Dodaj do ulubionych

System operacyjny Google to pic!

• raficzek78 Re: System operacyjny Google to pic! 08.07.09, 12:21
      Aha jestem posiadaczem netbooka AcerOne i na nim właśnie mam linuxa wersja LInux Mint Gloria 7 pl środowisko Gnome i w porównaniu z XP to jest system a nie przenośny odtwarzacz filmów + przeglądarka internetowa uruchamia się 2 razy szybciej działa 100 razy szybciej,żadnych wiruchów i zamyka się też 5 razy szybciej ale najlepsze jest to że po pobieraniu aktualizacji,instalowaniu softu,pobraniu z netu kilku GB danych,po kilkugodzinnej pracy na różnych aplikacjach jego wydajność nie spada a co najfajniejsze nie trzeba go restartować co w windzie jest nieodzowną atrakcją pracy :)
    • Gość: dx Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.devs.futuro.pl 08.07.09, 12:24
      skad sie biora takie smieszne ludki jak raficzek78? totalna beka heheh gosciu napisz cos jeszcze - chetnie sie posmiejemy z twoich wynurzen :DDD
    • raficzek78 Re: System operacyjny Google to pic! 08.07.09, 12:26
      kolego gość:linux
      linux to nie winda tam trzeba trochę myśleć a że tobie to sprawia ból tego nic nie zmieni zailstaluj sobie wersją 9,04 kde lub gnome i uruchom apilikację wicd a gwarantuje wifi zachula
      instalacja wystarczy wpisać do konsoli
      sudo apt-get install wicd
      i twój ból może minąć
      pzdr
    • Gość: pawel Re: System operacyjny Google to pic! IP: 194.8.14.* 08.07.09, 12:27
      "Moim zdaniem scenariusz będzie następujący. Google stworzy na bazie istniejącej dystrybucji Linuksa swój system operacyjny oraz wciśnie do niego Google Chrome."

Jakie "moim zdaniem"? Na blogu google wszystko jest napisane, nie ma sensu snuć domysłów. Będzie jądro linuksa, googlowa alternatywa dla X servera i na tym wszystkim Chrome. Nie będzie to jednak "na bazie dystrybucji", ale wykorzystanie kernela (obsługa hardware'u). A jeśli chodzi o gry - myślę, że nie bez powodu google wypuściło wcześniej w tym roku O3D oraz Native Client. Przecież system, który początkowo ma być skierowany dla netbooków nie jest systemem ani dla "każdego Kowalskiego", ani dla graczy, ani tym bardziej dla profesjonalistów korzystających ze specjalistycznego oprogramowania. Jest prosty problem: umożliwić wykonanie podstawowych czynności (mail, komunikator, edycja tekstów, opublikowanie fotek z aparatu w sieci) w kawiarni, pociągu czy na plaży. Więc jest też proste rozwiązanie: system w którego centrum znajduje się narzędzie do wykonania tych czynności, czyli przeglądarka. Tyle.
    • Gość: marek@eof.pl Re: System operacyjny Google to pic! IP: 212.160.172.* 08.07.09, 12:34
      Autor Tego Artykułu ma jakiś problem ze sobą, nie wie co to będzie nie wie jak będzie zbudowane nie do końca przeczytał cały wpis. Kolejna święta wojna. Drogi Autorze skoro tak bardzo przeszkadza ci google nie używaj jego produktów, hmmmm a dlaczego gazeta.pl właściwie firma matka agora używa do hostingu google gmail?
    • Gość: S dzisiaj Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.bas.roche.com 08.07.09, 12:34
      Następny system oparty na Linuksie? Po co? Przecież jest już ich zatrzęsienie - do wyboru do koloru. Jedyny wyróżniający się to zbudowany na FreeBSD MacOS, ale to jest system jako tako jeszcze przywiązany do platformy i niewiadomo na ile byłby popularny na PC.
      Konkurencja dla Windows? Po pierwsze - wielu ludzi chciałoby np. grać w gry na Windows bez Windows. To jak zjeść ciastko i miec ciastko. Trzeba się na coś zdecydować - albo nie potrzebuję Windows albo zwyczajnie nie chcę za niego płacić. To dwie różne sprawy. Po drugie - czy to w rzeczywistości będzie konkurencja? Nawet zakładając że będzie to wielki sukces - na początku będą jakieś featury aby zareklamować i zachęcić do nowego systemu. Potem to będzie zwyczajny oligopol i nic więcej. Na rynku konsol jest niby 'konkurencja' - czy to dużo zmienia dla konsumentów?
      A jeszcze a propos WOWa - najważniejszy to on nie jest, ale w dziedzinie sieciowo-rozrywkowej (a to chyba ten segment rynku w który chce wejść system Google'a) to jest to potęga. No i popykać w Wowa można na Windows i MacOSie i nie wymaga to mocarnego sprzętu.
    • Gość: Gość Re: System operacyjny Google to pic! IP: 80.54.62.* 08.07.09, 12:34
      Ten system może być jedyną opcją dla zwykłych użyszkodników netbooków (czyli 97%). WinXP się kończy, vista (hmm.. na netbooku.. ciekawe) albo windows 7 raczej tu się nie przydadzą. A nie wszyscy należą do tego nielicznego grona userów dla których sensem istnienia komputera jest rozgryzanie systemu operacyjnego (sorki kilkanaście razy w życiu musiałem wejść w bliski kontakt z linuxem i zawsze wymagało to 'nieco' wysiłku). System google jest zaplanowany dokładnie do tego do czego ma być używany. DO PRACY. Jak chcesz grać kupujesz konsolę nie komputer. Netbook z takim systemem + oprogramowaniem google załatwia wiele problemów. Nie musisz mieć office'a (wiem jest open office ale która blondynka da radę w pierwszym podejściu wydrukować pierwsze 30 komórek z 4 zakładki arkusza w tym programie ;-)).
      Odpada synchronizacja plików nad którymi pracujesz (jeśli ufasz google ;-)).
      Backup masz za free (...użytkowników dzielimy na tych którzy robią kopie bezpieczeństwa i na tych którzy będą robili kopie bezpieczeństwa...).
      Gratuluję autorowi że potrafi zainstalować UBUNTU, tylko czy wie co to słowo oznacza ? Zgodnie z opinią moich kolegów (siedzi obok paru gości zajmujących się firmowymi serwerami, ich komentarze raczej nie nadają się do cytowania) UBUNTU w narzeczu indian amazońskich oznacza 'człowieka który nie umie zainstalować debiana'. Pozdrawiam.
    • Gość: linux? Re: System operacyjny Google to pic! IP: 80.48.2.* 08.07.09, 12:47
      Kolego raficzek78 sprawa jest taka, że jak napisałem - ubuntu NOE URUCHAMIA SIĘ po instalacji. Dziękuję za podpowiedź, ale nie mogę za każdym razem startować systemu z płyty.

Czy trzeba mysleć? Pewnie trzeba - od lat pracuję na linuxie na PC. Na PC większych problemów nie miałem, a te co były z reguły udawało się przezwyciężyć. Sytuacja teraz wymaga ode mnie posiadania maszyny przenośnej, stąd moje zaskoczenie, że linux nie bardzo chce na tym urządzeniu działać.

PS. Na windows też trzeba ruszyć głową. Jeśli chcesz mieć bezpieczny system to jeszcze trzeba mu trochę czasu poświęcić odpowiednio go konfigurując. Domyślna konfiguracja to trochę mało.
    • Gość: Galaktyczny Edek Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 12:47
      @Gość 08.07.09, 12:34, dodam więcej - ten system operacyjny może być jedynym poważnym na platformę ARM, na przykład takich procesorów www.marvell.com/files/technologies/Marvell_PXA168_Product_Brief.pdf Windows CE go wspiera ale jest ubożuchny. Desktopowe Windowsy w ogóle go nie wspierają i nie będą (Windows 7 też nie). Wspiera go linuks, no i Chrome OS. A jakie są zalety - ww. procesor ma wydajność ogólną na poziomie PIII 700, potrafi tez wyświetlać filmy zakodowane kodekiem H.264 do rodziałki 1280*720. Zużycie energii (chipset + procesor) ma kilkukrotnie (sic!) mniejsze niż Intel Atom. I tu wszystkie kostki układanki wspaniale pasują.
    • Gość: linux? Re: System operacyjny Google to pic! IP: 80.48.2.* 08.07.09, 12:53
      Kolego raficzek78 i jeszcze kwestia doświadczeń z XP. Ty na pewno pracowałeś ostatnio na XP czy może na 95? Co ty wypisujesz o tych restartach i o zamulaniu po kilku godzinach pracy czy pobraniu większej ilości danych?

Mam wrażenie, że coś napisałeś byle napisać. Restarty są wymagane niezwykle rzadko przy instalacji jakiegoś naprawdę istotnej łaty. Poza tym w XP łaty można sobie instalować podczas zamknięcia systemu kiedy kończysz pracę, więc problemu nie ma ...

• Gość: xD Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.comarch.com 08.07.09, 13:06
      Na Apple i tak nie pograsz...
    • Gość: marek@eof.pl Re: System operacyjny Google to pic! IP: 212.160.172.* 08.07.09, 13:19
      Na tym polega open source nie chcesz używać nie rób tego. jak zwykle cześć ludzi którzy się wypowiadają podejrzewam ze znikomym doświadczeniem wypowiada się że im gra nie chodzi albo ubuntu nie chce się zainstalować albo o wyższości maca nad innymi systemami, a ja się pytam po co?!?!?!?!?! No ale cóż autor zaczął.
      A wg mnie skoro ktoś się ma za dziennikarza i ocenia jakieś wydarzenia produkt czy cokolwiek innego to nie powinien być stronniczy i z jakieś swojej urojonej perspektywy ciskać jakimiś farmazonami. Panie Robercie może lepiej zacznie Pan pisać dla pudelka?
    • Gość: autor Re: System operacyjny Google to pic! IP: 10.200.52.* 08.07.09, 13:25
      @marek@eof.pl - do plotka chyba ;)
    • Gość: marek@eof.pl Re: System operacyjny Google to pic! IP: 212.160.172.* 08.07.09, 13:30
      nie wiem może i plotek. Ludzie nie możemy się zamykać na jakieś nowe rozwiązania, jeśli od razu negujemy jakieś nowości uwsteczniamy się do Jakieś Pani Zofii z mięsnego która kocha windowsa bo tylko w tym systemie chodzi jej system kasowy.
      Ludzie open source to także otwartość naszych poglądów.
    • Gość: ja Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 13:35
      Google nawet jakby oparło swój system na PC na jądrze Linuxa to i tak bedzie miało większe szanse zagrożenia Microsoftowi niż wszystkie dystrybucje Linuxa, ponieważ Google to Google, jest znane i przez większość cenione, dlatego wzrost przeglądarki Google na rynku początkowo był tak szybki (mimo iż Google skorzystało z OpenSource)
    • Gość: Luke Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.07.09, 13:36
      wszystkiego najlepszego dla każdej konkurencji.
    • Gość: marek@eof.pl Re: System operacyjny Google to pic! IP: 212.160.172.* 08.07.09, 13:40
      Nie ważne czy google oprze swój system na jądrze linux czy zrobią jakieś swoje rozwiązanie, google ma na tyle ogromny potencjał osobowy ze raczej nie mieli by problemy zrobić jakiś mix unix linux windows czy stworzyć coś nowego.
    • Gość: ahce Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 13:41
      Panie Robercie, od artykułu aż wieje stronniczością i ma słabe podstawy teoretyczne. To, że jest Pan zwolennikiem Linux'a to widać w co drugim zdaniu a pisanie publicznych takich bzdur jest lekką kompromitacją. Google Chrome to przeglądarka oparta na "Safari" ( i nauczyliśmy się czegoś nowego? ). W przeciwieństwie do innych przeglądarek Chrome jest o wiele szybszy i ma jedna podstawową zaletę, każda zakładka to osobny proces ( tego też Pan pewnie nie wie ). Google bardzo dużo pieniędzy przeznacza na "badania" i dzięki tej inicjatywie powstaje bardzo wiele projektów, z których co poniektóry odnosi sukces. Celem Chrome nie była konkurencja a jedynie zainspirowanie innych ( wiodących ) producentów przeglądarek i ukazanie im bardzo ciekawych rozwiązań technicznych.
      I na litość boską.. to musi być z Pana niedorośnięty dureń jak w tym wieku gra komputerowa jest dla Pana wyznacznikiem do wyboru OS.
    • Gość: ukasz Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.09, 13:42
      a co to za tytuł w ogóle? pic.. normalnie profecjonalny artykuł
    • Gość: czelo Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.net 08.07.09, 13:48
      haha! chrome wyprzedzil opere w 6 godzin po release. to ze w polsce opera ma wiekszy udzial niz w reszcie swiata to wyjatek. i ujawnia jakim zalosniakiem jest autorzyna ze o tym nie wie :)
    • Gość: marek@eof.pl Re: System operacyjny Google to pic! IP: 212.160.172.* 08.07.09, 13:49
      ahce całkowicie cię popieram same fakty, co do szybkości chrome to nie ma sobie równych, cięęęęężko jest przesiąść się z powrotem z Chrome na Liska albo IE. Ciekawe jak google podejdzie podobnie do systemu operacyjnego. Pamiętajcie że Chrome to inicjatywa pracowników google a nie samej firmy.
    • Gość: marek@eof.pl Re: System operacyjny Google to pic! IP: 212.160.172.* 08.07.09, 13:52
      A co do grania i podchodzenia do tematu systemu operacyjnego tylko od tej strony grania, to cała "kariera" z komputerem to tylko zabawa zestresowanego nastolatka
    • raficzek78 Re: System operacyjny Google to pic! 08.07.09, 14:09
      koleszko :) gość:dx nie wiem co cię tak śmieszy ale z tego co czytam to jesteś miłośnikiem windy your fuckin choice a może pracujesz dla billa hehe Ty napisz coś jeszcze też się chętnie pośmiejemy buuuuhhhahahhahaaa
      tylko napisz co cię śmieszy wynurku :)
    • Gość: Gościu Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.debica229.tnp.pl 08.07.09, 14:11
      Autor chyba nie czytał innych news'ów dot. Google Chrome OS, poza swoim. Z góry zakłada, z góry zakłada, że będzie źle, a pomysł miesza z kupą. Typowe zachowanie fanboya. Z drugiej strony to dobrze, że od razu zaznaczył, że tekst jest subiektywny.
      W kilku źródłach przeczytałem, że nowy system giganta będzie pracował na architekturach ARM oraz x86. Czyli wyjdzie także na PC.

Moim zdaniem to dobre rozwiązanie skorzystać z jądra Linux'a. Google zapowiada stworzenie własnego środowiska graficznego. Może skorzystać z ogromu aplikacji Open Source. Komputery mało wydajne nadal znajdą nabywców, którym nie potrzebny jest sprzęt do wszystkiego. Mogą to być programiści, osoby korzystające z pakietu biurowego i internetu. Teoretycznie OS korporacji może odnieść sukces. Przecież nikt nie skazuje go na śmierć naturalną. Potencjał Google, sprawdzone rozwiązania z Linuxa (np. emulator Wine), plus wielka reklama pozwolą im osiągnąć wymarzony sukces.
      BTW. Autor artu sam sobie zaprzecza. Jeżeli napisał, że Google Chrome OS ma być systemem bazującym na Linuksie to część sterowników, kompatybilność ze sprzętem przejmie np. od Debiana (zakładając, że podąrzy w tym samym kierunku co Ubuntu). Druga rzecz - najpopularniejsze gry np. NFS, Fifa, PES chodzą pod Linux'em przy emulacji Wine + PlayOnLinux.
    • Gość: obseewator Re: System operacyjny Google to pic! IP: *.swidnica.mm.pl 08.07.09, 14:12
      widze ze duzo ludzi sie wypowiada ze po co w netbookach normalny system skoro one sa do pracy... widac zaden z was nie ma takiego netbooka a sie wypowiada... tak jak zaden nie ma ferrari ani porshe ale wypowiada sie nad wyzszoscia jednego nad drugim..... umiaru troche

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka