Dodaj do ulubionych

Bateria zamiennik

13.06.23, 08:26
Witam, mam pytanie "techniczne", ale jakoś mi się kojarzy że podobny wątek już był...kiedyś.
Win7,coś niepozwalana aktualizację do win10 - trudnośc iw zainstalowaniu Media Creation Tool, może zbyt już słaby sprzęt, laptop ma13lat oryginalnie z win7.
Do rzeczy: kupiłem zamiennik baterii, po pierwszym podłączeniu 65 % była naładowana podciągnęło do 100 % i super, 4 godziny pracy - jak oryginał.
Kilka dni nieużywany laptop ( okazjonalnie do internetu) -poziom naładowania baterii spadł do 18 %, po podłączeniu zasilacza ;podłączony nie ładuje i tak pomimo resetu lapa, baterii. Wina baterii czy ładowania lapa / jakiejś opcji oprogramowania?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Bateria zamiennik 13.06.23, 10:01
      wariant optymistyczny:
      Przy okazji włączyłeś lub włączyła się opcja kalibracji, czy jak to tam producent nazwał,
      i bateria z pełnego naładowania rozładowuje się do zera, a dokładniej do momentu
      osiągnięcia progu wymuszanego zamknięcia systemu. W ten sposób zostanie ustalona
      faktyczna pojemność baterii i prognozowane czasy działania będę bardziej realne.
      Należy poczekać, aż system skończy rozładowywać baterię i będzie OK, co najwyżej
      trzeba będzie podładować baterię przy wyłączonym laptopie, gdyby system nie startował.

wariant pesymistyczny:
      Coś się faktycznie zepsuło, a wtedy wyjmujesz baterię, sprawdzasz czy laptop
      działa na samym zasilaczu. Wkładasz starą i sprawdzasz, czy ładuje baterię.
      Wkładasz nową i sprawdzasz, co wykazuje oprogramowania do obsługi baterii
      i czy ją ładuje również. Zależnie od wyników wymieniasz zasilacz, baterię lub laptop.
      • menago_bb Re: Bateria zamiennik 17.06.23, 10:35
        Odesłałem baterię do sprzedawcy (kupiona w internecie), może u niego będzie ok. To zamiennik a laptop Dell (może rozpoznaje że nieoryginalna) albo - poskładali z ogniw "z odzysku" i nie zadziałało. Choć, zgodnie z opisem do laptopa pasuje :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka