Dodaj do ulubionych

600 - pytanie do Joggera

IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 03.12.03, 20:15
- co byś doradził ?
- przychodzi do Ciebie gość i mówi
- mam 10 kg nadwagi , cholesterol 600mg/dl, 40 lat
chcę zrzucić tłuszczyk ,zacząć od biegania i siłowni po 1 godz. dziennie na
przemian
- czy 600 to jakiś kłopot?
Obserwuj wątek
    • muggz pytanie są tendencyjne ;) 04.12.03, 17:46
      a Ty co byś doradził?

tak bardzo chciałbym poszerzyć swoją wiedzę. nawet o fakty oczywiste.
      proszę...
      • Gość: brumbak Re: pytanie są tendencyjne ;) IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 04.12.03, 18:57
        - nie za bardzo oczywiste - poczytaj na tym forum post lekarza: 'zuzy" która
        ma inne zdanie niż można się spodziewać
        dlatego interesuje mnie zdanie joggera , który jest tu wyrocznią
        • jogger Re: pytanie są tendencyjne ;) 06.12.03, 03:05
          Faceta do Zuzy przyniesiono, a nie przyszedł... dopiero przy badaniach wyszło,
          że ma 600. Z takim wynikiem lekarz nie wypuszcza nikogo na ulicę, a i Zuza tego
          nie zaleciła :-) nie chce mi się za bardzo z tobą dyskutować, bo brak ci
          poczucia humoru. A swoje diety poleć koniecznie Eskimosom, bo na pewno musi im
          strasznie brakować węglowodanów, i to od tysięcy lat :-).
          • Gość: brumbak Re: komentarz joggera jest tendencyjny IP: *.crowley.pl 06.12.03, 08:41
            - nie pisałem ani nie sugerowałem nigdzie iż zuza ma cokolwiek wspólnego ze
            smiercia tego pacjenta
            - nawiazałem tylko do jej nieodpowiedzialnej wypowiedzi iz poziom cholesterolu
            600mg/dl to nie jest istotny czynnik ryzyka
            -
            a jakie jest twoje zdanie na ten temat?
            - czy tez może ze względu na wrodzone poczucie humoru uważasz że lekarz może
            robic ludziom taki dowcip i zartowac iz 600 mgcholesterolu to nie problem?
            - świetny żart - choc makabryczny
            • jogger Re: komentarz joggera jest tendencyjny 07.12.03, 21:02
              No więc 'goły'wysoki cholesterol nie jest czynnikiem ryzyka. Osoby z
              hipercholesterolemią rodzinną miewają taki poziom przez całe życie :-). Czynnik
              ryzyka to niski współczynnik HDL / LDL, i inne, znane od lat :-) . Proszę,
              oto wyniki 15-letniej obserwacji takich osób jak nasz 600kowy:

Importance of LDL/HDL Cholesterol Ratio as a Predictor for Coronary Heart
              Disease Events in Patients With Heterozygous Familial Hypercholesterolaemia: A
              15-Year Follow-up (1987-2002)

from Current Medical Research and Opinion
              Posted 05/19/2003
              Demosthenes B. Panagiotakos, Christos Pitsavos, John Skoumas, Christina
              Chrysohoou, Marina Toutouza, Christodoulos I. Stefanadis, Pavlos K. Toutouzas

Summary
              This study evaluated the prognostic significance of several risk factors on the
              outcome of coronary heart disease (CHD) in 639 cardiovascular disease -free
              subjects with heterozygous familial hypercholesterolae mia (FH). During the 15-
              year follow -up, 53 (18%) men and 34 (9.8%) women had a CHD event (men vs
              women, p < 0.001). The age-adjusted 15-year event rate was 3% (87 events/2915
              person-years). Smoking increased the CHD risk (hazard ratio = 2.45, p < 0.001),
              women had a 74% lower risk of a vascular event, compared to men, after
              controlling for the post-menopausal status (hazard ratio = 0.26, p < 0.001). A
              one -unit difference in low density lipoprotein (LDL)/high density lipoprotein
              cholesterol (HDL) cholesterol ratio was associated with a 17% higher risk
              (hazard ratio = 1.17, p < 0.05); hypertension increased the risk for an adverse
              event (hazard ratio = 3.02, p < 0.05) and a 1 mg/dl increase in plasma
              fibrinogen level was associated with a 4% higher CHD risk (hazard ratio = 1.04,
              p < 0.05).

With the power of the 15 years of prospective evaluation, the study show s that
              increased smoking, hypertension and LDL cholesterol levels eight times more
              than HDL cholesterol predicts an adverse CHD event, in patients with FH.

• Gość: Zuza Re: komentarz joggera jest tendencyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.03, 21:18
                Jogger gratuluję cierpliwości!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka