Dodaj do ulubionych

problem z baterią w notebooku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 13:36
od pewnego czasu bateria w moim notku działa około 25-30 min /wcześniej około
2 h+/, chociaż była używana zgodnie z instrukcją i rozładowywana od czasu do
czasu. zawsze ładowanie trwało /pełne/ ok. 3h, teraz pełne trwa ok 45-60 min.
niestety gwarancja na beterię miałem na 6 m-cy, a nowa kosztuje ok. 700 zł.
może ktoś mi powiedzieć czy to koniecznie bateria, a może zasilacz czy coś
innego w kompie, bo jeżeli tak to mam jeszcze 5 m-cy gwarancji i mógłbym to
wykorzystać!!! proszę o pomoc!!!!!!
Obserwuj wątek
    • alfalfa Re: problem z baterią w notebooku 24.07.03, 00:10
      To się zdaje się nazywa "pamieć batryjna". Widać marna jakość, co to za notek
      (bez obrazy)? Rozładowywanie "do końca" niewiele da. Bateria się zużyła. Znasz
      to pewnie z komórek.
      • Gość: procesor Re: problem z baterią w notebooku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 22:39
        notek ARISTO OPTIMA, poza barerią nie ma problema.
        • alfalfa Re: problem z baterią w notebooku 24.07.03, 23:11
          Jakaś trefna sztuka albo... moze być też coś z ładowaniem (się zastanowiłem).
          Kupiłbym baterię w serwisie tłumacząc problem. Może sprawdziliby poprawność po
          wsadzeniu nowej? Jakiś papier by się przydał. Gdyby problem wrócił miałbyś
          argumenty. Aha, zdaje się, że możesz nie zgodzić się na gwarancję niższą niż
          rok. Mozesz wybrać rękojmie - 1 rok. Z tego co wiem jest takie prawo ale
          szczegółów nie znam.
          pzdr.
        • alfalfa Re: problem z baterią w notebooku 24.07.03, 23:13
          I jeszcze jedno bo zapomniełem wspomnieć:) Miałem to samo z Compaq Armada V300.
          Baterię wymieniełem ale po jakims czasie (6-7 miesięcy) podtrzymywał..
          3minuty:))
          • Gość: procesor Re: problem z baterią w notebooku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.03, 10:09
            Z tą gwarancją to już chyba zbyt późno, trzeba było o tym myśleć przy kupnie.
            Spróbuję oddać notka do serwisu i niech sprawdzą ładowanie. Może coś się uda.

dzięki za rady, pozdro.
            • Gość: ciekawy Re: problem z baterią w notebooku IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.03, 22:38
              Niestety,chyba musisz sie pogodzic ze smiercia baterii. Zakladam ze
              masz niklowo kadmowa,ona ma pamiec. Mozesz jeszcze sprobowac
              (marna szansa) programikow do resetu baterii laptopa (one maja nazwy
              typu Battery Reset czy Battery Upgrade). Moj sprzet ma 3 lata, moja
              bateria trzyma ok 1 godz i 15 min,albo 40 min z plyta CD, 28 min z DVD
              w czytniku.
              Wlasnie dzisiaj kupilem nowa bateria (ok 600 zl),na szczescie moge wyjac
              naped DVD i wlozyc tam druga baterie,jade wtedy na dwoch a ich
              pojemnosc sie sumuje.Tak tez wykorzystam stara na maxa.

Jesli nie potrzebujesz starej baterii,to zapytaj sie czy mozesz ja oddac w
              rozliczeniu.Zawsze to jakis grosz.

Na przyszlosc,jak kupisz nowa baterie,to radze wysuwac ja z kompa na
              czas,jak uzywasz zasilacza,tzn prosto z sieci. To przedluza zywotnosc
              baterii. Generalnie,unikam teraz zylowania akumulatora. Nawet w
              czytelniach pozwalaj na wpiecie sie do sieci przez gniazdko.
              • Gość: procesor Re: problem z baterią w notebooku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.03, 22:58
                Dzięki za informacje. Problem w tym ,że ta bateria ma m-cy a tylko 6 gwarancji,
                a tego tuypu bateria kosztuje ok 750 zł. Może orientujesz się czy w Niemczech
                można takie rzeczy kupić taniej, bo mam możliwości aby ktoś mi ewentualnie tam
                kupił.
                • Gość: ciekawy Re: problem z baterią w notebooku IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 11:21
                  Jesli masz kogos w Niemczech,to sprobuj na niemieckim ebay
                  (odpowiednik polskiego allegro),adres www.ebay.de
                  Pamietaj,ze po niemiecku bateria do laptopa to "akku"!

Ja swoja kupilem w Stanach,przez znajoma. Kupilem w firmie BTI
                  (Battery Technology Inc),oni produkuja zamienne akcesoria dla wielu
                  laptopow. Oryginalna kosztuje w Polsce ok 900 zl,ja dalem 600.

Mam uzywanego laptopa, wszystko jest super wlasnie poza bateria.
                  To chyba,obok klawiatury i monitora, najslabsza czesc uzywanego
                  kompa.
                  Aha, o ile sie nie myle,to w polskim prawie juz nie ma rekojmi,to tak
                  a propos wczesniejszych postow...
                • Gość: mgregor Re: problem z baterią w notebooku IP: *.elartnet.pl 26.07.03, 15:27
                  Witam!

Zadzwon do firmy WamTechnik w Piasecznie. Oni zajmuja sie regeneracja baterii.
                  Rozcinaja ja i wymieniaja same ogniwa. Niestety musisz zadzwonic i powiedziec
                  im dokładnie o typie baterii, pojemnosci, napieciu. Wtedy oni podadza Ci cene
                  takiej regeneracji. Niedawno zakupili tez spawarke do ogniw wodorkowych tak ze
                  regeneruja tez najnowsze baterie. Cena takiej regeneracji zazwyczaj wynosi ok.
                  25-30% ceny oryginalnej baterii a dziala rownie dobrze (sam korzystałem z ich
                  usług wiele razy).

Kontakt:
                  P.P.U. Wamtechnik Sp. z o.o.
                  Ul. Czajewicza 19, 05-500 PIASECZNO
                  Tel.: (022) 750-2142/43; 750-6643/44
                  Fax: (022) 750-2139
                  e-mail: office@wamtechnik.com.pl
                  www: www.wamtechnik.com.pl

Pozdrawiam bardzo serdecznie
                  mgregor
                  • Gość: procesor Re: problem z baterią w notebooku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.03, 16:06
                    Serdeczne dzięki za informację na ten temat. Zadzownię i zapytam.
                    • Gość: gosciu Re: problem z baterią w notebooku IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.03, 11:28
                      rekojmia dalej w polsce jest i nie moze byc krotsza niz rok.
                      gwarancji udziela producent i moze byc krotsza niz rok ale rekojmia to umowa
                      miedzy sklepem gdzie kupiles kompa a Toba i trwa nie mniej niz rok. poczytaj
                      troche przepisow bo moze uda Ci sie to zrobic za free.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka