mysle ze jestes zwiazany z jakims uniwersytetem i
        dlatego masz taki latwy dostep do technologii. Przecietny Meksykanin zarabia tak malo ze nie jestem
        pewien czy byloby to ekonomiczne implementowac na razie nowoczesne i drozsze rozwiazania...
        moze sie myle, ale powiem Ci ze Amerykanie majac do wyboru wszystko w kablu czy osobno DSL na
        linii telefonicznej ciagle licza pojedyncze dolary (a zobacz jak zarabiaja) czy tzw. "broadband" w domu
        jest konieczny. Zwykle dla e-maila wystarcza zwykly "dial-up". Po prostu mentalnosc mieszkancow
        calego kontynentu amerykanskiego jest inna niz europejskiego.

Jesli natomiast chodzi o uczelnie to przykladowo Politechnika Warszawska i akademik slawna dana
        Rivera jest czyms w rodzaju tego co Ty masz... no moze nie az tak. Uczelnie przewaznie daja dostep
        do nowoczesnych technologii w akademikach (campus'ach, nie?) i dla swoich pracownikow. To jest
        powszechne.

Niestety to nie swiadczy o mozliwosciach i polozeniu kraju... przynajmniej nie jest to wlasciwe i pelne
        odzwierciedlenie rzeczywistosci.

W Polsce przede wszystkim potrzeba infrastruktury, zgoda. Potrzeba takze przelomu mentalnosci i
        swiadomosci ze przesyl informacji nie wymaga wielkich kosztow a utrzymanie nowoczesnych
        urzadzen nie jest pracochlonne i wymagajace. Tu uklon w kierunku ciagle jeszsze monopolistycznego
        TPSA. Mysle ze na podstawie firmy Bell Atlantic (obecnie Verizon) dla ktorego kiedys pracowalem jako
        konsultant , a ktore jest nieporwnanie wieksze niz TPSA moge powiedziec to. Zreszta kiedys
        slyszalem smieszna ale prawdziwa rzecz ze prawdziwy koszt rozmowy za minute miedzy zachodnim i
        wschodnim wybrzezem (kilka tysiecy kilometrow) to 3 (slownie: trzy) centy za minute i to wszystko co
        potrzeba na utrzymanie. Lokalne rozmowy nic wiec nie kosztuja i wydzwanianie do operatora internetu
        ISP na jego lokalny numer kosztuje 0(zero) centow za kazda minute, o kazdej porze dnia i nocy
        kazdego dnia w roku. Spedzam okolo 40 - 120 godzin miesiecznie na Internecie (moglbym wiecej bo
        caly miesiac na okraglo ale moje oczy i organizm by tego nie wytrzymal) i place cale $20-26
        miesiecznie za dostep do Internetu. Za DSL wkrotce bede placil $50 i z nikim nie bede dzielil mojego
        pasma 1.5Mbita downstream i chyba 256kbita upstream (Earthlink.com).

Maciek S.

New Jersey, USA
        • Gość: SA Re: Szybszy dostęp do Internetu IP: *.pp.rzeszow.pl 20.04.01, 22:07
          Szczerze powiedziawszy nie znam sie specjalnie na tworzeniu sieci (jestem tylko
          użytkownikiem), ale po kilku m-cach ruinowania się na TPSA mam teraz tak
          potworny komfort psychiczny z netem, że nie mogę nie pochwalić twórców naszej
          sieci lokalnej. Miło mi bedzie, jeśli te informacje pomogą komuś z Was do
          zmiejszenia monopolu tepsy. Zapłaciłem 400 brutto instalacja i 60 na m-c
          abonament. Sieć opisana jest na stronie:

http://lanzone.koti.com.pl/art081.html

Powodzenia !
          • Gość: tom Re: Czy TPSA oferuje DSL ? IP: 47.9.50.* 27.04.01, 17:08
            • Gość: promode Re: Czy TPSA oferuje DSL ? IP: *.chello.pl 03.05.01, 01:56
              W Polsce jak na razie chyba tylko Chello ( UPC ) zabrało się poważniej za
              podłączanie do Internetu 24h/7 , że się tak wyrażę. Działa ładnie i wracając to
              Voice/Video/Data to mają infrastrukturę tylko, że TP#^^*@%$% musi mieć monopol
              i przez to "voice" jeszcze nie działa. Ale poczekam ( i tak za dużo nie
              dzwonię :)
            • Gość: promode Re: Czy TPSA oferuje DSL ? IP: *.chello.pl 03.05.01, 01:59
              DSL ma być, ale nie oczekiwałbym po TP zbyt dużo - oni nie mają
              wystarczającego "wyjścia" na świat. Polpak ma prędkosc 34 Mb/s , a
              prędkość "wyjścia" ( nie wiem jak to lepiej wyrazić ) to ok 155 Mb/s plus
              jeszcze trochę. I jak oni teraz podłaczą ludziom DSL z prędkością 512 Kb/s

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka