IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 18:25
mam kilka pytan odnosnie w/w do tych ktorzy sciagaja torrenty:
1. Jak dlugo wam sie sciagaja pliki porownywalne do tego ktory ja teraz sciagam?
2. Czy predkosc sciagania zalazy od programu do sciagania torrentow?
3. Czy predkosc sciagania zalazy od tego z jakiego serwera sie je sciaga?

Plik audio(MP3) 1,54 GB sciaga mi sie juz 21 godzin, a zaladowane jest dopiero 73%. Czy to normalne? Komputer nowy, mocny, system Vista HP. Program ktory uzywam do sciagania to Vuze. Mam neostrade 1Mb i na speedtest.net predkosc pokazalo mi download 0,96 Mbps, Ping 64 ms, upload 0,25 Mbps.
Jakies rady?
Obserwuj wątek
    • bulczanka Re: torrenty 03.05.09, 18:42
      Przede wszystkim używaj programu uTorrent (najmniejszy i najmniej zasobożerny -
      polecam).

Ad 1. Taki plik ściągam ok. 10 godzin (zależy też to od prędkości neta i
      przeciążeń weekendowych;P)

Ad 2,3. Prędkość ściągania nie zależy od programu. Nie mniej jednak mile
      widziane są programu małe (uTorrent itp). Prędkość pobierania zależy także od
      ustawień programu (prędkość pobierania - 0 kb/s, prędkość wysyłania np. 20 kb/s
      - liczba ta powinna być ok. 2-3 razy mniejsza niż szybkość ściągania), szybkości
      łącza, zewnętrznego IP oraz (a może przede wszystkim) od ilości seedów (osób
      które udostępniają - im więcej tym lepiej). To tyle. Poza tym wszystkim musisz
      przepuścić program do pobierania przez firewalla i upewnić się czy nie jesteś
      blokowany przez admina. Router też warto sprawdzić czy jest dobrze ustawiony.
    • Gość: mufi Re: torrenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 20:33
      1. To zależy od źródeł (seed/peer).
      2. Nie.
      3. Pliku nie ściągasz z serwera tylko od innych użytkowników sieci torrent.
      Prędkość zależy głównie od ilości seedów/peerów (a także od ich uploadu) na
      danym torrencie. Pomaga też ograniczenie uploadu do 80-85% wydajności Twojego łącza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka