Gość: Daniel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 09:03 czy spotkaliście się z czymś takim że przez odpowiedni dobór ćwiczeń można zredukować poziom cholesterolu w organiźmie.jeśli są takie zestrawy to czy można je zobaczyć gdzieś na jakiejś www. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scept89 Re: ćwiczenia na cholesterol 22.03.06, 11:49 "dobor" polega na cwiczeniach cardio/wytrzymalosciowych. Spalenie kilku-kilkunastu nadmiarowych kilogramow plus obniza cholesterol ogolnie a w/w cwiczenia zwiekszaja frakcje HDL ("dobry" cholesterol). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: ćwiczenia na cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:18 dziękuję za odpowiedź.mam jeszcze pytanie o niefarmakologiczne środki obnizające cholesterol, wiem ze są do dyspozycji "specjalne" margaryny. czy warto je stosować i czy można coś jeszcze zrobićz dietą aby wspomóc proces zmniejszania cholesterolu.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: cholesterol / srodki na obnizenie 23.03.06, 12:47 no coz, np Benecol zawiera srodki obnizajace poziom cholesterolu. Jeli musisz stosowac maslo/margaryne to zapewne lepiej jest z Benecol-em (lub jego odpowiednikami) niz z maslem. Z drugiej strony nie jestem pewny iz dodawanie tegoz jesli nie uzywasz w/w masla/margaryn bedize mialo jakas wartosc (==nie autorytatyne stwierdzenie). Co do innych srodkow to dziala dieta wysokoresztkowa, oraz Metamucil albo jego tansze odpowiedniki. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: cholesterol / srodki na obnizenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 19:56 Oprócz w/w jestjeszcze Flora pro.activ. Samemu stosuję od ponad miesiąca.Oczywiście jako uzupełnienie diety niskocholesterolowej a nie jej podstawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: cholesterol / srodki na obnizenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 18:35 zupełnie generalnie margaryna jest zalecana w przypadku problemów z układem krwionośnym Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: cholesterol / margaryna 27.03.06, 19:15 sara napisał(a): > zupełnie generalnie margaryna jest zalecana w przypadku problemów z układem > krwionośnym "Zalecana" w znaczeniu: 1) "jesli juz musisz smarowac pajdy centymetrowa warstwa to lepiej zeby to byla margaryna niz maslo" (zalezy jaka, sa margaryny z Trans Fat ktory bynajmniej zdrowyu niejest) 2) czy tez: "bedac na ubogotluszczowej zeromaslanej diecie wegetarianskiej wcinaj 1/3 kostki na dzien" (bzdura) Poza cholesterolem we krwi sa jeszcze trojglicerydy, bynajmniej nie dzialaja one ochronnie w miazdzycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zigi Re: ćwiczenia na cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 16:44 na cholesterol najlepsze jest bieganie.rano przed pracą i wieczorem.dużo ruchu i o cholesterolu nie bedziesz pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: ćwiczenia na cholesterol IP: *.ptr.terago.ca 28.03.06, 16:49 A to dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: ćwiczenia na cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 16:07 Ja bym raczej od diety zaczynał a nie od biegania :) I czemu akurat bieganie? Z tego co wiem bieganie jest bardziej "wysiłkowe" niż np jazda na rowerze czyli dla człowieka z problemami z układem krwionosnym bieganie nie do końca może być dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: ćwiczenia na cholesterol IP: *.abhsia.telus.net 30.03.06, 17:05 Dla organizmu nie ma czegos takiego jak bardziej wysilkowe cwiczenia. Jest duza roznica miedzy 'bieganiem' a 'bieganiem'. Mozna biegac np. 3min/km i mozna 6min/km (to juz raczej marsz). I tak samo na rowerze, w basenie, kajaku, itd. Zawal mozna dostac wchodzac na 2-gie pietro czy odsniezajac chodnik. Jesli ktos ma zle wskazniki cholesterolu to nawet b. intensywne cwiczenia nie musza przyniesc szybkich rezultatow. Konieczna jest scisla dieta i czasami nawet srodki farmakologiczne. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś