Dodaj do ulubionych

2 komputery i dostęp do netu

IP: *.futuro.pl 13.12.07, 22:22
Witam

Czy mógłby mnie ktoś oświecić jak mogę podłaczyć dwa laptopy mając jeden modem neostrady. Tzn chcę móc korzystać z netu na obydwu komputerach. Czy wystarczy tylko jakis kabel łączący obie maszynki ? Czy może muszę kupić koniecznie router ( co nieco już szukałam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ttt Re: 2 komputery i dostęp do netu IP: *.watf.cable.ntl.com 13.12.07, 22:29
      router byl by wskazany, ale jak kupisz kabel do sieciowek (skrosowany) to na
      kompie podlaczonym do neta instalujesz program Wingate i udostepniasz po Lan-ie
      neta drugiemu kompowi przy czym ten pierwszy musi byc wlaczony caly czas
      • Gość: lajosz Re: 2 komputery i dostęp do netu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 22:38
        Dodam tylko, że w przypadku systemu WinXP lub wyżsego, nie trzeba
        instalowć żadnego dodatkowego programu aby połączyć dwa kompy
        kablem, że o Linuxie nie wspomnę.
    • a0921 Re: 2 komputery i dostęp do netu 14.12.07, 21:00
      zainstalowalam ten program
      i co dalej? :)
      • Gość: XTC Re: 2 komputery i dostęp do netu IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 23:11
        Nie napisałaś jaki masz system - bo jeśli XP to Wingate nie jest potrzebny.
        • Gość: a0921 Re: 2 komputery i dostęp do netu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 09:43
          mam viste niestety
          • Gość: XTC Re: 2 komputery i dostęp do netu IP: *.acn.waw.pl 15.12.07, 10:17
            Tutaj Wingate też nie jest potrzebny.
            windowshelp.microsoft.com/Windows/pl-PL/Help/22bbe45a-57ef-4292-a603-29ea1bbd2feb1045.mspx
            • Gość: a0921 Re: 2 komputery i dostęp do netu IP: 81.15.151.* 17.12.07, 09:19
              z tego wynika ze potrzebny jest jakis koncentrator ?
              a kabelek krossowany nie wystarczy ?
            • Gość: a0921 Re: 2 komputery i dostęp do netu IP: 81.15.151.* 17.12.07, 09:20
              w sumie dalej nic nie wiem - te wykresy nic mi nie mówią
              jestem laikiem jesli chodzi o komputery
              :(
    • mordokles Re: 2 komputery i dostęp do netu 17.12.07, 09:40
      Jeśli jeden z komputerów (serwer) ma połączenie z Internetem, można użyć tego połączenia dla innym komputerów w sieci. W tym celu musimy uaktywnić funkcję dzielenia połączenia internetowego na serwerze oraz odpowiednio ustawić wszystkie inne komputery dla poprawnego korzystania z udostępnionego połączenia.

Najpierw należy się upewnić, czy jest uruchomiona usługa ICS:
      Start-> Panel sterownia-> Narzędzia administracyjne-> Usługi-> ‘Zapora połączenia internetowego / Udostępnianie...’

Sprawdzamy czy w polu ‘Stan’ widnieje ‘Uruchomiona’ i czy ‘Typ rozruchu’ jest ‘Automatyczny’. Jeśli nie, klikamy dwa razy na ‘Zapora połączenia internetowego / Udostępnianie...’ i zmieniamy ‘Typ rozruchu’ na ‘Automatyczny’ oraz kilkamy ‘Uruchom’.
      Następnie przechodzimy do :
      Start-> Ustawienia-> Połączenia sieciowe -> Połączenie internetowe (np. TP SA)-> prawy przycisk myszy-> Właściwości -> Zaawansowane i w sekcji ‘Udostępnianie połączenia internetowego’ zaznaczmy opcję ‘Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez...’ oraz ew. opcje:

> ‘Ustanów połączenia zawsze, gdy komputer w mojej sieci...’ (łączenie automatyczne; nie polecam, gdy ktoś dzieli połączenie modemowe)
      > ‘Zezwalaj innym użytkownikom sieci na kontrolowanie lub wyłączanie...’ (użytkownicy sieciowi mogą wówczas np. rozłączyć połączenie modemowe)

Warto również uaktywnić wbudowany firewall - zaznaczamy w tym celu opcję ‘Chroń mój komputer i moją sieć.

Aby uruchomić kreatora za pomoc. Dysku konfigurowania sieci...

2. Otwórz element Mój komputer, a następnie otwórz Dysk konfigurowania sieci.
      3. Kliknij dwukrotnie element ~netsetu .

PMIETAJ!!!
      Opcje folderów-uzyj prostego udostepnia folderów chodzi o udostepnianie folderów po właczeniu konta gościa
    • Gość: brunnet Re: 2 komputery i dostęp do netu IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 17.12.07, 11:12
      sieci-lan.pl/laczenie.php3
      • Gość: a0921 ale ja mam viste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 22:34
        udalo sie stworzyc siec obydwa komp sie widza ale ten drugi nie ma
        dalej połaączenia z netem ;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka