Dodaj do ulubionych

Siedem powodów, by zainstalować Windows 7

• Gość: bulgot Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 12:47
      @piszczyk zostań producentem sprzętu.
    • Gość: piszczyk^3 Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.tpn.ceron.pl 23.08.09, 14:32
      @bulgot:
      Ktoś wcześniej napisał:
      "80EUR to jest koszt licencji OEM. Jak juz masz komputer to to ___wszystko___ co potrzebujesz."
      Spróbuj wyjaśnić to, co napisałeś, Autorowi powyższej sentencji :)
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.kredytbank.pl 24.08.09, 09:20
      @kretynofil
      prosze cie, przynajmniej czytaj ze zrozumieniem to co ktos pisze.
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 24.08.09, 10:01
      @limo:

Co mam czytac ze zrozumieniem? 1000USD + 80EUR? Pieprzysz od rzeczy i potem zarzucasz mi ze nie rozumiem.

A jak tam wyszukiwanie serwera linuksowego za 399USD?

@piszczyk:

Co przegialem z LX? To jest cena, ktora widze w sklepie. Z czym przegialem?

A jesli chcesz kupic ten system legalnie w PL, to jest dostepny tutaj:

www.mini-itx.com/store/default.asp?c=13¤cy=1

Kupowalem u nich mieszkajac z PL, wysylaja szybko i bezproblemowo. Ogolnie, maja sporo fajnego sprzetu.
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.kredytbank.com.pl 24.08.09, 10:51
      @kretynofil
      przeczytaj jeszcze raz co pisalem powyzej (tylko tym razem wszystko) to moze ogarniesz co i jak.

> Nie chce mi sie komentowac Twoich kolejnych wypocin, bo mnie juz nudzi to
      > "linux moze wiecej" bez jakichkolwiek konkretow oprocz "buuuu, a mnie nie
      > stac na windows".
      widze ze niz nic nie zrozumiales z tego co napisalem.
      Przeczytaj cale zdanie jeszcze raz. (moze tym razem na glos)

> Chcialbym tylko zwrocic Ci uwage, ze zabawnie policzyles cene Windows > Home Server.
      gdzie ja cos takiego policzylem?

> HP MediaSmart Server LX195
      Ale co w tym serwerze takiego fajnego??
      przyglądam sie temu i co niby tam ma byc takie zaj.biaszcze??
      zużycie prądu to twoj najwiekszy argument?

>A jak tam wyszukiwanie serwera linuksowego za 399USD?
      Ale w czym, masz problem? Spokojnie zestawie lepszy zestaw od tego LX. Za mniejsza cena + 0pln na system.
      Tylko co mi przez to chcesz udowodnic i czemu ma to dowodzic?
      Ze się da to na WIN zrobic?
      Caly czas to samo da się zrobic na Linuchu.

Nie chce mi się powtarzac tego samego co już wczesniej napisalem.
      Wystarczy tylko przeczytac (ze zrozumieniem tekstu).
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 24.08.09, 12:19
      No coz, z kretynami tez czasami sie nie da...

"gdzie ja cos takiego policzylem?"

ano tutaj:

"hm 1000 USD + 80EUR, wybitnie tani zestaw...."

i to jest wpis pod nickiem "limo"...

"Ale co w tym serwerze takiego fajnego??"
      "zużycie prądu to twoj najwiekszy argument?"

Wiesz, jesli serwer ma dzialac 24/7 przez trzy lata, to kazdy wat kosztuje wymierna kwote. Caly czas liczysz ten koszt linuksa (bo to zero, zero PLN), a umyka Ci cos takiego.

To teraz sobie policz: 25W to w ciagu doby 0,6 KWh; 120W (w takim pudle linuksowym klasy P3) to 2,88 KWh. Roznica to 2,28 KWh za kazdy dzien uzywania. Przy cenie rzedu 0,40 PLN za KWh (stawka z googla, nie mam pojecia jakie sa w PL) to daje roznice 0,912 PLN dziennie oszczednosci na zuzyciu energii. Przez trzy lata pracy po 365 dni w roku wychodzi kwota 998,64 PLN, czyli wedle dzisiejszego kursu dolara 347,9582 USD.

Czyli: zamiast kupic "drogi" serwer na windows za 399 USD, mozesz zlozyc tani na linuksie i z marszu zaplacisz przez trzy lata za ROZNICE uzycia energii 348 USD. Dolicz do tego koszt serwera (zmiescisz sie, synu, w 51USD?) i masz ten "tani" linuksowy serwer.

Oczywiscie, nikt Ci nie broni zlozyc za 399USD taniego, energooszczednego serwera linuksowego - i dlatego Cie poprosilem o linka do takiej oferty. Moje wymagania:
      - integracja z Amazon S3,
      - cena ponizej 399 USD,
      - gwarancja door-to-door trzy lata,
      - wszystkie funkcje WHS (oprogramowanie klienckie, zabezpieczenia itd.),
      - integracja z domowymi urzadzeniami multimedialnymi (XBox, PS3).

"Ale w czym, masz problem? Spokojnie zestawie lepszy zestaw od tego LX. Za mniejsza cena + 0pln na system."

To przestan pie*dolic jak potluczony tylko dawaj tego linka. Kto Ci broni?!

Pokaz mi tego taniego linuksa!!!
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.kredytbank.pl 24.08.09, 13:12
      Kretynofilu!
      z toba rozmowa jest jak ze slepym o kolorach.
      ja o tym, a ty o czyms innym.
      Ja pisze ze: To samo da się zrobic na Linuchu, a ty mi wyjezdzasz z jakims HP
      I co nie da się na linuchu zrobic czegos takiego?

co mi, do cholery, przez ten caly czas chcesz udowodnic?
      i czemu ma to dowodzic?
      O czym my tu dyskutujemy???

zdejmij te klapy z oczu! wyjdz z piaskownicy to moze zauwazysz ze sa na swiecie ludzie którzy maja inne podejscie do wielu rzeczy niz ty.
      jedni postawia serwer na jakimś pIII, inni wykorzystają jakis sprytniejszy router, inni postawia serwer na jakimś blade, a inni kupia ten serwer LX195, a ktos zrobi to jeszcze inaczej.
      i o to wlasnie chodzi!
      kazdy wybiera to co uwaza ze lepiej mu sie sprawdzi!

>"hm 1000 USD + 80EUR, wybitnie tani zestaw...."
      >i to jest wpis pod nickiem "limo"...

a to jest pod nikiem kretynofil:
      >Co do ceny 1000 USD (zwroc uwage ze napisalem PONIZEJ 1000 USD), to jest > to cena HP za gotowy system, czyli komputer + licencja.
      ok zostaje ponizej 1000USD. Bo do tego się odnioslem, wiec:
      Wybitnie tanie rozwiazanie...

Zawsze w ten sposób dowartościowujesz się na forum, obrazajac innych?
      W ten sposób pokazujesz jedynie ze jestes prostakiem.
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 24.08.09, 13:17
      @limo:

Caly czas czekam na linka do taniej konfiguracji na linuksie...

A jesli nie rozumiesz o co mi chodzi, to chodzi mi o powtarzane przez Ciebie w tym watku brednie o rzekomej kosztownosci produktow windowsowych i windowsopodobnych. Skoro linux jest taki tani, to czemu nie podasz mi po prostu przykladowej konfiguracji, ktora przebija cenowo produkt oparty na systemie MS?

Twoje zdanie na moj temat mnie nie interesuje, bo nie mam w zwyczaju brac do siebie opinii forumowych kretynow. Tak wiec daj sobie spokoj z pluciem, bo wrazenia na mnie nie zrobisz, tylko skup sie na faktach...
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.kredytbank.pl 24.08.09, 13:32
      bosze, a ty dalej swoje...

napisze tylko jedno krótkie zdanie:
      na linuksie sie da.

a ty prostaku wylewaj dalej swoje madrosci
      -->
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 24.08.09, 13:43
      @limo:

Napisales

"Ale w czym, masz problem? Spokojnie zestawie lepszy zestaw od tego LX. Za mniejsza cena + 0pln na system."

No to skoro spokojnie, to spokojnie, dawaj mi lepsza oferte. Udowodnij ze nie pie*doliles od rzeczy, tylko poprzyj to jakims konkretem.

Dajesz, synu, dajesz :)
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.kredytbank.pl 24.08.09, 13:59
      nie karmie troli
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 24.08.09, 14:18
      @limo:

Buachachacha :)

Wystarczy linuksiarza zapytac o konkrety i od razu zacznie sie wycofywac rakiem...

Tak to wlasnie jest z tym "tanim" linuksem i jego wyznawcami: geba pelna frazesow i natychmiastowy odwrot, kiedy zapytac ich o konkrety :)

Dzieki, synek, dawno sie tak nie usmialem :))))))
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.kredytbank.pl 24.08.09, 14:38
      ciezko dyskutowac z trolem, którzy siedzi w swojej piaskownicy i kompletnie nie zauważa swiata który go otacza.
      do twojej wiadomosci:
      zwykla plyta (z grafa) 150 + athlon do 150+ 1GB ram DDR2 50+ dysk 150-300+ zasilacz + obudowa (100) + system
      taki zestaw znajdzie wiecej zastosowan niz LX
      a teraz trolu do ataku, wykaz jak sie myle i ze to jest be
    • Gość: bulgot Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.ms.gov.pl 24.08.09, 15:31
      @limo może ja mało rozgarnięty jestem, ale cały spór nie toczy się wokół tego czy na linuchu się da (bo się da) ale, że na linuchu da się lepiej niż na windzie, a to już całkiem insza inszość. Co prawda cała sprawa osobiście mi zwisa, bo jak dla mnie może być postawiony na zupie fasolowej byle działał, ale lubię jak spór toczy się wokół problemu, a nie obok.
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 24.08.09, 15:34
      Dzieki za przyklad. Podales koszt zestawu komputerowego. Golego. Ktory nie ma polowy wskazanych przeze mnie charakterystyk, trzeba go zlozyc, zainstalowac i skonfigurowac system.

Super, niech bedzie. To ja mam pytanie - jakie jest zuzycie energii tego systemu? Bo wiesz, ja to juz policzylem wyzej, jesli bedzie tam zasilanie powyzej 120 W, to ten interes zupelnie sie nie oplaca. To raz.

Dwa, ze system - to mam rozumiec, ze linux za darmo przychodzi skonfigurowany do takich zastosowan, zainstaluje go, wlacze i od reki moge sie zalogowac przez WWW i obejrzec sobie przechowywane tam zdjecia?

Rozumiem, ze automatyczny backup systemow windowsowych tez sie zrobi bez chwili konfiguracji?

PS3 od razu rozpozna wszystkie multimedia?

Wszystko od razu zrobi sie "siamo", tak jak integracja z Amazon S3?

A co do tego pieknego skladaka, to gwarancja door-to-door, jak rozumiem, tez jest w pakiecie?

Bredzisz, synek, bredzisz jak potluczony...

Za kazda godzine, ktora musze spedzic na konfigurowaniu tego szajsu, doliczam sobie dodatkowe koszty - bo wiesz, moj czas ma konkretna wartosc, ktora co miesiac wystawiam klientowi na fakturze - w tym momencie to 60EUR/h.

A co do zuzycia energii, taki Athlon w trybie "oszczednym" (standby) zuzywa 27W.

Szukaj dalej, synku od skladania komputerow :)
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.kredytbank.com.pl 24.08.09, 16:00
      Kretynofilu! i co trolu w dalszym ciagu chcesz mi udowdodnic?
      ze sie nie da? czy sie da? czy lepszy czy gorszy (to zalezy od tego czego oczekujemu od serwera) bedzie linuks?
      prosze bardzo kup LX, mi to zwisa.
      ja przedstawilem inne niz komercyjne podejscie.
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 24.08.09, 16:10
      @limo:

Ale Twoje podejscie jest jak najbardziej komercyjne, bo wciskasz mi jakis szajs, ktory nie dosc ze jest drozszy (bo moze sam komputer kosztuje tylko okolo 300 USD, ale jego eksploatacja bedzie ZNACZNIE drozsza), to jeszcze wymaga kupe pracy przy instalacji i konfiguracji!

I to wszystko pod szyldem "linux jest tanszy".

Zrozum, ja nie twierdze ze sie nie da tego zrobic pod linuksem. Pewnie nawet sie da pod BeOSem, a przy duzej dozie samozaparcia, pewnie tez pod DOSem.

Ja tylko sie pytam gdzie ten Twoj linux jest taki "tanszy", bo ja tego po prostu nie widze - a Ty sie obrazasz :)

No wybacz, synu, ale skoro chcesz mnie przekonac ze linux jest taki ach i och, to podaj mi jakies argumenty - a nie tylko sie obrazaj co posta ze zadaje Ci konkretne pytania...

A - i ja nie zamierzam tego HP kupowac, nie w tym rzecz - ja tylko chce Ci pokazac, ze tak sie znasz na szacowaniu kosztow jak typowy gimnazjalista, ktorym ewidentnie jestes - potrafisz policzyc ze linux jest tanszy od windows, bo linux kosztuje 0EUR a windows 80EUR, ale takich rzeczy jak koszt spedzonego czasu (ktorego, jako gimnazjalista, masz nadmiar), korzystania z supportu (znowu - masz nadmiar czasu, mozesz sie bawic w wozenie sprzetu do sklepu, ja na to czasu nie mam - albo inaczej: ten czas ma wymierna wartosc), czy energozernosci (bo mamusia placi Twoje rachunki za prad)...

I o to mi tylko chodzilo: ze linux jest "tanszy" wylacznie dla skonczonych kretynow, ktorzy nie maja pojecia co ze swoim czasem robic i ktorzy o policzeniu realnego TCO nie maja zielonego pojecia.

Dziekuje Ci za udowodnienie ze mam racje. A jakbys cokolwiek o linuksie, wdrozeniach itd. wiedzial, to juz od samego poczatku bys nie probowal udowadniac ze linux jest tanszy - bo nie jest, co kilka wdrozen juz wykazalo...
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.kredytbank.com.pl 24.08.09, 16:28
      hm przedziwne to co piszesz ponieważ jak już pisałem powyżej zarządzam kilkoma serwerami postawionymi na linuksie (kilkoma maszynami dla scislosci), w większości na gentoo i jakoś nie narzekam bo nie pracuje nad konfiguracja nie wiadomo ile. zostały raz skonfigurowane i działają - można o nich zapomnieć. sprawdzaja sie znakomicie. oczywiscie trzeba od czasu zpatchowac kernel, wykonac jakies dzialania admninistracyjne itp, ale na windzie tez chyba nalezy przeprowadzic jakies update i konfiguracje, nie?

widze ze temat poszedl juz w inna calkiem strone...

obrazac to ty zaczales, ja tylko pisze w twoim jezyku.
    • kretynofil Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 24.08.09, 16:48
      @limo:

Czytaj uwaznie. Ja pisze o OBRAZANIU SIE, a nie o OBRAZANIU. To zasadnicza roznica - jak KOCHAC SIE i KOCHAC SIEBIE ;)

A co do Twojego "zarzadzania" serwerami, to nie jest forum dla poczatkujacych bajkopisarzy ;) Idz pohustac sie na trzepaku :)

Zadalem Ci konkretne pytania - a Ty zaczynasz cos bredzic o jakichs serwerach gentoo, ktore Twoj starszy brat postawil u szwagra w stodole. Dobrze - to w takim razie zapytam: ile kosztowala ich konfiguracja? Ile kosztuje roczny support na sprzet? Jakie SLA ma Twoj brat ustawione na tych serwerach? Ile kosztuje godzina przestoju?

Jak zapytasz brata o te rzeczy, to bedziesz mogl gadac o zarzadzaniu. Chociaz, tak na moje, to Twoj brat nie bedzie mial pojecia jakie sa odpowiedzi na te pytania - bo on niczym nie zarzadza, tylko jest po prostu rodzajem ciecia w serwerowni, ktory czasem musi miotla pozamiatac (w sensie zalogowac sie do konsoli i tam cos pomieszac). To troche inne stanowisko...

I tak jak ciec nie ma pojecia o calkowitych kosztach utrzymania budynku, tak Twoj braciszek opowiada Ci bajki o rzeczach na ktorych kompletnie sie nie zna - a Ty jak ten glupi powtarzasz je na forum ;)))))
    • Gość: limo Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.chello.pl 24.08.09, 18:00
      kretynie! no ty juz pokazales jaki z cibeie zaje kolo...pochwal sie jeszcze czyms sfrustrowany trolu! dowartuj sie jeszcze troche, pokaz jaki z ciebie guru od "wszystkiego".
      tak masz racje a wszyscy wokół ciebie sie myla!
      eot
    • Gość: wesoły siewca pesy Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.ms.gov.pl 24.08.09, 18:27
      Przepraszam, ale czy to normalne, że dyskusja na tematy linuxowo-windowsowe kończy się ucieczką z płaczem jednego z dyskutantów?
    • Gość: IE8 jest całkiem o Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 24.08.09, 18:27
      IE8 to rzeczywiście o niebo lepsza przeglądarka od poprzednich jej wersji i tez ma stronę z dodatkami (znajdziecie tam WOT, Xmarks, Surf Canyon, można dodać różne wyszukiwarki itp). Ja polecam IE7Pro, który dodaje więcej funkcji do IE, tj. gesty myszy, flash blocker, ad bloker, download manager, zwiększa szybkość przegladarki.
      Niestety IE8 wciąż jest wadliwe - poszczególne karty (nie cała przeglądarka na szczęscie) często przestają pracować i sie restartują oraz (szczególnie na stronie gazeta.pl) strona jakby płynie (compatibility view nic nie daje).

Natomiast podobają mie się ustawienia internetowe (dostąp z Control Panel jak i bezpośrednio z IE). Przeglądaka chroni przed atakami XSS, META przekierowaniami, ActiveXami, skryptami Javy. Żeby było bezpieczniej trzeba zajrzeć w te ustawienia i samemu poustawiać, bo te domyślne zwykle sa na średnim poziomie.
      Także ja uwazam, że to nie jest ten sam Internet Explorer co kiedyś. Dzieki dobrym ustawieniom bezpieczeństwa, dodatkom i przede wszystkim zdrowemu rozsądkowi IE8 jest naprawdę nie gorszy od Firefoxa.
    • Gość: piszczyk^3 Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.tpn.ceron.pl 24.08.09, 18:31
      @kretynofil:
      LX to nie serwer; to tylko większa kieszeń na dysk z WHS za 400$.
      Podaj link do gwarancji door2door; ja dotarłem jedynie do 1 Year Limited Warranty + 1 Year Technical Support.
    • Gość: piszczyk^3 Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.tpn.ceron.pl 24.08.09, 18:45
      24.08.09, 18:27
      Gość: IE8 jest całkiem o
      Niestety, IE8 nadal nie obsługuje de facto standardów sieciowych: np. canvas, SVG, CSS3.
    • Gość: Makar Re: Siedem powodów, by zainstalować Windows 7 IP: *.gts.pl 25.08.09, 09:13
      Hm... to artykuł na blogu o technologiach czy na Kotku ? Zalety systemu, że jest nowy i że ładnie wygląda ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka