Dodaj do ulubionych

Myszka bez Kulki-to jest to !

IP: *.kabel.telenet.be 07.01.02, 21:17
Wlasnie wpadlem na to male cudo !!
Do tej pory wymienialem mysz co 4/5 miesiecy.
Kupowalem drogie ,tania ,sterowane radiowo ,na podczerwien.
Wszystkie mialy kulke .
Mam nadzieje ,ze skoncze kolekcjonowanie muszy mimo woli !
Obserwuj wątek
    • da.killa Re: Myszka bez Kulki-to jest to ! 07.01.02, 21:24
      co 4-5 miesiecy???? od ponad roku uzywam A4Tech WinAuto98 i jeszcze troche mi posluzy!!!

da.killa
      • Gość: jajacek Re: Myszka bez Kulki-to jest to ! IP: *.kabel.telenet.be 07.01.02, 21:33
        Zalezy jak precyzyjnej myszy potrzebujesz.
        Moje "eksponaty" dzialaja jeszcze wszystkie ale zdazaja im sie miejsze lub
        wieksze zaciecia .
        • da.killa Re: Myszka bez Kulki-to jest to ! 07.01.02, 22:01
          robie grafiki - wiec potrzebuje precycji... ale co miesiac (mniej wiecej) rozbieram mysz i czyszcze kulke i rolki i smaruje co trzeba - wiec problemow nie mam :)

da.killa
          • Gość: MaciekS Re: Myszka bez Kulki-to jest to ! IP: *.amdahl.com 07.01.02, 22:05
            da.killa napisał(a):

> robie grafiki - wiec potrzebuje precycji... ale co miesiac (mniej wiecej) rozbi
            > eram mysz i czyszcze kulke i rolki i smaruje co trzeba - wiec problemow nie mam
            > :)
            >
            > da.killa

Smarowanie rolek powoduje czstsze zabrudzenie (latwiej zbiera sie kurz). Rolki sa
            przewaznie samosmarujace lub z materialu sliskiego nie wymagajacego smarowania
            (jak teflon). Gume z rolek trzeba oczyscic to prawda.

Z myszka tak samo jak z ubraniem ktore sie pierze a nie kupuje nowe bo z brudu
            wyglada nieladnie ;)

Pozdrawiam
        • Gość: MaciekS Trzeba czyscic rolki, podpory i kulke! IP: *.amdahl.com 07.01.02, 22:02
          Gość portalu: jajacek napisał(a):

> Zalezy jak precyzyjnej myszy potrzebujesz.
          > Moje "eksponaty" dzialaja jeszcze wszystkie ale zdazaja im sie miejsze lub
          > wieksze zaciecia .

To wyjmij kulke i wyczysc rolki lub te punkty podporowe dla kulki. Naprawde
          bedzie dzialac precyzyjnie jakby byla nowa.

Precyzja? Na przyklad grafika zawodowa (zona).

Oboje jednak preferujemy trackball'e (na moja prosbe w pracy caly nasz zespol i
          laboratorium zostalo wyposazone w tracknball'e Logitech'a trzy lata temu). Brudza
          sie tak samo (a moze i wiecej od rak i schodzacego naskorka z dloni i palcow oraz
          wydzielin skory) i tak samo trzeba czyscic po wyjeciu kulki.

Ponadto kulki sie myje w wodzie z mydlem (najlepiej pod kranem).

Gwarantuje dziala jak zloto i myszka czy trackball dziala nie pol roku
          precyzyjnie ale nawet 10 lat!

Pozdrawiam
    • Gość: labeo Re: Myszka bez Kulki-to jest to ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.02, 21:35
      > Do tej pory wymienialem mysz co 4/5 miesiecy.
      (...) Wszystkie mialy kulke .

A wystarczylo umyc kulke :-) a tak powaznie to liczy sie nie to czy jest kulka
      czy nie, tylko firma. Powszechnie wiadomo, ze najlepszy jest Logitech.

• Gość: MaciekS Logitech IP: *.amdahl.com 07.01.02, 22:09
        Gość portalu: labeo napisał(a):

> Gość portalu: jajacek napisał(a):
        > > Do tej pory wymienialem mysz co 4/5 miesiecy.
        > (...) Wszystkie mialy kulke .
        >
        > A wystarczylo umyc kulke :-) a tak powaznie to liczy sie nie to czy jest kulk
        > a
        > czy nie, tylko firma. Powszechnie wiadomo, ze najlepszy jest Logitech.
        >
        >

Po pierwsze czystosc.

Po drugie Logitech ;) - to prawda i nie ma szans by porownywac jakiekolwiek inne
        myszki czy trackbballe. Jak ktos sprobowal raz Logitecha i ma prownanie do innych
        to chyba wiecej nie wroci do kiepskich myszek i trackball'i w ktorych kulki np.
        ciezko chodza a ksztalt jest zaprojektowany nie zawsze do ludzkiej reki ale
        czasem do jakiejs racicy zwierzecej :)

No Microsoft ma ostatnio tez niezle myszki i Trackballe. Apropos kto to dla nich
        robi? Oni tak sami? Cos nie chce mi sie wierzyc.

Pozdrawiam
      • Gość: jajacek Re: Myszka bez Kulki-to jest to ! IP: *.kabel.telenet.be 07.01.02, 22:11
        No nie jestem brudasem :)))
        Mylem kulki,ale przewaznie nawalaly gumki na rolkach.
        • Gość: MaciekS Re: Myszka bez Kulki-to jest to ! IP: *.amdahl.com 08.01.02, 16:00

> No nie jestem brudasem :)))
          > Mylem kulki,ale przewaznie nawalaly gumki na rolkach.

Wlasnie te gumki na rolkach sie tez brudza. Je tez trzeba czyscic. Bardzo ladnie
          do tego sluzy cokolwiek co jest na alkoholu jesli nie mamy grama spirytusu...
          nawet salicylowego.

Wystarczy ukosnie przesuwac paleczka z wata po takiej rolce pod pewnym katem
          jednoczesnie obracajac ja i po kilku takich obrotach rolka jest czysta.

Rolki nieczesto "nawalaja" a najczesciej sie brudza od kulki.

Pozdrawiam
          • Gość: jajacek Re: Myszka bez Kulki-to jest to !// MaciekS IP: *.kabel.telenet.be 09.01.02, 08:08
            Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> Gość portalu: jajacek napisał(a):
            >
            > > No nie jestem brudasem :)))
            > > Mylem kulki,ale przewaznie nawalaly gumki na rolkach.
            >
            >
            >
            > Wlasnie te gumki na rolkach sie tez brudza. Je tez trzeba czyscic. Bardzo ladni
            > e
            > do tego sluzy cokolwiek co jest na alkoholu jesli nie mamy grama spirytusu...
            > nawet salicylowego.
            >
            > Wystarczy ukosnie przesuwac paleczka z wata po takiej rolce pod pewnym katem
            > jednoczesnie obracajac ja i po kilku takich obrotach rolka jest czysta.
            >
            >
            > Rolki nieczesto "nawalaja" a najczesciej sie brudza od kulki.
            >
            >
            > Pozdrawiam

Dzieki za rady.
            Moze juz do konca zycia nie kupie myszki :)))
            Mam ich tyle ...ze czyszczenie zajmie mi troche czasu;)

• Gość: MaciekS Myszki bez kulki a brud IP: *.amdahl.com 09.01.02, 22:24

> Gość portalu: MaciekS napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: jajacek napisał(a):
              > >
              > > > No nie jestem brudasem :)))
              > > > Mylem kulki,ale przewaznie nawalaly gumki na rolkach.
              > >
              > >
              > >
              > > Wlasnie te gumki na rolkach sie tez brudza. Je tez trzeba czyscic. Bardzo
              > ladni
              > > e
              > > do tego sluzy cokolwiek co jest na alkoholu jesli nie mamy grama spirytusu
              > ...
              > > nawet salicylowego.
              > >
              > > Wystarczy ukosnie przesuwac paleczka z wata po takiej rolce pod pewnym kat
              > em
              > > jednoczesnie obracajac ja i po kilku takich obrotach rolka jest czysta.
              > >
              > >
              > > Rolki nieczesto "nawalaja" a najczesciej sie brudza od kulki.
              > >
              > >
              > > Pozdrawiam
              >
              > Dzieki za rady.
              > Moze juz do konca zycia nie kupie myszki :)))
              > Mam ich tyle ...ze czyszczenie zajmie mi troche czasu;)
              >

W myszkach bez kulek o lepszej rozdzielczosci bedzie pewnie decydowala wieksza
              ilosc "zanieczyszczen" podloza... czyli wiecej brudu tm myszka lepiej dziala ;)

Wyczyscic mozna jak staje sie ona ciezka :) Cos jak z tymi pampersami. Jesli tak
              pochlaniaja ze jest sucho to dzieciaka nalezy przewinac tylko wtedy gdy nie da
              sie go uniesc, nie?

Pozdrawiam
    • Gość: android Opowieść w związku z kulką IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 10.01.02, 00:15
      Generlanie kulka w myszce jest potrzebna o ile ma sie myszkę tradycyjna a nie
      bezprzewodową i o ile oczywiście korzysta się ze środowiska graficznego, bo jak
      wiemy uzytkownicy systemów takich jak np. DOS czy też Linux_bez_iXów mogą bez
      myszki sie r e w e l a c y j n i e obejść.
      Czasem jednak okazuje się, że mysz staje się elementem drugorzednym.Jak
      świadcza moje prywatne testy o wiele intensywniej wykorzystywana jest podczas
      pracy klawiatura komputera, aniżeli myszka - i to nie tylko w kwestii
      pisania.Większość czynności jakie wykonujemy za pomoca myszki dostępne jest za
      pośrednictwem klawiatury.
      Pamiętam, gdy w Katowickim Empiku zamierzałem skorzystać ze stojącego tam
      komputera, aby sprawdzić czy poszukiwana przeze mnie książka jest właśnie
      dostępna.Podszedłem do stanowiska i ... zostałem poinformowany przez jedna z
      pracownic, że komputera nie da się używać ponieważ ktoś wyciagnął kulkę z
      myszki.Zaprawdę powiadam wam, że zdziwienie tej pani było przeogromne, gdy
      zobaczyła, że niezrazony jej uwaga podszedłem do maszyny i zacząłem zagłębiac
      się w strukturę witryny www.empik.com.pl
      Po raz kolejny stwoerdziłem z satysfakcją, że brak kulki w myszce to nie koniec
      świata, lecz wbrew przeciwnie początek nowego.
      Tak więc moi drodzy nie przesadzajmy i nie apoteozujmy myszek.Bez myszy równiez
      można pracować, co nie oznacza, że wydajnie z każdym programem - to uwaga dla
      zwolenników grafiki komputerowej ;)

andek
      • Gość: labeo Re: Opowieść w związku z kulką IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.02, 01:20
        Gość portalu: android napisał(a):

> Generlanie kulka w myszce jest potrzebna o ile ma sie myszkę tradycyjna a nie
        > bezprzewodową i o ile oczywiście korzysta się ze środowiska graficznego, (...)

No, nie tak do konca. Mysz bezprzewodowa wcale nie oznacza myszy bez kulki. Mysz
        bezprzewodowa to albo mysz radiowa albo na podczerwien ktora moze miec kulke (sam
        taka mam). Mysz bez kulki to mysz optyczna. To takie male sprostowanie :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka