ballest 15.09.06, 22:26 Myslam, ze pogoda dopisze i ze dziouchy na kolanach uo nia prosiouy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dede99 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 15.09.06, 22:28 Fajnygo Urlopu,Ballest!!!! A niy podrywej mi te dziouchy tam;)))) Odpowiedz Link
ramon6 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 15.09.06, 22:30 ballest napisał: > Myslam, ze pogoda dopisze i ze dziouchy na kolanach uo nia prosiouy Ballest zycza Ci dobry jazdy no i fajnego czasu we Glywicach. A kaj baniesz pszijmowany bes Bürgermeistra? Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 15.09.06, 22:35 no to szyrokiyj drogi,dużo słońca na urlopie i duuuuuuuuuuuuuuuuużo zwiedzanio Odpowiedz Link
ballest Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 15.09.06, 22:41 Myslam, ze pozwiedzom cos i jakes fajne ksionszki dostanam! Niy, dziouchim dom spokoj, bo wiym, ze rzykauy uo pogoda! Odpowiedz Link
betelka Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 04:41 Gute Reise ci zyczam, narob duzo fotkow. A co to chcesz zwiedzac we Hajmacie??? A tam tysz pojedziesz forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=48358986&wv.x=2&a=48358986 ??? Odpowiedz Link
olandi1 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 09:30 betelka napisała: > Gute Reise ci zyczam, narob duzo fotkow. A co to chcesz zwiedzac we Hajmacie??? > A tam tysz pojedziesz > <a href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=48358986&wv.x=2&a=48358986" target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=48358986&wv.x=2&a=48358986</a> ??? Tam łon bydzie zaroz po przyjeździe - to bydom jego piyrsze kroki :)) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 09:50 ale źle myślicie o tym chopie;) a on sam jedzie żeby jak najwiyncyj zaś pozwiedzać i pooglondać co sie u nos na lepsze zmiyniyło :) Odpowiedz Link
olandi1 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 10:01 Ale łon to zrobi w ramach zwiedzania :)) Odpowiedz Link
betelka Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 15:09 olandi1 napisał: > Ale łon to zrobi w ramach zwiedzania :)) Gynau tysz tak mysla :) Aby jedyn mie sam zrozumiou :)) Odpowiedz Link
betelka Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 15:10 sloneczko1 napisała: > ale źle myślicie o tym chopie;) > a on sam jedzie żeby jak najwiyncyj zaś pozwiedzać i pooglondać co sie u nos na > > lepsze zmiyniyło :) Dyc nasz Balcio to chop jak kazdy inny, mysla :) wiec ideja na urlop dobro Odpowiedz Link
ballest Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 17:22 No jou juz uech jest i juz i mi te utoplce cy.kami auto umouy. Bouech juz uo 15.30 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 20:14 pamiyntej o fotkach! :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 06:23 pamiyntej nazdac Margotce! Odpowiedz Link
ballest Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 06:51 Ta napewno juzas na Zygmunta Starego spotkom, bo uona cauy czas w Archiwum siedzi i kopie tam. Laband, wlasciwie to my ji ta interesa zaszczypiyli;) , ta szprica dostaua uot nos! Betelko, jou wiym jak cy.ki wyglondajom, ale jak mosz lust, mozesz mi kedys auto umyc.:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 06:53 ale ze si ze tymi pamponiami zadowo to mi sie niy podobo coroski to wiyncyj ... Odpowiedz Link
ballest Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 07:17 Hm, Laband, wpierw, to je Pani Prezes i ona musi ze wszystkimi rozmawiac. Byc moze nawroci jakas zbladzona owieczke? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 07:19 pryndzyj jo nawroca Pani Prezes:))) powia tera powaznie - to cos padou to by moguo sie odnosic do Mafiozow i se zdowouech z tego sprawa Odpowiedz Link
meg_s Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 20:46 szwager_z_laband napisał: > ale ze si ze tymi pamponiami zadowo to mi sie niy podobo coroski to wiyncyj ... a nie przyszło ci do głowy, że bardziej mnie interesuje sprawa nadchodzących wyborów i bieżące wydarzenia w Gliwicach niż balakwastry, Reichspostamtszeitungsexpeditions sekretarstellvert i bzykanie ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 20:56 tego tam na forum wcale niyma i je to ino wymowka ... Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 22:36 no to witej w tych Glywicach:) Odpowiedz Link
meg_s Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 17.09.06, 04:37 szwager_z_laband napisał: > tego tam na forum wcale niyma i je to ino wymowka ... i jak zwykle widzisz tylko to co chcesz i to co ci pasuje do postawionej tezy a to co ? Kandydaci na prezydenta Oceń magistrat.... Prokurator w Urzędzie Miasta ? Czy ktos z was byl kiedys na posiedzeniu RM ? do rm_gliwice Górnośląskie Dni Dziedzictwa "Noc naukowców" w Gliwicach Dni Dziedzictwa i syf na ulicach Politechnika bez przodownika pracy Czy jest nam potrzebny pomnik ? Zapowiada sie wiele atrakcji na weekend! Gliwice od góry i dołu-Dni Dziedzictwa Kulturowego Huczne obchody 95. urodzin kremu nivea Festowal Łorkestrow Dyntych im. E.Czernego Szekspir oczyma Lachmanna w Ruinach pozar Tunel grozy.... Odpowiedz Link
meg_s Re: 17.09.06, 05:00 i powtórzę jeszcze raz - chcesz żebym ci przyznała rację ? - to pokaż jedną moją niestosowną wypowiedź Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: 17.09.06, 06:34 dobrze wiysz o co idzie - tam som osoby kere som ponizyj krytyki i kere my solidarnie ignorujymy - prosiouech i ciebie o solidarnosc a zamiast tego czimiesz z nimi sztamna ... tak jo tzo widza, ale egal - niymom zamiaru zodnego do nicvzego, jak to padauas, zmuszac. Odpowiedz Link
meg_s Re: 17.09.06, 07:42 "nieignorowanie" od "trzymania sztamy" dzieli wielki krok ja się już na wszystkich sparzyłam i z nikim sztamy nie trzymam - szukam tematów, które mnie interesują i tyle Odpowiedz Link
ballest Przestoncie uoba 17.09.06, 09:45 bo uodepnam passa. Laband a my zaczynomy z soccerem uot dyrekcji ballestremow, myslam ze pogoda dopisze, bydymy widziec wela uobejrzymy. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Przestoncie uoba 17.09.06, 09:49 no to życza przijymnego zwiedzanio,napewno kajś sie z Meg_s spotkocie;) bo to bardzo pracowito osóbka:) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Przestoncie uoba 17.09.06, 09:57 sloneczko1 napisała: > bo to > bardzo pracowito osóbka:) kto? Ballest? Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Przestoncie uoba 17.09.06, 10:04 myśla,że Ballest tysz ,ale terach o Meg_s pisała bo widza w realu wiela robi:) Odpowiedz Link
olandi1 Re: Przestoncie uoba 17.09.06, 11:16 ballest napisał: > bo uodepnam passa. > Laband a my zaczynomy z soccerem uot dyrekcji ballestremow, myslam ze pogoda do > pisze, bydymy widziec wela uobejrzymy. A wiela "kapliczek" mocie po drodze???? :)) Odpowiedz Link
betelka Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 09:20 ballest napisał: > Ta napewno juzas na Zygmunta Starego spotkom, bo uona cauy czas w Archiwum > siedzi i kopie tam. > Laband, wlasciwie to my ji ta interesa zaszczypiyli;) , ta szprica dostaua uot > nos! > > Betelko, jou wiym jak cy.ki wyglondajom, ale jak mosz lust, mozesz mi kedys > auto umyc.:) Jou wiym ze ty wiysz, ale jou je na 100% sicher ze ty tam pojedziesz te mode cy..i uobejzec :) Odpowiedz Link
meg_s Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 18:55 ballest napisał: > Ta napewno juzas na Zygmunta Starego spotkom, bo uona cauy czas w Archiwum > siedzi i kopie tam. > Laband, wlasciwie to my ji ta interesa zaszczypiyli;) , ta szprica dostaua > uot nos! > ależ ty masz w głowie przewrócone - w koszmarach sennych jeszcze nie śniłam że cię będę znała, jak "kopałam" w archiwach - zawsze to lubiłam, specjalnie taką pracę dyplomową sobie wybrałam Odpowiedz Link
rita100 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 19:10 Życze spełnienia marzeń i pięknych wrażeń w Gliwicach. Odpowiedz Link
annak12 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 16.09.06, 22:46 Witej Ballest, Patř tam jako! Ńych Ći śe daři. ;)) Odpowiedz Link
ballest Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 17.09.06, 00:35 Anienko, napisz mi proszam po naszymu, cos skrysloua? Danke Suoneczko Odpowiedz Link
annak12 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 17.09.06, 17:34 ballest napisał: > Anienko, napisz mi proszam po naszymu, cos skrysloua? To pů našymu,a Ty nie udawaj!Dzisiaj na "5 minut"wszedłeś między wrony i już kraczesz jak one!Już Meg przytoczyła Twe słowa,więc nie będę się powtarzać. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 17.09.06, 13:51 SĄDOWE ZAKAMARKI I TAJEMNICZY PAN MAKIOLLA 13.09.06 r. Najbliższą sobotę i niedzielę, 16 i 17 września, gliwiczanie żądni atrakcji będą usatysfakcjonowani. Wszystko za sprawą IV Gliwickich Dni Dziedzictwa Kulturowego, imprezy przygotowanej przez gliwickie muzeum. Tym razem odwiedzimy - wspólnie z przewodnikami - budynki użyteczności publicznej, zjedziemy pod ziemię, wdrapiemy się na żuraw portowy. Nie zabraknie też koncertu, takiego z górnej półki - w niedzielę, 17 września o godz. 19.00 koncert na wodzie, bo w gliwickim porcie, a gwiazdą wieczoru, która uświetni tak IV GDDK jak i 200 - lecie portu, będzie grupa Motion trio Zegar historii tyka. Tykanie dociera do mieszkańców miasta ze zdwojoną siłą za sprawą Gliwickich Dni Dziedzictwa Kulturowego. To swoista lekcja historii w pigułce, z konieczności skondensowana i wymuszająca dokonywanie wyboru - co chcemy konieczne zobaczyć a z czego musimy zrezygnować. Każdego roku program jest bogaty w atrakcje, każdego roku także uczestniczy w imprezach Dni coraz więcej osób. Ich liczba przekracza 20 tysięcy, co świadczy o tym, że tak naprawdę drzemie w nas, obywatelach tego miasta, ogromy apetyty na wiedzę o nim. Jest to także doskonała motywacja dla organizatorów, ich trud bowiem nie idzie na marne. Ziarenko wiedzy zasiane raz, wzrasta systematycznie nawożone kolejnymi porcjami historycznych informacji. W tym roku czekają nas sądne Dni, odwiedzimy gliwickie sądy, wpadniemy także z wizytą do areszty, nie obejdzie się bez wizyty w gmachach Politechniki Śląskiej, czeka nas wycieczka w głąb ziemi - zjedziemy na dół, do kopalni Sośnica, zwiedzimy port - jubilata ( kończy 200 lat), w Ruinach będziemy świadkami prapremierowego spektaklu "Hamlet gliwicki" Piotra Lachmanna ( niedziela 17 września, godz. 21.00). Nie sposób napisać o wszystkich atrakcjach, stąd proponuję tylko symboliczny ich wybór. Więcej wiadomości jak i cały program IV GDDK czytelnicy "NG" znajdą na stronie www.muzeum.gliwice.pl Sąd Rejonowy przy ul. Powstańców Warszawy ( wycieczki z oprowadzaniem 16 i 17 września) Budowa tego gmachu użyteczności publicznej rozpoczęła się w pierwszej dekadzie XX wieku, a dokładnie w 1906 roku. Trzy lata później, w 1909 roku był już gotowy. Usytuowany był na imponujących rozmiarów terenie ( 47 arów), kosztował zaś 653.500 marek. Budynek łączył harmonijnie elementy neorenesansowe, neobarokowe, klasycystyczne i modernistyczne. Wyjątkiem i modnym wówczas akcentem były witraże zdobiące główną klatkę schodową. Zwiedzanie kopalni Sośnica ( wycieczki z oprowadzaniem 16 i 17 września) Zwiedzanie kopalni Sośnica obejmuje obiekty naziemne, jak i zjazd pod ziemię. Trasa wycieczki z przewodnikiem prowadzi przez Izbę Tradycji, łaźnię, zjazd szybem pod ziemię, oglądanie wyrobisk, przejazd koleją podziemną, wyjazd na powierzchnię i wjazd na wieżę szybu IV. Stamtąd, z wysokości 70 metrów, można podziwiać panoramę miasta. Zwiedzanie obowiązuje tylko za biletami, wcześniej rezerwowanymi elektronicznie ( można to robić już od poniedziałku, 11 września) na stronie gliwickiego muzeum. Bilety będą także dostępne w kopalni 16 i 17 września, na pół godziny przed każdym rozpoczęciem wycieczki. Z uwagi na wymogi bezpieczeństwa obiekty naziemne mogą zwiedzać osoby w wieku od 14 do 60 lat, zjazd pod ziemię będzie możliwy tylko dla osób między 18.00 a 55 rokiem życie. Uwaga! Koniecznie trzeba mieć przy sobie dowód osobisty ( lub inny stwierdzający tożsamość). Odpowiedz Link
ballest Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 17.09.06, 15:30 Właśnie wróciliśmy z wycieczki po Gliwicach. Próbujemy w tym wszystkim przypomnieć sobie "stare dobre czasy" i utożsamić się z ludżmi mieszkającymi na tych ziemiach "od zawsze". Odpowiedz Link
meg_s Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 17.09.06, 16:18 ballest napisał: > Właśnie wróciliśmy z wycieczki po Gliwicach. Próbujemy w tym wszystkim > przypomnieć sobie "stare dobre czasy" i utożsamić się z ludżmi mieszkającymi > na tych ziemiach "od zawsze". ballest - czy to ty napisałeś to zdanie ? czy to piorunujący efekt dzisiejszej polonizacji ? ta składnia, te czcionki ;))) Odpowiedz Link
olandi1 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 17.09.06, 17:55 Niy idzie tego gizda poznać - tak sie odhamioł w tych Gliwicach :)) Odpowiedz Link
plac_piastow Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 17.09.06, 18:44 To samo zauważyłem! Ani chybi infekcja wirusem z gatunku gorolicus. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 17.09.06, 20:10 coby z tego ino jakyjs zarazy niy bouo:)) Odpowiedz Link
olandi1 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 17.09.06, 20:41 Niy godejcie tego gośno, bo po lekturze jego postów moja klwiyrka zaczyno sie zacinać i chce ino po polskiymu pisać :) Odpowiedz Link
ballest Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 17.09.06, 21:52 Zgodzom se z tym, co Soccer w moim imieniu napisou, bo buon nie wiedziou, ze jou zameldowany na compie jest! MEG mnie ale tyzs na takie zdanie stac! Odpowiedz Link
meg_s Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 17.09.06, 22:07 ballest napisał: > Zgodzom se z tym, co Soccer w moim imieniu napisou, bo buon nie wiedziou, ze > jo u zameldowany na compie jest! przemknęła mi przez myśl taka "opcja" :) > MEG mnie ale tyzs na takie zdanie stac! wiem, kiedyś jako "Lolek" pisywałeś w ten sposób, ale w swoim imieniu... ;) Odpowiedz Link
plac_piastow Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 08:07 "Lolek" to był jego ulubiony miś, ale to tak między nami... Odpowiedz Link
dede99 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 08:13 ale zech sie usmiol;)))) (uwazej na tych gorolicus;))) jeszcze roz,fajnego urlopu i pisz co zescie zwiedziyli Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 08:28 po tych wczorajszych wrazyniach to chyba jeszcze ze Soccerym śpiom smacznie;) abo poszli na grziby:) Odpowiedz Link
ballest Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 09:51 bylimy w uobuch muzeach, w zameczku podobou mi se tyn plakat ze zabrania sie na zwyciestwa i uokolicynch ulicach trzymac w miyszkniach bydlo rogate i konie:}.Byli my w dyrekcji ballestrema i u scobla. Dzisiej jadam do Bojszowa na wesele. Odpowiedz Link
annak12 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 10:13 Od poniedziałku wesele,to cały tydzień będziecie fajrować.Yno wszystko z umiarem:)) Odpowiedz Link
meg_s Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 12:01 ballest napisał: > Byli my ..... u scobla. tzn gdzie ?????? Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 12:43 Zwracam honor tej Pani zza bufetu.Niestety, potwierdza się moja opinia że w naszym społeczeństwie jest bardzo nikła znajomość histori.Każdy dzieciak w tym kraju wie że to Niemcy Polskę napadli,że to Niemcy łapanki robili że to Niemcy Polaków rozstrzeliwali że to Niemcy Polaków mordowali(co się ostatnio w Polskim pierwszym programie telewizyjnym mocno podkreśla,jak by ta wojna dopiero wczoraj się skończyła) ale mało kto zna historię naszych Gliwic(Gleiwitz) sprzed roku 1939.Skoro taka Pani jak nasza meg nie zna "Scobla co Gliwickie piwo warzył" to co się dziwić tej młodej dziewczynie "zza lady" że nie ma pojęcia o losach byłego browaru gdzie dzisiaj pracuje. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 12:46 a wszysko skisz tego ze M;argotka sie nos ganbi i woli sie zadowac ze pewnymi osobnikami;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband ps 18.09.06, 12:51 a sam dowod na niyukrywano sympatia do pewnego osobnika wedug kerego Glywice som pod pruskim zaborym i przed II wojnom bou we granicach Polski - to fakt, take ludzie i inksze "profesory" budzom sympatia Margotki widocznie ... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=48780885&a=48781415 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 18.09.06, 12:59 niywiym, ale solidarnosc ze odniyj zajty mo dosc krytyczne granice:) Odpowiedz Link
socer-schlesier Immer mit der Ruhe 18.09.06, 13:27 By się nie denerwować(zdrowie tracić)nie trza patrzeć np.na to co piszą tacy wynalazcy jak np. m...a Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Immer mit der Ruhe 18.09.06, 13:30 kto to je m...a ?bo sie niy domyślom Odpowiedz Link
meg_s Re: 18.09.06, 19:44 sloneczko1 napisała: > kto to je m...a ?bo sie niy domyślom jak twierdzi socer ja podobno wiem, ale to nie pierwszy przypadek imputowania mi nie moich myśli i poglądów lub przypisywania mi poza moimi plecami takich czy innych sympatii czy antypatii mówiłam już do szwagra - proszę o przykład mojej niestosownej wypowiedzi albo ....w kubeł Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: 18.09.06, 20:30 przi coukyj sympatii - nauczka byc musi ...:) padouch ze niydom ci ruy aze sie wyrzekniesz ostatnich sympatii do tego forum kere niymo ze Glywicami juz nic spolnego a na kerym mosz swoja galeria:)) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: ps 18.09.06, 13:32 Laban--dyć to je jeszcze dziecko i musi sie dużo jeszcze uczyć,widać na nim wływ takich programow jaki tera widzioł Ballest ze Soccerem Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: ps 18.09.06, 14:41 szwager_z_laband napisał: > padosz mom byc ciyrpliwy? musisz,nauka niykierym powoli idzie;) Odpowiedz Link
meg_s Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 19:39 socer-schlesier napisał: > Skoro taka Pani jak nasza meg nie zna "Scobla co Gliwickie piwo warzył" no i jak łatwo kogoś opluć, obsmarować, obwalić błotem Socer - nie spodziewałam się tego po tobie właśnie na Górnośląskie Dni Dziedzictwa w dniach 7-8 października NASZE stowarzyszenie (Gliwickie Metamorfozy żeby nie było wątpliwości) przygotowuje zwiedzanie zabudowań browaru Scobla wraz z wystawą pamiątek i wykładem o jego historii a zapytałam "tzn gdzie" - bo byłam ciekawa czy byliście w starym browarze czy oglądaliście te stare zaplecza tam gdzie szykujemy wystawę a teraz czekam na przeprosiny - tych wszystkich którzy ochoczo przyłączyli się do plucia na mnie Odpowiedz Link
meg_s Re: 18.09.06, 19:55 > socer-schlesier napisał: > > Skoro taka Pani jak nasza meg nie zna "Scobla co Gliwickie piwo warzył" i jeszcze jedno - a kto opisał browar Scobla w I części przewodnika ? - Duch Święty ? Odpowiedz Link
sloneczko1 Meg 18.09.06, 20:08 niy nerwuj sie bo tysz niykiedy widza wpadki Soccera,on chyba niy zawsze myśli przed napisaniym,a szczególnie jak podowo dane od niykierych ludzi,chyba sie znejda go w realu i dostanie odymnie w dziób Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Meg 18.09.06, 20:09 a co do Labanda,to chyba Ci przaje i trocha je zazdrosny o inkszych;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Meg 18.09.06, 20:34 Suoneczko soccer szkryfno to bardzo ale to bardzo ironicznie:)) a co do mie to Margotka staro sie wiyncyj zerwac kontakty symnom, bo przi coukym szacunku do niyj niy widzi ze starom sie jom poprawiac tam kaj to inksze zapomnieli;) Odpowiedz Link
sloneczko1 Laband 18.09.06, 20:39 boueś sam to niy mogłeś z niom pogodać tak we cztyry oczy? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Laband 18.09.06, 20:40 jeszcze wtedy niy padaua ze chce symnom serwac kontakt;) Odpowiedz Link
meg_s Re: Meg 18.09.06, 21:19 szwager_z_laband napisał: > niy widzi ze starom sie jom poprawiac tam kaj to inksze zapomnieli;) widzę jedno, że jak powiadał śp ksiądz Tischner: jest twoja prowda, moja prowda i gówno prowda Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Meg 18.09.06, 21:25 poleku ale juz Cie urobiom:) ps pamiyntej ze mosz wsiadac do slonskego pancra jak przidzie co do czego! :))) Odpowiedz Link
ballest juz pofajerze 18.09.06, 22:59 ale jutro poprawiny! Fajer bou w Rudnie u Huberta von Manowskiego, czyli u Vona. Rudno to bardzo fajnou miejscowosc , zrobiou uech se spacer przez Laskarzowka, domy i uogrodki chnet jak na zachodzie.Bouo duzo godaniou, bo Pater Tarcisio z Biskupem Antonim z Boliwii przylecieli. Bou tysz Pralat i zastepca szefa Franciszkonow w Polsce. Boua do Jubilatow osobista dedykacja od Papieza Benedykta przywieziona z Alt Otting, bou fantastyczny zespol slonski znany z telewizji i Uorkiestra dyntou z Kopalni Sosnica. Bou tysz Nachteil, jou piou yno woda mineralnou, bo uech bou autem:) Odpowiedz Link
ballest Re: juz pofajerze 18.09.06, 23:19 byl bardzo dobry kolega ojca Podolskiego, a Lukas bou na Sw.Annie. Bouo bardzo duzo osob z Sosnicy:) Odpowiedz Link
meg_s Re: juz pofajerze 18.09.06, 23:25 ja nie o tym Podolskim !!! - pisałeś o orkiestrze Odpowiedz Link
ballest Re: juz pofajerze 18.09.06, 23:40 Meg zapowiadou niejaki Peter Pie.ka, pochodzi z Rudzinca a matka jest od Marxow z Laskarzowki bou ale tysz dyrygynt, jak se tyn zwou to nie wiym, jou ynou tego jednego z ty Dynty znou. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: juz pofajerze 19.09.06, 06:16 jo poznou kedys tego dyrygynta ze orkestry Sosnica, to bouo we dziewiyndziesiontych latach, ale to bou chyba gorol ... Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: juz pofajerze 19.09.06, 09:04 szkoda,że moj synek niy je w zakonie,możno mi by tysz taki fajer zrobiyli,a tak po prowdzie,to ciekawe czy inksze rodzice tysz taki fajer majom jak ich dzieci som w zakonach ;) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: witej Ballest;) 19.09.06, 12:59 ballest napisał: > no, przeca tam nie yno farorze bouy:) wiym,oumeczek doś trocha tam było,oj było:) heheeee ale te niykiere braciszki tysz niczego sobie chopcy:) Odpowiedz Link
ballest Re: witej Ballest;) 19.09.06, 19:08 mosz recht, bouo z kazdy sorty trocha, a ze Papiez pozdrowienia poslou to wiadomo, bo se z moim kolegom osobiscie znaja, przeca uoba som szpecami uot dogmatyki. Tak richtig, to by uo trocha i Benedykt w Bojszowie na mszy bou i potym z nami u Vona fajrowou! Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: witej Ballest;) 19.09.06, 20:08 "Panie Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie, jak ten albo tamten". Odpowiedz Link
ballest Re: witej Ballest;) 20.09.06, 08:59 Suneczko, slyszalas te kozanie uot tego Guardiana? Przeca na Bojszow godajom mietlorze, a uon kozanie uo witkach zrobiou i ze kazdou witka idzie zuomac, ale jak z witkow mietua zrobisz to jom nie zuomiesz. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: witej Ballest;) 20.09.06, 09:06 słyszałach ,ale akurat o tyj wsi niy myślauach w tym momyncie,ale witki sie uginajom,a sie niy złomiom i zaś podnoszom sie;)to tak jak my,uginomy sie pod ciynżarym ale zaś odbijomy do gory:)a przi okazji tyn co nos nagino moge dostać i to mocno jak sie na czas niy cofnie:) to jo myślałach w tym momyncie- Odpowiedz Link
ballest Re: juz pofajerze 19.09.06, 09:42 Ja tyn dyrektor jest gorolem i byli w latach 93 w Twoim miescie:} Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: juz pofajerze 19.09.06, 12:38 bou tam tysz jedyn ze Laband, ze nimi i poroma inkszymi wtedy godouech:) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: 18.09.06, 21:04 meg_s napisała: > > socer-schlesier napisał: > > > Skoro taka Pani jak nasza meg nie zna "Scobla co Gliwickie piwo war > zył" > > i jeszcze jedno - a kto opisał browar Scobla w I części przewodnika ? - Duch > Święty ? Durzo goutki mauo picia! Lepi bys´cie wybadali dokoond to te pieroon´ske Rusy tyn GLYWICKI BROWAR wysmyczyli, mono kaj w Rusyji dali SCOBLA warzoom. Noo i czymu Poloki pszipisujoom do sia marka "SCOBEL" Brewery: Gliwice Scobel Poland www.beer.ultra.pl/bigmat.php?id=5715 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 20:31 w nerwach niy zrozumiauas o czym sie godo naprowdy:)) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 13:29 Byłach tego Ballesta obejrzeć na tym weselu;) ale to niy jego:( i jego żona poznałach i Joska z Boliwii i nawet bou tam Biskup Antonio ,tysz z Boliwi--ale sie napaczałach,a napaczałach,a tyn kościoł w kierym to mieli bydzie mioł 500 lot we listopadzie tego roku,zaś fajer nos czeko :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 13:48 padosz bouo wysele ze tradycjami? Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 14:05 Nasza margotka wie kto to jest m...a.Dla mnie,autochtona jej poglądy(m...y) są nie do przyjęcia.Są to poglądy typowo przypominające jeszcze nie tak dawne czasy komunistyczne. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 17:56 Wir sind nach Schlesien unterwegs Besinn’ dich Freund, und überleg’s: Bist du nach Schlesien unterwegs ? Klingt dir das Wort, das Lied, der Laut noch immer heimatlich vertraut ? Ist, wie der Mutter Angesicht, der Heimat Bild noch klar und licht ? Gehst du durchs Haus noch dann und wann, in dem dein erster Tag begann ? Rauscht Dir zuweilen noch im Traum Der Oderstrom, der Eichenbaum ? Schau’n dir, wie einst zum letzten Mal, vom Rathausturm, vom Schlossportal, vom Markt, vom alten Kirchendach Jahrhunderte des Deutschtums nach ? Trinkst du noch immer, durstig, schnell, von Schlesiens reichem Geistesquell ? Ist es dir niemals einerlei, ob unser Land auch unser sei ? Trägst Sorge du, dass kommt’s zum Sterben, es weiterlebt in deinen Erben ? Kannst du auf alle diese Fragen ein schlichtes Ja als Antwort sagen, dann komm, mach mit, nicht überleg’s, Wir sind nach Schlesien unterwegs! Hans Weber Salt Lake City, U.S.A. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 18.09.06, 21:07 hanys_hans 18.09.06, 21:04 + odpowiedz meg_s napisała: > > socer-schlesier napisał: > > > Skoro taka Pani jak nasza meg nie zna "Scobla co Gliwickie piwo war > zył" > > i jeszcze jedno - a kto opisał browar Scobla w I części przewodnika ? - Duch > Święty ? Durzo goutki mauo picia! Lepi bys´cie wybadali dokoond to te pieroon´ske Rusy tyn GLYWICKI BROWAR wysmyczyli, mono kaj w Rusyji dali SCOBLA warzoom. Noo i czymu Poloki pszipisujoom do sia marka "SCOBEL" Brewery: Gliwice Scobel Poland www.beer.ultra.pl/bigmat.php?id=5715 Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 19.09.06, 10:57 No właśnie.Co dzisiaj dzieje się z firmą SCOBEL?Czy ktoś coś wie na ten temat?Prawdopodobnie znikła z rynku.Nieistnieje. Odpowiedz Link
ballest Meg, to je za co Cie tak lubiam! 21.09.06, 22:58 Meg, byli my dzisiej u Scobla i pytali my se uo ta wystawa, ale tam zodyn nic nie wie. Kupiou uech pora fajnych ksionzek, bydam miou juzas co czytac:) Odpowiedz Link
meg_s Re: 21.09.06, 23:05 my prezentujemy zespół pomieszczeń wokół podwórza, tam gdzie odbywała się produkcja, a te dziś należą do spółdzielni ogrodniczej ci z knajpy nie wiedzą, bo knajpa "Stary Browar" zajmuje pomieszczenia jedynie od ulicy, ale się dowiedzą :) Odpowiedz Link
ballest Danke Margotko 21.09.06, 23:30 No tomy se tych falszywych pytali. Szkoda, ze mnie juz tu nie bydzie! Odpowiedz Link
annak12 Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 21.09.06, 14:14 Coś Żerniki nam zamilkły?Czy tam aby szatana wśród tych grzybów nie było? Odpowiedz Link
ballest Re: Morgen bin ich in Gleiwitz ! 21.09.06, 20:36 W Zernikach nie bouo Internetu a wczora my mieli bardzo dostojnych gosci i my sie ciekawych rzeczy dowiedzieli uo Nossolu i uo Benedykcie:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband ps 21.09.06, 20:46 musza juz isc - dzwoniyli ze roboty, ale jutzro poczytom - Odpowiedz Link
ballest Re: ps 21.09.06, 23:02 Laband, tu nie mogam wszystkego pisac, bo to som sprawy osobiste zarowno jesli o mojego kolegi chodzi jak i Papieza Benedykta! Mogam ale jeszcze roz napisac, ze Nossol i Papiez som se BARDZO BLISCY :) Odpowiedz Link