Dodaj do ulubionych

Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu kompa

30.07.09, 14:30
Witam, mam właśnie taki problem - jak włączam komputer, pokazuje się pulpit
(mam Windows XP Pro) ale brak na nim ikon, dopiero po około minucie pojawiają
się ikony i można wykonywać na komputerze jakiekolwiek operacje. Wcześniej on
kompletnie nie reaguje. Co może być tego przyczyną i jak rozwiązać ten
problem. Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.zask.pl 30.07.09, 15:28
      Wylaczaj po jednym programy w msconfig, zakladka uruchamianie i sprawdzaj po resecie czy cos zmienia, az trafisz na ten, ktory powoduje problem. Jezeli masz jakis antywirus to go odinstaluj na czas testow. Mozesz tez miec uszkodzony dysk lub zainfekowany system, uzyj OTL, log wklej na wklej.org i daj link. Uzyj tez HdTune i daj screeny ze wszystkich zakladek programu.
      • Gość: jarek5678 Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 15:43
        Kolobos, zainstalowałem tego HdTune i on pokazuje mi temperaturę 44 stopni
        Celsjusza... Wczoraj to było 55 stopni Celsjusza, co i tak jest za wysoko. W
        zakładce Health wszystko jest OK, Error scan wszystkie klastry zielone.
        Benchmark - minimum - 0,7 MB/sec, max - 60,9. Średnia 36,7. Access Time - 15,9
        ms. Burst Rate 94,2 MB/sec. CPU Usage 16%. Dysk to WDC WD2000JS-00MHB0 (200GB).
        Nie wiem o co chodzi, tego z msconfig nie próbowałem. Mam po prostu odznaczać po
        jednym i robić reset, tak, później mogę z powrotem to przywrócić? Sorry, ale
        poza Internet :P i Worda to się za bardzo nie zapuszczałem. Pozdrawiam.
        • Gość: Kolobos Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.zask.pl 31.07.09, 16:53
          Daj chociaz screen (masz nawet do tego przycisk w HdTune) z zakladki Health, screen wklej na jakis serwis i podaj link.
          W msconfig, masz odznaczac w zakladce uruchamianie i robic reset po kazdym odznaczeniu. Pozniej bedziesz mogl wszystko wlaczyc w tym samym miejscu. Uzyj tez OTL (znajdziesz na google), log wklej na wklej.org i podaj link.
          • Gość: jarek5678 Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 19:13
            A ten cały log z tego OTL to co on nam wyjaśni? Czy nie jest to jakaś prostsza
            sprawa? Nie trzeba czegoś gdzieś ustawić? Może w rejestrze, choc to też nie
            takie proste.
            • Gość: @ Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.chello.pl 31.07.09, 19:25
              A co w tym jest trudnego?
              Pobierz i uruchom OTL
              Zaznacz opcje Scan All Users, LOP Check, Purity Check i kliknij Run Scan
              Log umieść tutaj i podaj link.
              • Gość: jarek5678 Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 14:05

Ale ja nie rozumiem, co wy z tych logów odczytacie. Po co wam to?
                • Gość: Kolobos Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.zask.pl 02.08.09, 14:50
                  Do tej pory nie doczekalem sie na screeny z hdtune.
                  Skoro nie chcesz pomocy to po co piszesz na forum?
                  • Gość: jarek5678 Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 09:07
                    Oto screeny!!

img36.imageshack.us/gal.php?g=hdtunebenchmarkwdcwd200.png - tu do
                    wszystkich naraz.

img36.imageshack.us/i/hdtunebenchmarkwdcwd200.png/
                    img36.imageshack.us/i/hdtunehealthwdcwd2000js.png/
                    img188.imageshack.us/i/hdtuneinfowdcwd2000js00.png/ a tu pojedynczo do
                    każdej zakładki.
                    • Gość: Kolobos Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.zask.pl 03.08.09, 13:55
                      Dysk jest ok, czy wylaczanie w msconfig programow cos pomoglo?
              • Gość: jarek5678 Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 14:13

wklej.eu/index.php?id=586ed219bc
                a tu jakieś Extras:
                wklej.eu/index.php?id=2c393d250f
    • djmas Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k 30.07.09, 15:30
      proponuję na początek przeskanowanie komputera na obecność wirusów, trojanów
      oraz spyware.
      następnie zrobić mały porządek za pomocą ccleaner.
      powyłączać zbędne rzeczy poprzez Start-> Uruchom -> msconfig
      • Gość: petroll Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.acanac.net 03.08.09, 15:02
        sprawdz w registry wartosc MenuShowDelay ( default jest 400)
        • Gość: jarek5678 Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 15:47
          A w jakim to jest kluczu?
          • Gość: jarek5678 Re: Problem z pulpitem - brak ikon po włączeniu k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 15:55
            Dobra, mam, ale to przecież do Menu Start. A mi chodzi o to, że pulpit po
            pojawieniu się kompletnie nie reaguje przez dobrą minutę. Albo nie ma żadnych
            ikon, albo są od razu ale tak jakby nieaktywne. Kolobos - zaraz sprawdze to z
            wyłączaniem. Trochę to potrwa. Wczesniej tego nie zrobiłem, bo nie miałem jak
            się z tym bawić, ale już zaraz zrobie.
    • Gość: jarek5678 Może to pomoże komuś z was zdiagnozować: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 20:22

Po pojawieniu sie pulpitu, jest on nieaktywny. Menedżer zadań Windows pokazuje
      aktualne procesy - nie ma tam procesów takich jak:
      wuauclt, dllhost (SYSTEM), alg, wscntfy (SYSTEM), ehmsas oczywiscie wszystko ...
      .exe Po pojawieniu się tych procesów, komputer zaczyna działać normalnie.
      Czytałem co nieco o tych procesach no i jeden tam odpowiada za aktualizacje
      automatyczne, jeden stabilność systemu zapewnia podczas łączenia z siecią. Może
      to tu tkwi jakiś problem. Jestem raczej przekonany, że wczesniej one szybciej
      się pojawiały a tym samym komputer sekundę lub 10 po pojawieniu się pulpitu był
      gotowy. Teraz ten czas to około minuty (!). Poza tym ekran "Zapraszamy" również
      nienaturalnie długo trzyma się na ekranie.
      Wyłączenie wszystkich usług tj. uruchomienie z załadowaniem tylko podstawowych
      narzędzi owszem dało rezultat, więc coś mu w tych usługach (aplikacjach)
      przeszkadza. Ktoś ma może jeszcze jakieś pomysły?
      • djmas Re: Może to pomoże komuś z was zdiagnozować: 07.08.09, 09:05
        wygląda to na zasyfienie systemu.
        próbowałbym naprawić system z płyty Windowsa.
        jeśli nie pomoże to raczej format...
        • Gość: jarek5678 Re: Może to pomoże komuś z was zdiagnozować: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.09, 16:26
          Ale format był 24 czerwca bodajże. Antywirus działa. Wszystko OK, sprzątanie
          rejestru, wywalanie niepotrzebnych plików. Więc o co tu chodzi?
          Gdzieś przeczytałem, że za rysowanie pulpitu odpowiada plik explorer.exe. Da się
          go jakoś nie wiem... naprawić? Naprawa Windows z poziomu płyty nie spowoduje, że
          będę musiał od nowa instalować system, ani nie utrace danych, tak?
          Wolę się upewnić, bo do tej pory to zawsze formatowałem jak coś. Dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka