Dodaj do ulubionych

Czy blondynka poradzi sobie z Linuxem? ;)

28.04.09, 20:37
Witam,
Zastanawiam się nad zainstalowaniem Linuxa. Bo darmowy i legalny. :) Jaką wersję polecalibyście dla osoby, która nie miała kontaktu z tym systemem? Czy naprawdę trudno jest "przesiąść się" z Windowsa na Linuxa? Poczytałam trochę dyskusji na forum i dalej nie wiem. :-/ Jak wygląda sprawa przenoszenia danych między systemami? Czy np. prezentację multimedialną wykonaną pod Windowsem mogę przenieść jakoś do Linuxa?
Obserwuj wątek
    • Gość: mała Re: Czy blondynka poradzi sobie z Linuxem? ;) IP: *.csk.pl 28.04.09, 20:58
      Szczerze polecam wypróbować dystrybucję PARDUS 2008.2 (Kurulan - wersja instalacyjna).
      parduslinux.pl/page/pobierz
      Jest to jedna z najlepiej dopracowanych dystrybucji i NAJŁATWIEJSZYCH. Nigdzie nie trzeba "grzebać".
      Wszystko działa STABILNIE! i OD RAZU po zainstalowaniu.

Znakomicie nadaje się również dla osób początkujących - nie mających wiedzy o Linuxie
      Ewentualnie do poczytania tu: bigkoma.blogspot.com/2009/01/pardus-20081-linux.html
      • istina777 Re: Czy blondynka poradzi sobie z Linuxem? ;) 28.04.09, 21:11
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. :) A jak wygląda sprawa z przenoszeniem danych
        między systemami Windows i Linux? Czy to bardzo skomplikowane?
        • Gość: Gość Re: Czy blondynka poradzi sobie z Linuxem? ;) IP: *.acn.waw.pl 28.04.09, 21:17
          O jakie konkretnie dane pytasz?
          • istina777 Re: Czy blondynka poradzi sobie z Linuxem? ;) 28.04.09, 21:19
            Np. mam prezentację multimedialną utworzoną pod Windowsem (w PowerPoint). Czy
            można ją przenieść do Linuxa?
            • lemari Re: Czy blondynka poradzi sobie z Linuxem? ;) 28.04.09, 22:17
              99,5% się nie myli ;)
            • Gość: mała Re: Czy blondynka poradzi sobie z Linuxem? ;) IP: *.csk.pl 29.04.09, 08:18
              To co zrobisz w Office Microsoftu (PowerPoint, Word) na Linuxie będzie OK.
              Na PARDUSIE TEŻ.
              • Gość: platon Re: Czy blondynka poradzi sobie z Linuxem? ;) IP: *.anonymouse.org 29.04.09, 08:25
                Założę się, że nie będziesz zadowolona, że niepotrzebnie narobisz sobie
                kłopotów. Gdyby Linux był taki dobry to byłby bardziej powszechny. To moje zdanie.
                • Gość: mała Re: Czy blondynka poradzi sobie z Linuxem? ;) IP: *.csk.pl 29.04.09, 08:49
                  Linux nie jest powszechny ponieważ jest nie dobry tylko nie jest powszechny
                  ponieważ jest nie komercyjny.
                  Ja tylko odpowiadam na pytanie które było: "Jaką wersję polecalibyście dla
                  osoby, która nie miała kontaktu z tym systemem?", a nie czy jest dobry czy nie.
                  • m.gregor Re: Czy blondynka poradzi sobie z Linuxem? ;) 29.04.09, 09:58
                    Nie. Nie jest popularny bo dzieciarnia nie odpali na nim nowego GTA, Crysis'a
                    czy innej strzelanki. Tyle. Gdyby sie dalo a duzi producenci oprogramowania (np.
                    Adobe, Corel) supportowali Linuxa (wydawali wersje oprogramowania pod Linuxa)
                    sadze ze bardzo wiele firm przeszloby na ten system bo jest stabilniejszy,
                    wydajniejszy i przede wszystkim darmowy.
                    • tiges_wiz Re: Czy blondynka poradzi sobie z Linuxem? ;) 05.05.09, 00:06
                      ja tak sobie patrze czego uzywam ...
                      przegladarka: win - firefox, lin - firefox
                      poczta: webmail lub win - thunderbird, lin - thunderbird
                      pakiet biurowy: win - open office, lin - open office
                      program graficzny: win - Gimp, lin - Gimp
                      proste grafiki wektorowe: win - Inkscape, lin - Inkscape
                      komunikator: win - pidgin, skape, lin - pidgin, skape
                      przegladarka zdjec: win - irfan view, lin - irfan wiev (dzieki wine)
                      menedzer plikow: win - total commander, lin - midnight commander

w sumie zebym nie lubil sobie czasem pograc w symulatory (ostatnio mam faze na
                      lock on - moder air combat), to decyzja o wywaleniu windows juz dawno by zapadla.
                • Gość: istina Re: Czy blondynka poradzi sobie z Linuxem? ;) IP: *.chello.pl 04.05.09, 20:43
                  Zainstalowałam i jestem zadowolona. :))) To faktycznie Linux dla blondynek!
                  Bardzo łatwo się instaluje, a wygląda i działa podobnie jak Windows.
                  I.
    • needmoney Najlepiej Ubuntu ... 29.04.09, 12:18
      Jest wiele dystrybucji linuxa i to jest też problem najlepiej korzystać z
      najpopularniejszych np. www.ubuntu.com/ dużo oprogramowania, sterowników
      i ewentualnej pomocy w sieci ...
      (do zabawy liveusb polecam www.slax.org/).
      Moim zdaniem największym krokiem w rozwoju linuxa byłoby zniknięcie 99%
      dystrybucji i skupienie się społeczności i użytkowników na kilku konkretnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka