Dodaj do ulubionych

****FireWire****

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 11:02
1. Proszę, niech ktoś zorientowany uświadomi mnie czym różni się karta FireWire
używana do transmisji danych z kamery cyfrowej do PC kupiona za np. 140 zł [np
FireWire IEEE-1394 PCI VIA] od takiej za znacznie większe pieniądze /np. 350
zł/. Z opisu wynika że wszystkie karty są podobne!
2. poszukuję kabla i softu do odblokowania gnazda DVin w kamerze CANON MV400
[PC Widget lub LRemote]. Znam stronę www producenta w Anglii i Niemczech, ale
koszt producenta jest stanowczo nie do przyjęcia/
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: ****FireWire**** IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 15:06
      ..
    • Gość: MaciekS Re: ****FireWire**** IP: 159.199.199.* 17.01.02, 16:01
      Gość portalu: tomasz.k napisał(a):

> 1. Proszę, niech ktoś zorientowany uświadomi mnie czym różni się karta FireWire
      >
      > używana do transmisji danych z kamery cyfrowej do PC kupiona za np. 140 zł [np
      > FireWire IEEE-1394 PCI VIA] od takiej za znacznie większe pieniądze /np. 350
      > zł/. Z opisu wynika że wszystkie karty są podobne!
      > 2. poszukuję kabla i softu do odblokowania gnazda DVin w kamerze CANON MV400
      > [PC Widget lub LRemote]. Znam stronę www producenta w Anglii i Niemczech, ale
      > koszt producenta jest stanowczo nie do przyjęcia/

Specjalna karta FireWire do transmisji danych z kamer ma specjalne bufory (dosc
      duze) w ktorych przechowuje ramki ("klatki") obrazu. Taka karta wymaga
      specjalnego programu sterujacego. Karty takie mozna smialo wsadzic do starych
      komputerow (nawet z 1997 roku) i dokonywac wideo edycji bez problemow zwiazanych
      z utrata ramek widocznych w postaci zaciec obrazu.

Zwykla tania karta to przewaznie karta standardu OHCI. Karty te wymagaja
      odpowiednio szybkiego sprzetu i nieobciazania go innymi programami w czasie
      edycji a scislej mowiac w czasie zgrywania materialu z kamery badz na kamere.
      Dodatkowo standard OHCI bodajze wymyslony przez Microsoft nie posiada kontroli
      utraty ramek wiec dowiesz sie o tej utracie podczas ogladania gotowego,
      poszarpanego filmu.

Te drozsze karty nie sa standardu OHCI ale za to maja kontrole utraty ramek i
      jesli sie cos przytrafi przypadkiem podczas zgrywania materialu w jedna i druga
      strone to program edycji natychmiast to zglosi na ekranie.

Mam dwa stare komputery. W jednym jest karta OHCI (jakas bezimienna) a w drugim
      specjalna karta firewire do wideo edycji firmy Digital Origin (znana kiedys byla
      jako Bravado2000). Moge smialo powiedziec ze przy obecnych komputerach nie ma
      wielkiego znaczenia ktora kupisz pod warunkiem ze skonfigurujesz system poprawnie
      a nie tak jak wielu sprzedawcow a czasem i producentow to robi czyli po
      dziadowsku, niechlujnie i zeby szybciej. Jak tego dokonac do wideo edycji
      cyfrowej to opisalem na tym forum wielokrotnie.

Zakladam ze dzisiejsze procesory pracuja w okolicach conajmniej 1GHz z pamiecia
      minimum 128MB i dyskami Ultra/ATA (dowolny tryb: 33, 66, 100). To wystarczy zeby
      uzywac komputera do cyfrowej wideo edycji amatorskiej z dowolna karta Firewire.

Na drugie pytanie (zagadnienie)... niestety nie moge Ci pomoc. Nieststy cena
      zalezy nie ode mnie a sa to jedyne miejsca gdzie znalazlem te rozwiazania. Inny
      sposob - nie zawsze do przyjecia - to wyzbyc sie kamery i zakupic inna, najlepiej
      wersje dla turystow poza Europa (w Japonii lub w USA). Z cala pewnoscia mogae
      powiedziec ze firma www.profeel.com posiada kamery PAL'owskie z
      odblokowanym wejsciem Firewire (sam od nich taka kupowalem) - wersje turystyczne
      z Japonii. Jest jeszcze firma www.world-import.com/ sprzedajaca wysylkowo
      na caly swiat ale za odblokowanie wejscia DV ich kamer nie moge poreczyc
      (nalezaloby zapytac ich np e-mail'em).

Pozdrawiam
    • ganelon Re: ****FireWire**** 17.01.02, 20:35
      A'propo - czym wlasciwie jest taka karta (i ile kosztuje)
      Tzn. do czego mozna ja jeszcze zastosowac - kamer tylko czy tez mozna ja uzyc
      do czegos innego (np. zgrywanie z magnetowidu)?
      • Gość: MaciekS Re: ****FireWire**** IP: 159.199.199.* 18.01.02, 16:19
        ganelon napisał(a):

> A'propo - czym wlasciwie jest taka karta (i ile kosztuje)
        > Tzn. do czego mozna ja jeszcze zastosowac - kamer tylko czy tez mozna ja uzyc
        > do czegos innego (np. zgrywanie z magnetowidu)?

Zwykle magnetowidy nie maja lacza formatu Firewire po ktorym szeregowo przesylana
        jest informacja cyfrowa. Firewire/IEEE1394 to nie jest lacze do przesylu obrazu
        czy foniii ale szeregowe lacze do przesylu informacji cyfrowej (zreszta duzo
        szybsze niz USB i wyglada na to ze moze je pobic w polu niedlugo). Owszem
        magenetowidy DV maja lacza Firewire/IEEE-1394 i wtedy mozna z nich korzystac.

Lacza i karty Firewire/IEEE-1394 sa uzyteczne takze do zewnetrznych dyskow
        twardych czy nawet "zapisywarek" CD (a pewnie tez i innych urzadzen cyfrowych
        wymagajacych szybkiej komunikacji). Tak jak mowilem sa one wiele razy szybsze niz
        USB i jedyna konkurencja jest tylko drogie SCSI... a wiec konkurencji prawie nie
        ma.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka