Dodaj do ulubionych

znocie to jeszcze?

09.06.12, 08:10
jo pamiyntom za bajtla jeszcze ouma od mojyj mamy tak podobnie uazioua obleczono i pora odniyj somsiadek ze Starych Laband tys (godali na to "po chopsku")

jszcze we 90ych latach jak zrobiyli ta autobana kole Anabergu widziouech na randie od autobany jedna oumiczka cisua(szua) tysz tak obleczono richtunk Anaberg
Obserwuj wątek
    • szwager_z_laband ps 09.06.12, 08:11
      www.gliwiczanie.pl/Odwiedziny/procesja/procesja_2012_2.html
      • szwager_z_laband Re: ps 09.06.12, 08:16
        ta moja urouma Zakanauym boua miyjwiyncyj tak obleczono ino chustka na gowie nosioua normalnie wionzao i jak bouo zimno to pled na plecy se dowaua
        a kolory obleczynia bouy szaro-niybieski w jakes maue bioue akcynty a reszta musza sie wos spytac bo juz niypamiyntom (?)

www.gliwiczanie.pl/Odwiedziny/procesja/2012/procesja_2012_71.JPG
        • cirano Re: ps 09.06.12, 08:25
          Na bestydziyń niy bou te kecki asz take szumne i piykne, (pamiyntom bez mgła), ale i tak gorole wyśmiywali je i tympili kaj mogli.
          Szykowne te dziołszki.
          • szwager_z_laband Re: ps 09.06.12, 08:30
            jo jom pamiyntom zawsze tak obleczono uazic - niy tak szumnie le zawsze po chopsku i zawsze miaua dugi pleciony warkocz kery bou potym zakryncony na gowie w taki choby kok

tyn warkocz widzioech ino pora razy wisiec - jak wstowaua rano abo jak szua do izby spac
          • firiduri Re: dziury w pamięci Zighajrinkiewitchza 09.06.12, 11:41
            Tak to Zighajrinkiewitchz działa twoja pamięć. Stroje śląskie pamiętasz jak przez mgłę, ale już dobrze pamiętasz, że były "tympione" przez goroli. Czy ty przypadkiem sam nie "tympiłeś" tych ludowych strojów jako bezbożny ORMO-wiec? Lud śląski jest przykładnie pobożny, a ty Zighajrinkiewitchz w żadnym stopniu Ślązaka nie przypominasz.
            • szwager_z_laband Re: dziury w pamięci Zighajrinkiewitchza 09.06.12, 16:59
              no to niych ci styknie ze jo to pamiyntom niy ino ze obleczyniym ale i ze godkom i wszyskim co ino gorolom niypolske woniauo

bezto mogesz se sam farmazony pociskac takim jak ty.
              • firiduri Re: dziury w pamięci Zighajrinkiewitchza 09.06.12, 18:44
                Szwagierku z Lambumbamu. Przeczytaj uważnie. Czy gorole zabraniali ci ubierać się w te ludowe stroje? Bo ja pamiętam, że starsze osoby (szczególnie kobiety) to i na co dzień chodziły w śląskich strojach. No, ale Zichrankiewitchz wolał chodzić w mundurze ORMO-wca. Poza tym służył w komunistycznym wojsku, więc składał przysięgę na wierność komunie i ZSRR. Trzeba by zapytać Putina, czy został z tej przysięgi zwolniony? Pewnie dlatego tak gorliwie przy każdej okazji pluje na goroli, żeby zamazać te niewygodne epizody w życiorysie.
                • szwager_z_laband Re: dziury w pamięci Zighajrinkiewitchza 09.06.12, 19:08
                  poczytac uwaznie to musisz ty - co szkryfnou cirano.

reszta twoich pierodu mie niy interesuje .
                  • erka-4 Re: dziury w pamięci Zighajrinkiewitchza 10.06.12, 16:58
                    Śwagier,a zapomniałeś to jakeś się wyśmiewał z mojego stroju lajkonikowego,ty się śmiać możesz ze mnie, nic mi do tego ale ja i tak ten strój lajkonikowy na siebie włożę,a tobie i temu Zighajrinkiewitchzowi też nikt nie zabrania i nie zabraniał ,może jedynie wyśmiewał w przeszłości, a tymbardziej,kiedy ktoś się śmieje z jego ubioru to winien on go na siebie wkładać,żeby potwierdzić samego siebie własnym ubiorem i nie gadać,że ktoś go gnębi lub gnębił w przeszłości.

p.s
                    a tak pozatem
                    czego to śwagrze mój drogi robisz się
                    tego cirana adwokatem,
                    czyżby on mowę utracił
                    swą narodową ?
                    • szwager_z_laband Re: dziury w pamięci Zighajrinkiewitchza 11.06.12, 07:15
                      no to pszeblykej sie i zrob fotka, a potym jom nom pokosz

te forum poczbuje trocha rozrywki
      • erka-4 a czy zauważyłeś... 09.06.12, 08:58
        ...mój szwagrze drogi,z czym związek ma ta piękna slonska i nie tylko slonska,tradycja i kultura,no właśnie z przodków wiarą i ich religią.
        A czy zauważyłeś co dziś się dzieje,gdzie ta tradycja,gdzie ta kultura slonska i każda inna się podziała ? występuje tak sporadycznie przy jakimś święcie a na codzień jej nie ma.
        A widać taką co pcha się wszelkimi dziurami,w podłodze,w suficie,ścianie slonskiego,polskiego domu,a idzie ona z zachodu.
        Normalka,tak było od wieków i tego nie zmienisz,no bo kto kocha tradycję to dziś jest godzien politowania uśmiechu.
        Tyś pewnie starszy nieco wiekiem,ale spójż na tych młodych wokół i spytaj,czy biegaliby na codzień w tak pięknych strojach.
        Usłyszysz odpowiedż taką: ej dziadek,jak chcesz to se sam biegaj.
        • szwager_z_laband Re: a czy zauważyłeś... 09.06.12, 09:14
          obejz se przekroj wiekowy RASl i obejz wiela modych je na tych fotkach
          • erka-4 ale to jest święto... 09.06.12, 09:45
            ...i procesja świąteczna.
            Ja ci zaproponowałem abyś popytał tych młodych z tych twoich fotek,czy oni czyli ci młodzi tak na codzień chodziliby jak mówi ludowa i religijna tradycja.
            Więc spytaj a pogadamy póżniej.
            A czemu to akurat niby RAŚ ma być tym od slonskiej tradycji,ja uważam,że do tego niezbędny jest prawdziwy SLONZOK bo do RAŚ to i ja się mogę zapisać,mimo,że jedynie jestem jakiś tam Polok rodem z Galicji a mieszkający na Śląsku.
            Też mogę popierać RAŚ aby uzyskać jakąś poważną polityczno-ekonomiczną pozycję,jednakże nie mogę być prawdziwym Slonzokiem i chodzić w slonskim stroju ,skoro jestem Krakusem jedynie i tańczę krakowiaka w stroju krakowskim z kościuszkowską rogatywką ale po slonsku śpiewać potrafię.
            • szwager_z_laband Re: ale to jest święto... 09.06.12, 10:07
              downoch sie tak niy usmiou

juz cie widza za lajkonika:)))
              • erka-4 śmiech o zdrowiu świadczy... 09.06.12, 12:47
                ...a zatem mam dobry wpływ na ciebie,skoro dodatnio wpływam na twój stan zdrowotny,tak trzymać śwagier,a żyć będziesz długo a ja przy tobie,w miarę dostatnio,no bo co by nie mówić tego wungla slonskiego jeszcze sporo zostało pod ziemią do wykopania.
                Narazie piłkę kopię ale od lipca biorę się za kopanie wungla,bo zima niedaleko.
                • szwager_z_laband Re: śmiech o zdrowiu świadczy... 09.06.12, 14:13
                  dobra, bydymy kumplami - ale pod warunkym ze tera wezniesz kibel i polecisz z nim po sztrom.

ok?!
                  • erka-4 o'key... 10.06.12, 09:42
                    ...ale jutro,bo dziś gram w szkata ze somsiodem.
                    Tylko nie wiem czy mi się uda z tem sztromem,bo kibel mam dziurawy.
    • berncik Re: znocie to jeszcze? 09.06.12, 20:27
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/qc/ga/yobe/tfMk7fPaHyBDJ7yHjB.jpg

To som orginalne stroje ze Gornego Slonska .Znom te dwie ,ta jedna jeszcze zyje i tysz znom te ciotki i Omy co im te stroje dali.To tak bouo dobre 50 lot tymu.To ftedy jeszcze tych strojow ze zespolu Mazowsze i Slonsk nie bouo .to wymyslyli Komunistyczne Gorole.Fajne i kolorowo to wyglondalo ale ze Tradycjom i Slonskom i Mazowieckom to nie mialo wiela wspolnego:
      • berncik Re: znocie to jeszcze? 09.06.12, 20:31
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/qc/ga/yobe/7TReZwy0SVb1lD5u7B.jpg

Ta Omeczka Knopp chodzioua po chopsku az do smierci umarla 1968r
        • kubiss Re: znocie to jeszcze? 09.06.12, 22:34
          Babcie wygladaja sympatycznie
          Zaloze sie ze umialy mowic po polsku ;-)
          • firiduri Re: znocie to jeszcze? 09.06.12, 22:55
            Kubiss, ale zauważyłeś? Buciki to babcie mają jakieś męskie?
            • kubiss Re: znocie to jeszcze? 09.06.12, 23:08
              Odpowiadasz na:
              firiduri napisał:

> Kubiss, ale zauważyłeś? Buciki to babcie mają jakieś męskie?

One maja chyba tzw. Bambosze
              Takie trzewiczki kiedys byly
              • kubiss Re: znocie to jeszcze? 09.06.12, 23:26
                Oj to jednak nie sa bambosze :-)
                Przyjzalem sie z bliska
                Wspolczesnie mozna uznac je za meskie buty
                • firiduri Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 01:03
                  Kubiss, a zauważyłeś jeszcze, że Berecik przedstawia rzeczywiście prawdziwe śląskie stroje, ale tylko z jednego, swojego regionu. Dla niego zespół "Śląsk", to twór goroli, bo tam mają również stroje z okolic Cieszyna i innych regionów Śląska (przeczytaj jego post).
                  Wychodzi na to, że oni się uważają za jedynie "prawdziwych" Ślązaków. Czy to mania wielkości, czy już paranoja? Czy też to jest widzenie wynikające z pojęcia "hejmatu", czyli sprowadzenie całego świata do własnego podwórka w familoku. Zastanawiam się czy polskim odpowiednikiem nie jest "zaścianek"?
                  A wracając jeszcze do tych męskich butów. Czy może to być objaw swoistego śląskiego matriarchatu? Przypominam sobie "Cholonka" Janosza. Tam kobiety w większości trzymały wszystko w swojej garści. No i musiały jeszcze wózkiem odebrać pijanego chłopa z knajpy i to w odpowiednim czasie, póki nie przechlał całej wypłaty. Ta biedna Świętkowa to całą radość miała chyba jedynie z tej lewatywy, na którą ją namówił przyszły zięć Detlev nazywany "lalusiem". Była nim zachwycona i broniła go przed własną córką ("-Co wy uo niym godocie! To elegancki karlus, ino mo trocha spocone rynce. Ani razu sie niy wysmarkoł do serweta").
        • 1fatum Re: znocie to jeszcze? 09.06.12, 22:36
          Spośród znanych mi różnych regionalnych strojów ubiory śląskie są najpiękniejsze. Oddają ten trudny do opisania klimat, pracowite ręce, które wykonały te arcydzieła i śliczne wzornictwo.

Kiedy przyłożymy np. łowicki "pasiak" to przy śląskich strojach jego siermiężny widok przywołuje próbkę tkanin ze sklepu.

Nie wiem co sprawiło, że śląskie stroje są nie tylko piękne, ale dość zróżnicowane w zależności od regionu.

Dobrze się stało, że wraca cię do tradycji, bo to ona jest spoiwem narodu.
          • erka-4 Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 16:25
            1fatum napisał:
            Dobrze się stało, że wraca cię do tradycji, bo to ona jest spoiwem narodu.

...co fakt to fakt,tylko co mówi ulica w sprawie tych narodowych tradycji ?
            Gdzie się podziała kobieta ?,że tak się spytam.

p.s.
            ktoś kiedyś przepowiadał,że nie odróżnisz mężczyzny od kobiety,a ponad chmurami latać będą żelazne "ptoki".
        • berncik Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 10:28
          berncik napisał:

> https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/qc/ga/yobe/7TReZwy0SVb1lD5u7B.jpg
          >
          > Ta Omeczka Knopp chodzioua po chopsku az do smierci umarla 1968r

Jeszcze Gorole, moga wom o tyj omeczce co siedzi napisac ze Gorole wsadzieli jom ze chorom dziouszkom do Lagru we Blotncy ,Bo se gorolom spodobou od ni dom.Dopiero jak se prawie rozruchy skisz tego zrobiouy A UBjoki we swojej Strzeleckiej katowni mieli przepolnino.
          Dopiero jom wypuscieli i Miesionc jeszcze musiaua ze tym Gorolstwem mieszkac az se wyniesli.
        • erka-4 a taki strój znany ci jest ? 10.06.12, 16:12
          strój kobiecy: czerwona, mocno zmarszczona spódnica, fartuch z białego haftu, krótki dopasowany żakiecik z zielonego sukna z dużym ozdobnym kołnierzem, na głowie czepek wykończony koronką, z tyłu głowy kokarda

strój męski: biała koszula, kamizelka krótka do bioder z wzorzystymi przodami, tył gładki, zapinana na błyszczące guziki, pod szyją kolorowa zawiązana chustka, na głowie kapelusz, ciemne spodnie

C:\Documents and Settings\Właściciel\Moje dokumenty\Moje obrazy\strój dolnośląski.jpg
          chomikuj.pl/wielosmakowa/Stroje+Ludowe/Str*c3*b3j+Dolno*c5*9bl*c4*85ski,194301546.doc
      • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 09:46
        Berncik richtik piykne te fotki!

z jakyj miejscowosci one som?
        • berncik Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 10:21
          szwager_z_laband napisał:

> Berncik richtik piykne te fotki!
          >
          > z jakyj miejscowosci one som?

Ze Strzelec
          • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 10:27
            w tym synsie sam link na cos co wszyskim sie spodobo:

www.silesia.agro.pl/www_userfiles/zrs_opolski_stroj_ludowy_web.pdf
    • hanys_hans Re: znocie to jeszcze? 09.06.12, 23:59
      kubiss napisał:

> Oj to jednak nie sa bambosze :-)
      > Przyjzalem sie z bliska
      > Wspolczesnie mozna uznac je za meskie buty

Z ciebie to je richtich bambosz bury
      Opowiadac´ noom sam take bzdury
      • berncik Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 10:19
        Te buty wyglondajom jak menske racja ,ale one byly solidne na lata robione nie to co dzis .
        Dobrze ze chwolicie ta solidno Slonsko robota .Zebyscie mie Gorole nie posodzali o zasciankowosc.To wom opowiem jak Gorole i Gorolki Przijechaly na Slonsk:
        Butow nie mieli wogule albo to bouy Holzpantofle a bez zima ze slomy plecione i to pamientom jak dzisiej.
        • firiduri Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 11:36
          Berecik, tak to ty pamiętasz, ale twoja pamięć nie jest jedyna. Jak pamiętają inni? Wspominał Henryk Bereska, urodzony w Szopienicach tłumacz z literatury polskiej na język niemiecki. Raz w roku śląskie rodziny wybierały się na bardzo solidne zakupy do Będzina. Wtedy to był największe targowisko (dzisiejszy supermarket). U Żydów można się było zaopatrzyć we wszystko. Kupowano więc sukno na ubrania dla całej rodziny, buty, sprzęt dla domu i inne niezbędne rzeczy. Zarówno w jedną, jak i drugą stronę szło się pieszo niosąc buty w rękach. Na nogi zakładano je tylko w Będzinie. Na takie zakupy rok oszczędzano jedząc wodziankę, która weszła nawet do tradycyjnej kuchni śląskiej.
          Tak więc Berecik, jak oglądasz i podziwiasz te dawne stroje, te kolorowe wstążki, te fartuchy haftowane, chusteczki szydełkowane, to wszystko prawdopodobnie z Będzina (z tej gorolskiej strony). Buty rzeczywiście były trwałe, ale również dlatego, że noszono je w rękach.
          Te stroje na fotografiach wisiały w szafach i zakładano je tylko w wielkie święto i do fotografii.
          A teraz Berecik możesz iść z Karlikiem do strefy kibica w Gogolinie już w butach.
          Parsk.
          • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 12:02
            zapomnious ale ze to bouo we Slonsku pod polskim panowaniym:)))

dodatkowwo niy rozumia czymu sie powoujesz na wedug ciebie samego Niymca (?)

ech wy gorolske pajace - zero wiadomosci i wielke pyski.
            • szwager_z_laband ps 10.06.12, 12:08
              do goroli = uczcie sie czytac:

de.wikipedia.org/wiki/Henryk_Bereska
            • firiduri Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 13:26
              No tak, według ciebie Bereska pewnie nie jest Ślązakiem (Był, bo już nie żyje).
              • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 13:30
                on je Slonzakym z Niymiec pajacu.

osmiyszosz sie sam tak samo jak te twoje pobratynce = nic ino bla, bla, bla

my wos juz goroli znomy na wylot = nic ino klepac jynzorym a za tym niy stoi nic jak lynistwo, gupota i zuodziejstwo.

• firiduri Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 16:59
                  Szwagierku z Lambumbamu. Swoją wiedzę czerpiesz tylko z wiki, więc poczytaj sobie chociaż i to. Widzę, że ogarnia cię bezsilność z braku wiedzy. Zaczynasz już ględzić w stylu Zighajrinkiewitchza!

Ty masz to wytuplikowane
                  • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 17:09
                    niy zaksztus sie - Bereska bou i w Hitlerjugend a w papiorach mo niymiecko narodowosc.
                    zresztom dawno tymu suyszouch jak opowiadou swoja geszichta i kebys to i ty suyszou suyszou to bys niy fandzolou sam juzas takich gorolskich farmazonow.

twoja wiedza niiy siyngo ani bordsztajnu ze sosnowieckyj dzielnicy kurewek i zuodzieji

• firiduri Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 20:37
                      Kutz też musi być Niemcem. Z Szopienic. No i ty Szwagrze z Lambumbambum też Niemiec, a nie Ślązak!
                      • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 11.06.12, 06:37
                        twoje argumynty i rzeczowosc dyskusji je niy do przebicia:)

Jak juz zes wloz na Kutza to ci juzas cos podpowia. Bereska u Kutza w programie opowiadou te swoje zyciowe przenscia tysz. Kutzowi sie niy dziwia skuli odniego fatra, ale on pszinajmiyj mo na starosc odwaga gorolom prowda w oczy pedziec. Co do mie to sie niy starej, jo mom narodowosc slonsko a obywatelstwo np niymiecke, a krew tak wymiyszano jak kozdy zdrowy Slonzok. Cos ci ale podpowia Slonzok to niy Polok.
                        • firiduri Re: znocie to jeszcze? 11.06.12, 22:05
                          Szwagierku z Lambumbamu!
                          O ile pamiętam, Bereska miał matkę Polkę, a ojca Niemca. Język polski znał z domu, jak i język niemiecki. W historii niewiele jest przypadków, by ktoś stał się wybitnym tłumaczem ucząc się języka np. w szkole. Zwykle na wybitne tłumaczenia składa się zbieg okoliczności, czyli po pierwsze: dwujęzyczność wyniesiona z domu (najczęściej to język matki), a po drugie oczywiście talent (był również poetą). To, że Berezka wybrał narodowość niemiecką, w sumie jeszcze nie wiele znaczy. Wychował się w kręgu trzech kultur. Przed wojną chodził do polskiej szkoły, a w czasie wojny rodzina była dopiero łaskawie wyznaczona do zniemczenia (Volksgruppe III). Gdyby nie UB-ecja, to pewnie by sobie mieszkał dale w Szopienicach?
                          Zauważ, że za wyjątkiem lat powojennych, w Polsce nie wytykano mu Hitlerjugen, Volkslisty, ani też Luftwaffe. Był w tym kraju szanowany, czego wyrazem są przyznane nagrody.
                          Może i ciebie Szwagierku z Lambumbamu też tak by nagradzano, ale nie masz talentu. Zamiast tego wytworzył ci się gruczoł jadowy, więc patrzysz tylko gdzie by tu ten jad wstrzyknąć.

Parsk i pędź Karliku do Gogolina, gdzie utworzona została specjalna strefa dla tych, którzy welują Niemcom. Patronat honorowy objął poseł Plura.
                          • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 11.06.12, 22:31
                            polske nagrody, ha,ha,ha! - kon by sie usmiou:))

wybocz ale cosik to ciebie jad zalywo - jo ci to ino pokazuja jak sie zwijosz jak zaskroniec kerymu zech na ogon nadep.

musisz sie z tym pogodzic ze je takich obywateli Polski kerzy niy czujom sie Polokami za tela i jeszcze wiyncyj - a czym wiyncyj take pamponie jak ty sam podskakiwac bydom tym wiyncyj nos sie bydzie odsowac od jakyjkolwiek formy polskosci dalyj.

nom je Polska niypoczebno, jak juz to wy poczebujecie Slonska - przemysl se to zanim bydziesz dalyj szczekac :)
                            • firiduri Re: znocie to jeszcze? 12.06.12, 01:06
                              Jeżeli jesteś koniem, to się śmiej. Tacy jak ty, którzy nie czują się Polakami byli zawsze. To żadna nowość. Trudno, żeby koń czuł się Polakiem.
                              Parsk.
                              A my tu na każdym kroku popatrzymy na was, jak galopujecie do Gogolina z flaszeczką wina.
                              • kubiss Re: znocie to jeszcze? 12.06.12, 02:41
                                Kobiety galopuja w bamboszach
                                a chlopy w sznurowanych gumofilcach ;-)
                                • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 12.06.12, 06:39
                                  goroliki moje kochane, wy se dalyj bijcie piana, a my juz tam swoje zrobiymy.
                                • firiduri Re: znocie to jeszcze? 12.06.12, 07:47
                                  Kubiss.
                                  Szwagier z Lambumbamu ma bardzo ambitne plany. Po pierwsze utworzyć czyste rasowo województwo śląskie (co najmniej). Po drugie wprowadzić gorollistę I, II, III i IV stopnia. Po trzecie: w Lambumbowicach odtworzyć przemysł zbrojeniowy, co się wiąże z aneksją obszaru huty "Katowice".
                                  Ja jednak odnoszę wrażenie, że nie są to oryginalne pomysły, ale Szwagier zapowiada, że będzie robił swoje.
                                  • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 12.06.12, 16:05
                                    jo wom proponuja zauozcie wy se wojewodztwo gorolske - i wszyske te co chcom polonizowac Slonsk mogm sie tam popisywac swojom inteligyncjom i gorolstwym.
                                    • berncik Re: znocie to jeszcze? 12.06.12, 17:22
                                      szwager_z_laband napisał:

> jo wom proponuja zauozcie wy se wojewodztwo gorolske - i wszyske te co chcom po
                                      > lonizowac Slonsk mogm sie tam popisywac swojom inteligyncjom i gorolstwym.

To wojewodztwo moguo by se nazywac Sosnowiec.,a Huta katowice jedyno fabryka co Poloki wybudowali wciagu prawie ze 100 lot Panowania na Slonsku.Ta Huta Gorolom sowieso juz nie noulezy Teraz je od ArcelorMittal-Konzern.Bestoz patyk se jom tak leko pozbywo .Gorolstwo jak zwykle Ci szynknom co nie je od nich.
                                    • firiduri Re: znocie to jeszcze? 12.06.12, 23:54
                                      Szwagierku z Lambumbamu oraz Bereciku.
                                      A po co mamy zakładać województwo gorolskie, jak wszystkie województwa są gorolskie. Liczycie, że RAŚ coś z tego wykroi?
                                      • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 13.06.12, 05:36
                                        fajne miano i tak pasujonce
          • meriviorz Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 12:26
            Wodzianka? co to jest?czy to cos takiego jak polski ptak sraka?
            • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 12:39
              chyba ja bo oni tam za Brynicom lubiom srakac gupoty;)
            • firiduri Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 13:33
              Jak zwał, tak zwał, ale jedzenie ci się zawsze kojarzy ze sraką. To coś nieprzyjemnie mówi o twoim jadłospisie
              • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 13:34
                te do budy pajacu!
                • kubiss Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 14:13
                  Ales temu Szwagrowi dopiekl
                  Ma juz dosc ;-)
                  Ja znam ze starych opowiadan ze przed wojna na Slasku byla bida
                  I bajtle lotouy boso zeby nie zdzierac bamboszy
                  Popularna zabawka bajtli byl patyk i wystrugany przez onkla konik

Oni to pamietaja ale sie nie przyznaja :-)
            • hanys_hans Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 14:46
              meriviorz napisał:

> Wodzianka? co to jest?czy to cos takiego jak polski ptak sraka?

Szou rou grubiorz kole Brynicy i paczy a tam pod
              mostym taki bajtel pije woda z rzyki.
              Tyn mu godo: Ej ty spiku uostow ta woda! pszeca
              bydziesz chory!
              A bajtel na to: nic mi nie bedzie prosze pana!
              To sie grubiorz kapnoou ze to jest gorol i na odchodne
              mu pado: a to pij pij na zdrowie! - i poszou.
              • firiduri Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 16:47
                Ha, ha,ha... Dobry żart tynfa wart, więc macie tu Hanysku tynfa, idźcie do Gliwic i kupcie sobie jeszcze jakiś dowcip, czyli wic z Gliwic.
                Jak będziesz jeszcze kiedyś opowiadał ten dowcip o piciu wody z Brynicy, to musisz uściślić, w którym miejscu. Bowiem Sosnowiec ma oczyszczalnię, a Mysłowice nie, gdyż prezydenci tego śląskiego miasta zamiast budować takie obiekty, zajęci byli skakaniem z okna, albo organizowali na siebie napady. Obecny prezydent zaciągnął kredyt w banku i spłaca długi po poprzednikach, (komornik chciał już zająć miejskie wodociągi). No i wychodzi na to, że jest to dowcip o podstępnych śląskich trucicielach.
                • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 16:54
                  no to sio do sosnowca!
    • szwager_z_laband Re: znocie to jeszcze? 10.06.12, 17:49
      home.arcor.de/oberschlesien-bw/trachten/trachten.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka