IP: *.media4.pl 03.06.08, 17:47
8 miesięcy temu kupiłam laptopa.

Niedawno zaczął się przegrzewać, a obudowa zaczęła się łamać. Ułamało się na przykłąd 9 ząbków z bocznego ożebrowania, ale to stało się pod wpływem temperatury.

Dziś oddałam laptopa do punku serwisowego, ale tam stwierdzili że nie wiedzą czy uda mi się pomóc, bo mój laptop jest strasznie zakurzony w środku, że przez to być może przestał chodzić wiatraczek i dlatego laptop się przegrzewa i zabiorą mi gwarancję.

No ale przecież ja tym laptopem nie pracuję w sterylnej sali chirurgicznej !!
To normalne że w mieszkaniu jest kurz, pyłki, które w trakcie pracy dostają się do środka. Sama tego nei wyczyszczę bo po 1 nie potrafię, a po 2 nie będę odkręcała pokryw laptopa w czasie gwarancji.

ps. dodatkowo czepili się, że na obudowie jest kilka rys, a na wyswietlaczu odbite palce...

Jakie macie doswiadczenia w podobnej tematyce?
Obserwuj wątek
    • Gość: Laptopowiec Re: Gwarancja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 18:53
      Gromadzenie sie z czasem kurzy w laptopie to normlny objaw.
      Czyszczenie laptopa w środku nie jest objete gwarancją i jest to
      usługa płatna. Ale jesli faktycznie w ciagu 8 miesięcy nazbierało
      sie tyle kurzu, że zablokowal wiatrak, to już nie sa normalne
      warunki eksploatacyjne. Raczej wskazuja na prace w mocno zapylonym
      (przemysłowym) środowisku. I wtedy serwis może próbowac cofnąć
      gwarancję. Tak, czy owak, czyszczenie będzie płatne.
      > ps. dodatkowo czepili się, że na obudowie jest kilka rys, a na
      > wyswietlaczu odbite palce
      To nie ma nic do rzeczy. Choć jesli rys jest sporo, to mogą
      potraktowac to jako znak, ze z laptopoem ktos sie brutalnie
      obchodzi. I wyłamane ozebrowanie to efekt tego traktowania, a nie
      kruszenia sie plastiku pod wpływem temperatury.
      P.S. Przeczytaj dokładnie warunki gwarancji
      • Gość: anka Re: Gwarancja IP: *.media4.pl 03.06.08, 19:11
        Kiedy właśnie ja go używam tyko w domu do pracy !
        Gdybym z nim gdzieś chodziła, pożyczała, woziła codziennie, ale nie !

Jego miejsce od 8 miesięcy jest na biurku. Czasem biorę go od święta do łóżka ale stawiam na taką dużą drewnianą dechę żeby się nie grzał od pościeli.

A w domu jak to w domu - kurz jest, pod oknem mam piaskowicę wiec jak okno otwarte to faktycznie bardziej się kurzy, no i w domu mam psa....

A obudowa zaczęłą pękać w momencie gdy komputer zaczął się pzegrzewać i pęka tylko tam gdzie jest "wywietrznik"...

• Gość: maximx Re: Gwarancja IP: *.dyn.optonline.net 03.06.08, 19:17
          Troll.
          • timiy2 Re: Gwarancja 03.06.08, 19:46
            Gość portalu: maximx napisał(a):

> Troll.
            jeśli nie masz nic do powiedzenie to lepiej nic nie pisz i nie rob z siebie błazna

co do gwarancji to powinni ja uznać i naprawić lub wymienić laptopa to normalne ze kurz sie zbiera ale od tego nie powinno nastąpić uszkodzenie obudowy, widocznie coś było nie tak z laptopem.
            Jeśli jej nie uznają zwróć sie o pomoc do federacji konsumentów oni powinni coś na to poradzić.
            Podaj producenta laptopa i sklep w którym go kopiłaś
            • Gość: Anka Re: Gwarancja IP: *.media4.pl 03.06.08, 19:51
              Dziękuję Ci za dobre słowa.

Też w sumie wydaje mi się, że powinni uznać.

W gwarancji niby napisane jest, że nie naprawiają sprzętu uszkodzonego w wyniku zaniedbania, i boję się, że pod to to podepną.
              No ale z drugiej strony nie wrzuciłam laptopa do piachu, albo nie wystawiłam go na pół roku na strych.

A do Federacji oczywiście się w razie czego udam. Będę walczyć.

Jeszcze raz dziękuję. :))
            • Gość: maximx Re: Gwarancja IP: *.dyn.optonline.net 03.06.08, 20:02
              Serwis juz powiedzial glabie ze dokonane modyfikacje zostaly zrobione
              nielegalnie i wbrew regulaminom gwarancyjnym.Wylamanie "sitki" w kanale
              wentylacyjnym urzadzenia czy jakakolwiek zmiana konstrukcyjan dokonana (pod
              jakimkolwiek pretekstem)przez nieautoryzowany czynnik powoduje odebranie
              przywilei gwarancyjnych.Na zawsze.
              • Gość: Anka Re: Gwarancja IP: *.media4.pl 03.06.08, 20:22
                Serwis, GŁĄBIE, powiedział, że nie wiedzą jaka będzie decyzja, bo obudowa mogła być wadliwa, aczkolwiek kurz działa tu akurat na moją niekorzyść.

NIe odesłali mnie z kwitkiem. Zabrali komputer do diagnostyki.

• Gość: maximx Re: Gwarancja IP: *.dyn.optonline.net 03.06.08, 20:47
                  Hehe,
              • m.gregor Re: Gwarancja 03.06.08, 23:37
                Co to sa "sitki"?

Naucz sie pisac a dopiero potem siadaj do komputera.
                • Gość: maximx Re: Gwarancja IP: *.dyn.optonline.net 04.06.08, 00:08
                  Powinno byc SITKO
                  A co to znaczy "konstrukcyjan"

> Naucz sie pisac a dopiero potem siadaj do komputera.

Wlasnie znalazlem idealne miejsce na trening.Nie mam czasu, w odroznieniu od
                  ciebie trollu, ale postaram sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka