Gość: piszczyk^3 Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 188.33.80.* 23.07.09, 16:16 UWAGA! Nie jestem miłośnikiem Opery. Za donos do KE. Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 16:19 Zainstalowałem Chrome w domu (przesiadając się z IE8) i generalnie jestem rozczarowany. Chrome mi się wiesza - nie notorycznie ale na tyle często żeby mnie wkurzac; do tego ma kompletnie niekompatybilne "ulubione" z czymkolwiek tj. z IE do chrome sie wyeksportuje ale na odwrot - zapokmnijcie. POnadto brakuje kilku rzeczy do ktorych juz sie przyzwyczailem - m.in rozwijanego paska adresow z najczesciej wybieranymi stronami co umozliwialo szybkie surfowanie bez dotykania klawiatury. Niestety ale na dzisiaj lepszej przegladarki od FF nie znalazlem. Chrome w domu mam jeszcze sila rozpedu, ale predzej czy pozniej i tam zainstaluje FF. Link Zgłoś
kretynofil Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 23.07.09, 16:20 @Piszczyk: Wybacz, ale znam Secunie - i dla mnie roznice sa kosmetyczne. 22/16 poprawek, wszystkie dotycza dostepu zdalnego, wszystkie zostaly poprawione, high severity 81/68%. Roznice sa zbyt male, zeby o tym dyskutowac... Fajne natomiast jest to, ze doszedlem do tego jak to jest z tymi haslami w Operze. A Opera Turbo to lipa, bo to co robi z jpegami jest paskudne :) Link Zgłoś
kretynofil Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 23.07.09, 16:26 I jeszcze jedno, ostatnie pytanie, bo jednak nie moge sie dogadac z tymi haslami: zalogowalem sie na forum.gazeta.pl (na glownej forum), kazalem mu zapamietac haslo, wylogowalem sie, otworzylem dowolny artykul - i on juz nie ogarnal, ze forum.gazeta.pl/(...) to to samo haslo. W password managerze nie moge edytowac linkow. Jak to zrobic, zeby wiedzial (jak firefox), ze chce zeby zapamietal moje haslo do calego forum? I nie, nie nacisnalem tej opcji "zapamietaj tylko dla tej strony". Link Zgłoś
Gość: s Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 77.79.229.* 23.07.09, 16:51 @kretynofil: Opera ma wiele rzeczy dostępne od razu, tak jak zauważyli poprzednicy, bez wtyczek i wszędzie. Z najcześciej (przeze mnie) używanych: - blokowanie reklam (tak, bez repozytorium) - speed dial - gesty myszy - Opera Link - obsł. torrenta (wiem, są lepsze programy do tego, ale w Operze to poprostu działa i niezaawansowany użytkownik nawet nie zauważy różnicy pomiędzy http/ftp/torrent) - site preferences - widgety (mało używam, aczkolwiek czasem się przydają) - popup blocker (ale to chyba FF też bez wtyczek ma) - real zoom Na horyzoncie jest jeszcze Opera Unite... Link Zgłoś
Gość: piszczyk^3 Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 188.33.80.* 23.07.09, 17:00 @23.07.09, 15:57 Gość: PrzemekJ 1/ addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/8823 2/ addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/8045 3/ addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/3082 5/ Windows? Wciśnij lewy Alt i zaznaczaj weblogs.mozillazine.org/asa/archives/2007/03/ok_back_for_rea.html 6/ addons.mozilla.org/de/firefox/addon/9133 7/ addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/4810 8/ support.mozilla.com/pl/kb/Remembering+passwords (nie trzeba nawet guzika!) Link Zgłoś
Gość: m4rc!n Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 17:03 niech wielcy zwolennicy operki sie chowaja Link Zgłoś
bling.bling Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 23.07.09, 17:05 nobody is perfect... neither is Opera. Niemniej nie perfekcyjna i ze spora iloscia kantow ale: -najwieksza wada opery jest to ze nie wyswietla wielu stron. Obecenie sytuacja sie odrobine poprawila ale co jakis czas pojawiaja sie inne. -druga wada Opery jest to ze jest tak marginalna w USA, czyli najwiekszym ($$$) rynku IT. Konsekwencje tego sa takie ze wielu developerow ja ignoruje celowo, inni tlumacza to rachunkiem ekonomicznym (MS tlumaczenie w sprawie kulawego silverlight) ale Opera ma w sobie to cos, cos czego nie ma FF. Jest lekka, latwo dostosowywalna, nie trzeba ja 3 razy dziennie restartowac bo pojawilo sie uaktualnienie wtyczki. FF ma zas gracje oprogramowania Open Source. Czyli gracje slonia w skladzie porcelany. Niby ma wszystko co potrzebne jest przegladarce, znakomite osiagi itp ale koniec koncow jest jak wielorasowy pies zwany kundlem. Niby pies ale.... cos mu brakuje. Link Zgłoś
Gość: Lamus Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.07.09, 17:15 I pewnie testowali przy prędkości łącza 128 kb/s :] Link Zgłoś
Gość: werty Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.09, 17:35 @kretynofil www.portal24h.pl/pobierz/detale/internet/651-filtr-reklam-do-opery.html Link Zgłoś
Gość: piszczyk^3 Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 188.33.80.* 23.07.09, 17:39 @kretynofil: Wyraźnie zaznaczyłem v-u-l-n-e-r-a-b-i-l-i-t-i-e-s! I tutaj: 50 dla Opery 9.x 96 dla FF 3.0.x Na dziś do witryny banku udam się z Operą, nie z FF. Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 89.230.253.* 23.07.09, 17:43 Korzystam z O i gdy zainstalowałem na próbę IE8 to szybkość działania O drastycznie spadła. Dopiero po odinstalowaniu IE 8 wróciła do normy. Link Zgłoś
Gość: u Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 17:52 chrome jest dobry, ale iron jest lepszy, a to dlatego że powstał z tego samego kodu co chrome tylko został pozbawiony syfu od googla(aplikacja do aktualizacji, zbieranie informacji, unikalny identyfikator itp). W pewnym, ograniczonym stopniu zaimplementowany został filtr adblocka z FF POLECAM www.srware.net/en/software_srware_iron_chrome_vs_iron.php www.srware.net/en/software_srware_iron_download.php Link Zgłoś
Gość: Deam Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.acn.waw.pl 23.07.09, 17:52 @kretynofill W operze da rade zrobić coś na wzór IETab, kiedyś nawet trochę tego używałem, jednak mimo wszystko odpalenie w tle IE sprawdza się lepiej. O ile mnie pamięć nie myli miało w nazwie: Neptune czy coś w tym stylu, niestety dokładnie nie pamiętam. A jeśli chodzi o funkcje opery, no to z powodu następujących, nie potrafię się przesiąść na cokolwiek innego, choćbym nawet chciał :P - gesty (bez nich czuje się jak bez ręki) - opera link (synchronizacja zakładek pomiędzy kompami/telefonem) - opera unite (użyteczne ustrojstwo, jeszcze trochę nawala ich proxy, ale jest coraz lepiej - np po ip kompa chodzi bez najmniejszego problemu) - zoom - notatki - no i masa innych małych, drobnych funkcji z których korzystam na codzień FF właśnie odpycha mnie potrzebą instalowania i konfigurowania wtyczek, nie mówiąc już o ewentualnych problemach w przypadku aktualizacji przeglądarki. Chrome - dobry jako alternatywna przeglądarka, gdy coś nie chce działać pod opera z powodu lenistwa twórców strony), na codzienne użytkowanie ma za mało funkcji Safari - nie korzystałem, ale wydaje mi się, że jest to przerost formy nad treścią IE - IE8 w sumie źle się nie prezentuje, jednak mimo wszystko omijam z daleka :P Link Zgłoś
Gość: Deam Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.acn.waw.pl 23.07.09, 17:54 Zapomniałem jeszcze o adblocku (nie korzystam :P), ale do opery, tak jak i do FF, dostępne są gotowe listy do blokowania. Np: www.fanboy.co.nz/adblock/opera/ Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.demon.nl 23.07.09, 18:19 na PC rekomenduje safari na macu :) Link Zgłoś
Gość: Aithir Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 212.127.95.* 23.07.09, 18:23 Świetną funkcją opery którą ostatnio odkryłem jest Opera Link. Pozwala zsynchronizować zakładki i speed dial. Dzięki temu mogę mieć te same zakładki zarówno na laptopie, kompie stacjonarnym, komórce i jak będę potrzebował to na jakimkolwiek innym kompie z operą. Link Zgłoś
Gość: piszczyk^3 Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 188.33.53.* 23.07.09, 18:29 `chrome jest dobry, ale iron jest lepszy' Iron bazuje na starszych wersjach Chromium, z których nie usunięto krytycznych błędów. googlechromereleases.blogspot.com/2009/07/stable-beta-update-bug-fixes.html Zdecydowanie ODRADZAM. Link Zgłoś
Gość: GordonFreeman Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.smtsoftware.com 23.07.09, 18:30 Tak się zastanawiam, po co są te śmieszne benchmarki, jakiś tam ACID3 a może 4? To i tak niczemu nie służy. U nas w firmie, jak strona otwiera się pod IE, to deweloperzy są już happy :) i nie zajmują się problemami dalej. No dobra, sprawdzają jeszcze swoje dzieła w FF. Przeglądarka może świetnie podążać za standardami W3C. Ale strony już nie muszą... i potem płacz, że coś się nie otwiera w Operze. Ta przeglądarka, w przeciwieństwie do FF, nie naśladuje IE. Głównie dlatego jest tak mało popularna. Link Zgłoś
Gość: piszczyk^3 Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: 188.33.53.* 23.07.09, 18:38 @kretynofil 23.07.09, 16:26 Po co się męczyć? en.wikipedia.org/wiki/Keepass Link Zgłoś
ssen Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi 23.07.09, 18:51 standardowo opera ff glownie do quakelive :> plusy opery Nie trzeba sciagac jakiegos badziewia (plug-in) konfigurowac, instalka 20 sek grzebania w opcjach i tyle. Jakis taki bardziej przyjazny interface. Nie zastanawiam sie gdzie cos jest zagrzebane, tylko mam to klikniecie gora dwa. Pewnie to kwestia oklepania i przyzwyczajenia. Ma sporo ciakawych powiedzmy pie... ktore na codzien przydaja sie bardziej niz wczytanie strony o 0.01 sek szybciej. Zaznaczanie textu -> prawy klik -> go to url - swietna sprawa. Save in dowload folder - to samo co wyzej. Nie trzeba potwierdzac tylko od razu sciaga sie w tle. Otwieranie pustej karty, albo 2 l-klik na pasek kart albo jak jest caly zajety otwartymi to mozna kliknac w button ('plusik") za ostatnia karta. Przydatne sprawy jak ktos chce sprawnie surfowac drapiac sie po jajach czy jedzac obiad :) W ff chyba albo z klawiatury albo z menu trzeba. Dowload manager tez klawy, ff ma niestety jakis niedojebany brzydko mowiac. Mankamenty to glownie dosc powazne mulenie systemu przy dluzszych sesjach na starszych pc, cena za trzymanie wczytanych wczesniej stron w cache'u. Kiepski klient torrentow, ale chyba zadna przegladarka nie ma porzadnego, kumpel dzialajacy na ff tez sciaga dedykowanym progsem. A no i qlive nie smiga (poki co) :) Link Zgłoś
Gość: lmn Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 18:56 Testy testami a Firefox pod Linuksem muuuli. O Operze powiedzieć tego nie można. Link Zgłoś
Gość: noname Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.57.lokis.net.pl 23.07.09, 19:01 sugerowałbym zajrzeć do opera:config, to, co daje się tam zrobić, powinno przekonać każdego zaawansowanego użytkownika. mam nieszczególnie szybkiego laptopa, regularnie otwieram operę z 20-30 kartami z poprzedniej sesji i wszystko pięknie śmiga, zużycie ramu jest marginalne, jak na taką ilość kart (rzędu 100 mb, do 200). w fx kiedy mam otwarte 3-5 stron naraz, zużycie ramu sięga 350 mb. cpu usage nawet nie będę komentował. inna sprawa, że trochę grzebałem w bebechach opery. jeśli chodzi o hasła, jest mały problem ostatnio. żeby wszystkie zapamiętane hasła dobrze wchodziły, trzeba zaznaczyć w ustawieniach "accept cookies" dla wszystkich stron (nie dla konkretnej strony). właśnie, opcja "edit site preferences" jest bardzo przydatna, można usunąć na stałe np. dźwięk lub zablokować obsługę pluginów na konkretnej stronie. nic nie wiem na temat tego, żeby fx miał podobną funkcję. o ile dobrze pamiętam, można w ustawieniach opera:config zmienić sposób ładowania stron, tak żeby przypominał ten z fx. rzeczy typu zoom, gesty myszy, specyficzny adblock (ostatecznie i tak zablokowałem serwery reklamowe na poziomie systemu, bo mi banner killer nie wycina "powitalnej" reklamy z tlena) były już wspominane. bez nich pracuje mi się bardzo ciężko. wiem, że część daje się odtworzyć w fx, ale po co? jak na dzień dzisiejszy fx nie ma żadnej opcji, którą chciałbym mieć w operze. Link Zgłoś
Gość: MacBuc Re: Test prędkości przeglądarek - Chrome rządzi IP: *.acn.waw.pl 23.07.09, 19:57 Mam wszystkie poza chrome ze względu na szpiegujący charakter przeglądarki. Sprawdzam w nich projekty. Na codzień używam Safari i FF. Idą łeb w łeb niezaleznie od OSa. Safari ma swoje wielkie plusy i FF też. Test niby ok, ale czy testerzy są w stanie uwzględnić zmianę ruchu w sieci, transfer lub nawet defragmentację dysku jeśli przeglądali pliki lokalne. Chyba nie są wiarygodni. Jak sobie kiedyś porównywałem IE i FF, to podłączyłem się do linii telefonicznej /czyli 56kb w porywach/ i wtedy widać ewidentnie co i jak bo woooolnoooo. Jak zwykle bicie piany Link Zgłoś