Dodaj do ulubionych

Laptop a komputer stacjonarny.

• camel_3d plusy i minusy 15.08.07, 10:18
      minusy:

stacjonarny.. no coz..duzy i nie zawsz ego ze soba mozesz zabrac.

laptop - nie do wszytskiego sie nadaje... koniecznosc siedzienia blisko przy
      monitorze, zla pozycja w siedzeniu. Na dluzsza mete meczace. Muszis patrzec caly
      czas w dol.

plusy

stacjonarny. wiekszy ekran - np 20"
      mozliwosc rozbudowanie
      mozliwosc postawiena monitora we wlasciwym miescju, tak aby pozycja przy pracy
      byla wlasciwa.
      przy pracy z programami graficznymi swietny..

laptop - mozesz go wszedzie zabrac.

Poza tym..nic innego nie widze
      • Gość: bolek Re: plusy i minusy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.07, 19:44
        Dzisiaj włączyłem mojego rocznego notebooka i co? Okazało się,że klawiatura
        padła. Działają tylko niektóre, w zasadzie przypadkowe klawisze. Reszta martwa
        :( Oczywiście komputer nie był zalany ani nic. Co teraz mam zrobić? Komputer był
        z USA,zresztą gwarancja (roczna) wygasła parę dni temu. Jestem z Wrocławia-jeśli
        ktoś zna jakiś punkt napraw to poproszę o namiary,będę wdzięczny :)

Przy okazji widać,że zepsucie się czegoś w laptopie od razu unieruchamia cały
        komputer. No i jestem zdany na serwis,bo samodzielnie raczej nic nie można w nim
        wymienić. W stacjonarnym wyrzuciłbym po prostu klawiaturę, za 30 zł kupił nową i
        problemu by nie było.

Jeszcze zwracam uwagę na pewną kwestię dotyczącą ciszy. Większość laptopów jest
        dość cicha,ale np. mój dość głośno wyje (wiatraczek poprzeczny przy procesorze).
        Co gorsza źródło hałasu jest bardzo blisko użytkownika. Większość stacjonarnych
        też wyje,ale bardzo tanim kosztem (<100 zł) można kupić jakieś nie-boxowe
        chłodzenie lub wymienić wentylatorki i mamy prawie bezgłośny sprzęt. Mi się tak
        udało z moim i jestem zadowolony- jest cichszy od notebooka ;p
    • firmland Re: Laptop a komputer stacjonarny dzis i na jutro 15.08.07, 23:17
      myle ze osoby które czesto sie przemieszczaja to dal nich tylko laptop to jest wygodne urzadzenie i nie takie drogie jak kiedyś

pozdrawiam
      firmland
    • Gość: camel_3d Laptop = schorzenia kregoslupa IP: 81.19.200.* 17.08.07, 09:24
      Fakt laptop jest swietny, dla kogos kto duzo sie przemieszcza i potrzebuje miec
      swoej dane przy sobie...

ale laptom ma jedna WIELGACHNA wade.
      Monitor powinine byc na wysokosci oczu. Tym czasem... no coz...zeby ekran
      laptopa byl na wysokosci oczu klawiatura musiala by byc na wysokosci szyji:))
      glupio si ewtedy pisze... I niestety ludzie sie strazsnei garbia... a to juz
      krok do kalectwa..szczegolnie jeszteli spedza sie przy laptopie kilka godzin..

rozwiezaniem jest kupno dodatkowej klawiatury (tancze niz dodatkowy monitor) i
      postawienie laptopa na jakiejs polce...

• user0001 Re: Laptop a komputer stacjonarny. 17.08.07, 10:15
      Laptopa mam służbowego, stacjonarny prywatny.

W domu wolę używać stacjonarnego z uwagi na ergonomie stanowiska pracy. Używając
      laptopa muszę patrzeć w dół albo mieć zadarte w górę ręce.
      Używając stacjonarnego komputera mam o wiele wygodniejszą pozycję.
      Gdy siedzę (kąt prosty w kolanie, wyprostowany kręgosłup, ręce opuszczone wzdłuż
      tułowia), klawiatura jest nieco poniżej łokci. To idealna wysokość dla osób
      piszących bez wzrokowo. Monitor jest także ustawiony na odpowiedniej wysokości.
      W stacjonarnym komputerze używam monitora 24" z natywną rozdzielczością
      1920x1200, to ogromna wygoda.

Stacjonarny komputer może pracować 24/7, jeśli po roku czy dwóch użytkowania
      SMART wykazuje zbliżanie się awarii dysku, kupuję dwukrotnie więszy i nieco
      szybszy dysk, podpinam przenoszę dane, instaluję boot manager i po problemie, w
      laptopie nie mam nawet gdzie podłączyć dodatkowego dysku.

Hałas. W laptopie można jedynie próbować wymienić dysk, ale nie da się nic
      poradzić na hałas z wentylatora. W komputerze stacjonarnym jest pole manewru
      (duże radiatory, wolno obrotowe wentylatory, obudowy wyciszające dysk, montaż
      dysku na elastycznym podwieszeniu...)

Naprawy. Wino wylane na klawiaturę to tragedia dla użytkownika laptopa. Dla
      użytkownika komputera stacjonarnego to 40-50 PLN.

Podsumowując:
      Potrzebujesz laptopa, gdyż możesz go zabrać do biblioteki, lub do znajomych gdy
      będziecie razem się uczyć. Ale jeśli w trakcie studiów będziesz mieszkać w domu,
      to nie pozbywaj się komputera stacjonarnego. Poszukaj raczej programu do
      synchronizacji profilu użytkownika i korzystaj z każdego z tych komputerów w
      sposób do jakiego został zaprojektowany.
      • Gość: flopek_roztropek Re: Laptop a komputer stacjonarny. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.07, 12:36
        Bardzo mądrze napisane :)
      • Gość: krzyhalski Re: Laptop a komputer stacjonarny. IP: *.promax.media.pl 29.09.07, 22:18
        ja się wlasnie zastanawiam nad kupnem laptopa, prosta przyczyna, moj pokoj
        urzadzony na biuro (sic) nie podoba sie mojej zonie, poniewaz szykuje owo
        pomieszczenie dla bejbi (w koncu moze sie zdazy), moja zona nie cierpi mojego
        box'a bo halas i wogole i wymaga na mnie kupno laptopa, ja kompa wykorzystuje
        generalnie tylko do netu, czasem jakies zdjecia na plytke, parametry obecnego
        nie pozwalaja mi niestety przegrywac filmow z kamerki mini dv na dyski, szukam
        laptopa ktory: bedzie pozwalal mi poserfowac, posciagac i uruchomic filmiki,
        odpalic power pointa i jakis programik do kopiowania filmow z kamery, czasem
        pograc (moja jedyna gra ktora przeszedlem to max paine 1), isc do klienta z
        propozycja handlowa i to wsio..... szukam lapka do 4000 ktory pozwoli mi to
        zrealizowac, no i jeszcze jedno..... nie kce w niego ladowac po pol roku
        uzytkowania oraz nie chce visty :P ps kiedy bedzie service pack do visty?
    • muniek23b Re: Laptop a komputer stacjonarny. 28.09.07, 16:36
      Ja to poleciłbym ci komputer stacjonarny ponieważ w tej samej cenie laptopa kupisz o wiele gorszego, jedyny plus to że jest mniej problemów podczas przenoszenia. Pozdrowienia!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka