Dodaj do ulubionych

Uprawnienia w TotalCMD

30.12.03, 11:55
Witam wszytskich. Chodzi mi o to, ze chcialbym sobie troche usprawnic i
przyspieszyc prace przy kompie. Aby uruchomic np. TotalCMD z uprawnieniami
administratora na koncie uzytkownika, klikam RMB na pliku wyk., nastepnie
/Uruchom jak/, podaje dane i mam uruchomiony TotalCMD z upr. administartora.
Moje pytanie jest takie. Co zrobić, żeby TotalCMD uruchamial sie automatycznie
w trybie admina, z ikony na pulpicie. Oczywiscie na koncie uzytkownika.

Happy New Year 2004
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Uprawnienia w TotalCMD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 12:00
      To CHYBA to. Znalazłem w pomocy Windows. :-)

Aby przypisać inną nazwę użytkownika do skrótu programu
      Otwórz folder Mój komputer.
      Kliknij dwukrotnie dysk, na którym jest zainstalowany system Windows (zwykle
      jest to dysk C, chyba że w komputerze znajduje się więcej niż jeden dysk), a
      następnie kliknij dwukrotnie folder Program Files.
      Jeśli zawartość tego folderu jest ukryta, w obszarze Zadania systemowe kliknij
      pozycję Pokaż zawartość tego folderu.

Kliknij dwukrotnie folder zawierający żądany program. Pliki wykonywalne mają
      rozszerzenie EXE.
      Jeśli nie istnieje jeszcze skrót do pliku programu z rozszerzeniem EXE, kliknij
      prawym przyciskiem myszy ten plik, a następnie kliknij polecenie Utwórz skrót.
      Kliknij prawym przyciskiem myszy skrót do pliku programu z rozszerzeniem EXE, a
      następnie kliknij polecenie Właściwości.
      Na karcie Skrót kliknij przycisk Zaawansowane, a następnie zaznacz pole wyboru
      Uruchom z innymi poświadczeniami.
      • Gość: piecyk gazowy jeszcze uwagi :-))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 12:03
        Uwagi

Aby otworzyć folder Mój komputer, kliknij przycisk Start, a następnie kliknij
        polecenie Mój komputer.
        Opcja Uruchom z innymi poświadczeniami jest przydatna, gdy użytkownik nie jest
        zalogowany jako administrator, ale musi wykonać zadanie administracyjne, na
        przykład zmienić hasło innego użytkownika.
        Gdy jest zaznaczone pole wyboru Uruchom z innymi poświadczeniami:
        można kliknąć prawym przyciskiem myszy skrót, a następnie kliknąć polecenie
        Uruchom jako, aby określić nazwę użytkownika, z którą będzie uruchamiany dany
        program.
        przy każdym otwieraniu skrótu do programu jest wyświetlany monit o wybór opcji
        Bieżący użytkownik lub Następujący użytkownik.
        • pvs Re: jeszcze uwagi :-))) 30.12.03, 12:13
          Dzieki, ale mi niezupelnie o to chodzi. Oczywsicie to latwiejsze od RMB/Uruchom
          jako/ ale to dalej to samo. Mi chodzi o odpalenie TotalCMD odrazu z prawami admina.
          • Gość: piecyk gazowy Re: jeszcze uwagi :-))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 12:23
            Ja tego nie testowałem, ale mi się wydaje, że jak zrobisz taki skrót jak tam
            jest opisane, to właśnie to będziesz mógł robić.
            • pvs Re: jeszcze uwagi :-))) 30.12.03, 12:35
              W tym wypadku ktory opisujesz aplikacja wczesniej monituje o wybranie loginu i
              wpisanie hasla. Tutaj nie chodzi tylko o TotalCMD a dowolna apliakcje, ktora dla
              uruchomienia potrzebuje pelnych praw administratora. To jest chyba gornie
              ograniczone pzrzez architekture konta. Ale jestem ciekaw czy mozna to zmienic.
    • gray Re: Uprawnienia w TotalCMD 30.12.03, 12:01

to po co w ogóle konta z ograniczonymi uprawnieniami skoro każdy użytkownik
      będzie mógł w TCMD robić to co mu się podoba?
      • pvs Re: Uprawnienia w TotalCMD 30.12.03, 12:10
        Nie. Nie kazdy. Tylko ja. Ale to inna sprawa. Kozystam z konta admina i
        uzytkownika. No i chcialem usprawnic konto uzytkownika o szybkie i bez
        wpisywania hasel i loginow uruchamianie TotalCMD z prawami admina.
        • gray Re: Uprawnienia w TotalCMD 30.12.03, 12:11

to dodaj swoje konto do grupy 'administratorzy' i po problemie.
          • pvs Re: Uprawnienia w TotalCMD 30.12.03, 12:15
            Chyba sie nierozumiemy.
            • gray Re: Uprawnienia w TotalCMD 30.12.03, 12:21

chyba tak. do codziennego użytkowania komputera używasz konta innego niż
              administrator - mądrze. twoje konto do pracy ma ograniczone uprawnienia skutkiem
              czego żeby wykonać jakąś czynność administratorską musisz się przelogowywać albo
              naklikać - głupio. co daje ci sam TCMD uruchomiony jako proces administratora? w
              czym przeszkadza ci dodanie twojego konta do grupy 'administratorzy' i tym samym
              rozwiązanie problemu, o którym piszesz i wielu innych?
              • pvs Re: Uprawnienia w TotalCMD 30.12.03, 12:31
                - dostep do innych kont uzytkownika jako administrator
                - dostep do patrycji EXT2,3 (jako uzytkownik nie moge)
                - uruchamianie aplikacji jako adminstrator ( niekiedy potrzebne )

95% czasu przy komputerze spedzam jako uzytkownik. Na konto administratora
                loguje sie kiedy potrzebuje. Doswiadczenie i sytuacja mnie do tego "zmusza".

Pytasz co przeszkadza mi dodanie mojego konta do grupy administatorzy.
                No bo przeciez gdybym tak zrobil, to nie bylo by tego watku. Wlasnie o to
                chodzi. Ze jak chce to zrobic na koncie uzytkownika z ograniczonymi uprawnieniami.
                • gray Re: Uprawnienia w TotalCMD 30.12.03, 12:38
                  pvs napisał:

> - dostep do innych kont uzytkownika jako administrator
                  > - dostep do patrycji EXT2,3 (jako uzytkownik nie moge)
                  > - uruchamianie aplikacji jako adminstrator ( niekiedy potrzebne )

to wszystko i dużo więcej dostajesz gdy paroma kliknięciami przenosisz konto do
                  grupy 'administratorzy'.

> 95% czasu przy komputerze spedzam jako uzytkownik. Na konto administratora
                  > loguje sie kiedy potrzebuje. Doswiadczenie i sytuacja mnie do tego "zmusza".

a cóż to za traumatyczne doświadczenia zmusiły cię do takiego szekiurity?

> Pytasz co przeszkadza mi dodanie mojego konta do grupy administatorzy.
                  > No bo przeciez gdybym tak zrobil, to nie bylo by tego watku. Wlasnie o to
                  > chodzi. Ze jak chce to zrobic na koncie uzytkownika z ograniczonymi
                  > uprawnieniami.

to w następnym rzucie proponuję przeprowadzić to samo na koncie gość a potem
                  przy wyłączonym komputerze ;D masz gotowe rozwiązanie a męczysz się z innym.
                  możesz jeszcze dodać swoje konto do użytkowników zaawansowanych i zmienić
                  niektóre polisy zarządzania komputerem ale kupa z tym roboty a efekt i tak nie
                  jest zadowalający zazwyczaj.
                  • pvs Re: Uprawnienia w TotalCMD 30.12.03, 12:49
                    Po co ta Twoja cala gadka ?

Jak Cie interesuje tylko dyskusja w celu samozadowolenia siebie, to wole bys nie
                    odpisywal na moje posty. Myslsz ze bede sie z Toba klocil ? Ty dazysz tylko do
                    klotni. Z Toba niemozna normalnie pogadac :( Przykre bardzo....

--
                    Happy New Year 2004
                    • gray Re: Uprawnienia w TotalCMD 30.12.03, 13:10
                      pvs napisał:

> Po co ta Twoja cala gadka ?

po to żeby wytłumaczyć ci, że twój problem można rozwiązać w sposób o wiele
                      łatwiejszy i w żaden sposób nie zmniejszający bezpieczeństwa systemu.

> Jak Cie interesuje tylko dyskusja w celu samozadowolenia siebie, to wole bys
                      > nie odpisywal na moje posty.

zapytałeś więc dostałeś odpowiedź. bardzo mi przykro, że nie jest ona taka jak
                      oczekiwałeś ale twój upór w dążeniu do wykonania swojego zamierzenia połączony z
                      niejakim wymuszeniem na nas odpowiedzi ciebie satysfakcjonującej pozwala mi
                      przypuszczać, że chodzi tu tylko i wyłącznie o twoje samozadowolenie.

> Myslsz ze bede sie z Toba klocil ? Ty dazysz tylko do
                      > klotni. Z Toba niemozna normalnie pogadac :( Przykre bardzo....

a ja myślę, że któryś raz z kolei napisałem to samo a ty moje tłumaczenia
                      odbierasz jako próbę pokłócenia się z tobą, nie jesteś przyzwyczajony, że ktoś
                      może bronić swojego zdania?

w każdym bądź razie powodzenia. napisz jak ci się uda.

EOT.
                      • pvs Re: Uprawnienia w TotalCMD 30.12.03, 15:43
                        Zeby uruchomic np. explorator windows z upr. admina na koncie uzytkownika we
                        wlasciwosciach powyzszego dajemu %SYSTEMROOT%\explorer.exe. Niestety niewiem jak
                        to zrobic w przypadku TotalCMD. Moze mi podpowiesz. I niepisz, zebym dodal swoje
                        konto uzytkownika do grupy administratorzy, bo nie oto mi chodzi jak juz nieraz
                        zdazyles zauwazyc.
                        • pvs Re: Uprawnienia w TotalCMD 30.12.03, 15:46
                          hmmm, cos mi sie zdaje ze chyba namieszlem z tym %systemroot%, bo to nie od
                          tego. Niechce tlumaczyc doglebnie po co mi to jest potrzebne, na co. Chodzi o
                          sam fakt jak to zrobic by dzialalo w ten sposob jaki ja chcem i jaki ja opsialem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka