Dodaj do ulubionych

instalacja win2000 - help!

IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 18:42
czy ktos moze mi wyjasnic dlaczego instlator win2000 zatrzymuje sie
na "sprawdzaniu konfiguracji sprzetowej komputera" i dalej nic juz sie nie
dzieje? co zrobic zeby zainstlowac ten system?
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: instalacja win2000 - help! 11.08.03, 20:05
      Jak długo to nicnierobienie trwa?
      • Gość: asik Re: instalacja win2000 - help! IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 20:18
        dowolnie dlugo. tzn ostatnio po pol godzinie doszlam do wniosku ze nic juz z
        tego nie bedzie. dodam jeszcze ze dzieje sie tak niezaleznie od tego jakiej
        plyty uzywam. a probowalam juz 3 roznych instalek, wszystkich legalnych.
        niedlugo chyba popadne w obled z tym komputerem...
        • Gość: kaplinb Re: instalacja win2000 - help! IP: 160.254.20.* 11.08.03, 21:05
          Nie wiedzac nic o configuracji komputera, ciezko powiedziec. Najbardziej
          podejrzanym elementem w takiej sytuacji jest pamiec (RAM). Ale warto takze
          sprawdzic wersje i odnowic (upgrade) BIOS. Czasami zdarza sie konflikt pomiedy
          roznymi kartami z tym samym IRQ. (Oczywiscie wychodze z zalozenia ze wszystko
          odpowiada minimalnym wymogom Windows.)

Jezeli chodzi o instalacji Windows 2000 na poprzednia instalacje (zwykle Win95
          lub 98), to najpierw trzeba otworzyc Device Manager (nie wiem jak po polsku -
          przycisnac klawisze Windows i Pause/Break jednoczesnie i kliknac Device
          Manager) i sprawdzic, czy nie ma konfliktow (wykrzyknikow, czerwonych X lub
          zoltych znakow zapytania). W kazdym razie, zawsze lepiej "poswiecic" stara
          instalacje/ sformatowac dysk i zainstalowac Win2000, startujac komputer z Win
          2000 Installation CD.
          • Gość: asik Re: instalacja win2000 - help! IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 21:19
            komputer ma od niedawna nowa plyte glowna, procesor i RAM, wiec faktycznie moze
            cos z tych nowych rzeczy padlo...nie wiem czy to mozliwe.
            po sformatowaniu dysku dzieje sie tak samo... win2000 nie da sie zainstalowac.
            w akcie rozpaczy siegnelam po xp, ale jemu tez sie cos pokrecilo. daj tylko
            mozliwosc automatycznej naprawy systemu i prosi o dyskietke 3,5 cala (ktorej
            nie mam). nic nie rozumiem... nie wiem czy to sprawa softu, czy raczej jakies
            czesci sie popsuly...
            • Gość: Obywatel Re: instalacja win2000 - help! IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 22:35
              Sprawdź w pierwszym rzędzie dwie rzeczy - kartę graficzną i procesor. Nie
              piszesz jaki to model - niektóre procesory AMD uniemożliwiały instalację
              Windows 2000/XP. Czasem pomagała zmniejszenie częśtotliwości taktowania. To
              samo z kartą graficzną. Pomogło jedynie włożenie innej, zainstalowanie Windowsa
              i ponowne włożenie starej. Po instalacji stara karta działa normalnie.
              • Gość: asik Re: instalacja win2000 - help! IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 22:39
                dzieki! posprawdzam. ja mam wlasnie AMD Athlona 2.0. ale mialam juz
                zainstalowanego xp, wiec nie mam pojecia czemu nie da sie go ponownie
                zainstalowac... ale posprawdzam.
                jeszcze jedno! czy jest mozliwe ze "gryza sie" karta dzwiekowa i druga karta
                dzwiekowa, ktora jest zintegrowana z plyta glowna?
                • Gość: Obywatel Re: instalacja win2000 - help! IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 22:53
                  • Gość: Obywatel Re: instalacja win2000 - help! IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 22:57
                    Możliwe, ale mało prawdopodobne. Na wszelki wypadek jednak wyłącz w BIOSie
                    kartę na płycie. Grafikę też, jeśli jest zintegrowana z płytą. A jeśli masz
                    grafikę również na płycie, to możesz spróbować wyjąć kartę i instalować Windows
                    używając grafiki zintegrowanej. Jeśli się uda - wyłącz na płycie, włóż kartę i
                    skonfiguruj.
    • Gość: asik Re: instalacja win2000 - help! IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.03, 14:02
      hej! dzieki wszystkim za podpowiedzi! :)
      okazalo sie ze to wina procesora. wystarczylo w biosie zmienic CPU Speed na 133
      i wszystko zaczelo dzialac:)
      pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka