Gość: tom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 08:43 Co sadzicie o nowym pomysle rzadu na temat sprawdzania legalnosci oprogramowania w kazdym domu i mieszkaniu prywatnym???(za posiadanie nielegalnych programow, filmow i muzyki grozi do 3 lat!!! Link Zgłoś Obserwuj wątek
baal82 Re: windows do piwnicy??? 04.12.03, 08:49 to sa tylko bzdury. wlasnie czytalem w gazecie wypowiedz rzecznika policji i powiedzial ze takie cos bylo ale oni akurat wpadli na trop ludzi ktorzy to sprzedaja i musieli zrobic nalot na ich domy i poza tym przypadkiem do prywatnych domow nie beda wchodzic a zeby wejsc to musza miec zgode prokuratury. Link Zgłoś
Gość: karolek Re: windows do piwnicy??? IP: *.local / *.dip.t-dialin.net 04.12.03, 09:08 nie zgodze sie z twoja wypowiedzia do konca, masz racje akcja zaczela sie od ludzi ktorzy czerpia korzysci materialne z nielegalnych kopii programow, ale policja trafia rowniez do normalych ludzi, zwyklych uzytkownikow, ktorzy np zakupili komputer na fakture bez windy, nie zawsze nalezy wierzyc gazeta a policja nigdy nie powie prawdy. Dla panstwa to jest czysty ineteres, kolejne zrodlo dochodow, a po za tym pamietacie jak odwiedzil nas Billy?? Link Zgłoś
baal82 Re: windows do piwnicy??? 04.12.03, 09:12 to w takim razie beda musieli uzyskac sporo zgod od prokuratury, a zeby je uzyskac to musza miec dowody ze mam nielegalnego softa. a poza tym wogole skad maja wiedziec ze mam kompa? beda chodzic od domu do domu i pytac sie czy ludzie maja kompa? strata czasu i pieniedzy. raczej jedna wielka lipa. ktos poscil plote zeby sie ludzie przestraszyli i kupowali legalnie. Link Zgłoś
Gość: karolek Re: windows do piwnicy??? IP: *.local / *.dip.t-dialin.net 04.12.03, 09:19 A wiec, 2 policjantow, informatyk, prokurator z asystentem,(sam widzialem akcje) nie musza miec nakazu wystawionego przy sobie, jezeli policja podejrzewa cokolwiek, ma prawo wejsc do domu, ma nawet prawo uzyc sily, jezeli tylko ma jakiekolwiek podstawy (inf. z gazety lubuskiej) po za tym jezeli sie upierasz prokuraot ma prawo wypisac nakaz na miejscu, nawet na nr. lokalu, takze jak beda chcieli to wejda czy tak czy tak. A skad maja miec podejrzenia, chyba wiesz gdzie zyjesz malo masz zakompleksionch sasiadow, zazdrosnch kolegow, niewdziecznych klijentow, a po za tym jesli masz sdi, lub neo, kablowke lub cokolwiek co zaswiadcza iz korzystasz z uslu teleinformatycznych to juz cie maja,masz kompa na fakture to juz cie maja itd itp. Szacuje sie ze okolo 90% ludzi posiada nielegalne programiki, a co za tym idzie,billy ma mniejste obroty a panstwo mniejsza przycine, wiesz ile kosztuje winda np w niemczech??? Link Zgłoś
baal82 Re: windows do piwnicy??? 04.12.03, 09:30 skoro ok 90% ludzi ma nielegalne progrmiki to troszke im sie zejdzie. ale jak juz bede mial info ze chodza i sprawdzaja po calej Polsce to pierdole Bila G. i jedo fuckin' Windows i zostaje tylko na Linux'ie. wlasnie znalazlem: "Ludzie dzwonią masowo do centrali Multimediów, nawet do prokuratury. - Nie ma żadnego postępowania, które by uzasadniało liczne przeszukania w domach - uspokaja prokurator rejonowy Robert Augustyn. Na pytanie "Gazety" o udostępnianie listy klientów policji rzecznik Multimediów Magdalena Łań odpowiada oględnie:- Multimedia Polska są zobowiązane do ochrony danych osobowych swoich klientów. Tylko w jednym wypadku dojście policji do serwerów jest dopuszczalne - gdy przedstawi ona prokuratorski nakaz udostępnienia danych - mówi. W podobny sposób odpowiedział "Gazecie" rzecznik Telekomunikacji Polskiej S.A. Po sygnałach o fali paniki Wiesław Ciepiela uspokaja:- Na razie zakończyliśmy akcję, teraz będziemy analizować zebrany materiał." Gazeta Wyborcza, twojemiasto.gazeta.pl/gorzow/1,36844,1798949.html Link Zgłoś
Gość: karolek Re: windows do piwnicy??? IP: *.local / *.dip.t-dialin.net 04.12.03, 09:45 masz racje co do linuxa, powiedz mi gdie mozna kupic lub sciagnac darmowa wersje, w sumie wole kupic wraz z literatura :) pozdrawiam Link Zgłoś
baal82 Re: windows do piwnicy??? 04.12.03, 09:49 linuxa sie nie kupuje, to jest darmowy soft. pod adresem www.linuxhelp.net/isos/ sciagniesz iso z ftp'a. jest tam kilka linux'ow do pobrania. enjoy. Link Zgłoś
Gość: zly Re: windows do piwnicy??? IP: *.localdomain / 213.77.25.* 04.12.03, 13:53 na moim osiedlu na Slasku za nelegalnego Windowsa 5000zl kary, za jedna mp3 7 zl. No i oczywisce rekwirowanie kompow. cholera mnie bierze ! Link Zgłoś
Gość: toffi Re: windows do piwnicy??? IP: 81.210.27.* 04.12.03, 20:11 a cennik to skąd mają ? Dlaczego mp3 7 zeta a nie 10? Link Zgłoś
Gość: Dede Re: windows do piwnicy??? IP: *.bazapartner.pl 04.12.03, 09:49 Akcja przyniosła połowiczny skutek. Zapanowała panika. Studenci dosłownie wyrzucaja z akademików deszcz cd, wynoszą sprzęt do znajomych itd. Podobno za każdą ściągniętą piosenkę z sieci płaci się 7 zł a za film 680. Sami sobie policzcie... Tylko, że to wszystko jest chyba trochę bez sensu. To walka z wiatrakami. Jeżeli ktoś ma pirata i nagle wpada do niego oddział antyterrorystyczny z całym zastępem ekspertów od prawa gospodarczego z kieszeniami wypchanymi poważnie wyglądającymi świstkami papieru co to niby zdziałać moga wiele to taki biedny użytkownik, który stracił w tym momencie drzwi razem z futryną ma w perspektywie do zapłacenia kolosalną karę, siegająca kilkaset tysięcy lub milony złotych. I co on potem zrobi? Pójdzie do sklepu i kupi legalnego Softa? Za co? Za uśmiech? Znowu kupi pirata. To chyba jasne. Według moich danych 86% użytkowników domowych ma pirackie oprogramowanie a 63% firm i przedsiębiorstw prywatnych. Co gorsza również w przedsiebiorstwach i urzedach państwowych są piraty!!! Nie łudźmy się - mamy przecież recesje. Niby za co mieliby kupić legale? W każdym "normalnym" urzędzie najważniejsze jest to, żeby dyrektor czy prezes jeździli dobrym samochodem, żeby wydać okolicznościowy bankiet co tydzień, żeby wysyłać członków zarządu do RPA lub Australii na szkolenia a najmniej ważne jest to czy oprogramowanie komputerach ma jakiś certyfikat czy nie. A Policja, CBŚ czy Prokuratura to niby świętoszki. Nakaz przeszukania firmy czy domu zapewne wydrukowany jest za pośrednictwem sterownika drukarki ściągniętego z sieci... Życzę wszystkiego najlepszego naszym dzielnym, pomysłowym i niezwykle skutecznym stróżom prawa. A to co naprawdę do was należy, czyli robienie porządku w tym chorym i zepsutym państwie, zrobie ja sam. Nakaz prokuratorski sobie wydrukuje. Link Zgłoś
baal82 Re: windows do piwnicy??? 04.12.03, 09:52 hehe swiete slowa. powinienes pisac kazania dla ksiezy hehe Link Zgłoś
Gość: karolek Re: windows do piwnicy??? IP: *.local / *.dip.t-dialin.net 04.12.03, 10:11 popieram zdecydowanie, Polska to chory kraj albo niedlugo ktos ja wyleczy albo ja sprzeda, to juz kwesta czasu, Link Zgłoś
Gość: karolek Re: windows do piwnicy??? IP: *.local / *.dip.t-dialin.net 04.12.03, 13:23 dzieki wlasnie zasysam zrobie sobie instalek i niech mnie pocaluja w d........... ;D Link Zgłoś
dharmata Do dwóch lat, nie zmieniaj prawa. 04.12.03, 10:38 A pozatym możesz sobie zainstalować darmowego linuxa i mogą ci na fikac Link Zgłoś
baal82 Re: windows do piwnicy??? 04.12.03, 16:47 a tak na marginesie, qrcze nie mam piwnicy :( hehe Link Zgłoś
Gość: Pendragon Re: windows do piwnicy??? IP: 81.210.25.* 04.12.03, 18:44 3 lata ??? To wole iśc do Michnika z propozycją korupcyjną i też dostane 3 lata , przynajmniej bede wiedział za co siedze. Link Zgłoś
Gość: toffi Re: windows do piwnicy??? IP: 81.210.27.* 04.12.03, 18:57 Największa blamę dała tvn komentując materiał na powyższy temat,oznajmiając że kontrolującego policjanta trzeba wpóścić do mieszkania bez nakazu a legitymującego się tylko.Kiedyś myślałem ,że to będzie poważny kanał informacyjny teraz już tak nie uważam.A ta cała zadyma to chwyt marketingowy żeby na święta sprzedać jak najwięcej oprogramowania .To teraz wiem po co p.Gates przyjechał parę tygodni temu do Polski Link Zgłoś
Gość: JP Re: windows do piwnicy??? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 04.12.03, 19:44 Jestem pewien, ze to niema nic wspolnego z wizyta Gatesa w Polsce. Przeciez on dal m.in. znizki dla sudentow. Mysle ze to ma zwiazek z akcja sekciarzy linuksowych aby doprowadzic do stanu ze to L-badziewie bedzie w Polsce powrzechne. Jak sie nieda jakoscia to w inny sposob. Kilka donosikow i akcja policji. Pozniej wszyscy sie boja i po sprawie. Link Zgłoś
Gość: toffi Re: windows do piwnicy??? IP: 81.210.27.* 04.12.03, 20:05 rok temu znajomy mi sklep komputerowy przeżył kipisz ale po donosie wywalonego wszcześniej pracownika i tu się zgodzę policja przeszukiwała nawet prywatne mieszkania pracowników ale nie znam załego finału Link Zgłoś
baal82 Re: windows do piwnicy??? 05.12.03, 09:03 a dzialales kiedys na Linux'ie zeby nazywac go badziewiem?? ja na nim dzialam od 2 lat i jak nazrazie znalazlem same plusy w przeciwienstwie do windowsa Link Zgłoś
Gość: JP Re: windows do piwnicy??? IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 05.12.03, 09:12 Nie przejmuj sie ja nie doniose. Link Zgłoś
baal82 Re: windows do piwnicy??? 05.12.03, 10:31 Co ci grozi, jeśli masz na dysku pirackie programy, filmy i muzykę w formacie MP3? - Nawet do dwóch lat więzienia. W praktyce - przyznaje Wiesław Ciepiela z lubuskiej policji - skupiamy się na hurtownikach. Ale żeby udowodnić im winę, musimy dotrzeć do odbiorców. Jeden z największych do tej pory procesów o piractwo w Polsce zakończył się w październiku w Gorzowie. Skazano tylko trzech właścicieli sklepu, którzy handlowali nielegalnymi programami - po dwa lata w zawieszeniu, 20 tys. zł grzywny i zadośćuczynienie dla Microsoftu (po 30 tys. zł). Aby udowodnić im winę, przeszukano mieszkania około 300 klientów. Trefne programy znaleziono u blisko stu. Jednak postępowanie wobec nich umorzono warunkowo z powodu znikomej społecznej szkodliwości czynu. Link Zgłoś
baal82 Re: windows do piwnicy??? 05.12.03, 10:35 ale dobrze ze ja nie mam neostrady... Barbara Górska, rzecznik prasowy TP S.A. Nie mogę odpowiedzieć czy policja zgłaszała się do nas w sprawie udostępnienia danych osobowych klientów Neostrady. Współpracujemy z organami ścigania, urzędem celnym zgodnie z istniejącym prawem. Mamy w firmie specjalny departament bezpieczeństwa, który tropi osoby naruszające prawo i współpracuje z policją m.in. w sprawie przestępstw informatycznych. Link Zgłoś
Gość: dharmata Linuxy na strzechy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.12.03, 11:12 Zacznijecie instalować darmowe linuxu, i bądźcie legalni. Link Zgłoś