29.01.12, 20:47
mogesz co na tymat Skoda Fabia 1,2 htp Exact, Benziner
mit 85000km bj.2003 pedziec ?
Lohnt sich das ?
Obserwuj wątek
    • anton_28 Re: Toni, 29.01.12, 21:40
      Klar Seppel,

pszi tym aucie Gott sei Dank niymo za wiela co ijs kaputt. Ale trotzdem je pora verdächtige stellen:

1)Motor (3 Zylinder) : Steuerketta poradzi pszeskoczyc i abo robi Geräusch, abo jak za fest pszeskoczy to niy zapoli

2) Motor - Zündspule se czynsto psujoom

3) Motor - Lambdasondy (uobydwie) tak samo

3) Karosserie - bes zle abdichtowane tryjgry uod drzwiyrzow dostowo se woda do srodka (na to Skoda miaua nawet Rückruf!)

4) Bremsen - zadnie hamulce chyntnie rojsciejom, mauo kery 100000km szczimie, besto Skoda wprowadzioua do service nowy punkt co 20000km - "Trommelbremse reinigen" i puacisz zusätzlich 40 euro zato, nawet pszi nowym aucie!

5) Fahrwerk vorn - dej pozor na Gummilagry uod Aggregateträger, uone same niy kosztujom wiela, ale uodnich tausch kajs ze 250 Euro

Sonst auto je OK, bo niyma tam za wiela ty anfällige Elektronik.

Ze 2003 to kajs 3000 Euro musisz za niygo dac.

Moj Fazit - Empfehlenswert - POLO s tygo samygo roku je drogsze i barzi fehlerne
      • seppel Re: Toni, 29.01.12, 21:45
        Schönen Dank Toni :)
        • rita100 Re: Toni, 29.01.12, 21:50
          Tak przy okazji, chciałam się zapytać jak to jest - widziałam piękny terenowy samochód, który miał kolizje z innymi na skrzyżowaniu. Wszystkie samochody w kolizji były malo poobijane, a ten terenowy zmiażdzony. Strasznie się dziwiłam, ze taki samochód, który na przodzie jeszcze miał takie grube metalowe mocne elementy najbardziej ucierpiał.
          Czy ta karoseria takiego terenowego samochodu to plastik ?
          • anton_28 Re: Toni, 29.01.12, 21:56
            Rita, wszysko zolezy s kery stroony uon te inksze auta pszibrou, jak wartko jechou i jaki to bou wogole terynowy.

Nowe modelle majom wszyske tzw Knautschzone, po polskiymu mie se zdo "strefa kontrolowanygo zgniotu" i w tych autach pszodnie Längstryjgry (pszodnie belki podurzne) majom nacechoowane punkty w kerych se majoom uomac, coby wychytac ta energia zderzynio pod tela arze se kabina kerowcy niy zegnie.

Bestoosz jak te belki se poddajoom to styknie 50 na godzina i motor wcisnie aze pod pszodnio szyba, ale kabina kerowcy i miynsce na nogi je caue.
            • rita100 Re: Toni, 29.01.12, 22:07
              Acha to znaczy, że oni tak zaprojektowali, by wszystko się wgniatało tylko miejsce kierowcy bylo bezpieczne. Ja tak tylko wspominam to co widziałam i strasznie byłam zdziwiona, ze takie terenowe auto ucierpiało, choć wyglądalo na masywne. A jechałam wtenczas maluchem i tak sobie pomyślałam jak to możliwe ? To wyglądało jak zderzenie mrówki ze słoniem, gdzie słoń bardziej ucierpiał. Szkoda, że nie miałam aparatu wtenczas.
              • seppel Re: Toni, 29.01.12, 22:10
                ...a jak kerofcy na noszach wyniysli to to
                bou chinski SJu Wi ;)
                • rita100 Re: Toni, 29.01.12, 22:28
                  seppel napisał:

> ...a jak kerofcy na noszach wyniysli to to
                  > bou chinski SJu Wi ;)

Możliwe, już się nie dowiem, ale był to dla mnie szok. Teraz wiem, ze nie wszystko co się świeci jest dobre. Byłam pewna , ze takie terenowe to najbezpieczniejsze auta, a tu w takiej kolizji najbardziej był pokrzywdzony. Pamietam, że na przodku miał taki duży mocny zderzak.
                  I z przodku najbardziej ucierpiał.
                  Moze faktycznie to chiński model był

• anton_28 Re: Toni, 30.01.12, 19:23
                rita100 napisała:

Acha to znaczy, że oni tak zaprojektowali, by wszystko się wgniatało tylko miejsce kierowcy bylo bezpieczne.

Richtig. Kedyjs jak niy robiyli ty knautschzony to auta bouy w podwojziu sztajfne jak kojsc !
                I jak psziszuo do wypadku to take auto se uomauo na pou, a silnik wlotywou kerowcy na kolana!

Potyn se to trocha polepszouo - ale dali koszty naprawianiou bouy wielke! Bo jak se take auto zeguo abo zuomauo, to go cza bouo naciongac, blachy wyrzinac, wspawywac - i to se cionguo dniami a w pszeliczyniu na piniondze to nawet niy spominom!

Tera jak jusz som te kontrolowane "miynke" knautschzony, to te auto je do uratowanio, bo wymiyniane som meistyns teile "pszikryncalne" also take kere idzie uod-i pszikryncic. a to idzie einfach skalkulowac - choc w niyktorych pszipadkach tysz je fest drogo reparatura, a nawet totalschaden.

Ja tak tylko wspominam to co widziałam i strasznie byłam zdziwiona, ze takie terenowe auto ucierpiało, choć wyglądalo na masywne. A jechałam wtenczas maluchem i tak sobie pomyślałam jak to możliwe ? To wyglądało jak zderzenie mrówki ze słoniem, gdzie słoń bardziej ucierpiał.

Rita, yno ze jakby te maue auto bouo na miyjscu tego wielkygo, to niewia wiela by z niego zostauo! Napewno by byli fest ranni!
                • rita100 Re: Toni, 30.01.12, 20:22
                  Tak Antón, nie widziałam tej kraksy, tylko obrażenia, a ucierpiało najbardziej to największe. Ok.

A mozesz mi powiedzieć, ponieważ zmieniłam opony na zimowe - jak przechowywać opony letnie ? Ja je postawiłam w garażu i stoją tak pionowo.
                  • anton_28 Re: Toni, 30.01.12, 20:44
                    rita100 napisała:

A mozesz mi powiedzieć, ponieważ zmieniłam opony na zimowe - jak przechowywać opony letnie ? Ja je postawiłam w garażu i stoją tak pionowo.

Jak som uone bes felgow to pionowo je OK, ale ros na miesionc obrocic o pou obrotu coby se standplaty niy uodcisuy i bes lato opona niy "skokaua"

Jak som uone s felgoma to lepi poziomo jedna na drugi

Aha, i niy zapomnij trocha wiyncy luftu dac rein - bo ciongle troszyczka ubywo
                    • rita100 Re: Toni, 30.01.12, 21:53
                      Tak wyczytałam na internecie, bo chciałam te opony bez felg polozyc jedno na drugie.
                      To dobrze je trzymam i od czasu do czasu zmieniam ich polożenie.
                      Mam te opony bez felg.
                      Cera jezdzi moim autem dlatego nowe zimowe opony jej kupilam, dla bezpieczenstwa.
        • anton_28 PS: 29.01.12, 21:52
          AHA, zapomniouech jescze:

jakby bou kajs zarojsciauy, i chcioubyjs to zguojsic jako Durchrostung (12 lout Garantie)

a w Serviceheft mosz prozno, abo niy uod Skody sztymple - to niy mosz zodnych szans!
          • seppel Re: PS: 29.01.12, 22:01
            Interessant
            Dank Toni ,
            Morgen das alles Hilft mir beim gucken
            i brauch so ein für mein Mädchen :)

• 1fatum Re: Toni, 30.01.12, 07:44
      seppel napisał:

> mogesz co na tymat Skoda Fabia 1,2 htp Exact, Benziner
      > mit 85000km bj.2003 pedziec ?
      > Lohnt sich das ?

Na Skodę mawiają VW dla ubogich.
      • seppel Re: Toni, 30.01.12, 18:10
        Egal czi do ubogich oder nicht
        po pjyrfsze ,jo je Opelfahrer
        po druge ,Auto mou jechac a niy duzo kosztowac
        po czecie, als Drittwagen(czecie Auto) dlo Sztudyrujoncych
        der Fabia bou we som rous ;)
        po czworte, das Auto je weg! schade:(
        ale zech jusz feiny Corsa znolous :)

• bratjakuba Re: Toni, 30.01.12, 19:22
          seppel napisał:

> Egal czi do ubogich oder nicht
          > po pjyrfsze ,jo je Opelfahrer
          > po druge ,Auto mou jechac a niy duzo kosztowac
          > po czecie, als Drittwagen(czecie Auto) dlo Sztudyrujoncych
          > der Fabia bou we som rous ;)
          > po czworte, das Auto je weg! schade:(
          > ale zech jusz feiny Corsa znolous :)
          ====================
          Seppel, a wiela miała kosztować ta Śkoda?
          • seppel Re: Toni, 30.01.12, 22:35
            bratjakuba napisał:

> ====================
            > Seppel, a wiela miała kosztować ta Śkoda?
            ...........
            Guude!
            3,2 mjou kosztowac

• anton_28 Re: Toni, 30.01.12, 19:25
          seppel napisał:

po czworte, das Auto je weg! schade:(

Schade - anijs niy schaffnou go uobejrzec, pra?
          • rita100 Re: Toni, 30.01.12, 20:18
            A może Seppel auto sprzedaje ?

Dla mnie najwazniejsze pytanie to to czy auto w zimie było garażowane ?
            • seppel Re: Toni, 30.01.12, 22:45
              rita100 napisała:

> A może Seppel auto sprzedaje ?
              >
              > Dla mnie najwazniejsze pytanie to to czy auto w zimie było garażowane ?
              .........
              na te dwa pytania
              mom jedno odpowjydz -niy
              jo muszam Auto kupic (dlo moji Cery)
              a Garasz, mysla ze to zbyndny Luxus
              • rita100 Re: Toni, 30.01.12, 22:59
                seppel napisał:

> rita100 napisała:
                >
                > > A może Seppel auto sprzedaje ?
                > >
                > > Dla mnie najwazniejsze pytanie to to czy auto w zimie było garażowane ?
                > .........
                > na te dwa pytania
                > mom jedno odpowjydz -niy
                > jo muszam Auto kupic (dlo moji Cery)
                > a Garasz, mysla ze to zbyndny Luxus
                ------------------------------------------------
                A jo Seppel, swoje auto dałam cerze, a sama przesiadłam się na koło :)
                Moje auto było garażowane i jest garażowane to w takie mrozy nie mamy klopotów.
                Ja myślę, że dobre auto kupujesz, zawsze mi sie skoda podobała i do dziś się podoba.
          • seppel Re: Toni, 30.01.12, 22:39
            anton_28 napisał:

> seppel napisał:
            >
            > po czworte, das Auto je weg! schade:(

>
            > Schade - anijs niy schaffnou go uobejrzec, pra?
            ............
            na ja Toni
            i hob noch einen VW für die Armen gfundn
            bj.2007 mit 64000km 4,6soll kosten
            Morgen fahr' i guckn

• anton_28 Re: Toni, 31.01.12, 19:40
              seppel napisał:

na ja Toni
              i hob noch einen VW für die Armen gfundn
              bj.2007 mit 64000km 4,6soll kosten
              Morgen fahr' i guckn

was ist das denn für ein VW für Arme? Polo 9N ?

2007 to jusz je Facelift, 4.6 geht i.O.

Mängel - siehe Fabia, aber doppelt so viel :)
              • seppel Re: Toni, 31.01.12, 20:01
                anton_28 napisał:
                > was ist das denn für ein VW für Arme? Polo 9N ?
                .............
                Fatum hot geschrieben ,
                daß der Skoda ein VW für die Armen ist.
                >
                > 2007 to jusz je Facelift, 4.6 geht i.O.
                >
                > Mängel - siehe Fabia, aber doppelt so viel :)
                ..........
                Was? doppelt so viel? Junge Junge ! dann bleibe ich lieber beim Opel
                da weiß ich wenigsten daß all die möglichen Mängel völlig normal sind;)))
                ...aber auch die Kiste nichts für mich ist
                vorn Beifahrerseite eine Beule
                Reparatur -Kotflügel +Lackierung
                zu Teuer also uninteressant

• rita100 Re: Toni, 02.02.12, 21:53
                  A czy dobrze zrobiłam Toni, że do bagażnika auta, na zimę dałam obciążenie ? Znalazłam w piwnicy stare żeliwne grzejniki i nimi obciążyłam auto, bo jeździ w nim tylko jedna osoba.
                  • seppel Re: Toni, 02.02.12, 21:59
                    moze kedys to bouo dobre jak Auto na tylne koua napynd mjou
                    • rita100 Re: Toni, 02.02.12, 22:30
                      Nie, z tyłu jest bagażnik. A dla bezpieczeństwa wciepłam mojej cerze te grzejniki do bagażnika. Nawet nie wie, ze je wozi.
                  • bratjakuba Re: Toni, 03.02.12, 09:20
                    rita100 napisała:

> A czy dobrze zrobiłam Toni, że do bagażnika auta, na zimę dałam obciążenie ? Zn
                    > alazłam w piwnicy stare żeliwne grzejniki i nimi obciążyłam auto, bo jeździ w n
                    > im tylko jedna osoba.
                    =========================================================
                    To nie rozsądne.
                    Większe obciążenie = większe zużycie paliwa.
                    O innych możliwych skutkach przy jeździe po śliskiej nawierzchni nie będę wspominał bo są tu
                    spece,którzy się na tym znają lepiej.
                    • rita100 Re: Toni, 03.02.12, 09:56
                      Serwus Braciejakubie, benzynka to nic, najważniejsze to bezpieczeństwo. Poczekam na fachmanów e tej dziedzinie.

Gorąco pozdrawiam Cię, w ten mocno srogi poranek.
                      • berncik Re: Toni, 03.02.12, 11:53
                        Jak bys miala tylni napend to by to obciazenie cos dalo,ale przy przednim napedzie to nie wiela da,jak w bagazniku jest obciazenie.
                      • cirano Re: Toni, 03.02.12, 11:59
                        Kożdy powiniyn być trocha autofachmann, ale richtig.
                        Auto z przednim napyndym niy potrzebuje w zima dodatkowego obcionżynio w bagażniku, a skuli Verbrauch, to gar gupota. Przi Takym ze tylnym napyndym zato, jak nojbardzij wskozany jakiś cetnor dodatkowego balastu
                  • anton_28 Re: Toni, 03.02.12, 18:44
                    rita100 napisała:

A czy dobrze zrobiłam Toni, że do bagażnika auta, na zimę dałam obciążenie ? Znalazłam w piwnicy stare żeliwne grzejniki i nimi obciążyłam auto, bo jeździ w nim tylko jedna osoba

Po czynsci Twoja idyja niy je tako zuo! Bo jak obie osie som jednakowo uobcioonzoone, to auto je stabilniyjsze. Ale pszi pszodnim napyndzie niy mo to za wielkygo znaczynio, bo tam pszodek "ciongnie" i te siouy fizyczne som blank inakszy uosstawione jak w aucie z zadniym napyndym.

Wy Skodach 105 co miauy motor i napynd ze zadku w zima wciepowauo se do pszodku miech kartofli, bo inaczy ta Skoda boua niy do uopanowanio! Pszodek tancowou w inkszo strona nisz zadek :)))

Z zuzyciym paliwa to je roznie, klar, bydzie trocha wiynksze, ale w granicach 10-15%, a w Dieslu ani niy merkniesz ze cojs wiyncy spoulou

Jedne co moge byc niytak, to stabilnojs auta w uostrych zakryntach: te kalorifery bydom se wtedy z wielkym szwungym pszesuwac na bok i bes te nogue dodatkowe uobcionzynie poradzom pszi fest uostrym skryncaniu nawet spowodowac ze auto zadkym zakolybie!!!

Also lepi je pszedac na schrott, 20 zuotkow zebrac i za to zatankowac!
                    • rita100 Re: Toni, 03.02.12, 22:35
                      Dziękuję bardzo Toni, za poradę. Czyli na ostrym zakręcie może mieć dziewczyna kłopot z takim obciążeniem.
                      A co z drogą hamowania ? Czy czasami z takim obciążeniem łatwiej będzie zahamować ?

Ps. Te kaloryfery są tak ciężkie, ze nie będzie im tak łatwo się przesuwać. To jakbyś położył dwa worki cementu.
                      • rita100 Re: Toni, 04.02.12, 20:30
                        Toni, Toni, bo jutro chcę cichaczem wyciągnąć te grzejniki z bagażnika.
                        • rita100 Re: Toni, Toni, Toni 04.02.12, 21:22
                          no jak ? Wyciepać te grzejniki ?
                        • anton_28 Re: Toni, 04.02.12, 21:24
                          Juzech je :)

Also poleku je wyciong i dziousze doradz coby se kajs na jakijs wiynkszy prozny plac wybraua kaj bydzie sniyg lezou - i tam - moge probowac jak se auto na guadkym zachowuje i jak je uopanowac, genauer gesagt - wyczuc kaj te auto mo fizyczne granice - czy to pszi skryncaniu, abo pszi hamowaniu
                          • seppel Re: Toni, 04.02.12, 21:30
                            Halli Hallo!
                            ...moze te grzejniki sprzedac und einfach Satz Winterreifen kupic?(klar jak sie ich niymo )
                            • anton_28 Re: Toni, 04.02.12, 21:38
                              seppel napisał:

Halli Hallo
                              ...moze te grzejniki sprzedac

jou tysz tak by myjslou :)

und einfach Satz Winterreifen kupic?
                              (klar jak sie ich niymo )

Rita mie se zdo mo WR jusz drauf
                              • rita100 Re: Toni, 04.02.12, 21:50
                                anton_28 napisał:

> seppel napisał:
                                >
                                > Halli Hallo
                                > ...moze te grzejniki sprzedac

>
                                > jou tysz tak by myjslou :)
                                >
                                > und einfach Satz Winterreifen kupic?
                                > (klar jak sie ich niymo )

>
                                > Rita mie se zdo mo WR jusz drauf
                                -------------------------------------------------------
                                Ja widzę , ze was bardziej interesują grzejniki ? ;))))
                                Dość ci u nas zlomiarzy, którzy zachwyceni byliby takim odpadem
                            • rita100 Re: Toni, 04.02.12, 21:39
                              Seppel, te grzejniki musze zaś do piwnicy zanieść, bo to rezerwa. Nie mam potrzeby je sprzedawać, a nuż kiedyś się przydadzą.

Grzejnik jak sama nazwa mówi grzeje ;)))))))))))))))0 A opony zimowe ma dziewczyna nowe.
                              Jak tam u Ciebie, auto cerze kupiłes ?
                              • seppel Re: Toni, 04.02.12, 21:58
                                rita100 napisała:
                                > Jak tam u Ciebie, auto cerze kupiłes ?
                                ..........
                                jeszcze niy
                                narazie bydzie sie musiaua zadowolic tym co mou
                                aber
                                narazie momy inne zeczy na gowje
                                -na prziszuy tydziyn moja starszou cera
                                dostanie Diplom ! (bin wahnsinnig Stolz )
                                und na nastympny mjesionc przeklodzou sie nach Regensburg.
                                (leider zusammen mit ihren Schatz - es war für Toni ;))

• anton_28 Re: Toni, 05.02.12, 12:34
                                  seppel napisał:
                                  und na nastympny mjesionc przeklodzou sie nach Regensburg.
                                  (leider zusammen mit ihren Schatz - es war für Toni ;))

mei is des Schad :) a jou se jusz gedanken robiou - dzioucha poznac, na dinner zaprojsic ...
                                • rita100 Re: Toni, 05.02.12, 21:28
                                  seppel napisał:
                                  > dostanie Diplom ! (bin wahnsinnig Stolz )

Gratuluje, to wieka duma dla ojca, bo przecie dla takich momentów się żyje. A ona tam do tego Regensburgu jedzie do pracy ?
                                  • seppel Re: Toni, 05.02.12, 23:57
                                    ...we Regensburg bydzie dali sztudyrowac jakos tam Antycznou Architektur.
                                    und Toni,
                                    es tut mir Leid aber es ist so wie ist
                                    und das kann man nicht ändern (jetzt)

• anton_28 Re: Toni, 06.02.12, 19:17
                                      problyma niyma :) Seppel :)

jou jusz se pszizwyczajou do mojygo ewige singledasein ;)
                                    • rita100 Re: Toni, 06.02.12, 21:45
                                      seppel napisał:

> ...we Regensburg bydzie dali sztudyrowac jakos tam Antycznou Architektur.

To cudowne, antyczne, takie tajemnicze. Wspaniały klimat. Jeśli Twoje cera ma po Tobie taką duchowość, taką wrażliwość to Antyki będą trzymać się mocno, a moc będzie z Nią :)
                                      Fantastycznie prowadzisz córkę.
                                      • seppel Re: Toni, 06.02.12, 23:09
                                        danke Rita :)
                                        od dzisio stoji fest
                                        Dipl.-Ing. Caro... przed Nazwiskym moji Cery
                                        bo dzisio obronioua Diplomarbeit juhu!
                                        • rita100 Re: Toni, 06.02.12, 23:16
                                          seppel napisał:

> danke Rita :)
                                          > od dzisio stoji fest
                                          > Dipl.-Ing. Caro... przed Nazwiskym moji Cery
                                          > bo dzisio obronioua Diplomarbeit juhu!

I nic nie postawisz z tej okazji ?
                                          Czyli magister inżynier, jak i moja. Tylko Twoja bardziej ciekawszą wybrała sobie dziedzinę, bardzo taka elegancką, jak by to powiedzieć, wyższe szczyty sobie obrała. I dobrze, bardzo dobrze. No to jutro postaw coś :)
                          • rita100 Re: Toni, 04.02.12, 21:36
                            anton_28 napisał:
                            > Also poleku je wyciong i dziousze doradz coby se kajs na jakijs wiynkszy prozny
                            > plac wybraua kaj bydzie sniyg lezou

Ok. Wyciepuje je jutro, a dziewczynie nic nie powiem, bo nie mam już nad nią władzy. Robi co chce, a przed wszystkim nie słucha rad matki. Dziś młodzież jest wszystkowiedząca.
                            Fajnie , ześ mi poradził.
                            • anton_28 Re: Toni, 04.02.12, 21:55
                              Myjslam co dzioucha se chce sama pszekonac jak se richtich autym jedzie
                              • rita100 Re: Toni, 04.02.12, 21:57
                                Tak, Toni, ja tylko staram się z daleka asekurować.
                              • rita100 Re: Toni, 05.02.12, 21:30
                                anton_28 napisał:

> Myjslam co dzioucha se chce sama pszekonac jak se richtich autym jedzie

Niestety, nie pozwoliła sobie wyciągnąć tych grzejników, czuje się z nimi bezpiecznie.
                                Niech tam , niech sobie jeździ z nimi.
                                • rita100 Re: Toni, 06.02.12, 21:50
                                  Hej, wiecie jaką miałam dzisiaj przygodę. Cera po pracy wsiada do auta, zapala silnik, nastawia radio i jeszcze chce odgarnąć śnieg z szyb. Wychodzi z auta, drzwi się zatrzaskują i automatycznie zamykają,a ona ze zmiotka zostaje na zewnątrz. Wszystko w samochodzie zostało. Musiałam jechac do niej z zapasowymi kluczykami.

Hejka, tak uważajcie na wszystko.
                                  • berncik Re: Toni, 06.02.12, 22:15
                                    rita100 napisała:

> Hej, wiecie jaką miałam dzisiaj przygodę. Cera po pracy wsiada do auta, zapala
                                    > silnik, nastawia radio i jeszcze chce odgarnąć śnieg z szyb. Wychodzi z auta,
                                    > drzwi się zatrzaskują i automatycznie zamykają,a ona ze zmiotka zostaje na zew
                                    > nątrz. Wszystko w samochodzie zostało. Musiałam jechac do niej z zapasowymi klu
                                    > czykami.
                                    >
                                    > Hejka, tak uważajcie na wszystko.

Rita :My mamy na wszystko uwazac , aTy nie zauwazylas ze stal sie cud.Samochod sie sam zamknol.Jak wierzysz w cuda ? to moglo sie samo zamknoc,jo nie wirze.Niedowiarek.
                                    • rita100 Re: Toni, 06.02.12, 22:32
                                      Po prostu czasami psuje się blokada zamków, ale takie coś mi się nie zdarzyło, też tego nie rozumiem jak się mogło stać ? Kiedyś mi się zdarzyło w czasie jazdy, że automat sam się zamknął, ale zawsze byłam we wewnątrz.
                                      • rita100 Re: Toni, 11.02.12, 21:09
                                        Toni, powiedz mi, jak chronić auto przed korozją, szczegolnie teraz kiedy kiedy u nas na drodze pełno solanki i całe auto od niej jest białe. Auto garażuję. Codziennie zmywam ten straszny brud. Wiem, że pod autem jest przyklejona ta maź z ulicy - sama sól.
                                        • anton_28 Re: Toni, 11.02.12, 21:13
                                          Jak laker je niyuszkodzoony to nic se niy stanie!

Gorzi jak som jakejs uotwarte rissy abo kratze (zadropania) wtedy sol reaguje i na wiosna je rdza gotowo!

Tera bych Ci radziou ros na tydziyn obluoc auto Kärcherym i na noc do garazu! Sonst na drugi dziyn dzwiyrzow niy uotworzisz!

A na wiosna richtig unterboden umyc (also poduoga) i pyrsknonc spraym woskowym
                                          • rita100 Re: Toni, 11.02.12, 21:33
                                            Dzięki za radę. Tak sie cieszę, że jesteś i możesz doradzić

A więc lakier bez skaz. Garaż jest ogrzewany.
                                            obluoc auto Kärcherym ? A co to jest

Teraz to ja codziennie myje szmatą karoserię. I tak myślę, że na wiosnę pojadę dokladnie umyć pod ciśnieniem i mówisz popryskac sprejem woskowym.
                                            Dzięki tak zrobię.
                                          • seppel Re: Toni, 11.02.12, 21:37
                                            ros na tydziyn auto myc?
                                            tela dobroci to yno karoseryja mjynko sie roubi ;))
                                            dwa razy do Roku styknie -rous na Ostern
                                            und rous na Weihnacht

• rita100 Re: Toni, 11.02.12, 21:40
                                              Seppel, ja tak o karoserię dbam, że prawie codziennie ją pieszczę :) Dzięki temu auto wygląda ciągle jak nowe mimo swego wieku, bo ma swój rocznik.
                                              • seppel Re: Toni, 11.02.12, 23:41
                                                aber Rita
                                                niy mozna byc Niywolnikym rzeczy martwych
                                                przeca je dyszcz ... :))
                                                • rita100 Re: Toni, 11.02.12, 23:43
                                                  Wiem, w deszczu nie myję, ale w zimie to sie tak nie da, bo całe autu jest białe ze soli. Calutkie.
                                                  • anton_28 Re: Toni, 12.02.12, 15:03
                                                    Kärcher to je produzynt uod tych zoutych Hochdruckreiniger - te co ciepuom wodom pod cisniyniym myjoom

Nojlepsze na sol ! Ale niyzapomni potyn dichtungow (uszczelkow) na sucho wytrzyc bo pszimorznom !
                                                  • rita100 Re: Toni, 12.02.12, 20:01
                                                    Ja to zrobię jak tylko się ociepli, a wiosnę już czuć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka