Dodaj do ulubionych

...kanydować na prezydenta RP

19.11.06, 18:33
Krzysztof Kononowicz z komitetu wyborczego Podlasie XXI Wieku stał się znany
dzięki filmikom w internecie, prostym wypowiedziom i tureckiemu sweterkowi.
Nie został jednak prezydentem Białegostoku. Teraz chce kanydować na prezydenta
RP, fot. Piotr Mecik /Agencja SE/East News

img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Teraz_prezydenta_1266731.jpg
Obserwuj wątek
    • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 18:35
      img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Teraz_prezydenta_1266729.jpg
      • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 18:36
        img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Teraz_prezydenta_1266733.jpg
        • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 18:37
          img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Teraz_prezydenta_1266735.jpg
          • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 18:38
            img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Teraz_prezydenta_1266737.jpg
            • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 18:38
              img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Teraz_prezydenta_1266739.jpg
              • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 18:40
                img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Teraz_prezydenta_1266746.jpg
                • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 18:41
                  img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Teraz_prezydenta_1266750.jpg
                  • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 18:42
                    img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Teraz_prezydenta_1266748.jpg
                    • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 18:45
                      img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Teraz_prezydenta_1266744.jpg
                • stix Niemieccy kandydaci. 19.11.06, 18:41
                  www.rwf.gr/uploads/photos/npd%20supporters.jpg
                  • szwager_z_laband Re: Niemieccy kandydaci. 19.11.06, 18:42
                    juz sie uspokoj, to niyma przeca kandydat to je ajnfach taki faszol jak te od
                    Dmowskego
                    • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 18:48
                      www.smh.com.au/ffximage/2006/11/15/470_krzysztof2.jpg
                      • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 18:50
                        www.rmf.fm/fakty/?id=108850
                        • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 18:53
                          www.elomza.pl/wiadomosci/news.php?id_news=7257

Ale zamieszania ja narobił Drukuj
                          (17.Listopad.2006)
                          Przeź 43 lata nikt się nim specjalnie nie interesował. Skończył zawodówkę,
                          wykształcił się na mechanika, był w wojsku, potem zajmował się gospodarką
                          rodziców. Żyje razem z mamą w drewnianym domku na podbiałostockim osiedlu, w
                          swoim własnym spokojnym świecie.

Przez jego tuszę i tubalny głos boją się go okoliczne dzieci, ale nikogo
                          dotychczas nie skrzywdził. Policję sam czasami wzywa, gdy ktoś mu czegoś do
                          ogródka nawrzuca.
                          Od kilkunastu dni pod drewnianym domkiem na odległym od centrum białostockim
                          osiedlu co chwilę zatrzymują się samochody, często z warszawską rejestracją.
                          Wysiadają z nich piękne panie, młodzi mężczyźni w garniturach, witają się z
                          Krzysztofem jak z dobrym znajomym. Popędzają resztę gości, którzy instalują
                          kamery, zapalają światło w ciasnych pokojach, by było jaśniej do nagrania.
                          Wypytują, przepytują. Śmieją się tylko wtedy, gdy Krzysztof odwraca się do nich
                          plecami. Albo gdy już wsiądą do swoich samochodów. Ale tego Krzysztof już nie widzi.
                          - Przez tę sławę schudłem już kilka kilogramów, no bo nie mam czasu nawet
                          kanapki zjeść! Do południa o suchym pysku chodzę, tyle osób przyjeżdża, dzwoni -
                          opowiada. - Wcześniej to grubszy byłem, a teraz... chudnę! Nie ma kiedy jeść,
                          nie ma kiedy.

Co to za gość, ten Kononowicz?
                          Krzysztof Kononowicz stał się sławny, ponieważ wystartował w wyborach na
                          prezydenta Białegostoku. Jednak sam start rozgłosu, by mu nie przyniósł. Ale
                          potem członkowie jego komitetu wyborczego o nazwie „Podlasie XXI wieku"
                          zamieścili jego spot wyborczy w Internecie, na bardzo popularnym amerykańskim
                          serwerze YouTube. Filmik okazał się tak śmieszny, że w ciągu kilku dni obejrzało
                          go 2,5 miliona ludzi!
                          - Zrobię w Białymstoku komunikację miejską i dalekobieżną - zapewniał Krzysztof.
                          - Zlikwiduję papierosy, zlikwiduję alkohol, wszystko zlikwiduję - przedstawiał
                          swój program dla Białegostoku.
                          Popularność spotu przeszła wszelkie oczekiwania. W domach białostoczan
                          rozdzwoniły się telefony. Dalsi i bliżsi znajomi, dawno niewidziana rodzina,
                          koledzy z zagranicy - wszyscy pytali tylko o jedno: co to za gość, ten Kononowicz?
                          - Ja z Kętrzyńskiego jestem, rodzice tam gospodarkę mieli. Ale potem taka sprawa
                          przyszła, że trzeba było ją sprzedać. Mamusia jeździła i szukała dla nas domku i
                          znalazła tutaj, w Starosielcach. No i tu mieszkamy - opowiada sam o sobie. - Bo
                          ja mam mamusię, mam brata i tatusia mam, który odeszedł do Boga, dwa lata temu
                          zmienił miejsce zamieszkania, jak ja to mówię.
                          Rozmowę z Krzysztofem co chwilę przerywa dzwonek telefonu. Dzwonią dziennikarze:
                          z Białegostoku, Warszawy, Olsztyna, Krakowa, a nawet ze Śląska. Kononowicz
                          ustawia ich w kolejkę, umawia za pół godziny, za godzinę, na wieczór, bo
                          przecież wszystkich chce przyjąć, ze wszystkimi chce porozmawiać, opowiedzieć im
                          o świecie - tak , jak on i tylko on go widzi. Wierzy, że ludzie z nim
                          rozmawiają, bo podoba im się jego program:
                          - Ja jestem tak jak mój tatuś: odważny, sprawiedliwy, rzetelny, godny. Czego mam
                          się bać? Ja do każdego podejdę, porozmawiam. Widocznie takiego jak ja ludzie
                          potrzebowali - mówi z powagą w głosie. I dodaje: - Wszyscy mnie o autograf
                          proszą. Dziewczynka w sklepie do zeszytu poprosiła, żebym jej się wpisał. I
                          kierownik tego sklepu też. A kierowca autobusu na ulicy klaksonem na mnie
                          trąbił! Będę chyba tak sławny jak Lech Wałęsa. Jak to dojdzie do prezydenta
                          Ameryki, do Busha, to mam nadzieję, że dostanę order tak jak Wałęsa otrzymał!
                          Wystarczy jednak poczytać komentarze w Internecie, żeby wiedzieć, że popularność
                          Krzysztofa nie bierze się z wiary w jego słowa, tylko z radości, jaką w innych
                          wzbudzają jego słowa,
                          jego sposób bycia, wygląd. Bo Krzysztof jest dość gruby, chodzi w
                          charakterystycznym sweterku w zygzaki (tym szczęśliwym, od mamy), zielonej
                          kurtce i czapce uszance. Mówi prosto, bardzo prosto, jak ludzie z głębokiej wsi,
                          często powtarza słowa. A chce być prezydentem!
                          - Jak się z takiego nie śmiać? Ja to boki zrywam, kiedy go oglądam - zapewnia
                          jeden z internautów.
                          - Wie pan, że się ludzie z pana śmieją? - pytam Krzysztofa.
                          - Śmieją się? Nie, nie, pani redaktor, ze mnie się nikt nie śmieje, nikt się nie
                          śmieje, nikt! Ja na całą Polskę jestem sławny, wiem o tym. Teraz już nawet z
                          Ameryki zaczynają do mnie dzwonić! Nie spodziewałem się takiej sławy, nie
                          spodziewałem się, nie spodziewałem... Zaskoczony jestem. Bardzo mnie cieszy, że
                          mnie młodzież popiera, bo ja dla nich chcę: chłopcy jak dęby; dziewczynki jak
                          kwiatuszki piękne, ładne, a za granicę wyjeżdżają.

Kononowicz show
                          Wszyscy dookoła Krzysztofa wiedzą, że grają w bardzo zabawną grę, tylko sam
                          Krzysztof nie wie. Żyje we własnym świecie, opartym o fakty, ale i o to, co
                          powstanie w jego głowie. Opowiada o spotkaniu w cztery oczy z poprzednim
                          prezydentem RP Aleksandrem Kwaśniewskim, o rozmowie z Andrzejem Lepperem. Śni na
                          jawie - a obecny rozgłos podtrzymuje te jego wyobrażenia.
                          Jest więc jak w filmie „The Truman show" z Jimem Carrey'em. Truman był
                          nieświadomą gwiazdą telewizyjnego show, nie wiedział, że jest, oszukiwany, że
                          wszyscy wokół niego grają, by zbu- i dować fałszywy świat. Krzysztof co prawda
                          wie, że [ jest gwiazdą, ale czego?
                          - Doskonałej komedii - odpowiadają Polacy,' którzy śmieją się z niego do rozpuku.
                          - Normalnego życia, jestem polskim bohaterem l - odpowiada sam Kononowicz. Bo
                          przecież on nie l żartuje, kiedy snuje opowieści o swoich planach ] i
                          marzeniach. Nie rozumie, dlaczego miałoby to | kogokolwiek bawić. Nie wyczuwa
                          ironii, kpiny.
                          - Nie narzekam na swój wynik wyborczy. Dostałem 8,99 proc. głosów - mówi.
                          - Chyba jednak trochę mniej - oponuję (Kononowicz zdobył l proc. głosów, poparło
                          go ok. 1700 osób).
                          - To gazety fałszywie napisały, one się pomyliły się. Ja policzyłem głosy i mam
                          8,99 proc. Lepiej niż Sawicki wypadłem, na czwartym miejscu jestem!
                          A że wynik jest tak dobry, Krzysztof ma dalsze pomysły na swoją działalność
                          publiczną:
                          - Teraz dla urzędu miejskiego Białegostoku będę pomagać. Zajdę tam, żeby być
                          doradcą prezydenta Białegostoku: żeby marketów nie było, żeby halę sportową
                          postawić dla młodzieży, żeby młodzież miała gdzie uprawiać sport. I zakłady
                          pracy stare żeby pootwierali, te, które popadały.
                          I powtarza zadowolony:
                          - Ale ja zamieszania na całą Polskę, a może i dla całego świata narobił!

Rzecznik: Adam Czeczetkowicz
                          Tego zamieszania narobili przede wszystkim ci, którzy wystawili Krzysztofa
                          Kononowicza jako kandydata na prezydenta Białegostoku. Komitet „Podlasie XXI
                          wieku" tworzą osoby związane z Polską Partią Narodową. Liderem tej grupy w
                          Białymstoku jest Adam Czeczetkowicz, pedagog z wykształcenia, były ministrant
                          (co podkreśla w swojej ulotce wyborczej), którego poglądy polityczne są dziś
                          bardzo radykalne. Należał do Młodzieży Wszechpolskiej, ale ta organizacja była
                          dla niego za mało narodowa. O czystą Polskę białej rasy walczy teraz z grupką
                          największych.rady-kałów. Toczy się przeciwko niemu postępowanie prokuratorskie
                          za nawoływanie do nienawiści na de różnic narodowych oraz szerzenie treści
                          antysemickich. Ma zakaz opuszczania kraju. Mimo to startował w wyborach
                          parlamentarnych (zdobył 226 głosów), a w tym roku - w samorządowych. Już podczas
                          kampanii parlamentarnej narzekał na media, które o kandydatach Polskiej Partii
                          Narodowej nie chciały pisać. Potem twierdził, że jest szykanowany i
                          prześladowany przez prokuraturę i ABW. Dziś on także jest sławny -nareszcie.
                          Rozmowy z nim pokazują wszystkie ogólnopolskie stacje telewizyjne, bo Kononowicz
                          nazywa go swoim rzecznikiem prasowym.
                          - Skąd wzięliśmy Krzysztofa? Zwyczajnie. Potrzebowaliśmy kandydata na
                          prezydenta, a on chciał startować. I tak się zaczęło - mówi Adam Czeczetkowicz.
                          Ale chyba nawet on nie przewidział, że dzięki Kononowiczowi wystąpi przed
                          kamerami TVN czy TV4. Co
                          • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 19.11.06, 21:22
                            www.ostblog.de/2006/11/kononowicz_for_president_bekan.php
                            • broneknotgeld Re: ...kanydować na prezydenta RP 20.11.06, 19:57
                              Mie niy śleci z myjny włos
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=52107984
                              Dołbych jo na niego głos.
                              • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 20.11.06, 21:21
                                www.youtube.com/watch?v=hcgD-nNoO-c&mode=related&search=
                                • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 20.11.06, 21:22
                                  www.youtube.com/watch?v=nhRP6eOTpgk&mode=related&search=
                                  • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 20.11.06, 21:27
                                    www.youtube.com/watch?v=yOEEwGGxGBM&mode=related&search=
                                    • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 20.11.06, 21:29
                                      www.youtube.com/watch?v=CTljrhOfWVg&mode=related&search=
                                      • hanys_hans Re: ...kanydować na prezydenta RP 20.11.06, 21:31
                                        www.youtube.com/watch?v=4TDyg6AKavM&mode=related&search=
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka