Dodaj do ulubionych

Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być

IP: 88.220.181.* 02.02.09, 10:22
Ot uzytkownicy windowsa, jak by nie bylo to beda narzekac.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.demon.nl 02.02.09, 10:29
      niemozliwe ;)
      ale w Windows 100XP Home Light Super Error Proof Edition tego bledu juz nie bedzie tak?
    • radamanthyspl Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być 02.02.09, 10:31
      Warto uściślić, dlaczego tak się dzieje - zmiany w ustawieniach uac traktowane są jako zmiany ustawień w Windows, a te DOMYŚLNIE odbywają się bez powiadomień. Użytkownik informowany jest jedynie o tym, że programy wprowadzają zmiany w komputerze.
    • gosc_hotelowy Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być 02.02.09, 10:33
      Kurczę, to to potwierdzanie było wnerwiające? Nie zauważyłem.

Ale może jestem dziwny ;p

zjadamyhotele.blogspot.com
    • Gość: Wacuś Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.09, 10:51
      Kompletnie bez sensu. MS wbudowuje w Vistę zabezpieczenie, bo użytkownicy XP narzekali, że instalacje odbywaja się bez ich wiedzy. Teraz narzekają, że to uciążliwe, więc MS daje w kolejnej wersji Win narzędzie do regulowania poziomu zabezpieczeń. Jakis koleś pisze, że to wada i luka i zaleca... powrót do maksymalnej czułości czyli do stanu zanengo z Visty. Redaktor konkluduje: "Korzystanie z systemu staje się wtedy wkurzające, ale przynajmniej jesteśmy bezpieczni...". Dom wariatów!
    • Gość: gosc Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.demon.nl 02.02.09, 10:58
      zobaczcie na to (pod warunkiem, ze dostaniecie pozwolenie od systemu;) www.youtube.com/watch?v=VuqZ8AqmLPY
    • Gość: gosc Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.akademiki.uni.torun.pl 02.02.09, 10:58
      "It`s not a bug, it`s a feature!"
    • cozy Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być 02.02.09, 11:03
      Microsoft od samego początku swego istnienia zżyna pomysły skąd popadnie ale rzadko potrafi to zrobić dobrze. UAC jest mierną namiastką tego, co w systemach unixowych funkcjonuje od wieków i funkcjonuje dobrze. Tam zwiększenie praw do wykonania niektórych operacji jest wymagane tylko wtedy, gdy jest to rzeczywiście konieczne a nie z powodu byle pierdoły.
    • Gość: bubu Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: 91.198.209.* 02.02.09, 11:17
      zrzyna cozy, zrzyna
    • Gość: kamil Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:19
      Denerwujące !?? to mało powiedziane, tak to frustrowało że szok. Przecież każdy wie w co chce kliknąć i co chce zrobić.
    • Gość: OldSkull Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:20
      @cozy: akurat w linuksie jest przegięcie totalne: nawet głupią przeglądarkę muszę odpalać przez "sudo ...", bo inaczej nie mogę instalować wtyczek, oraz nie mogę uzywać zainstalowanych wtyczek. Czasami myślę, że bezpieczeństwo linuks aopiera sie na tym, że włąśnie o instalację byle pierdoły trzeba się męczyć.
    • tpepe Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być 02.02.09, 11:23
      Hmm.. UAC był akurat jedyną zaletą Visty....
    • Gość: chomik Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.chello.pl 02.02.09, 11:30
      Co to jest do cholery to "cad" zawsze wpieprzone w środek newsa, albo przy jego początku?!
    • Gość: kuku Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:39
      a ja mam dos i wirusa yankee doodle.
    • Gość: Kuba Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.wro-com.net 02.02.09, 11:41
      Ty Linuxa na oczy widziałeś? nie miałem żadnych problemów z instalacją wtyczek do Firefoxa, bo to przecież ustawienia użytkownika, a nie systemowe.
    • Gość: blnds Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: 207.218.42.* 02.02.09, 11:42
      >>Co to jest do cholery to "cad" zawsze wpieprzone w środek newsa, albo przy jego początku?!<<
      CAD: Cretinos Article Deliberatio/Destinatio
      Po polskiemu sie to tlumaczy >>kretyni dla kretynow przygotowali ten artykul<<
    • furry Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być 02.02.09, 11:46
      @tpepe: Nie zgodzę się.

Najgorsze było to, że jak się wyłączyło UAC, nie działało uruchamianie programów z uprawnieniami administratora (instalacje itp.). Chodzi o to menu wywoływane kombinacją SHIFT+RCLICK. Czyli albo trzeba było pracować na koncie z uprawnieniami administratora, albo przy każdej instalacji, albo nawet uruchomieniu Windows Update przelogowywać się na konto administracyjne. Bez sensu.

Dodatkowo jeśli miałeś jakiś program monitorujący zmiany w rejestrze, on też cię za każdym razem pytał czy na pewno chcesz zmienić rejestr.

@OldSkull: Bzdura. W Firefoksie wtyczki czy rozszerzenia możesz instalować dla wszystkich globalnie (/usr/lib/firefox/...) albo jako zwykły użytkownik w swoim katalogu domowym (~/.mozilla/firefox/..). Nie każdy chce mieć te same, a niektóre warto narzucić "z góry", więc jest to moim zdaniem bardzo wygodne.

• Gość: I2YI3A Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 12:00
      Znowu coś nie pasuje. I tak prawie nikt nie czyta tych komunikatów. A wcześniej nie było takiego restrykcyjnego systemu jak UAC i przeżylismy.
    • Gość: Krzysiek Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: 192.100.112.* 02.02.09, 12:13
      A mnie zawsze irytowały te komunikaty w viście. Dlatego ciesze się, że ten mechanizm naprawiono, kamil dobrze pisze "Przecież każdy wie w co chce kliknąć i co chce zrobić".

domowybudzet.info
    • Gość: belbleble Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: 195.116.19.* 02.02.09, 12:15
      1. W Windows Vista do się wyłączyc ten alert w panelu sterownaia i po klopocie.
      2. Wszyscy tak "pojechali" po Windows Vista, a przypomnijcie sobie (starsi uzytkownicy) jak było gdy wchodził XP...
    • Gość: Wiking Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: 193.108.42.* 02.02.09, 12:29
      UAC mialby sens gdyby uzytkownik procz konta admina bylby zobligowany do utworzenia wlasnego konta.
      W Viscie problem polegal na tym ze domyslnie tworzone konto bylo z prawami admina dlatego UAC pytal sie nawet czy jestes pewien ze to ty jako admin chcesz odpalic notatnik!! tak wiec wiekszosc ludzi miala tego dosc i wylaczala UAC.
      Rozwiazaniem jest stworzenie drugiego konta do codziennego uzytku bez praw admina w momencie kiedy trzeba cos zainstalowac system zapyta sie o haslo admina oraz wyskoczy monit UAC wtedy juz uzasadniony.
    • Gość: intensywny Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.kredytbank.pl 02.02.09, 12:39
      @ Kuba.

Zgadzam się z Tobą. Firefox, podobnie jak wszystkie wtyczki instalowały się bez przeszkód. Zamiast ubuntu koleś zainstalował PLD i marudzi, że trzeba coś poklikać w konsoli :)
    • cozy Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być 02.02.09, 12:55
      @bubu. Dzięki. Aż się uśmiałem z potworka, który mi wyszedł.
      @I2yI3a w XP, jeśli się nie gra, można spokojnie pracować na koncie bez uprawnień administracyjnych (do większości rzeczy wystarczą uprawnienia użytkownika zaawansowanego) a czynności wymagające uprawnień administracyjnych wykonywać z wykorzystaniem polecenia runas. Na początku może być trochę niewygodne ale z czasem nie zwraca się na to uwagi. Problemem może stanowić niemożność wywołania niektórych rzeczy za pomocą runas, jak konfiguracja sieci czy zarządzanie drukarkami ale daje się to łatwo objeść, np, przez uruchamianie ranus Total Commandera a z niego Control Panela lub od razu właściwego CPL-a jeśli pamięta się jego nazwę. Oczywiście można zastanawiać się po co tak się bawić. Widziałem przypadki kiedy np. gg zgłaszało błędy nie mogąc zapisać czegoś w katalogach systemowych, widziałem zapisy w logach o nieudanych próbach uruchamiania 'dziwnych' usług, z powodu braku odpowiednich uprawnień. Umiejętność ta przydaje się również wtedy, gdy współpracuje się z użytkownikami, którzy nie mają uprawnień administracyjnych do swoich maszyn. Wówczas można wykonać wiele rzeczy bez konieczności wylogowania użytkownika, co wiąże się nierzadko ze zwinięciem całej jego pracy, w której jest w trakcie. Bodaj od Service Packa 3 (a może już 2-go) XP w niektórych sytuacjach zachowuje się jak unix - gdy użytkownik nie ma uprawnień do wykonania jakiejś czynności automatycznie pojawia się okno logowania "Uruchom jako". Kierunek był dobry, jednak w Viscie wrzucili UAC, które nakłada ograniczenia także na użytkownika z prawami administratora.
    • Gość: shambler Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.skomur.pl 02.02.09, 13:44
      hehe, vista ssie i moge to podeprzec argumentami ;) wczoraj zrobilismy sobie male lanparty z kumplami, 5 kompow w tym 2 z vista... spedzilismy 1h na tym zeby te dwie visty sie nawzajem zobaczyly... kompy z XP widzialy sie nawzajem i kompy z vista a visty widzialy tylko kompy z XP... nawet spingowac sie nawzajem nie mogly :) W koncu skonczylo sie tak ze na jednym postawilismy szybko pirackiego XP ... pewnie gdzies bylo ukryte jakies magiczne ustawienie ktore to wyjasnia, ale jak dla mnie to vista ssie :)
      ps. tak wylaczylismy firewalle, i owszem bylo zezwolenie na zadanie echa. ip bylo rozdzielane automatem przez dhcp. Na XP wszystko dzialalo, a na Viscie kiszka :(
    • Gość: :))))))))))))) Re: Luka w Windows 7? Microsoft: Tak miało być IP: *.polskieradio.pl 02.02.09, 14:19
      Windows 10 Selfhang Errorfull będzie pozbawiona wszystkich wymienionych bolączek, po których nie zostaną nawet białe plamy wypełnione nowymi wspaniałymi błędami, sprzecznościami i niebieskimi ekranami !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka