Gość: Świątek
IP: 78.8.151.*
09.02.09, 09:43
Witam,
opisany problem może okazać sie banalny, ale niestety nie wiem jak go rozwiazać. Moja grafika to Gainward ATI HD4850 512mb, system Vista Ultimate x86, oprogramowanie ATI Catalyst Control Center w wersji 9.1 PL.
Chodzi o to, że w CCC nie jestem w stanie włączyć drugiego ekranu oraz włączyć trybu klonowania - jak chcę ogłądać taki sam obraz na TV i monitorze. Zaznaczę, że TV mam podłączony przez S-Video.
W instrukcji do karty jest opisana konfiguracja CCC, gdzie na początku mogę wybrać z dwóch opcji: "Single Display" albo "Multiple Display", gdzie mogę skonfigurować wiele ekranów. Jednak nic takiego u mnie nie ma i nie było. Przy podstawowym kreatorze CCC - w "ustaw moją konfigurację wyświetlania" mogę wybrać tylko jeden używany wyświetlacz - czyli albo monitor, albo TV. Nie ma opcji wyboru wielu monitorów.
Tak samo później w opcjach zaawansowanych:
W "Menedzerze ekranów">"Właściwości ekranów" prócz monitora wykrywany jest telewizor i pojawia się jako wyłączony ekran - a ja nie mogę go włączyć bez wyłączania monitora. Nie da się przenieść ikony TV do pustego okna dla drugiego ekranu, a jedynie przełączyć obraz z monitora na TV.
Gdy próbuję włączyć ekran po prawej stronie oznaczony cyfrą "2" -czyli prawy klawisz myszy na niego i wybór "włącz" - następuje jakby przeładowanie, bardzo krótki błysk ekranu i wszystko wraca do pierwotnego stanu, a ekran 2 nadal jest niewłączony.
Klawisz skrótu zrobiony dla klonowania - nie działa. Dzieła tylko przełączanie z monitora na TV i odwrotnie. Wszystko to wygląda tak, jakby oprogramowanie miało jakąś blokadę i w ogóle nie obsługiwało wielu ekranów.
Czy ktoś wie, jak w tym przypadku uaktywnić drugi ekran i włączyć klonowanie? Przesiadłbym się na OmegaDrivers, ale niestety jeszcze nie ma pod vistę dla ATI.