Dodaj do ulubionych

Sieć domowa bez kabla- jak zrobić?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.08, 14:43
Mam internet przez modem kablowy(TOYA) podłączony do PC. Chciałabym
też mieć w laptopie, dlatego tu napisałam. Chodzi o to, że laptop
jest a drugim pokoju i tak ma zostać, natomiast PC może być
połaczony z urządzeniem z którego będzie sieć kablem lub tez bez(
wszystko jedno). Nie znam się na tym i nie wiem jaki sprzęt do tego
zakupić, czy ten modem trzeba koniecznie zmienić czy da radę jakoś
go wykorzystać. Kluczowe jest tez to aby sygnał przechodził do
innych pomieszczeń, bo tam chce mieć laptopa oraz aby PC nie musiał
być właczony aby działał net na laptopie. Karta bezprzewodowa jakaś
w laptopie jest. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Sieć domowa bez kabla- jak zrobić? 31.05.08, 14:47
      1 - router Linksys WRT54GL
      2 - jesli notebook ma bezprzewodowa karte sieciowa to nic juz wiecej nie
      potrzebujesz

Popros sprzedawce o skonfigurowanie routera (zmiana nazwy sieci WiFi na inna,
      ustawienie szyfrowania WPA/WPA2 i ustalenie odpowiednio skomplikowanego klucza
      dostepu do sieci WiFi, zmiane hasla administratora).
      Nie wiem czy w TOYA rejestruje sie jakis mac adres karty sieciowej jesli tak to
      albo bedziesz musiala sklonowac mac adres karty sieciowej ktora aktualnie jest
      podlaczona do modemu albo (prosciej dla Ciebie) zadzwonic do TOYA i powiedziec
      ze zmienilas komputer i podac mac adres routera.
      • Gość: Anna Re: Sieć domowa bez kabla- jak zrobić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.08, 14:54
        Dzięki serdeczne za szybką odpowiedź;) ale czy wtedy ten Linksys
        byłby połączony bezpośrednio kablem tym z kablówki czy jak? Bo nie
        wiem czy ten modem kablowy ma możliwość podłaczenia tego routera:/
        Ten model kablowy to Scientific Atlanta.
        • m.gregor Re: Sieć domowa bez kabla- jak zrobić? 31.05.08, 15:02
          Scientific Atlanta to producent. Modelu nie podalas. A moze powiesz czym jest
          podlaczony do komputera? Przez USB czy przez karte sieciowa?
          • Gość: Anna Re: Sieć domowa bez kabla- jak zrobić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.08, 15:13
            Przez USB. Niestety na próżno szukać na nim innych napisów (poza
            Toya Webstar) lub choćby nalepki z nazwą modelu:/
            • m.gregor Re: Sieć domowa bez kabla- jak zrobić? 31.05.08, 15:14
              A ma wyjscie RJ45 (takie jak telefoniczne tylko szersze) do karty sieciowej?
              Jesli ma to nie ma problemu z podlaczeniem routera. Jak nie ma no to bedziesz
              musiala zapytac w TOYA o wymiane modemu na taki z wyjsciem RJ45.
              • Gość: Anna Re: Sieć domowa bez kabla- jak zrobić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.08, 19:32
                Ale czy ten sprzęt da na tyle silny sygnał aby przeszedł do innych
                pomieszczeń?
                • m.gregor Re: Sieć domowa bez kabla- jak zrobić? 31.05.08, 21:36
                  Ja mam taki router w 60 m mieszkaniu i mam tez internet na tarasie. Po wymianie
                  anten dziala tez przez stropy (ale to Cie raczej nie zainteresuje).
                  • gringo68 Re: Sieć domowa bez kabla- jak zrobić? 02.06.08, 09:07
                    niekoniecznie linksys, może też byc D-Link...u nie np. linksys nie
                    chcial sie skonfiogurować do sieci...
                    • m.gregor Re: Sieć domowa bez kabla- jak zrobić? 02.06.08, 09:25
                      Routery same sie nie konfiguruja. Konfiguruja je uzytkownicy. Dziwne bo ja
                      jeszcze nigdy nie mialem problemu z konfiguracja linksys'a. Za to mialem 3
                      D-Linki ktore sie wieszaly, resetowaly albo tracily ustawienia. Teraz od 2 lat
                      mam jednego Linksys'a + anteny 2x7 dBi i problemy zniknely. Mialem dostawce
                      lokalnego, teraz zmienilem na UPC i wszystko dziala. Takze widac ze problem nie
                      lezal w Linksysie tylko w uzytkowniku.
                    • stratoos Re: Sieć domowa bez kabla- jak zrobić? 02.06.08, 09:38
                      > niekoniecznie linksys, może też byc D-Link...

tylko nie dlink. Chyba, że lubisz ciągłe resetowanie ;)
                      Poza linksys może byc śmiało netgear, belkin, blackbox, planet itp.
                      • Gość: garet Re: Sieć domowa bez kabla- jak zrobić? IP: *.chello.pl 02.06.08, 10:30
                        a tu masz przykładową konfigurację Netgeara w sieci UPC chello
                        ramki.upc.pl/pdf/Instrukcja_instalacji_i_konfiguracji.pdf
                      • gringo68 D-link 03.06.08, 11:11
                        mam D-linka od ponad roku, zero problemów, żdnego resetowania,
                        zasięg niezły - łapię sieć w całym domu (router jest na piętrze) i
                        na ogrodzie...
                        • gringo68 co do Linksysa 03.06.08, 11:16
                          mam internet radiowy, klasyczna sieć PPPOE, provider, kiedy mu
                          powiedzialem o problemach z konfiguracją Linksysa, odradził mi,
                          podobno więcej klientów radiowych mialo problemy z tymi routerami...
                          • stratoos Re: co do Linksysa 03.06.08, 13:13
                            gadasz jak nakręcony przedstawiciel handlowy dlinka ;)
                            • Gość: gringo68 Re: co do Linksysa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 18:15
                              równie dobrze można powiedzieć, że reklamujesz Linksya...;)
                              • stratoos Re: co do Linksysa 03.06.08, 22:07
                                uhmm.... i jeszcze netgeara, belkina, blackboxa, planeta itp :D
                                • m.gregor Re: co do Linksysa 03.06.08, 23:30
                                  ...i Asus'a, i Buffalo i jeszcze pare innych ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka