Dodaj do ulubionych

explozja plyty cd w cd rom

IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.10.03, 11:18
przed chwila explodowala mi plyta w napedzie cd. teraz probuje bez skutku ten
naped otworzyc. do tej pory wypadlo kilka kawalkow plytki.
czy to oznacza koniec napedu?
czy ktos moglby mi wyjasnic dlaczego cos takiego soe stalo???????????????
Obserwuj wątek
    • magoi Re: explozja plyty cd w cd rom 22.10.03, 11:21
      Bardzo proste. Plyta nie wytrzymala predkosci w jakiej byla grana.
      To tylko plastyk wiec takie zeczy sie dzieja. Szczegolnia z powodu roznicy
      temperator. Ale glownie jakosci plyty. Jezeli jest znanej marki, to ci zwroca
      za cd-rom, jezeli nie to nie.
      A cd-rom moze dzialac albo i nie. Wyjmij z komputera, rozluz, powyciagaj
      kawalki, zloz i bedziesz wiedzial...
    • wamal Re: explozja plyty cd w cd rom 22.10.03, 11:27
      Gość portalu: wkur...ny:[ napisał(a):
      > przed chwila explodowala mi plyta w napedzie cd. teraz probuje bez skutku ten
      > naped otworzyc. do tej pory wypadlo kilka kawalkow plytki.
      > czy to oznacza koniec napedu?
      > czy ktos moglby mi wyjasnic dlaczego cos takiego soe stalo???????????????

Przede wszystkim wymontuj napęd z obudowy. Otwórz obudowę napędu (cztery do
      sześciu wkrętów), delikatnie pousuwaj kawałki płyty. Dobrze byłoby przewietrzyć
      sprężonym powietrzem, z braku laku wystarczy nawet odkurzacz. Mój LG "zjadł"
      już dwie płyty, pierwszą z nich była FIFA2000 - wyjąłem około dwóch tysięcy
      kawałków, ale nadal napęd działa (płyta oczywiście nie;-)) i (odpukać...) od
      pół roku nie jest "głodny". Przyczyna: obroty w LG są naprawdę duże, wystarczy
      odrobinę niewyważona płyta (zmora płyt dołączanych do czasopism). Zdarza się,
      że pod wpływem temperatury, wilgoci (ogólnie środowiska) płyta rozwarstwia się
      i bieda gotowa.
      • Gość: dfg Re: explozja plyty cd w cd rom IP: *.radio.com.pl 22.10.03, 12:07
        trzeba kupować najwolniejsze napędy/nagrywarki, albo instalować programowe
        ograniczenia.
        Nie jestem pewny, ale to powinno być objęte gwarancją- to nie rozwalona płyta
        uszkodziła od środka napęd, tylko napęd zniszczył płytę. na Twoim miejscu
        kłóciłbym się ze sprzedwcą. (chyba, że po wyjęciu resztek wszystko będzie ok.
        Wtedy gra niewarta świeczki)
        • Gość: tymbardziejwkur... Re: explozja plyty cd w cd rom IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.10.03, 12:10
          a najgorsze jest to, ze ten komputer nie jest moj. on po prostu aktualniue stoi
          u mnie na polce :[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[
        • Gość: wkurpokilkuoddecha Re: explozja plyty cd w cd rom IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.10.03, 12:28
          a jakie to sa te programowe ograniczenia? jak rozumiem to jest jakis program
          ograniczajacy predkosc napedu? jaki i jak go znalezc w sieci?
          • Gość: marco Re: explozja plyty cd w cd rom IP: *.senet.pl 22.10.03, 14:49
            Nie pamiętam już dobrze ale jeden z nich nazywał się bremse (lub coś takiego).
            Co prawda był po niemiecku ale nie było żadnych problemów ustawianiem prędkości
            płyty nawet nie znając tego języka.
        • Gość: ktos Re: explozja plyty cd w cd rom IP: *.acn.pl 22.10.03, 22:48
          Wina lezy ewidentnie po stronie plyty, a nie napedu. Byla najwidoczniej zle wywazona, miala jakies wady materialowe. Naped, o ile normalnie czyta inne plyty, jest na pewno ok.
    • Gość: CS Re: explozja plyty cd w cd rom IP: 194.255.20.* 22.10.03, 12:22
      Plextor ostrzegal przed czyms takim, nawet wzmocnili przod swoich napedow.
      Twierdza, ze przy predkosci ponad 50x i przy zarysowaniu plyty jest to mozliwe,
      ze eksploduje.
      • bwv1004 Re: explozja plyty cd w cd rom 22.10.03, 14:57
        Czytalem, ze predkosci zatrzymaly sie na 52x nie z powodu napedow a z powodu
        plyt. Jak probowali wiecej, to albo sie rozrywaly, albo tak rozciagaly od
        sily odsrodkowej, ze naped mial problemy ze ledzeniem sciezki.
    • Gość: juznietakbardzowku ufffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.10.03, 22:34
      dzieki wszystkm za pomoc. wlasnie go skrecilem po wyczyszczeniu. wszystko
      wskazuje na to, ze pacjent bedzie zyl.
      jeszcze raz dzieki za pomoc!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka