Dodaj do ulubionych

Dodatek do mlyka.

16.09.14, 20:48
Pszczele bakterie mogą zastąpić antybiotyk;
2014-09-10-PAP

Żyjące w wolu pszczół i obecne w miodzie bakterie wytwarzają substancje o silnych właściwościach bakteriobójczych – informuje serwis „EurekAlert”.

Miód był stosowany w przypadku infekcji od niepamiętnych czasów. Szwedzkim naukowcom z uniwersytetu w Lund udało się zidentyfikować grupę 13 gatunków bakterii kwasu mlekowego (LAB), które można znaleźć zarówno w wolu miodowym (części przewodu pokarmowego pszczoły, w której powstaje miód), jak i w gotowym miodzie. Bakterie te wytwarzają wiele substancji o właściwościach przeciwbakteryjnych, które chroniły pszczoły przed chorobami od milionów lat. Niestety, miód sprzedawany w sklepach często pozbawiony jest antybiotycznych właściwości.

Pobrane od pszczół bakterie kwasu mlekowego dodano do hodowli zawierających szkodliwe bakterie – oporne na metycylinę Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa oraz oporne na wankomycynę szczepy Enterococcus (VRE). We wszystkich przypadkach bakterie mlekowe zwalczyły patogeny. Zdaniem naukowców to zasługa szerokiego spektrum aktywnych substancji wytwarzanych przez LAB, podczas gdy typowy antybiotyk jest skuteczny tylko przeciwko niektórym bakteriom.

Naukowcy wykorzystali także zmieszane z miodem bakterie mlekowe LAB do leczenia niegojących się ran u dziesięciu koni – wcześniej właściciele zwierząt próbowali kilku innych metod leczenia. Dzięki bakteriom zagoiły się wszystkie rany. Trwają eksperymenty z leczeniem ran u ludzi.

Wyniki badań mogą mieć duże znaczenie zarówno dla krajów rozwijających się (gdzie czasem łatwiej o świeży miód niż o antybiotyki) jak i dla państw Zachodu, w których narasta problem odporności na antybiotyki.(PAP)
Obserwuj wątek
    • 1fatum Re: Dodatek do mlyka. 16.09.14, 21:44
      Czytamy o niezwykłych właściwościach nowozelandzkiego miodu manuka.
      Okazuje się, że nasz miód z nawłoci posiada więcej i znacznie lepsze właściwości.
      Sam miód jest kwaskowy w smaku i szybko krystalizuje. Nie ma od niego miodu kwaśniejszego. Jego smak przypomina miód z jabłkowym sokiem. Jest przy tym silnie bakteriostatyczny i doskonale aktywizuje ludzki organizm. Przy tym jest w cenie normalnego miodu wielokwiatowego. Zawiera również większe ilości bakteriobójczej inhibiny.
      Zapominamy też o propolisie. Niektórzy robiąc z niego nalewki popełniają błąd zalewając go 96% spirytusem, który denaturuje białkowe frakcje. Robiąc nalewkę zaczynamy od 70% stężenia, a dopiero drugi nalew może być 96%.

      Na zakończenie, a wesoło:

      - Jaka choroba jest najgorsza?

      - Hemoroidy.
      - ?????
      Tak, hemoroidy, bo to ani samemu zobaczyć, a i drugiemu wstyd pokazać.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka