camel_3d plusy i minusy 15.08.07, 10:18 minusy: stacjonarny.. no coz..duzy i nie zawsz ego ze soba mozesz zabrac. laptop - nie do wszytskiego sie nadaje... koniecznosc siedzienia blisko przy monitorze, zla pozycja w siedzeniu. Na dluzsza mete meczace. Muszis patrzec caly czas w dol. plusy stacjonarny. wiekszy ekran - np 20" mozliwosc rozbudowanie mozliwosc postawiena monitora we wlasciwym miescju, tak aby pozycja przy pracy byla wlasciwa. przy pracy z programami graficznymi swietny.. laptop - mozesz go wszedzie zabrac. Poza tym..nic innego nie widze Link Zgłoś
Gość: bolek Re: plusy i minusy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.07, 19:44 Dzisiaj włączyłem mojego rocznego notebooka i co? Okazało się,że klawiatura padła. Działają tylko niektóre, w zasadzie przypadkowe klawisze. Reszta martwa :( Oczywiście komputer nie był zalany ani nic. Co teraz mam zrobić? Komputer był z USA,zresztą gwarancja (roczna) wygasła parę dni temu. Jestem z Wrocławia-jeśli ktoś zna jakiś punkt napraw to poproszę o namiary,będę wdzięczny :) Przy okazji widać,że zepsucie się czegoś w laptopie od razu unieruchamia cały komputer. No i jestem zdany na serwis,bo samodzielnie raczej nic nie można w nim wymienić. W stacjonarnym wyrzuciłbym po prostu klawiaturę, za 30 zł kupił nową i problemu by nie było. Jeszcze zwracam uwagę na pewną kwestię dotyczącą ciszy. Większość laptopów jest dość cicha,ale np. mój dość głośno wyje (wiatraczek poprzeczny przy procesorze). Co gorsza źródło hałasu jest bardzo blisko użytkownika. Większość stacjonarnych też wyje,ale bardzo tanim kosztem (<100 zł) można kupić jakieś nie-boxowe chłodzenie lub wymienić wentylatorki i mamy prawie bezgłośny sprzęt. Mi się tak udało z moim i jestem zadowolony- jest cichszy od notebooka ;p Link Zgłoś
firmland Re: Laptop a komputer stacjonarny dzis i na jutro 15.08.07, 23:17 myle ze osoby które czesto sie przemieszczaja to dal nich tylko laptop to jest wygodne urzadzenie i nie takie drogie jak kiedyś pozdrawiam firmland Link Zgłoś
Gość: camel_3d Laptop = schorzenia kregoslupa IP: 81.19.200.* 17.08.07, 09:24 Fakt laptop jest swietny, dla kogos kto duzo sie przemieszcza i potrzebuje miec swoej dane przy sobie... ale laptom ma jedna WIELGACHNA wade. Monitor powinine byc na wysokosci oczu. Tym czasem... no coz...zeby ekran laptopa byl na wysokosci oczu klawiatura musiala by byc na wysokosci szyji:)) glupio si ewtedy pisze... I niestety ludzie sie strazsnei garbia... a to juz krok do kalectwa..szczegolnie jeszteli spedza sie przy laptopie kilka godzin.. rozwiezaniem jest kupno dodatkowej klawiatury (tancze niz dodatkowy monitor) i postawienie laptopa na jakiejs polce... Link Zgłoś
user0001 Re: Laptop a komputer stacjonarny. 17.08.07, 10:15 Laptopa mam służbowego, stacjonarny prywatny. W domu wolę używać stacjonarnego z uwagi na ergonomie stanowiska pracy. Używając laptopa muszę patrzeć w dół albo mieć zadarte w górę ręce. Używając stacjonarnego komputera mam o wiele wygodniejszą pozycję. Gdy siedzę (kąt prosty w kolanie, wyprostowany kręgosłup, ręce opuszczone wzdłuż tułowia), klawiatura jest nieco poniżej łokci. To idealna wysokość dla osób piszących bez wzrokowo. Monitor jest także ustawiony na odpowiedniej wysokości. W stacjonarnym komputerze używam monitora 24" z natywną rozdzielczością 1920x1200, to ogromna wygoda. Stacjonarny komputer może pracować 24/7, jeśli po roku czy dwóch użytkowania SMART wykazuje zbliżanie się awarii dysku, kupuję dwukrotnie więszy i nieco szybszy dysk, podpinam przenoszę dane, instaluję boot manager i po problemie, w laptopie nie mam nawet gdzie podłączyć dodatkowego dysku. Hałas. W laptopie można jedynie próbować wymienić dysk, ale nie da się nic poradzić na hałas z wentylatora. W komputerze stacjonarnym jest pole manewru (duże radiatory, wolno obrotowe wentylatory, obudowy wyciszające dysk, montaż dysku na elastycznym podwieszeniu...) Naprawy. Wino wylane na klawiaturę to tragedia dla użytkownika laptopa. Dla użytkownika komputera stacjonarnego to 40-50 PLN. Podsumowując: Potrzebujesz laptopa, gdyż możesz go zabrać do biblioteki, lub do znajomych gdy będziecie razem się uczyć. Ale jeśli w trakcie studiów będziesz mieszkać w domu, to nie pozbywaj się komputera stacjonarnego. Poszukaj raczej programu do synchronizacji profilu użytkownika i korzystaj z każdego z tych komputerów w sposób do jakiego został zaprojektowany. Link Zgłoś
Gość: flopek_roztropek Re: Laptop a komputer stacjonarny. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.07, 12:36 Bardzo mądrze napisane :) Link Zgłoś
Gość: krzyhalski Re: Laptop a komputer stacjonarny. IP: *.promax.media.pl 29.09.07, 22:18 ja się wlasnie zastanawiam nad kupnem laptopa, prosta przyczyna, moj pokoj urzadzony na biuro (sic) nie podoba sie mojej zonie, poniewaz szykuje owo pomieszczenie dla bejbi (w koncu moze sie zdazy), moja zona nie cierpi mojego box'a bo halas i wogole i wymaga na mnie kupno laptopa, ja kompa wykorzystuje generalnie tylko do netu, czasem jakies zdjecia na plytke, parametry obecnego nie pozwalaja mi niestety przegrywac filmow z kamerki mini dv na dyski, szukam laptopa ktory: bedzie pozwalal mi poserfowac, posciagac i uruchomic filmiki, odpalic power pointa i jakis programik do kopiowania filmow z kamery, czasem pograc (moja jedyna gra ktora przeszedlem to max paine 1), isc do klienta z propozycja handlowa i to wsio..... szukam lapka do 4000 ktory pozwoli mi to zrealizowac, no i jeszcze jedno..... nie kce w niego ladowac po pol roku uzytkowania oraz nie chce visty :P ps kiedy bedzie service pack do visty? Link Zgłoś
muniek23b Re: Laptop a komputer stacjonarny. 28.09.07, 16:36 Ja to poleciłbym ci komputer stacjonarny ponieważ w tej samej cenie laptopa kupisz o wiele gorszego, jedyny plus to że jest mniej problemów podczas przenoszenia. Pozdrowienia!! Link Zgłoś