Dodaj do ulubionych

Zepsuta partycja FAT

27.12.03, 11:56
Kombinowałem wczoraj przy partycjach (zmieniałem konfiguracje partycji - z
trzech zrobiłem dwie) za pomocą DiskDrake w MDK 9.2. Operacja sie powiodła ale
niechce sie uruchomić windows98. Po odpaleniu kompa z dystietki startowej
win98 wypisuje, że "niepoprawny format partycji FAT" a co za tym idzie nie
jest ona widoczna.
Pod linuksem wszystkie partycje są widoczne i można na nich wykonywać wszelkie
operacje.

Czy jest jakiś program na Linuksa, który by mógł naprawić partycje FAT32?
Co prawda moge zainstalować win98 od nowa ale może sie da tego jakoś uniknąć?
Obserwuj wątek
    • goldilnx Re: Zepsuta partycja FAT 27.12.03, 12:36
      wlacz fdisk lub cfdisk i upewnij się, że ta partycja ma ustawiony dobry typ.
    • e.111 Re: Zepsuta partycja FAT 27.12.03, 17:25
      Partycja FAT jets w porzadku,DOS nie potrafi poprostu odczytac zmodyfikowanej
      tabeli partycji w MBR.Czesto sie tak zdarza, gdy masz multi boot na dysku ze po
      zabawie z partycjami w jednym systemie,drugi system nie potrafi tego
      odczytac.Zeby za bardzo nie wnikac w szczegoly budowy sektora rozruchowego i
      tabeli partycji,mozesz sprobowac na szybko wywolac DOSowy fdisk z
      dyskietki,zapisac ale nie formatowac i sprobowac odpalic Windows(przyjmuje, ze
      masz tez przygotowana dyskietke do Linuksa)a jak nie pojdzie to parted :))
      • kell99 Re: Zepsuta partycja FAT 28.12.03, 01:44
        hmm, gdy partycja jest po prostu rozsypana, to mozna ja sprobowac naprawic fsck
        (narzedzia do dosowych partycji fsck.vfat). poza tym cos mi sie wydaje, ze
        partycja windowsowa musi byc koniecznie 1sza na dysku. moje proby z
        przesunieciem windowsa na koniec dysku skonczyly sie tym, ze windows rozsypal
        wszystkie partycje
        • e.111 Re: Zepsuta partycja FAT 28.12.03, 13:32
          >andrzeju77 napisał:
          >Pod linuksem wszystkie partycje są widoczne i można na nich wykonywać
          >wszelkie operacje
          ...czyli jak rozumiem rowniez na partycje FAT mozna uzywac po podmontowaniu,
          ergo partycja jako taka jest OK. Dlatego wlasnie podejrzewam niewlasciwy wpis(lub
          niemoznosc wlasciwego odczytania przez DOS po modyfikacji) tabeli partycji w
          MBR. Partycja FAT dla Windows(98) powinna znajdowac sie jako pierwsza na
          dysku[(pod Windows=C:, pod Linuksem=hda1) czyli w pierwszym wierszu tabeli
          partycji],byc zaznaczona jako aktywna-znacznik(flag)0x80, miec wlasciwie
          oznaczony typ partycji dla FAT dla windows-znacznik 0xB albo 0xC, do tego
          jeszcze musza sie zgadzac poczatkowy i koncowy cylinder,glowica i sektor partycji
          jak rowniez ilosc sektorow w partycji itp czyli np tak:
          ......
          000001C0 <a href=""ᢈ</a> 00 21 00 <a href=""ɬC</a> 46 05 01 20 00 00 00 E0
          4F 00 00
          .......
          • e.111 ps:errata 28.12.03, 13:38
            jest:
            > ......
            > 000001C0 <a href=""?</a> 00 21 00 <a href=""?C</a> 4
            > 6 05 01 20 00 00 00 E0
            > 4F 00 00
            > .......
            maialo byc:
            000001C0 80 00 21 00 0C 46 05 01 20 00 00 00 E0 4F 00 00
            ;))
            • blueboy Re: ps:errata 28.12.03, 18:20
              ja tam nigdy nie zainstaluje win98 na pierwszej partycji, tylko zawsze na
              ostatniej. Latwiej jest sie jej pozbyc, jak zajdzie taka potrzeba. Co do
              problemu,czy moglbys podac co daje komenda (jako root)?
              sfdisk -l
              ciekawi mnie jak masz to teraz podzielone
              • e.111 Re: ps:errata 28.12.03, 18:50
                > ciekawi mnie jak masz to teraz podzielone
                dolaczam sie do pyt."przedpiscy"
                ... i moze jeszcze jak miales przedtem podzielone tez moglbys podac
                • andrzeju77 Re: ps:errata 28.12.03, 19:53
                  Przed linuksem był win98

Device Boot Start End #cyls #blocks Id System
                  /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part1 * 0+ 783 784- 6297448+
                  1e Hidden Win95 FAT16 (LBA)
                  /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part2 784 4865- 4082- 32785200
                  5 Extended
                  /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part3 0 - 0 0
                  0 Empty
                  /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part4 0 - 0 0
                  0 Empty
                  /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part5 784+ 1485 702- 5638783+
                  /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part6 1486+ 2187 702- 5638783+
                  /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part7 2188+ 2889 702- 5638783+
                  /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part8 2890+ 3588 699- 5614686

Potem zainstalowałem Linuksa

/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part9 3589+ 4013 425- 3413781
                  83 Linux
                  /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part10 4014+ 4050 37- 297171
                  82 Linux swap
                  /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part11 4051+ 4263 213- 1710891
                  83 Linux

A problemy sie zaczeły jak zamiast trzech zrobiłem te dwie partycje

/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part12 4264+ 4557 294- 2361523+
                  83 Linux
                  /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part13 4558+ 4865- 308- 2470513+
                  83 Linux

• blueboy Re: ps:errata 28.12.03, 22:12
                    piszesz, ze chcesz naprawic FAT32 gdy tymczasem masz FAT16. Ciekaw jestem jak Ci
                    sie udalo zrobic takie duze partycje z FAT16.
                    Piszesz, ze zastapiles trzy partycje dwiema, gdy tymczasem z powyzszego wynika
                    ze dodales dwie 12 i 13. Co sie wiec stalo z 9,10,11? Czy zastapiles je wlasnie
                    12 i 13. Wobec tego, co sie stalo ze swap?

• andrzeju77 Re: ps:errata 28.12.03, 22:47
                      blueboy napisał:

> piszesz, ze chcesz naprawic FAT32 gdy tymczasem masz FAT16. Ciekaw jestem jak C
                      > i
                      > sie udalo zrobic takie duze partycje z FAT16.

Jeśli coś poprzekręcałem to przepraszam. Partycje te były robione dawno temu
                      były robione fdiskiem z dosa

> Piszesz, ze zastapiles trzy partycje dwiema, gdy tymczasem z powyzszego wynika
                      > ze dodales dwie 12 i 13. Co sie wiec stalo z 9,10,11? Czy zastapiles je wlasnie
                      > 12 i 13. Wobec tego, co sie stalo ze swap?

Kiedyś były partycje 12, 13 i 14 zdjołem je zrobiłem 12 i 13.
                      SWAP to partycja 10 - tak jest w fstab i tak pokazuje Sentrum Sterowania MDK.
                      Na 9 jest główny system plików a 11 jest zamontowana do /home.
                      • blueboy Re: ps:errata 29.12.03, 00:24
                        Niepotrzebnie sie uczepilem tego FATu.. Nalezalo zwrocic uwage na rodzaj partycji.
                        Problem polega na tym, ze z jakiegos powodu partycje windows sa ukryte i dlatego
                        nie mozna wystartowac z windowsem. By to naprawic potrzebny jest linuksowy fdisk.
                        Z czego startuje Mandrake z lilo czy z grub?
                        • andrzeju77 Re: ps:errata 29.12.03, 09:43
                          Startuje z lilo

A lilo.conf zostało stworzone przy instalacji i wygląda tak:

boot=/dev/hda
                          map=/boot/map
                          default="linux"
                          keytable=/boot/pl.klt
                          prompt
                          nowarn
                          timeout=100
                          message=/boot/message
                          menu-scheme=wb:bw:wb:bw
                          image=/boot/vmlinuz
                          label="linux"
                          root=/dev/hda9
                          initrd=/boot/initrd.img
                          append="devfs=mount hdc=ide-scsi acpi=ht resume=/dev/hda10 splash=silent"
                          vga=788
                          read-only
                          image=/boot/vmlinuz
                          label="linux-nonfb"
                          root=/dev/hda9
                          initrd=/boot/initrd.img
                          append="devfs=mount hdc=ide-scsi acpi=ht resume=/dev/hda10"
                          read-only
                          image=/boot/vmlinuz
                          label="failsafe"
                          root=/dev/hda9
                          initrd=/boot/initrd.img
                          append="devfs=nomount hdc=ide-scsi acpi=ht resume=/dev/hda10 failsafe"
                          read-only
                          other=/dev/hda1
                          label="windows"
                          table=/dev/hda
                          other=/dev/fd0
                          label="floppy"
                          unsafe
                          • blueboy Re: ps:errata 30.12.03, 01:40
                            moze jednak na razie wstrzymajmy sie z modyfikacja lilo.conf i wezmy sie za
                            fdisk wedlug instrukcji jak nizej podal e.111. Dla pewnosci mozna w fdisku uzyc 'l'
                            by wyswietlic wszystkie rodzaje partycji.
                            • andrzeju77 Re: ps:errata 30.12.03, 09:00
                              Zrobiłem tak jak było napisane i po zmianie partycji na "6" pojawia się nawet
                              plansza windows ale zaraz potem pojawia się mniej więcej taki napis "wskaż
                              interpretator poleceń np. C:\windows\command.com"
                              Po odpaleniu z dyskietki można tym razem wejść na dysk C ale wydanie polecenie
                              "dir" powoduje napis "dysk niegotowy do odczytu"

Po zmianie typu partycji na "e" ta sama sytuacja tylko że po odpaleniu z
                              dyskietki i wpisaniu "dir" pokazuje że na dysku niema żadnych plików. Pod
                              linuksem cały dysk jest cały czas widoczny
                              • blueboy Re: ps:errata 30.12.03, 18:43
                                pozostaje wiec uzyc 'c' (win95 FAT32 LBA), zreszta sadzac po ilosci blokow tak
                                musialo byc. Jesli to nie pomoze mozna sprobowac naprawic to z Partition
                                Magic,jesli masz pod reka. Ale przedtem radzilbym zrobic backup.

• andrzeju77 Re: ps:errata 31.12.03, 11:03
                                  win95 FAT32 LBA pomogło

WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC
                              • e.111 Re: ps:errata 30.12.03, 20:42
                                andrzeju77 napisał:

> Zrobiłem tak jak było napisane i po zmianie partycji na "6" pojawia się nawet
                                > plansza windows ale zaraz potem pojawia się mniej więcej taki napis "wskaż
                                > interpretator poleceń np. C:\windows\command.com"
                                ... a mozesz wpisac sciezke do niego po tym komunikacie?

> Po odpaleniu z dyskietki można tym razem wejść na dysk C ale wydanie polecenie
                                > "dir" powoduje napis "dysk niegotowy do odczytu"
                                ...a co pokazuje DOSowy fdisk?
                                >
                                > Po zmianie typu partycji na "e" ta sama sytuacja tylko że po odpaleniu z
                                > dyskietki i wpisaniu "dir" pokazuje że na dysku niema żadnych plików. Pod
                                > linuksem cały dysk jest cały czas widoczny.
                                ...ja bym zostal przy '6',a to z tego powodu ze np. u mnie partycja
                                Windows(FAT32,LBA)jest rozpoznawana w Linuksowym fdisku jako FAT16.
                                Bierze sie to prawdopodobnie dlatego ,ze DOS zle ustawia znaczniki(flags) w
                                rekordzie rozruchowym.
                                PartitionMagic,jak pisze blueboy w nastepnym poscie,to moim zdaniem
                                ostatecznosc-wiecej moze namieszac niz pomoc,przynajmniej takie sa moje
                                doswiadczenia.IMHO mozna jeszcze sprobowac DOSowym fdisk /mbr wyciagnac z
                                Windows zapasowa kopie sektora rozruchowego-z tym ze to polecenie NIE nadpisuje
                                ostatnich 64 Byte MBR czyli tabeli partycji ale moze pomoze ;)))a jak nie to
                                wyzerowac caly MBR i potraktowac go qtparted...
                                • blueboy Re: ps:errata 30.12.03, 21:40
                                  a ja myslalem,ze to DiskDrake tak namieszal.. no coz moja ignoracja bierze sie
                                  stad,ze juz dawno nie uzywalem dosowego fdisku by stworzyc partycje
                                  Dzieki za info -)
                                  • e.111 Re: ps:errata 30.12.03, 22:22
                                    ???!
                                    ...ja ta cala historie zrozumialem nastepujaco:
                                    1.DOSowym fdisk zostaly zrobione partycje,W98 zainstalowany=W98 dziala
                                    2.na istniejacych partycjach zainstalowany Linux=W98 dziala,Linux dziala
                                    3.repartycjonowanie przy pomocy DiscDrake=W98 padl,Linux dziala
                                    --------
                                    podsumowanie:brak kompatybilnosci miedzy DOS fdisk a Linux fdisk(DiskDrake)LOL
                                    • blueboy Re: ps:errata 31.12.03, 00:13
                                      Partycje FAT32 sa zawsze widziane jako FAT32 obojetnie pod jakim systemem
                                      przynajmniej u mnie. Jesli widzisz swoja partycje FAT32 jako FAT16 to albo
                                      DiskDrake namieszal albo DOSowa wersja fdisku jest jakas stara. W kazdym razie
                                      linuksowy fdisk "widzi" u mnie prawidlowo.

• e.111 Re: ps:errata 29.12.03, 00:56
                    ...czyli wyglada to tak jedna partycja podstawowa (part1/C: /hda1)zapewne
                    systemowa dla Win98 i jedna partycja rozszerzona z 11 logicznymi( z czego 2
                    puste, 4 dla Win i 5 dla Linuksa).Zastanawiam sie tylko dlaczego wszystkie partycje
                    FAT zaznaczone sa jako ukryte (hidden)-oznacza to ze w tabeli partycji zapisane
                    sa jako typ 0x16(hidden FAT16),moze wystarczylaby drobna manipulacja tabeli i
                    zmiana przynajmniej podstawowej na typ 0x6(FAT16).
                    Da sie to zrobic najlatwiej Linuksowym fdisk(jako root):
                    fdisk /dev/hda #czyta primary master
                    p #rzut oka na tabele partycji-powinno byc hda1 16
                    t #zmiana typu partycji
                    1 # wybor numeru partycji
                    6 #wybor typu partycji-FAT16
                    w #zapisac tab.partycji i zakonczenie fdisk
                    fdisk -l /dev/hda #kontrola tab.partycji-powinno byc hda1 6
                    reboot--->Win98 startuje (albo i nie)
                    ;)))
                    • e.111 @blueboy 29.12.03, 01:00
                      sorry,wylogowalo mnie i nie widzialem Twojego poprzedniego postu...
                      • blueboy Re: @blueboy 29.12.03, 01:24
                        Nie szkodzi, tylko moze bym dodal,ze zamiast '6' (FAT 16) uzylbym 'e' (Win95 FAT).
                        Jak sie jednak okazuje samo to nie wystarczy. Nalezy jeszcze przepisac
                        /etc/lilo.conf
                        dodajac na koncu 'global section' przed pierwsza linia 'image = /boot/vmlinuz':
                        change-rules
                        reset
                        - zamknac edytor i wpisac w terminalu komende:
                        lilo
                        Nie wiem jak to bedzie w przypadku grub, stad moje pytanie.

• e.111 Re:Zepsuta partycja FAT 29.12.03, 01:47
                          blueboy napisał:

> Nie szkodzi, tylko moze bym dodal,ze zamiast '6' (FAT 16) uzylbym 'e' (Win95 FA
                          > T).
                          mowiac szczerze tez sie nad tym zastanawialem,ale doszedlem do wiosku ze jesli
                          jest rozpoznawana jako hidden FAT16 to moze lepiej ten FAT16 zostawic,bo 'e' to
                          jest zdaje sie juz FAT32

> Jak sie jednak okazuje samo to nie wystarczy. Nalezy jeszcze przepisac
                          > /etc/lilo.conf
                          > dodajac na koncu 'global section' przed pierwsza linia 'image = /boot/vmlinuz':
                          > change-rules
                          > reset
                          ... dotyczy to tez nowych wersji lilo(~22.4.x) czy tylko starszych(21.x)?
                          ;)))
                          > Nie wiem jak to bedzie w przypadku grub, stad moje pytanie.
                          ... z GRUBem chyba nie bylo tych problemow automatycznego ustawiania na hidden
                          ( przynajmniej nie slyszalem/czytalem/spotkalem sie /o tym/z tym ale moge sie
                          mylic)

pozdrowienia::E111
                          • blueboy Re:Zepsuta partycja FAT 29.12.03, 02:16
                            e.111 napisał:

> blueboy napisał:
                            >
                            > > Nie szkodzi, tylko moze bym dodal,ze zamiast '6' (FAT 16) uzylbym 'e' (Win
                            > 95 FA
                            > > T).
                            > mowiac szczerze tez sie nad tym zastanawialem,ale doszedlem do wiosku ze jesli
                            > jest rozpoznawana jako hidden FAT16 to moze lepiej ten FAT16 zostawic,bo 'e'
                            >
                            > jest zdaje sie juz FAT32

'e' to Win95 FAT16 (LBA), sorry zapomnialem dopisac na koncu

> > Jak sie jednak okazuje samo to nie wystarczy. Nalezy jeszcze przepisac
                            > > /etc/lilo.conf
                            > > dodajac na koncu 'global section' przed pierwsza linia 'image = /boot/vmli
                            > nuz':
                            > > change-rules
                            > > reset
                            > ... dotyczy to tez nowych wersji lilo(~22.4.x) czy tylko starszych(21.x)?
                            > ;)))

wlasciwie nie powinienem byc taki tego pewny, bo przy nowej wersji moze to byc
                            niepotrzebne, ale chyba warto wspomniec

> > Nie wiem jak to bedzie w przypadku grub, stad moje pytanie.
                            > ... z GRUBem chyba nie bylo tych problemow automatycznego ustawiania na hidden
                            > ( przynajmniej nie slyszalem/czytalem/spotkalem sie /o tym/z tym ale moge sie
                            > mylic)
                            >
                            > pozdrowienia::E111

rowniez pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka