Dodaj do ulubionych

Jaki skaner

03.01.02, 22:39
Mam okazję kupić skaner.Do wyboru mam:AGFA SNAPSCAN E20,MUSTEK Be@rPaw 1200 CU,
MUSTEK ScanExpress 1200 USB plus,SW 600U.Czekam na radę.Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: fan Re: Jaki skaner IP: *.katowice.pik-net.pl 04.01.02, 06:20
      Skoro nie masz do wyboru to trudno ale ja, jako użytkownik kilku modeli
      wybrałbym Plusteka OpticPro UT16 (USB) :))) Odpowiada mi stosunek jego
      możliwości do ceny...
      • Gość: jajacek Jesli nie jestes grafikiem .. IP: *.kabel.telenet.be 04.01.02, 07:38
        Polecam wszystkie -wybierz najtanszy.
        Ja juz testowalem ok .7 firm i wniosek jest taki ;
        do uzytku domowego wszystkie sa bardzo sprawne .
    • Gość: sorc Re: Jaki skaner IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 12:35
      Witam!

Z wlasnego doswiadczenia bym wzial ta Agfe , gdyz bardzo naturlane kolory ma
      Agfa , Mustek jest jako taki , kwestia gustu... najlepiej potestuj je :)

Pozdrawiam

Sorc
      • lelek Re: Jaki skaner 04.01.02, 15:03
        Niestety, nie mam okazji. Jest to sprzedaż wysyłkowa za punkty w Idei
        Profit.Muszę więc polegać tylko na opiniach...A propos. Dzięki wszystkim za
        rady.
        • Gość: karol3 Re: Jaki skaner IP: 212.160.238.* 04.01.02, 17:28
          Nie słuchaj kolesiów w stylu : ja bym kupił taki a taki .. . . . .
          Najstarsza firma fotograficzna = Agfa
          Najlepsze filmy = Agfa
          Najbardziej naturalne kolory filmów = Agfa
          Najbardziej naturalne kolory skanerów = Agfa
          Najmniej awaryjne skanery = Agfa
          Na koniec napiszę CI że Agfa to jak Mercedes w samochodach.
          Chcesz wybrac coś innego np. syrenę albo Tarpana = Twoja sprawa.
          • Gość: MaciekS Re: Jaki skaner IP: *.amdahl.com 04.01.02, 17:34
            Gość portalu: karol3 napisał(a):

> Najbardziej naturalne kolory filmów = Agfa
            > Najbardziej naturalne kolory skanerów = Agfa
            > Najmniej awaryjne skanery = Agfa

To zalezy ktore. Co powiesz o skanerach Minolty i Nikona?

> Na koniec napiszę CI że Agfa to jak Mercedes w samochodach.

Nie zupelnie. Troche sie pomyliles. Mercedesem skanerow i cyfrowej obrobki obrazu
            moga byc takie firmy jak Nikon, Kodak czy umierajacy Polaroid... jesli mowisz
            oczywiscie o jakosci.

Szczegolnie to widoczne jest gdy mowa o skanerach do filmow.

> Chcesz wybrac coś innego np. syrenę albo Tarpana = Twoja sprawa.

Nieststy proste wersje skanerow Agfy w prownaniu nawet do Canona sa nieststy jak
            Tarpany :)

Pozdrawiam
          • Gość: MaciekS Fotografia tradycyjna a elektronika IP: *.amdahl.com 04.01.02, 18:39
            Gość portalu: karol3 napisał(a):

> Najstarsza firma fotograficzna = Agfa
            > Najlepsze filmy = Agfa
            > Najbardziej naturalne kolory filmów = Agfa
            > Najbardziej naturalne kolory skanerów = Agfa
            > Najmniej awaryjne skanery = Agfa
            > Na koniec napiszę CI że Agfa to jak Mercedes w samochodach.
            > Chcesz wybrac coś innego np. syrenę albo Tarpana = Twoja sprawa.

I taka opinia to tworzenie legend nie zawsze uzasadnionych a opartych na
            przyzwyczajeniach a nie faktach.

To ze Agfa produkuje doskonale materialy filmowe i pewnie pare innych rzeczy dla
            fotografii tradycyjnej nie ma nic wspolnego z cyfrowym przetwarzaniem obrazu i
            elektronika. Agfa w tej dziedzinie nie ma zadnej tradycji tak samo jak Mercedes w
            produkcji sprzedu naglasniajacego do jakiegokolwiek samochodu czy nawet systemu
            kontroli wtrysku paliwa (tak, tak! - uzywa tak samo standardow takich jak te w
            Volkswagenie i kazdym innym samochodzie z elektroniczna kontrola wtrysku). Powiem
            nawet wiecej wiele z tych firm ma elektronike czesto projektowana przez zupelnie
            kogos innego (tak przykladowo to powiem Ci ze nawet systemy hamulcowe nie sa
            projektowane przez producenta samochodu o czym spieral sie ze mna jakis
            niedoinformowany mechanik w autoryzowanym serwisie Volkswagena, ktory nie
            wiedzial ze Golf uzywa systemu Lucasa a klocki hamulcowe Volkswagena kosztuja tak
            duzo tylko z powodu pieczatki i znakow firmowych VW - to samo pewnie bedzie z
            Mercedesem).

No dobra wracjac do tematu to elektronika i optyka bedzie decydowala o jakosci
            skanera. Nie jestem przekonany czy optyka Agfy (czy wogole Agfa specjalizuje sie
            w projektowaniu optyki?) jest taka dobra. Moze tak. Jednakze Agfa nie jest chyba
            zadnym potentatem w dziedzinie fotografii cyfrowej czy przetwarzania cyfrowego
            obrazu. Nie ma wiec mowy o tradycji ktora tak bezgranicznie wymieniales.

Tradycje w dziedzinie skanowania i elektroniki ma natomiast Epson i Hewlett
            Packard choc ten ostatni jest podpierany przez Kodaka. Oczywiscie mowimy o
            skanerach do dokumentow na papierze a nie filmach (tutaj pewnie dominuje Nikon
            obecnie ze sprzetem o zabojczych parametrach w porownaniu z jakimkolwiek innym
            sprzetem).

Tak z przegladow sprzetu i jakosci skanerow od jakichs dwoch lat obserwuje ze
            najlepiej wypada Epson ze swoja linia Perfection i szkoda tu nawet porownywac
            cokolwiek z Agfy w tej klasie. Natomiast Jesli sie nie ma do wyboru Epsona to i
            Agfa moze byc dobra lub cos innego. Z braku laku...

Pozdrawiam
          • Gość: abc Re: Jaki skaner IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 16:58
            oj, chyba mamy u kogoś do czynienia ze stanem zauroczenia względem Agfy :)))
            Nie jestem zawodowym fotografem ale niestety filmy Agfy nie wychodzą na moim
            średniej klasy sprzęcie najlepiej... może to wina tego że ten sprzęt nie jest z
            górnej półki... ale jeżeli nawet, to wątpię czy poza wąskim gronem super-
            specjalistów ktoś potrzebuje takiego sprzętu w domu (wiąże się to dalej z
            koniecznością posiadania dalszych sprzętów z ponoć najwyższej półki, np. super
            drukarki)... Zresztą, nawet tacy tradycjonaliści w bronieniu i kupowaniu swoich
            towarów jak Niemcy, sami mają nt. Agfy podzielone opinie :))) Ale co kto lubi...
          • Gość: Alpetrus Re: Jaki skaner IP: 10.3.1.* 22.01.02, 10:49
            ....i jestem przedstawicielem firmy Ag(a)fa w polsce..... :))
    • Gość: Jerry Re: Jaki skaner: TYLKO MICROTEK !!! IP: 217.153.117.* 09.01.02, 10:58
      Niedawno kupiłem model x12 usl (scsi&usb). Overview=8s, scan=jak burza, jakość -
      rewelacyjna 2400x1200. Za cenę ok. 1500 zł. HP niech się schowa!!!
      • Gość: waldi Re: IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.02, 23:20
        testowałem (tylko tekst)
        agfa snapscan - (LPT) najwolniejsza i nie zapisuje ustawień użytkownika. nie
        polecam
        HP zdaje się 2200 (USB)- sam ustawia jasność obrazu!!! ładny ale tak samo
        beznadziejny jak wiele innych produktów HP
        Revscan to właściwie Plustek. Jego USB nie chodzi z płytą ECS k7 (jak i inne
        plustki USB)
        Plustek Optipro P12 niezły choć przesył zawiesza kompa.Lampa nagrzewa się długo
        głośny i trafiają się gorsze egzemplarze. Ale zdobył dużo nagród
        Mustek Scanmagic 600 CP. (LPT) generalnie niezły. Interface tak samo przyjazny
        jak u Plustków.
        Z ww. polecam dwie ostatnie firmy z zastrzeżeniem, że nie wiem nic o kolorowym
        skanowaniu
      • Gość: Scan Re: Jaki skaner: TYLKO MICROTEK !!! Czyżby?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.01.02, 00:44
        Od paru lat pracuję z HP - poprzez 5P przez 6350 - aktualnie 7450. Jak każdy
        płaski czy bebnowy - wymaga podparcia się obróbką w programie graficznym. 2400 x
        2400 DPI optycznej zadowala mnie w takim stopniu, że skany z 7450 znakomicie idą
        do poligrafii. Świetna jakośc czytania negatywu - jak z dobrej cyfrówki.
        Oczywiście SCSI. Polecam, mimo ceny.

Gość portalu: Jerry napisał(a):

> Niedawno kupiłem model x12 usl (scsi&usb). Overview=8s, scan=jak burza, jakość
        > -
        > rewelacyjna 2400x1200. Za cenę ok. 1500 zł. HP niech się schowa!!!

• Gość: waldi Re: Jaki skaner: TYLKO MICROTEK !!! Czyżby?? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 22:37
          bierz Bearpaw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka