radek_1 26.08.03, 16:15 Mam komputer z płytą główną Micro Star MS-6163 z chipsetem Intel 82440BX/ZX. Czy mogę do tej płyty zastosować procesor Pentium III ? Ile on kosztuje? Link Zgłoś Obserwuj wątek
mitrop Re: Rozbudowa Pentium II 26.08.03, 17:50 A masz wersję z Socket 370 (FC) czy Slot 1 (BXMaster)? Pentium III powinno pójść na tej płycie, tylko pytanie z jakim zegarem. Wersje Slot 1 teoretycznie do 1Ghz Link Zgłoś
Gość: verte Re: Rozbudowa Pentium II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.03, 18:00 mitrop napisał: > A masz wersję z Socket 370 (FC) czy Slot 1 (BXMaster)? Pentium III powinno > pójść na tej płycie, tylko pytanie z jakim zegarem. Wersje Slot 1 teoretycznie > do 1Ghz Tak ale jedynym logicznym rozwiązaniem wydaję sie sprzedarz(za grosze) i zamiana na nowe(też obecnie niedrogo) Link Zgłoś
mitrop Re: Rozbudowa Pentium II 26.08.03, 18:21 Niekoniecznie. Do prac biurowych, internetu, słuchania muzyki czy oglądania filmów PIII spokojnie wystarcza. A wymiana samego procesora na pewno wyszłaby taniej niż wymiana całości. Wszystko zależy od potrzeb i możliwości (technicznych i finansowych) Link Zgłoś
Gość: Stary Re: Rozbudowa Pentium II IP: *.i-one.at 27.08.03, 00:05 Mam identyczną płytę,a wniej celerona 1,3Gh podkręconego do 1,5Gh.Konfiguracja ta możliwa jest poprzez przejściówkę firmy Power leap za około 200 zł.Myślę że to rozwiązanie jest lepsze niż szukanie po giełdach używanego P III 1GH za 400 zł.Celeron Tualatin 1.3Gh podkręcony do 1.5Gh według testu "Sandra" ma lepszą wydajność niż nowszy Celeron 1.7Gh pracujący na ustawieniach standardowych. Link Zgłoś
mitrop Re: Rozbudowa Pentium II 27.08.03, 10:56 Pod warunkiem, że mamy wersję płyty ze Slot 1 a nie FCPGA. Na przejściówce można dużo więcej zdziałać. Tak czy inaczej inwestowanie kilkuset złotych w rozwiązanie bez przyszłości jakim jest przejściówka + Tualatin już nie bardzo ma sens. Link Zgłoś
Gość: Stary Re: Rozbudowa Pentium II IP: *.i-one.at 27.08.03, 23:46 mitrop napisał: > Pod warunkiem, że mamy wersję płyty ze Slot 1 a nie FCPGA. Na przejściówce > można dużo więcej zdziałać. Tak czy inaczej inwestowanie kilkuset złotych w > rozwiązanie bez przyszłości jakim jest przejściówka + Tualatin już nie bardzo > ma sens. Płyta "MSI 6163BX Master"jest płytą "Slot 1".Nie wiem co rozumiesz przez "rozwiązanie bez przyszłości? Bo u mnie akurat to rozwiązanie ma przyszłość.Photoshop rusza się znacznie lepiej,filmy kodują się około godziny,a nie cztery.A jak masz ochotę pograć w "Quake" to nie musisz zapalać papierosa w oczekiwaniu na zmieniającą się planszę. Link Zgłoś
mitrop Re: Rozbudowa Pentium II 28.08.03, 01:15 Mam na myśli to, że Tualatin nie jest już rozwijany. 1,3 to koniec, nic lepszego już w tzw. FC-PGA2 wciasnąć się nie da. Mi osobiście T 1,3 wystarczyłby jeszcze na długo. Ale gdyby ktoś chciał w niedalekiej przyszłości rozbudowywać, to już lepiej dorzucić parę złotych i teraz zmienić platformę. Link Zgłoś
n0ras Re: Rozbudowa Pentium II 27.08.03, 12:46 radek_1 napisał: > Mam komputer z płytą główną Micro Star MS-6163 z chipsetem Intel 82440BX/ZX. > Czy mogę do tej płyty zastosować procesor Pentium III ? Ile on kosztuje? Najprościej - zapakuj tam slotowego PIII i będzie hulać Np. tu: www.allegro.pl/show_item.php?item=15551775 masz procka, który pójdzie na twojej płycie i nie słuchaj oszołomów, dla których procek poniżej 1,5 GHz to gówno. Do pracy, internetu, filmów nie zobaczysz różnicy między 600 MHz a 1500 MHz - a najnowsze gry i tak Cię nie interesują nieprawdaż? Link Zgłoś