Dodaj do ulubionych

Windows 8 - właśnie ruszają prace

• Gość: kszksz Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.hstl5.put.poznan.pl 21.04.09, 18:09
      @Obserwator13
      To jest komercyjny linux, nikt tam nie pcha niesprawdzonego chłamu i to jest budowane przez i dla profesjonalistów ;) a to jest obce dużej części "darmowych" dystrubucji ;)
    • Gość: xyz Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.com 21.04.09, 18:27
      @kszksz chyba słabo się orientujesz jak to wyglada. Do Linuxa czyli jadra pisze bardzo wiele duzych "profesjonalnych" firm np IBM , Oracle , Intel itd. Jądra są wspolne dla dla "chłamu" jak to nazywasz i komercyjnych linuxów dla profesjonalistów. Do tego wiele dystrybucji platnych ma swoje darmowe wersje np Red Hat ma Fedore SUSE ma openSuse itd. Zresztą jeśli uważasz ,że darmowe oprogramowanie pisza tylko dzieci i biedaki to popatrz np na Stallmana .
    • Gość: kszksz Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.hstl5.put.poznan.pl 21.04.09, 18:32
      @xyz, Zwróć uwagę na to, iż ja nie piszę o jądrze ale o wydawanych dystrybucjach ;) a to troszczkę coś innego. Jajko samo przez się jest zawarte w distro, ale to co tam po za nim wpada to inna bajka. A te pseudo profesjonalne dystrybucje jak choćby PLD co umierają śmiercią naturalną potwierdają moją tezę.

Te "darmowe" korporacyjne na ogół nie mają supportu, więc ja bym jej nie wrzucił na coś za co mam odpowiedzialność brać ;)

A Stallman gdzie obecnie pracuje?
      poza tym ta osoba to przede wszystkim polityka i punkt widzenia. Ja z anarcholiberalizmem nie będę się zgadzał...
    • Gość: xyz Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.com 21.04.09, 18:43
      @kszksz : Wiem ,że piszesz o dystrybucjach , ale mi chodzi o to ,że czesto te "chłamowe" ,jak je nazywasz, dystrybucje mają wiele wspólnego. Np jądro. Ale nie tylko bo komercyjne dystrybucje mają swoje darmowe odpowiedniki miedzy innymi po to by przetestować pewne rozwiązania. Dlaczego myślisz fedora tak chętnie załącza wszelkie nowosci ? Ale to też nie wszystko bo jeśli coś jest na gpl-owej licencji i coś do tego dopiszesz to i tak musisz wypuścić na gplu , wiec nawet jak piszesz dla "komercyjnej" to trafia do "chłamowej" .

A co do Stallmana to on nigdzie nie pracuje , jest konsultantem który każe sobie płacić kilka tysięcy dolarów za godzine. Są chętni bo gołym okiem można zobaczyć jak zdolnym jest programistą.
    • Gość: kszksz Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.hstl5.put.poznan.pl 21.04.09, 18:57
      @xyz
      Widzisz tutaj jesteś w błędzie - jeśli coś JA wytworzę to ja jestem WŁAŚCICIELEM. Mogę dać Ci to samo ta licencji GPL3 i zagwarantować niemal wieczystą gwarancje, że produkt będzie na licencji GPL3 z każdą modyfikacją na niesiesz. Ale równierz mogę sprzedać Ci ten sam produkt na innej licencji, która pozwoli Ci zamknąć kod (mówię o 100% produkcie własnym) - taki zabieg oferuje m.in. RedHat. Jak myślisz, co na dłuższej mecie się utrzyma - to co firmy oddają za free i tracą kontrolę nad tym co się dzieje czy może to co daje im kase?

Tak na marginesie: Windows i inne oprogramowanie by Microsoft też jest za darmo do testów np. 30 - 90 dni, ba nawet dostaniesz ladne pudełeczko, dokumentację i pełen support przez ten czas (wiem, bo raz coś mi się takiego trafiło).

Stallman kiedy czytam zawartość jego strony zaczyna być bardziej politykiem niż programistą, stąd moje powątpiewania czy firmy kupujące jego usługi konsultingu chcą jego skąd inąd nie małych umiejętności czy może posłuchać co ma do powiedzenia ten anarchokapitalista.
    • Gość: xyz Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.com 21.04.09, 19:10
      @kszksz
      Masz racje - jeśli to Twoj produkt własny to tak : możesz zrobić z nim co Ci sie podoba i na jakiej licencji chcesz. Chodziło mi raczej o sytuacje w której producent jakiejs dystrybucji ulepsza/dopisuje już coś do jakiegoś rozwiązania. Wtedy nie może tego zamknąć i musi poprostu udostępnić źródła. A w odpowiedzi na Twoje pytanie , Linux albo Firefox są przykładem na to ,że idea wolnego oprogramowania potrafi być silniejsza niż żądza pieniądza. Oczywiście projekty w które konkretna firma pompuje duże pieniądze maja wieksze szanse na rozwój.

Stallman to dość kontrowersyjny przykład , ale są i inne jak np : Linux Torvalds albo Tim Berners-Lee czy Guido van Rossum. Na oprogramowaniu mozna zarabiać nie tylko sprzedając licencje.
    • Gość: kszksz Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: *.hstl5.put.poznan.pl 21.04.09, 19:27
      @xyz - padł mój ulubiony przykład: akurat Firefox był wspierany finansowo przez GOOGLE - a ten korzysta z zamkniętych rozwiązań. Ich PageRank jest chroniony prawem patentowym i za żadne skarby nie dostaniesz do niego kodu, jak i wielu innych rzeczy. Dlaczego? bo daje im WIELKIE pieniądze. Zobaczymy jak sobie poradzi fundacja Mozilla bez tak szerokiego wsparcia ze strony GOOGLE, tak samo jak OpenOffice bez SUNa.

Linus Torvalds zdaje się obecnie pracuje nad "zamkniętym" oprogramowaniem. Co było szeroko komentowane swojego czasu.
    • ffamousffatman Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace 21.04.09, 22:25
      Właśnie ogłoszono kolejne cięcia fcyj w Win7 aby zmieścił się na diwajsach.
    • ffamousffatman Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace 22.04.09, 02:59
      @kszksz: Nie masz zielonego pojęcia o licencji GPL v. 3 i o innych licencjach OpenSource, nie masz zielonego pojęcia o modelach biznesowych Open Source i o tym co sprzedaje RedHat (nie sprzedaje ani jądra ani dystrybucj) - jak sprawdzisz w Wikipedi, co to Fedora i CentOS (zwłaszcza) to możemy podyskutować o faktach a nie o twoich konfabulacjach. Podobnie bełkoczesz o Googlu, wyrywając z kontekstu jeden produkt.
    • Gość: goga Re: Windows 8 - właśnie ruszają prace IP: 84.201.210.* 23.04.09, 19:32
      zigzaur: to jest najlepszy Dowcip windowsa jaki czytałam :) poprostu de best i zgadzam sie lol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka