Dodaj do ulubionych

problem z komputerem,pomocy

IP: *.crowley.pl 06.03.08, 22:47
Swój komputer zakupiłam 1,5 roku temu. Zaczęło się z nim coś dziać po dwóch
miesiacach od zakupu... był zbyt hałaśliwy, myslałam, że tak ma być i
uzytkowałam go dalej ... po trzech, czterech miesiacach dźwięk wiatraczków
zaczął mnie denerwować i źle wpływac na innych domowników, postanowaiłam
zawieźć go do serwisu - stwierdzili, że zebrał sie kurz przeczyścili i oddali
jednostke cenralna z powrotem... komputer stał sie jescze bardziej hałaśliwy,
system nie chciał sie załadować wiec ponownie zawizłam go do sklepu...
sprzedawca stwirdził, ze to wina kurzu i jesli przeszkadza mi wiatraczek z
przodu moge go wyłaczyć albo kupic jakis inny wydajniejszy wiatraczek :-|
zabrałam z powrotem komputer do domu .. po jakims czasie zaczał znowu
szwankowac i równiez po raz kolekny sprzedawca upierał sie, że jest to wina
kurzu ... niestety nie mam pojecia co dzieje się z moim komputerem zamierzam
jescze raz zawieźc go do sklepu, gwarancja sie jescze nie skonczyła jest z nim
coraz gorzej... komputer zaczał sie wyłączać po 5h, system nie chce sie
załadować wyskakuje informacja że temperatura jest za wyskoa "temprerature
error " i znowu sie wyłącza musze odczekac pare godzin i dopiero moge go
uruchomic ?! komputer chodzi jak smok nie moge obejrzec nawetr filmu poniewaz
ten przrazliwuy dziek wszystko zagłusza!!! komputer slychac w całym
mieszkaniu! wystepuja rowniez jakies problemy z dziwiekiem gdy podłaczam
słuchawki - słychac takie przeraźliwe brzeczenie?? chciałabym sie poradzic
kogos kto znasie na komputerach i spotkał sie z takim przypadkiem ... bo ja
nie wiem co mam powiedzieć w sklepie gdy znowu zawioze komputer do serwisu,
nie chciałabym aby po raz kolejny odesłali mnei z kwitkiem??
zaznaczam, iż komputer był składany przez pracowników sklepu ... nie jest
składany fabrycznie... obudowa posiada z przodu duzy wiatrak...
procesor to Intel Pentium D CPU 3.20 GHz, płyta główna to ASUS eK P5LD2-Deluxe
, karta graficzna NVIDIA GeForce 7600GT no i chyba karta dzwiekowa REALtek HD
Audio output
prosze o pomoc :( bede wdzieczna
Obserwuj wątek
    • Gość: załamana Re: problem z komputerem,pomocy IP: *.crowley.pl 06.03.08, 23:16
      pomocy
      • Gość: Paweł Re: problem z komputerem,pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 23:27
        Na początek otwórz komputer, włącz go i sprawdź który wiatraczek hałasuje
        (delikatnie przytrzymaj go palcem, ale tak, żeby nadal sie obracał). Sprawdź
        jaki jest bezpieczny zakres temperatur dla Twojego procesowa i porównaj z tą
        podaną (na początek możesz sprawdzić temperaturę w BIOSIE, choć w tym momencie
        procesor niewiele co robi).
        Sprawdź czy spomiędzy radiatora a procesora nie wyciekła pasta.
        Może warto pomyśleć o wymianie tego hałasującego wiatraczka ?
      • m.gregor Re: problem z komputerem,pomocy 06.03.08, 23:30
        Daj przynajmniej z godzine. Nikt tu nie siedzi i nie czeka na pytania.

Jesli chodzi o wylaczanie to ewidentnie jest to wina przegrzewania sie
        procesora. Procesory Pentium D nie byly zbyt udanym produktem Intela glownie ze
        wzgledu na duza ilosc wydzielanego ciepla. Fabryczne wentylatory juz na starcie
        nie dawaly sobie rady i trzeba je bylo wymieniac na inne miedziano-aluminiowe
        albo cale miedziane. Proponowalbym otworzyc obudowe komputera i zobaczyc czy
        faktycznie zebral sie na wentylatorze od procesora kurz. Jesli tak to wyczyscic
        go (przy wylaczonym komputerze) a jesli to nie pomoze (albo radiator jest
        czysty) zainwestowac w solidny miedziany wentylator ktory na pewno pomoze
        wychlodzic przegrzany procesor.

Jesli chodzi o tekst "jak Pani przeszkadza wentylator to prosze go wylaczyc" to
        wiekszej glupoty juz dawno nie slyszalem. Z jednej strony na procesorze mozna
        smazyc kotlety a tu sprzedawca kaze wylaczyc wentylator. Bzdura i amatorszczyzna.

Moze sie tez tak zdarzyc (a zdarzylo mi sie raz u mnie w serwisie) ze procesor
        po prostu byl uszkodzony i nawet jak nic nie robil to mial 60-65 st. C. Zostal
        oddany do Intela na gwarancji i wymieniony na nowiutki (wtedy jeszcze to nowosc)
        Core2Duo (Pentium D nie jest sprzedawane od ok. roku). Klient byl zadowolony a
        ja wyszedlem z twarza :-)

Trzecia mozliwosc jest taka ze w zwiazku ze zle zamocowanym wentylatorem od
        procesora, wyschla pasta termoprzewodzaca pomiedzy radiatorem i procesorem. Zeby
        to sprawdzic jak komputer sie wylaczy z przegrzania otworz obudowe i dotknij
        reka radiatora od procesora. Jak bedzie chlodny (tak ze da sie utrzymac reke) to
        znaczy ze wyschla. Jak bedzie wrzacy to znaczy ze nie daje sobie rady i wtedy
        trzeba go wymienic na cos wydajniejszego.

Jak przyjdzie mi jeszcze cos do glowy to napisze.
    • Gość: a Re: problem z komputerem,pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.03.08, 23:25
      Lepiej juz go nie wlaczaj bo to nie jest dla niego dobre. Szybko zanies go na
      gwarancje i wymagaj tego co Ci sie nalezy. Komputer ma dzialac prawidlowo i tyle.
    • beata_ A przy odbiorze z serwisu... 06.03.08, 23:30
      ... nie włączają Ci go? Bo chyba powinno być słychać, że nic się nie
      zmieniło po "naprawie"...
    • Gość: zalamana Re: problem z komputerem,pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 00:35
      wiecie co zanioslam ten komputer do sklepu, facet sie na mnie spojrzal jak na
      idiotke ja mu wszystko tak przedstawilam jak radziliscie ... wytlumaczylam ze
      chodzi glosno i ze sie wzlacza a on na to , ze pewnie to przez kusz poszedl po
      srubokret i odkrecil obudowe i mowi tak: prosze Pani widi Pani ten drobny kurz
      wycyzscimy i komputer powinien chodzic albo niech Pani wylaczy wiatrak albo kupi
      lepszy wiatraczek ... obudowe sie w srodku czysci a ja na to to co? kazdy
      normalny czlowiek czsci w srodku w wewnatrz jednostke centralna co dwa trzy dni
      tak? a on do mnie no pewnie Pani trzyma komputer w nieodpowiedni m miejscu ...
      wiecie co .. po prostu szkoda slow naprawde... :( pwoedyial ze w ostatecznosci
      wysla procek do producenta ... lol ... jesli odbiore po 14 dniach komputer .. i
      bedze dalej nieprawidlowo chodzil to moge sie powolac na ustawe? i ubiegac sie o
      zwrot pieniedzy ?????
      • Gość: Nightmare Re: problem z komputerem,pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 02:52
        za ten jego debilizm rozbiłbym mu ten sprzęt na tym pustym łbie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka