lelek 03.01.02, 22:39 Mam okazję kupić skaner.Do wyboru mam:AGFA SNAPSCAN E20,MUSTEK Be@rPaw 1200 CU, MUSTEK ScanExpress 1200 USB plus,SW 600U.Czekam na radę.Z góry dzięki. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: fan Re: Jaki skaner IP: *.katowice.pik-net.pl 04.01.02, 06:20 Skoro nie masz do wyboru to trudno ale ja, jako użytkownik kilku modeli wybrałbym Plusteka OpticPro UT16 (USB) :))) Odpowiada mi stosunek jego możliwości do ceny... Link Zgłoś
Gość: jajacek Jesli nie jestes grafikiem .. IP: *.kabel.telenet.be 04.01.02, 07:38 Polecam wszystkie -wybierz najtanszy. Ja juz testowalem ok .7 firm i wniosek jest taki ; do uzytku domowego wszystkie sa bardzo sprawne . Link Zgłoś
Gość: sorc Re: Jaki skaner IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 12:35 Witam! Z wlasnego doswiadczenia bym wzial ta Agfe , gdyz bardzo naturlane kolory ma Agfa , Mustek jest jako taki , kwestia gustu... najlepiej potestuj je :) Pozdrawiam Sorc Link Zgłoś
lelek Re: Jaki skaner 04.01.02, 15:03 Niestety, nie mam okazji. Jest to sprzedaż wysyłkowa za punkty w Idei Profit.Muszę więc polegać tylko na opiniach...A propos. Dzięki wszystkim za rady. Link Zgłoś
Gość: karol3 Re: Jaki skaner IP: 212.160.238.* 04.01.02, 17:28 Nie słuchaj kolesiów w stylu : ja bym kupił taki a taki .. . . . . Najstarsza firma fotograficzna = Agfa Najlepsze filmy = Agfa Najbardziej naturalne kolory filmów = Agfa Najbardziej naturalne kolory skanerów = Agfa Najmniej awaryjne skanery = Agfa Na koniec napiszę CI że Agfa to jak Mercedes w samochodach. Chcesz wybrac coś innego np. syrenę albo Tarpana = Twoja sprawa. Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Jaki skaner IP: *.amdahl.com 04.01.02, 17:34 Gość portalu: karol3 napisał(a): > Najbardziej naturalne kolory filmów = Agfa > Najbardziej naturalne kolory skanerów = Agfa > Najmniej awaryjne skanery = Agfa To zalezy ktore. Co powiesz o skanerach Minolty i Nikona? > Na koniec napiszę CI że Agfa to jak Mercedes w samochodach. Nie zupelnie. Troche sie pomyliles. Mercedesem skanerow i cyfrowej obrobki obrazu moga byc takie firmy jak Nikon, Kodak czy umierajacy Polaroid... jesli mowisz oczywiscie o jakosci. Szczegolnie to widoczne jest gdy mowa o skanerach do filmow. > Chcesz wybrac coś innego np. syrenę albo Tarpana = Twoja sprawa. Nieststy proste wersje skanerow Agfy w prownaniu nawet do Canona sa nieststy jak Tarpany :) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: MaciekS Fotografia tradycyjna a elektronika IP: *.amdahl.com 04.01.02, 18:39 Gość portalu: karol3 napisał(a): > Najstarsza firma fotograficzna = Agfa > Najlepsze filmy = Agfa > Najbardziej naturalne kolory filmów = Agfa > Najbardziej naturalne kolory skanerów = Agfa > Najmniej awaryjne skanery = Agfa > Na koniec napiszę CI że Agfa to jak Mercedes w samochodach. > Chcesz wybrac coś innego np. syrenę albo Tarpana = Twoja sprawa. I taka opinia to tworzenie legend nie zawsze uzasadnionych a opartych na przyzwyczajeniach a nie faktach. To ze Agfa produkuje doskonale materialy filmowe i pewnie pare innych rzeczy dla fotografii tradycyjnej nie ma nic wspolnego z cyfrowym przetwarzaniem obrazu i elektronika. Agfa w tej dziedzinie nie ma zadnej tradycji tak samo jak Mercedes w produkcji sprzedu naglasniajacego do jakiegokolwiek samochodu czy nawet systemu kontroli wtrysku paliwa (tak, tak! - uzywa tak samo standardow takich jak te w Volkswagenie i kazdym innym samochodzie z elektroniczna kontrola wtrysku). Powiem nawet wiecej wiele z tych firm ma elektronike czesto projektowana przez zupelnie kogos innego (tak przykladowo to powiem Ci ze nawet systemy hamulcowe nie sa projektowane przez producenta samochodu o czym spieral sie ze mna jakis niedoinformowany mechanik w autoryzowanym serwisie Volkswagena, ktory nie wiedzial ze Golf uzywa systemu Lucasa a klocki hamulcowe Volkswagena kosztuja tak duzo tylko z powodu pieczatki i znakow firmowych VW - to samo pewnie bedzie z Mercedesem). No dobra wracjac do tematu to elektronika i optyka bedzie decydowala o jakosci skanera. Nie jestem przekonany czy optyka Agfy (czy wogole Agfa specjalizuje sie w projektowaniu optyki?) jest taka dobra. Moze tak. Jednakze Agfa nie jest chyba zadnym potentatem w dziedzinie fotografii cyfrowej czy przetwarzania cyfrowego obrazu. Nie ma wiec mowy o tradycji ktora tak bezgranicznie wymieniales. Tradycje w dziedzinie skanowania i elektroniki ma natomiast Epson i Hewlett Packard choc ten ostatni jest podpierany przez Kodaka. Oczywiscie mowimy o skanerach do dokumentow na papierze a nie filmach (tutaj pewnie dominuje Nikon obecnie ze sprzetem o zabojczych parametrach w porownaniu z jakimkolwiek innym sprzetem). Tak z przegladow sprzetu i jakosci skanerow od jakichs dwoch lat obserwuje ze najlepiej wypada Epson ze swoja linia Perfection i szkoda tu nawet porownywac cokolwiek z Agfy w tej klasie. Natomiast Jesli sie nie ma do wyboru Epsona to i Agfa moze byc dobra lub cos innego. Z braku laku... Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: abc Re: Jaki skaner IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 16:58 oj, chyba mamy u kogoś do czynienia ze stanem zauroczenia względem Agfy :))) Nie jestem zawodowym fotografem ale niestety filmy Agfy nie wychodzą na moim średniej klasy sprzęcie najlepiej... może to wina tego że ten sprzęt nie jest z górnej półki... ale jeżeli nawet, to wątpię czy poza wąskim gronem super- specjalistów ktoś potrzebuje takiego sprzętu w domu (wiąże się to dalej z koniecznością posiadania dalszych sprzętów z ponoć najwyższej półki, np. super drukarki)... Zresztą, nawet tacy tradycjonaliści w bronieniu i kupowaniu swoich towarów jak Niemcy, sami mają nt. Agfy podzielone opinie :))) Ale co kto lubi... Link Zgłoś
Gość: Alpetrus Re: Jaki skaner IP: 10.3.1.* 22.01.02, 10:49 ....i jestem przedstawicielem firmy Ag(a)fa w polsce..... :)) Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Jaki skaner: TYLKO MICROTEK !!! IP: 217.153.117.* 09.01.02, 10:58 Niedawno kupiłem model x12 usl (scsi&usb). Overview=8s, scan=jak burza, jakość - rewelacyjna 2400x1200. Za cenę ok. 1500 zł. HP niech się schowa!!! Link Zgłoś
Gość: waldi Re: IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.02, 23:20 testowałem (tylko tekst) agfa snapscan - (LPT) najwolniejsza i nie zapisuje ustawień użytkownika. nie polecam HP zdaje się 2200 (USB)- sam ustawia jasność obrazu!!! ładny ale tak samo beznadziejny jak wiele innych produktów HP Revscan to właściwie Plustek. Jego USB nie chodzi z płytą ECS k7 (jak i inne plustki USB) Plustek Optipro P12 niezły choć przesył zawiesza kompa.Lampa nagrzewa się długo głośny i trafiają się gorsze egzemplarze. Ale zdobył dużo nagród Mustek Scanmagic 600 CP. (LPT) generalnie niezły. Interface tak samo przyjazny jak u Plustków. Z ww. polecam dwie ostatnie firmy z zastrzeżeniem, że nie wiem nic o kolorowym skanowaniu Link Zgłoś
Gość: Scan Re: Jaki skaner: TYLKO MICROTEK !!! Czyżby?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.01.02, 00:44 Od paru lat pracuję z HP - poprzez 5P przez 6350 - aktualnie 7450. Jak każdy płaski czy bebnowy - wymaga podparcia się obróbką w programie graficznym. 2400 x 2400 DPI optycznej zadowala mnie w takim stopniu, że skany z 7450 znakomicie idą do poligrafii. Świetna jakośc czytania negatywu - jak z dobrej cyfrówki. Oczywiście SCSI. Polecam, mimo ceny. Gość portalu: Jerry napisał(a): > Niedawno kupiłem model x12 usl (scsi&usb). Overview=8s, scan=jak burza, jakość > - > rewelacyjna 2400x1200. Za cenę ok. 1500 zł. HP niech się schowa!!! Link Zgłoś
Gość: waldi Re: Jaki skaner: TYLKO MICROTEK !!! Czyżby?? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 22:37 bierz Bearpaw Link Zgłoś