Dodaj do ulubionych

Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer -problem

29.11.07, 23:19
Witam,
Mam poważny problem z komputerem,
Otoz w lipcu kupiłam sobie nowy komuter 9sama wybierałam czesci. A SA to ;

- inlet core quad
-plyta glowna Abit 35
- k muzyczna Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer

Wlasciwie chodzi tu o kate muzyczna. Działała przez 2 miesiace poczym
coszaczęło się sypac, bo po wlaczeniu komputera karta zaczela sza;lec i
wydawac odgłosy – trzaski i piski, tak, ze nie było nic slyczac i ogolnie były
takie odgłosy jakby komputer mialby się zaraz rozwalic. Pojechałam do
komutronika i sprawdzili kare, było to samo, wiec stwierdzili, ze odsyłają
karte do naprawy.Wczoraj dostalam zupełnie nowa bo tamtej nie dalo się
naprawic.Wszystko było super- do dzis , po wlaczeniu sprzętu znowu to samo,
karta znowu mi padla. Jest to samo, trzaski, piski. 2 now karta się zepsuła
po 1 dniu.
Zastanawiam się gdzie leży problem  STER. były wczesniej wgrywane, a teraz
znowu jest klapa. Co z tym zrobic?
Jaka może być przyczyna ? ZINTEGR JEST OK

Obserwuj wątek
    • t-800 Re: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer -pro 29.11.07, 23:25
      Może jakieś zwarcie?
      • anarola1 Re: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer -pro 30.11.07, 00:45
        Dziekuje za odpowiedz :) Nie wyklczam takiej mozliwosci...
        A moze cos nie tak z konfiguracja sprzetu? Na stronie creative nie bylo jednak
        napisane, ze z czyms nie wspolgra...
        Jestem totalnie zmeczona tym wszystkim... Najpierw monitor wymienialam 3 razy,
        bo byly pixele swiecace na czerwono, a teraz to :/ PORAZKA !
        • Gość: eskimos Re: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer -pro IP: *.server4you.de 30.11.07, 10:02
          może się przegrzewa? Może masz ciepło w domku i piekarnik w komputerze? X-fi ma
          dość mocny procesorek, który służy głównie do podgrzewania atmosfery. Następnego
          x-fika zacznij chłodzić jakimś wolnoobrotowym wiatraczkiem i może pomoże? :)
          • Gość: anarola1 Re: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer -pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 13:50
            dziekuje za odp. W komputerze mam 2 wentylatory, jeden na procesorze, a 2
            wiekszy do reszty- /120/ Co jeszcze mozna tam wsadzic ? Czy to mozliwe by plyta
            glowana psula mi karty dzwiekowe np przez jakies zwarcie? Czasem slyszalam tak
            jakby cos tam syczalo, nawet w czasie gdy karta muzyczna byla w naprawie :(
            • Gość: Gienek Re: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer -pro IP: 80.55.125.* 30.11.07, 14:52
              odinstaluj sterowniki i przełóż kartę do innego złącza PCI,
              zainstaluj ponownie.
              • Gość: Rob Re: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer -pro IP: 195.116.105.* 03.12.07, 12:59
                Witam,
                Ja mam kartę X-Fi Extreme i muszę powiedzieć, że czeka Cię sporo pracy i to nie
                koniecznie zakończonej sukcesem;)Syczenie może rzeczywiście być spowodowane
                jakimś zwarciem lub złym zamocowaniem karty w slocie,ale po kolei. Jeśli masz
                zainstalowane to najpierw odinstaluj sterowniki. Następnie spróbuj zrobić tak
                jak pisze jeden z użytkowników, czyli przełóż kartę do innego wolnego złącza PCI
                i zrestartuj komputer.Największy problem jaki wiąże się z X-Fi to STEROWNIKI -
                po prostu niedopracowane.Na stronach producenta karty ostatni update driverów
                dla Win XP był końcem 2006 roku!!!To jawne kpiny z klienta!System powinien Ci
                wykryć nowe urządzenie audio. Odmów automatycznej instalacji driverów i uruchom
                płytę Creativ'a ze sterownikami instalując minimalny zestaw (Minimum
                install).Zainstaluj TYLKO drivery z płyty, bez dodatkowego oprogramowania typu
                MediaSource Go!Zrestartuj komputer. Ściągnij ten żałosny update ze strony
                producenta (plik ok. 43MB) i zainstaluj.Zobacz czy karta działa. Mam nadzieję,że
                wcześniej, przed instalacją wyłączysz w BIOS sterowniki Audio na płycie;)Potem,
                jeśli wszystko będzie w porządku zainstaluj resztę oprogramowanie z płyty, a
                więc m.in. Media Source. U mnie działają tylko sterowniki i póki co to mi musi
                wystarczyć. Oprogramowanie lub sterowniki z mojego X-Fi powodowały zawieszenie
                innych programów, zwłaszcza biblioteka dll sterująca EAX.Niestety Creative
                pozostaje głuche na te problemy właścicieli Win XP i póki co wyszła aktualizacja
                driver'ów tylko do Vista. Karta jest faktycznie świetna, bo na poprzedniej
                płycie jakoś udało mi się ją uruchomić (zwłaszcza znakomity Crystalizer) ale
                sterowniki to żenada do kwadratu! Pozdrawiam.
                www.kosowski.com.pl
                • bwv1004 Re: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer -pro 03.12.07, 16:24
                  Gość portalu: Rob napisał(a):

Piękne!

> wcześniej, przed instalacją wyłączysz w BIOS sterowniki Audio na
                  płycie;)

To też trzeba? Kart dźwiękowtch pod Windows można miec wiele, jesli
                  Creative domaga się wyłączności, to jest do d*py!

> Karta jest faktycznie świetna,

Faktycznie: świetna, tylko nie działa.

A jest tyle niedrogich muzycznych kart półprofesjonalnych, które
                  zapewnią świetny dźwięk bez kontaktów z firmą Creative...
                  • Gość: Rob Re: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer -pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 18:20
                    "świetna, tylko nie działa."
                    O dziwo u niektórych użytkowników działa jakimś cudem - nie wiem jakim ale jednak.
                    Dopóki Creative nie rozwiąże problemów ze sterownikami karta może spowodować
                    nerwice u niektórych jej właścicieli i przedwczesne osiwienie. Póki co Creative
                    zawiódł:(
                    Jeśli chodzi o wybór - to każdy wybiera co chce - bez żadnej demagogii i
                    zachęcania do zakupów produktów takiej czy innej firmy. Obecnie nowsza wersja
                    X-Fi Xtreme Gamer kosztuje ok. 250zł a uboższa wersja Xtreme Music ok. 180zł.
                    Nie wiem czy to dużo. Są też świetnie karty zewnętrzne.I tyle.
                  • Gość: wetstawset Re: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer -pro IP: *.trit.net 03.12.07, 19:35
                    > A jest tyle niedrogich muzycznych kart półprofesjonalnych, które
                    > zapewnią świetny dźwięk bez kontaktów z firmą Creative...

Podejrzewam, że chodzi ludziom o sprzętowy dopał do efektów w grach, Creative ma
                    w tym zakresie monopol. Innego uzasadnienia dla kupowania tych kart nie widzę.
                    • Gość: anarola1 Re: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer -pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 01:43
                      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Moja karta nie działała przez jeden dzien i
                      bałam sie, że to znowu koniec( dzisiaj znowu podlaczylam). Dzis wg Waszych rad
                      zrobiłam co trzeba i jest pieknie :) mam nadzieje, ze tak baedzie do konca.
                      komputer kupowalam niedawno, wiec w razie co jest na wszystko gwarancja, ale
                      powiem szczerze, że juz wzdrlygam sie na slowo " reklamacja"... wymiana 3
                      monitorow (Antyreklama - nie polecam Lg) i karty robi swoje :/
                      Raz jeszcze - dzieki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka