Dodaj do ulubionych

Siedem powodów, by zainstalować Windows 7

• Gość: Gość Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.microsoft.com 21.08.09, 11:37
      Czy Wam się wydaje, że Wired jest wydawany na innej planecie ?
    • errabundi Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 21.08.09, 11:38
      @wg przesiadłem się na Linuksa i po stwierdzeniu braku paru istotnych dla mnie funkcji (jak np. obsługa wielu języków i czcionek, niezbędych w pracy tłumacza) wróciłem do XP.

Zaraz zasypią mnie argumenty, że "nie potrafię pracować z Linuksem", "za słabo go poznałem", etc. Ale po cholerę to wszystko, jeśli w Win miałem te funkcje z automatu!

Poza tym W7 jest genialny. Kiedy okazało się, że system sam potrafi monitorować zużycie energii komputera i optymalizować sprzęt, m.in. wyłączając zbędne urządzenia, byłem wniebowzięty, bo mój stary PC-et nagle nabrał wiatru w żagle i znacząco przyspieszył.

Poza tym, który system uruchamia komputer w mniej niż 30 sekund? Nawet Linuks tego nie robił na moim sprzęcie.

Jak dla mnie Microsoft wreszcie się postarał. I dam im zarobić.
    • Gość: az Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.nplay.net.pl 21.08.09, 11:41
      po odcedzeniu zostaje tylko jeden argument: JEST LADNY. Dla mnie to zbyt malo
    • Gość: Autokarenko Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.ztm.waw.pl 21.08.09, 11:42
      Ooooczywiście, nie potrzeba sterowników. Tylko Siódemka nie potrafiła wykryć modemu Dell 5530 w laptopie Dell Latitude XT i trzeba było ją wspomagać dodatkowymi driverami.
    • Gość: odol Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.superkabel.de 21.08.09, 11:42
      Ja nie wiem czy jest az tak dobry ale napewno lepszy od XP tyle ze jak zwykle bedzie mial od liku dziur
      697952.w.interia.pl
    • Gość: Stachu Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.microsoft.com 21.08.09, 11:42
      No prosze a gdzie źródło ?
      www.wired.com/gadgetlab/2009/08/windows7-seven-reasons/
    • Gość: Gość Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.ghnet.pl 21.08.09, 11:45
      ładnie wygląda? Chyba autor nie widział K-Ubunto. Gdy po raz pierwszy zobaczyłem Viste, a potem 7, od razu wiedziałem na kim się wzorują. To, że wizualnie Win chce dorównać (tylko chce) KDE to jeszcze nie powód aby instalować Viste czy 7.
    • Gość: zagadka Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: 82.177.11.* 21.08.09, 11:46
      a gdyby to był Windows 18 - ile powodów by kolega wymyślił?
    • Gość: asap Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.kredytbank.com.pl 21.08.09, 11:51
      @kretynofil
      sprawdziłeś jak ma sie PAE do XP?
    • Gość: __asm {Int 3;} Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 11:53
      Najlepsze są posty tych dzieciaków, co każdy tekst dobrze oceniający windows traktują jak artykuł sponsorowany przez MS. "Ile wam płaci Gates...", czy tym podobne.
      ROTFL.
      Droga młodzieży, jeśli Linux nie poradził sobie z średniej jakości Vistą, to o ileż bardziej dostanie w 4 litery od Win7. Dziś udział Linuksa na desktopie to zaledwie okolice procenta, czasem dwóch, a czesem pół, zależnie od kierunku wiatru i nasłonecznienia. Genralnie zawsze w granicach błędu pomiaru.

Ja linuksa śledzę od kilkunastu lat, i powiem tak: co roku to miała być już ta wersja, ktora miała zdetronizować windows. I co ? - I nic. jest jak było. Z tą różnicą że to windows zrobił ogromny postęp.
      Uzywamy w pracy (co prawda Unixa a nie Linuxa) na mocnych maszynach hostujących backendowe-systemy, i faktycznie, tam taki system ma rację bytu. Ale na desktopie (a o tym mowa) Linux to porażka.
    • Gość: Gość Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: 84.38.22.* 21.08.09, 11:54
      W7 słabo radzi sobie z ekranem dotykowym, głupi Iphone robi to o niebo lepiej. Porównywałem XP Edycje Tablet i W7 RC na laptopie dell XT. XP tablet jest do kitu, W7 trochę lepiej, da się paluchem klikać ale precyzja tego wśród małych literek, przycisków itp jest średnia (mimo delowskiego dodatku dla komputerów z tabletem). Praca z penem na ekranie jest bardziej precyzyjna ale kalibracja w punkt jeszcze mi się nie udała. Pochwalę program do rozpoznawania pisma - działa szybko i prawie w 100% bezbłędnie interpretuje pismo odręczne. Natomiast multigesture w RC 7 do niczego się nie nadaje, sory ale to co w telefonie robi się szybko i odruchowo na windzie jest kiepskie... Zoom paluchami i jakieś inne komendy rzadko odpalają za pierwszym razem i trzeba się po prostu starać żeby coś wykonać. Np. double tap dwoma palcami gasi ekran, owszem działa ale za piątym razem. Zoom ma takiego laga i bezwładność że się do niczego nie nadaje. Zresztą w windzie to się nie sprawdza. Mak ma system oparty na pdf'ach a mikrosoft? Co niby tu się ma płynniejszy powiększać? No i co program to inaczej. Sprowadza się to do tego że wszystkie komendy paluchami poza zwykłym kliknięciem wyłączyłem.
    • brak-uje Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 21.08.09, 11:56
      Hm.

Zacznijne od tekstu do tych którzy używają linuxa,aktualnie windows 7 używa więcej osób niż linuxa :) 0,40% linux do 0,60% windows 7.

Dwa, może bardziej na miejscu porównując windows xp z linuxem było by porównać z linuxem który wyszedł w 2002 roku? Oraz z jego ... wsparciem technicznym,kompatybilność z sterownikami? A nie z roku 2008 czy 2009?

Trzy, ja lubie sobie pograć ,a giadolenie że na linuksie działają gry to jakaś kpina, na cenedze poprawili błąd w wiedźminie (2 lata po premierze) który wkońcu pokazywał pasek życia, bo wcześniej nie był on widoczny, długo troche czyż nie?

Moje spotkanie z linuxami zawsze należało do konieczności, i nie mam z nimi wesołch wspomnień, n.p niewiadomego pochodzenia błędy czy instalowanie programów 5h (z powodu właśnie niewiadomych błędów, a taki PRZYJAZNY SYSTEM).

A wy dalej bijcie się tutaj i zarżnijcie na śmierć walcząc o swoją racje ,może się dowartościowujecie:)
    • Gość: piszczyk^3 Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.tpn.ceron.pl 21.08.09, 11:58
      @pastuch:
      1/ Autor opisał np. odtwarzacz Creative. Chciałbym usłyszeć opinię użytkowników nietypowych skanerów, drukarek, winmodemów, urządzeń RS-232.
      2/ Żarówkę masz w każdym domu! "Stary" to żaden argument, ___zwłaszcza___ w przypadku OS ___z zaledwie odświeżonym kernelem___ .
      3/ is.gd/2rA2o
      Poza tym, używasz bety/RC; jaką masz gwarancję, że Steve nie zapisze w EULA ___edycji finalnej___ braku możliwości zmiany tapety pulpitu?
      4/ Przyznałeś mi rację.
      5/ Wytknąłem błąd merytoryczny Autorowi artykułu, więc o co się czepiasz? ;)
      Co porównujesz? W7 ootb z XP ootb? :)
      6/ Przyznałeś mi rację.
      7/ Ceniąc swój czas i nerwy ___nigdy nie instaluję___ oprogramowania w wersjach beta/RC ___o ograniczonym czasowo funkcjonowaniu___.
      ---
      Bottom line: Wybierz ___Ubuntu___. Gratis. Bez ___żadnych___ ograniczeń. Z ___ledwie paroma___ kompromisami.
    • Gość: Erg Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.09, 12:03
      Dodałbym jeszcze, że mimo śladowego udziału Linuksa w domowym życiu narodu następuje zdumiewające skupienie jego fanatyków przy dowolnym artykule, w którym nie dość gnębi się Windows - zlatuje się zwykle ze ćwierć jego aktywnej populacji w Polsce. A jeszcze ciekawsze, że tak rozpaczliwie przekonują do Linuksów, jakby sami siebie musieli przekonywać przede wszystkim... :)))
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 21.08.09, 12:04
      @asap:

PAE nie dziala w XP, o ile wiem. Zwroc jednak uwage na jedna rzecz, mianowicie to, ze odpowiadalem na posta zalosnego kotka, ktory napisal:

"CPU 32 bit może maksymalnie zaadresować do 4GB i to nie ma znaczenia czy na XP czy innym systemie.."

Czyli XP w jego wypowiedzi nie mialo nic do rzeczy - bo napisal "czy innym systemie".

Pewnie bym nie odpisal mu tak ostro i nie natrzasal sie z niego, gdyby nie ten ton wyzszosci polaczony z kompletna ignorancja.

I zeby nie bylo: sam sie zdziwilem jakis rok temu, kiedy przeczytalem ze niektore wersje Windows 2000 Server i Windows 2003 Server sa w stanie zaadresowac do 32GB na procku IA32 - wiec to nie jest wiedza powszechna.

No, ale ciagle klocenie sie ze chodzi o "normalnego intela" a nie IA32 (chociaz wystarczylo zajrzec do linkow ktore podalem) bylo juz naprawde zalosne.

Tak jak pastuch napisal: onetowiec z krwi i kosci.
    • Gość: pastuch Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.as.kn.pl 21.08.09, 12:04
      @ piszczyk^3 - ja sie z Tobą nie spieram, co wyraźnie zaznaczyłem :-) Dzieki za wyjasnienie kilku kwestii

ale mam 2 zastrzenia do tego, co napisales. co do kwestii IE8 - nie masz racji. Wciąż jeszcze nie wiadomo, jak bedzie rozwiązana kwestia przeglądarki (KE i MS wciąż sie żrą o to). Wprowadzenie możliwosci wyboru to tylko jedna z propozycji. No i dotyczy to tylko UE - w wiekszosci swiata Win 7 na pewno bedzie z IE8. No i kwestia niepewnosci wydań RC - ostatnie buildy RC Windows 7 stały sie bez zmian wersją RTM :D Wiec jesli zdazyles pobrac, to nie masz sie co obawiac
      miłego dnia ;)
    • Gość: pastuch Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.as.kn.pl 21.08.09, 12:07
      a, piszczyk^3 - jeszcze jedno. Ty z tą tapetą to tak poważnie? bo jesli tak, to argument nieco podważa sens dyskutowania z Tobą ;]
    • Gość: Jaruś Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.buffalo.res.rr.com 21.08.09, 12:08
      Ale mi powody. Win XP jest stary. Szkoda, bo działa świetnie i nie wymaga nowego sprzętu. Nowe sterowniki. Na prawde? Myślałem, że Windows 7 pokrywa tylko urządzenia sprzed roku 2001. Świetnie wygląda. Rzeczywiście, podmalowany Windows Vista to cud estetyki. Daniel Cieślak, "dżurlaista" od siedmiu boleści.
    • Gość: pomyśl Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.09, 12:08
      działająca mysz to faktycznie postęp
    • Gość: SM Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 12:11
      "2. Windows XP jest stary

XP ma swoje ograniczenia - nie obsługuje RAM-u powyżej 4 GB (w przypadku najpopularniejszej, 32-bitowej wersji)"

O ile wiem Win XP w wersji 32 bitowej obsługuje maksymalnie 3.25 GB RAM-u, jednak w zupełności to wystarcza....
    • Gość: M. Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.tieto.com 21.08.09, 12:18
      @kretynofil

Zabawne, że przywołujesz PAE, które niestety w 32-bitowych Windows XP i Vista, czy 7 zapewne też nie pozwoli wykorzystać więcej niż 4 GB pamięci. Co zabawne, Ubuntu 32-bit bez problemu.
    • Gość: xxx Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.09, 12:19
      Używam teraz W7 i Debiana. Na codzień korzystam z linuksa - kwestia przyzwyczajenia. Ale nie zmienia to faktu, że W7 to system przyjemny i do grania nadaje się świetnie.
    • Gość: lol Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: 87.204.12.* 21.08.09, 12:22
      to dlatego że jest 32 bitowa a nie dlatego że jest XPkiem (oczywiście jest wersja 64 bit, tak samo zreszta jak Vista).
    • Gość: M. Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.tieto.com 21.08.09, 12:24
      @errabundi
      Wyłączenie niepotrzebnego sprzętu nie da Ci zauważalnego przyspieszenia systemu. To jest oszczędzanie energii w komputerach przenośnych.

Nowe Ubuntu startuje na 100% szybciej niż Windows.

Tak więc fajnie, że cieszy Cię nowy system, ale nie wciskaj kitu :-)
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 21.08.09, 12:26
      @M.:

Zabawne to jest to, ze kazdy debil na tym forum szuka bezskutecznie powodu zeby sie do mnie przypieprzyc - chociaz akurat w tym wypadku naprawde nie ma do czego.

Sprostowalem tylko informacje dotyczaca mozliwosci uzycia wiekszej ilosci pamieci przez samo CPU, a zaczynaja sie dywagacje o tym ile Se7en obsluzy RAM.

A co do linuksa, to gdybym mial wiecej niz 4GB RAM to w zyciu bym sie nie bawil w wersje 32-bit - bo i po co, skoro praktycznie calosc oprogramowania jest kompilowana pod konkretna architekture i "od razu" mozna wykorzystac dobrodziejstwa x64 - w odroznieniu od windows. Oczywiscie, jak to z linuksem, w tej beczce miodu jest lyzka dziegciu w postaci problemow z uruchamianiem binarek kompilowanych pod x86 - ale ogolnie, binarki pod linuksa to jakas paranoja, ktora strasznie ogranicza mozliwosci tego systemu...

I tak, uwazam to za najwieksze gapiostwo MS od czasu "640KB", ze nie przeszli na x64-only w Se7en. Zemsci sie to na nich tak jak kiedys sie mscilo 640KB. To jest paranoja zeby dzisiaj wypuszczac jeszcze system 32bit...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka