Gość: asik IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 18:42 czy ktos moze mi wyjasnic dlaczego instlator win2000 zatrzymuje sie na "sprawdzaniu konfiguracji sprzetowej komputera" i dalej nic juz sie nie dzieje? co zrobic zeby zainstlowac ten system? Link Zgłoś Obserwuj wątek
koktajl_molotowa Re: instalacja win2000 - help! 11.08.03, 20:05 Jak długo to nicnierobienie trwa? Link Zgłoś
Gość: asik Re: instalacja win2000 - help! IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 20:18 dowolnie dlugo. tzn ostatnio po pol godzinie doszlam do wniosku ze nic juz z tego nie bedzie. dodam jeszcze ze dzieje sie tak niezaleznie od tego jakiej plyty uzywam. a probowalam juz 3 roznych instalek, wszystkich legalnych. niedlugo chyba popadne w obled z tym komputerem... Link Zgłoś
Gość: kaplinb Re: instalacja win2000 - help! IP: 160.254.20.* 11.08.03, 21:05 Nie wiedzac nic o configuracji komputera, ciezko powiedziec. Najbardziej podejrzanym elementem w takiej sytuacji jest pamiec (RAM). Ale warto takze sprawdzic wersje i odnowic (upgrade) BIOS. Czasami zdarza sie konflikt pomiedy roznymi kartami z tym samym IRQ. (Oczywiscie wychodze z zalozenia ze wszystko odpowiada minimalnym wymogom Windows.) Jezeli chodzi o instalacji Windows 2000 na poprzednia instalacje (zwykle Win95 lub 98), to najpierw trzeba otworzyc Device Manager (nie wiem jak po polsku - przycisnac klawisze Windows i Pause/Break jednoczesnie i kliknac Device Manager) i sprawdzic, czy nie ma konfliktow (wykrzyknikow, czerwonych X lub zoltych znakow zapytania). W kazdym razie, zawsze lepiej "poswiecic" stara instalacje/ sformatowac dysk i zainstalowac Win2000, startujac komputer z Win 2000 Installation CD. Link Zgłoś
Gość: asik Re: instalacja win2000 - help! IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 21:19 komputer ma od niedawna nowa plyte glowna, procesor i RAM, wiec faktycznie moze cos z tych nowych rzeczy padlo...nie wiem czy to mozliwe. po sformatowaniu dysku dzieje sie tak samo... win2000 nie da sie zainstalowac. w akcie rozpaczy siegnelam po xp, ale jemu tez sie cos pokrecilo. daj tylko mozliwosc automatycznej naprawy systemu i prosi o dyskietke 3,5 cala (ktorej nie mam). nic nie rozumiem... nie wiem czy to sprawa softu, czy raczej jakies czesci sie popsuly... Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: instalacja win2000 - help! IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 22:35 Sprawdź w pierwszym rzędzie dwie rzeczy - kartę graficzną i procesor. Nie piszesz jaki to model - niektóre procesory AMD uniemożliwiały instalację Windows 2000/XP. Czasem pomagała zmniejszenie częśtotliwości taktowania. To samo z kartą graficzną. Pomogło jedynie włożenie innej, zainstalowanie Windowsa i ponowne włożenie starej. Po instalacji stara karta działa normalnie. Link Zgłoś
Gość: asik Re: instalacja win2000 - help! IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 22:39 dzieki! posprawdzam. ja mam wlasnie AMD Athlona 2.0. ale mialam juz zainstalowanego xp, wiec nie mam pojecia czemu nie da sie go ponownie zainstalowac... ale posprawdzam. jeszcze jedno! czy jest mozliwe ze "gryza sie" karta dzwiekowa i druga karta dzwiekowa, ktora jest zintegrowana z plyta glowna? Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: instalacja win2000 - help! IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 22:57 Możliwe, ale mało prawdopodobne. Na wszelki wypadek jednak wyłącz w BIOSie kartę na płycie. Grafikę też, jeśli jest zintegrowana z płytą. A jeśli masz grafikę również na płycie, to możesz spróbować wyjąć kartę i instalować Windows używając grafiki zintegrowanej. Jeśli się uda - wyłącz na płycie, włóż kartę i skonfiguruj. Link Zgłoś
Gość: asik Re: instalacja win2000 - help! IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.03, 14:02 hej! dzieki wszystkim za podpowiedzi! :) okazalo sie ze to wina procesora. wystarczylo w biosie zmienic CPU Speed na 133 i wszystko zaczelo dzialac:) pozdrawiam! Link Zgłoś